Moh Kite Follow Sesame...

Friday, January 6, 2012

MADINAH THE BEAUTIFUL and TARIAN SUFI YANG 'KARUT'

Dataran Masjid Nabawi noon...

Assalamualaikum dan Selamat Meraikan Hari Jumaat yang Mubareq!

Pe kabor mengkome?
Semoga semua sihat dan sejahtera di hari yg terbest dalam seminggu.

Moh kome ikut teman lepak kat dataran Masjid Nabawi.
Kat luor masjid ni ada kawasan luas teman pangge dataranlah. Buleh muat berpuluh ribu orang kasi penuh. Sentiasa ada jemaah dan pengunjung.
Sib baik jemaah datang berperingkat (dari Makkah), kalau tak, mau melimpah sampai ke kakilima hotel-hotel dan gedung dan Starbuck!
Ada Starbuck?
Ade kome!



Jemaah berkeliaran menziarah masjid atau baru nak kuar dari masjid. Kalau payung elektronik ni terpasang maknanya nak masuk tengah hari. Err atau ni waktu petang ke?


Kurdistan mari ni...

Jemaah suka lepak kat sini sambe bersantai. Kalau pepagi ada yg suka berjemur sebab Madinah sejuk masa tu.
Tiga Yob bangsa Kurdish sedang menikmati vitamin D.
Camne nak kenei lelaki Kurdish? Deme pakai suar gedebeh besor dan berikat dengan kain atau tali pinggang besor.
Di Turki ramai bangsa Kurdish menetap di wilayah bersempadan dengan Iraq dan Syria. Ada yg aktif dalam PKK sebagai terrorist atau pejuang, depending on which side kome support!


Segerombolan wanita Turki.

Tahun ni geng Turki paka uniform werne...eh werne apa ni?
Teman pun tak panda nak kata werne apa. Tapi deme cukup skema, sampa Madinah tetap paka uniform ni. Ni nak buat lawatan ke masjid ni lepas solat subuh.



Kekadang terjumpa hajjah dan haji yang sangat tua. Salah sorang ni apa kita kata, 'bongkok tiga'. Masih kuat berjalan dan berziarah. Suar besor yg deme paka ni pakaian harian wanita kampong di Turki.



Satu malam sementara tunggu Isya', teman solat di dataran sebab di dalam dah penuh. Kebetulan teman duduk dekat 3 orang Yong dari Turki dari daerah Laut Hitam.
"Merhaba Ablacim, nasilsiniz?" teman tegur.
Deme terkejut gak bila ada Yong Yabanci tegur deme dalam Turkce. Yang pegang tasbih ni pun laju speaking dengan teman. Teman bukan fasih sangat, buleh tangkap sesikit apa yg dia labun. Citer punya citer teman minta izin rakam imej deme.
Mau saja!
Terus dia pegang tasbih sambe berposing.
Kendian dia kuarkan handphone dia, minta teman amik gambor dia dan gambor masjid.
Ropanya dia tak penah bergambor selama buat haji... tak tau guna handphone yg anak dia bagi!
Teman pun dengan baik atinya, klik 4-5 kali amik gambor dia dan masjid. Adalah sikit gambor-gambor kenangan untuk dia.
"Sag ol, sag ol!" Ablah tu kata.

To be continued...



Semalam terjumpa photo essay dari Hurriyetdaily.com.
Adalah pulak gambor-gambor penari Dervish pompuan. Tak penah teman dengor penari Sufi orang tine ni.
Bila teman upload kat Facebook utk grup Malaysia-Turki, ada yang bagi komen: 'Karut, karut'!



Ni utk pelancong jer, kata sorang lagi kawan FB.
Teman idok ler panda pasa asal-usul dan fungsi tarian Sufi ni. Dan ngape sekarang ada penari tine.
Pelancongan punya pasalah ni.
Apa-apa pun, layaaannn...

Gambor dari Hurriyetdaily.com



Mai dah makan-makan ni!
Ni brunch teman semalam.
Ada mashed potato buat sendiri.
Yob Ghombau jangan jeles k.
Meh rasa sorang sikit kome...

30 comments:

  1. salam ... Yong mengkalu letak gambo food...mesti terliyor teman nengok nye....
    tarian tu selalu nye mamats mamats yg nari kan...yg canggih nye costume tu... unik...

    ReplyDelete
  2. ha ah kan yong, yg teman tau tarian ni laki je

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum Yong...

    ringkasnya makanan Yong. Kakcik ni pagi semalam cubalah tak nak makan makanan 'berat2'. Belum sampai tengahari dah ngelupo peghut mintak diisi... Ate, mana gayanye nak kughuih??? ;-)

    ReplyDelete
  4. Salam Yong farah,

    Maaf ler kita tak dan nak jumpe ari tu. Lain kali InsyaAllah.
    Akak ni suka bertukor selera, tu memacam buat.
    Tu ler, selalu Yob-yob je memusing menari ni, ni empuan plak, pelik!

