Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, June 11, 2014

JOM TENGOK KOJE KAMPONG TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, pe kabor? Dalam tiap trip teman balik Turki, dalam 3 bulan tu, teman balik Kg Deredebi 2 atau 3 kali. Tiap kali tu mungkin lepak 3-5 hari gitu. Kekadang lebih dari seminggu. Penah duduk kampong ni sebulan masa Mr T koje luar Turki. Trip lepas teman landing di Istanbul dalam musim dingin, awal musim bunga baru balik Malaya. Gambor atas ni Amca atau Pak sedara Mr T dan yg bawak traktor tu biras dia si Nevin.

Trip balik kampong pertama di Laut Hitam ni pd bulan Disember. Bawak si Timah dari Kole Kugho tu. Pokok banyak yg tido, jadi botak tak berdaun. Salji round pertama dah lepas, ada sesikit belah tanah tinggi. Ni pokok tin depan rumoh Mak Mertua teman.
Dengan Timah kami duduk 2 malam, pastu balik Istanbul. Kemudian trip kedua teman datang sorang naik bas turun di bandar Akcakoca. Pastu ikut si Ilker ni masuk kampong. Ilker ni anak sedara Mr T. Anak-anak dia Mursel dan Omer.
Mertua teman dan Nevin ada bela 4-5 ekor lembu utk susu, yoghurt dan keju. Deme peroh susu tiap pagi dan petang. Teman selalu gak ikut nengok Nevin peroh susu, nengok jer ler. Nolong tak panda! Takut pegang lembu bebenornya! Yang belakang tu bangsal deme ler!
Musim dingin koje luor rumoh kurang. Kira relax ler sikit. Tapi koje dalam rumoh tak kurang. Sekali-sekala deme buat roti kampong, bakor dalam soba (oven tradisional) guna kayu api pokok hazelnut. Sekali bancuh, deme buat utk 2 loyang roti, satu besor, satu kecik.
Tak kira musim apa, lembu kena peroh, kena bagi makan, kena bawok gi padang. Tapi ni bukan lembu Nevin. Ntah lembu sapa masuk ladang hazelnut jiran!
Ahhh udah pun siap koy ekmek (roti kampong). Bila baru kuar dari oven, deme suka makan sepotong dua jap-jap tu sebab fresh dan panas.
Di musim dingin koje hazelnut tak mandang, tapi koje di kebun sayur tetap ada. Nevin kekadang tabur najis lembu buat baja. Adakalanya dia petik daun sirgan atau dalam Bahasa Jawanya thistle. Gatei kome kalau kena kulit!
Herba ni tak boleh makan mentah. Masa kutip tu kena pakai gloves taw. Bila dilambakkan ataih saprah tu, Nevin kutip buang kayu atau rumput-rampai tak guna.
Khasiat sirgan ni dia boleh mencegah kanser. Tapi dia tumbuh dalam musim bunga dan panas jer. Lazimnya deme buat masak macam ni, rebus sampai lembik dan likat sampai keluar lendir. Tabur sikit tepung jagung kasor. Rope dia dah rope muntoh kucin, rasa pun tak sedap mana. Kome kena makan 2-3 tahun baru tau nak appreciate!
Ni kahvalti atau sarapan di rumoh sedara mertua. Deme tau kami nak datang, deme masak roti bun berinti keju kampong, ada kentang goreng, keju putih yg digrill (yummy) selain side-dish yg biasa seperti buah zaitun, sirap buah dan madu. Begitu ler kisahnya buat kali ini!
Errr teman dah lama tak bagi hediyeh ehh. Dalam trip lepas teman beli berkilo batu permata semi-precious buat tasbih dan aksesori. Hok ni teman buat tasbih guna glass pearl dengan kepala batu Agate. 2 orang pengomen pertama akan dapat sorang seutas yaa! Cepat komen! 

Monday, May 19, 2014

YONG KUALE KUGHO NYONGKET KE KG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI!

Assalamualaikum, trip balik kampong Turki teman yg baru lepas ialah winter 2013- awal Spring 2014. Trip hok tu teman hangkut adik teman si Fatimah. Dia duduk di Kg Raja Bashah di Kuale Kugho. Satu pagi teman tanya, "Kau nak gi Istanbul?". "Naaak!" Tak kan tak nak, kaann? Ni wajah rumoh kampong Mr T yg dicat werne pink pucat. Idea sape ler tak taw! Gambor teman rakam dr rumoh mak Mr T. Depan gambor ni winter vege mertua.
Pepagi pas tido satu malam, teman ajak Timah turun. Masa tu beberapa ekor kucin jiran berkeliaran, lapor ler tu. Musim  luar dr musim panas, ramai jiran Mr T duduk bandor Akcakoca. Deme tinggalkan kucin-kucin deme. Ntah ngape deme suka mintak makan kat rumoh Mr T atau rumor mertua teman seberang jalan. Kak Emine sekali-sekala layan bagi makan. Walaupun tak bertuan berbulan-bulan, body deme tetap gebu-gebas!
Ni ladang jiran masa musim dingin bulan Februari. Tapi ada pokok yg tak dan-dan nak berbunga!
Biras teman si Nevin tengah petik herba nama maidonas utk buat tabur atas salad. Ni salah satu aktiviti lazim musim dingin - layan kebun sayur winter. Aktiviti berat takde, jadi kalau cuaca mengizinkan orang kampong usik kebun sesikit. Tu yg deme naik badan sebab keja berat takde utk 3 bulan! Kat bawoh tu rumoh amca (pakcik) Mr T.
Pagi pertama si Timah merasa kahvalti (sarapan) kampong yg disediakan oleh Kak Emine. Ada koy ekmek (roti kampong), roti simit yg dibeli. Kentang goreng, kofte daging, sirap buah anggur, jem buah tin, madu dan keju kampong. Si Timah telan mana yg mampu. Tapi kofte daging dan kentang tu memang kena selera kita ler kaann!
Lepas ziarah mertua (citer lain kali ya), teman heret si Timah lalu jalan menuju ke Sungai Deredebi. Nak sampai ke sungai tengok ladang hazelnut jiran, bergambor ler buat kenangan si Timah. Ladang nampak coklat kelabu sebab tu warna dahan dan ranting, daun ijau tak mandang. Deme tido 3 bulan ler!
Si Timah excited ler tengok anak sungai. Cantik ler sebab takde pembanguanan atau binaan di situ. Dia pun purak-purak memancing. Maklumlah dia nelayan Kuale Kugho, macam ketagih jer nak nangkap ikan.
Kami tido 2 malam jer di Kg Deredebi. Kami datang naik bas turun di bandar Akcakoca, menginap di rumoh anak tiri satu malam, baru ler ke kampong. Hari kedua Mr T datang dr Istanbul, jemput balik. Masa si Timah sampai kampong, salji dah cayor. Mujur ada salji kat beberapa buah kampong lain sepanjang hi-way. Mintak Mr T berhenti kereta, nak bagi si Timah pegang salji dan bergambor. Ada ler jugak kenangan dia bermain salji kaannn!
Antara menu Turki yang teman perkenal kat si Timah, pide atau pizza Turki....nyummm hok ada keju kasyar nih!

Tuesday, April 29, 2014

SAPA NAK BERMENANTU JEJAKA TURKI, MEH SINI!






Assalamualaikum, pe kabor? Ada yg komen, hapdet yg baru lepas tu gambor sikit! So teman pun hapdet lagi! Ni citer musim dingin lepas. Teman balik kampong dengan anak sedara Mr T, si Ilker, lelaki tinggi ragah kat background tu. Mak dia Si Nevin yg drive traktor tu. Yang lain-lain dlm traktor tu termasuk mertua teman dan jiran-miran.
Dalam ziarah kedua teman ni, ada tetamu lain kat rumah mertua, Makcik Sefiah. Dia tinggal di bandar Eregli, tiap tahun dia lepak seminggu kat rumoh mertua teman. Kira bercuti ler. Ni dia tengah masak sayur pancar yg pahit macam kailan tu.