    ReplyDelete
  5. Salam Yob Lando,

    Ha ha ha..ajernyer yer pun, Yob! Apa ke heinyer deme nih!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yong Kakcik,

    He he...cuba nak bayang ngelupor tu. Panda Yong cakap Perok!

    ReplyDelete
  7. salam yong..bila lar atie lak nk sampai ke masjid nabawi & sembahyg berjemaah didalamnya....

    ReplyDelete
  8. lama tak singgah blog kak yong saya sowang nih...rindu la, kak yong, ngape tak singgah blog teman...hehehe...

    ReplyDelete
  9. salm kak hajah..karut ke tarian tu..saya rasa mcm unik sangat :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Kak..
    cantik gambar yang ada payung tu kak. Masa ummi pegi dulu takde lagi.Waa brunch yang memenuhi taste ummi gak tu kak..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum!!

    tarian sufi tu biasa lelaki je kan....x pening ke dorang dok pusing2 tu?

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Hajjah Halima,
    Madinah memang beautiful, citer pasal seluo beso makcik2 Turki memang menarik minat saya dan kawan2 saya masa tu..sempat la kawan saya bertanya cara2 nak membuatnya..deme dgn senyum lebo dan bersungguh2 menerangkannya..siap dilipatnya sejadah buat contoh..huhu..tapi deme mmg baik hati sesungguhnya...

    ReplyDelete
  13. cantiklah kak.. baru tahu, payung elektronik rupanya tu..

    kurang tahu pasal tarian sufi ni.

    sedap brunch akak ni..

    ReplyDelete
  14. Salam Azatie,
    InsyaAllah satu hari Atie sampai sana, doa jer selalu dan yakin.

    ReplyDelete
  15. Salam Emme,

    Haa nanti akak singgah sana. Pe kabor kite?

    ReplyDelete
  16. Salam Yong Tihara,

    Kan berjoget, menari dan menyanyi tak molek tuk org puan. Ni tarian sufi, lazimnya lelaki yg buat. Tu yg ada kawan akak kata 'karut'.

    ReplyDelete
  17. Waalaikumsalam Yong Ummi,

    Akak ingat dah lama payung ni ada. Bila Yong buat haji? Kalau gitu dulu kalau org solat tengah hari, kalau dlm penuh, tentulah hangat pijor solat kat dataran!
    Suka ye makan western, sama ler kite!

    ReplyDelete
  18. Waalaikumsalam Yong Dragon,

    Memang dr dulu lazimnya Yob-Yob yg menari. Ni dah ada org tine pulak musing-musing. Kalau penin, tentu deme dah muntoh belahok ataih pentas dah, hik hik hiks!

    ReplyDelete
  19. Waalaikumsalam Hajjah Asma Canim,

    Waah dah dpt member Turki ya. Camne gamoknya Hajjah berlabun dgn deme tu, mesti haru!

    ReplyDelete
  20. Salam KakYong,

    Kat Saudi tu, semua hi-tech. Minda pemerintah dia jer masih primitif tahap zaman Jurassic!
    Nanti dah siap wing baru kat Makkah, lagi besor Masjiddilharram, buleh penin mengelewor dalamnya!
    Masak simple-simple jer Yong.

    ReplyDelete
  21. Assalam hjh Yong. memang menggamit kerinduan betul bila saya tgk gambar masjid nabawi ni Yong. memang seronok tgk mcmx2 ragam manusia kat sana kan:)

    ReplyDelete
  22. Waalaikum Yong Nieza,

    Nieza dah ke sana? Kalau belum InsyaAllah akan ke sana, berdoa jer selalu.

    ReplyDelete
  23. beli tak seluar besar tu...?

    haha

    ReplyDelete
  24. Salam Yob Gedek,

    Idok...terlampau besor utk akak...akak kan slim gitew!

    ReplyDelete
  25. Salam kenal Yong Halima

    Tengok gambar di tanah suci itu...mengamit perasaan untuk datang berziarah.

    ReplyDelete
  26. baru dengor pasal tarian Sufi tu... comel2 je yg kecik2 menari..

    memang tiap tahun bertambah2 jemaah Haji ke Mekah kan.. tu yg melimpah2 ramainya.. kalo pi serentak semua tempat, tak tau la camna..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Yob Farid,

    Hosgeldeniz, selamat datang. Dari perasaan ingin dan rindu, akan jadi kemahuaan yg membuak2. Beroda selalu, InsyaAllah akan sampai ke sana.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Yong Mulan,

    Kalau takde kuota, mau melimpah jemaah sampai kuar sempadan bandar Makkah kot!

    ReplyDelete