Ni cicit mertua, dan cucu pada si Nevin, nama deme Mursel dan adik dia Omer. Deme anak Ilker. Kalau cuaca mengizinkan dapat deme main di luor rumoh kejap. Main kayu yg best, ya Mursel?

Bila deme bosan dan resah, deme akan buat onar dalam rumoh moyang deme. Nak bagi deme senyap, teman bagi si Mursel dan Omer sebiji epal bersalut gula. Ahhh melekit satu badan!


Masa ni bulan Februari, pokok hazelnut dah keluorkan bunga, tak nyabor-nyabor nak berputik, walhal daun tak keluor lagi!

Seperti biasanya, bila dok kampong rumoh mertua, deme layan makan sayur dan sup kekacang  dgn roti jer. Lauk tak mandang. Tapi sayur dan salad deme yang tanam, kira organiklah!


Baidewei, masa winter break 15 hari dlm bulan Januari, cucu sulong Mr T, si Ertugrul datang Istanbul. Tido 2 malam jer. Dia mai nak gi bandar beli seluor jin. Teman bawak dia ke Grand Bazaar. Ahh pilih, pilih Ertugrul. Dia ni penjimat dan pandai berbelanja! Tak macam Helime Baba Anne dia, main rembat jer!
 

Ertugrul baru nak masuk 15 tahun, belum kawin lagi. Sapa nak, boleh email teman senyap-senyap yaa.

Thursday, April 24, 2014

MOH MELILAU EMINONU, ISTANBUL!

Assalamualaikum, jumpa lagi, Alhamdulillah. Pe kabor semua? Sejak balik nyongket di Aceh, teman segan nak hapdet blog. Sebab layan posting barang-barang org order. Jom layan gambor sekitar Eminonu waktu subuh!
Masa teman masih kat sana, Turki tengah rancak menghadapi kempen pilihanraya majlis tempatan utk jawatan yang dipertua, penghulu, tok sidang gitu. Seperti kome tau parti Erdogan AK Parti menang besor. Ni kat depan Masjid Baru (Yeni Cami) di Emoninu, Istanbul.
Kalau kome rajin susup-sasap lorong di Sirkeci, jumpa patung ni. Persaingan gerai dan restoren memang sengit di Istanbul. Teman selalu pilih yg staff dia peramah!
Ni typical kahvalti di restoren Istanbul dengan sarapan urban deme - roti simit, menemen (scrambled egg dgn tomato), telur rebus dan cay panas. Bila teman ingat nak kena banyak nyongket, teman makan banyak gini ler. Nak menapak 3-4 kilometer tu.
Baru teman perasan, kat lantai tu ada lukisan nota muzik. Ni memang dikhaskan utk busker ke? Ni kat salah satu stesen metro bawah tanah. Sekarang metro dah boleh sampai dari Old Istanbul sampai ke daerah rumah kami di Basaksehir. Kena tukor 2 tren jugak nak sampai rumoh tu!

Masa teman tenang-tenang nak snap imej Masjid Baru ni, sorang pakcik ni berhenti perati teman. Dia cacat jari-jari tangan tapi tak menhalang dia bangun subuh-subuh yg sejuk utk gi koje. Kendian teman snap gambor dia solo, suka bebenor dia!

Saturday, March 1, 2014

ERDOGAN DAN SKANDAL TAPE, BOLEH KE AK PARTI BERTAHAN....?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, pe kabor mengkome semua? Semoga semua sihat wal-afiat. Punyalah lama tak hapdet, sampai nak abis visa baru nak tulis balik. Yaa ampuuunnn!
Turki tengah sibut buat kempen pilihanraya majlis tempatan, bukan PRUlah. Jawatan datuk bandor, penghulu  segala kena buat PRK. Kempen deme meriah dgn rapat umum, kempen guna muzik dari bas-mini; dan bertumbuk di parlimen. Erdogan dan parti AK dia banyak skandal, terutama pasal skandal rasuah, rakaman perbualan kononnya antara dia dan anak lelaki dia. Erdogan kononnya suruh anak dia 'lupus' berbillion Lira; penutupan dersahane dll. Erdogan of coz nafikan, dia kata tape tu pelesu! Musuh dia ramai. Deme tak senang dengan usaha Islamisasi dia. Kome google ler kalau nak tau detail yaa...
Memola datang teman bawok adik si Timah ke Istanbul. 10 hari jadi turist guide. Jadi ler teman pelancong gak, bawok dia ke sana, ke mari tempat biasa pelancong nyongket kan... Merasa dia teman bawok dalam Masjid Baru (Yeni Camii) kat Eminonu ni. Masjid Biru pun di gi, siap posing wajib sana-sini!
Ni Masjid Baru masa kami gi waktu maghrib...Teman lazimnya tak suka solat dlm masjid besor-besor sebab ramai nar pelancong kuar-masuk, tapi kalau dah bertembung tu, masuk jugaklah.
Trip kali ni teman sempat gi tanah tinggi kat Kartalkaya, di Bolu (lepas si Timah balik Malaya). Gi sesama grup Indonesia, ada ler sebuah bas mini. Teman idok ler minat sangat nak main salji, sesaja nak jenjalan luor Istanbul sebab Mr T sibuk nak bawak jenjalan. Bolu ni kira macam Aspen Turki. Takyah kome gi Switzerland!
Sebelum si Timah balik, sempat teman bawok dia ziarah mertua dan kerabat di Kg Deredebi. Tido satu malam jer. Teman bawok dia gi sungai, tengok ladang dan makan buah berangan. Dengornya balik Malaysia, dia tak boleh makan ais! Punya penangan sejuk Turki tak hilang dekat 2 bulan! To be continued...

Thursday, October 31, 2013

Moh Nyongket Dari Kampong Deredebi ke Ladang Hazelnut, Turki!

Assalamualaikum dan Salam Hormat, pe kabor mengkome? Maaf lama tak update. Teman masih berkabung.Entry kali ni nak ngajak kome menyongket kampong - dari Kg Deredebi ke ladang kami di ataih bukit, dengan trakter! Nevin, biras teman tutup pintu gate sebelum naik trakter!
Nevin ni sepupu Mr T dan juga adik ipor dia. Sorang janda anak sorang, adik Mr T meninggal muda. Sejak tu Niven tak penah kawin dan duduk dgn mertua teman. Kuat koje dia nih!
Dari kampong ke ladang ataih bukit lebih kurang 25 minit naik trakter. Kena tempuh rumah-rumah jiran....
Melepasi salah satu kedai dlm kampong ni. Ada 2 buah kedai runcit jer.
Salah sebuah rumah jiran yg dekoratif....
Deme guna mesin utk buang kelopak hazelnut. Corong buang kulit dihala dijalan bagi rumah yg laman kecik. Nanti deme kumpui dan bakor kelopak ni.
Jalan ke bukit bengkang-bengkok. Ni dah naik ke ataih sikit, nampak Kampong Deredebi kat bawah....
Yang keliling kampong ni semua pokok hazelnut orang kampong! Pokok yg tinggi-tinggi pokok buah-buahan spt epal, pear, plum, berangan dan lain-lainlah!
Terbantut halfway. Ada eksiden. Sebuah lori terjelepuk tepi lereng, mujur bukan lereng belah kiri, belah kiri curam kebawah weehhh!!! Sib baik ada excavator Mr T (mesin penyodok tu) untuk tarik dia keluar!
Lepas 20 minit, berjaya kuarkan lori tu, kami sambung perjalanan. Pagi cerah dan nyaman. Jumpa salah sorang jiran kampong kat farmhouse dia, sembang-sembang kejap pot-pet, pot-pet!
Selain ladang hazelnut, sepanjang jalan penuh pokok-pokok buah termasuk pokok buah berangan. Tapi ni pokok epal yg sedang masak ranum!
Gambor ni tahun 2012 (summer). Sedang rancang metik hazelnut, masa ni cuti sekolah, orang kampong bawak anak-anak koje sama! Kira 6 km dari kampong nak sampai ladang kami ni...
Dah sampaiiiii.... dari jauh teman nampak mak mertua dah duduk ataih kacang, pilih dan buang batu! Lazimnya kami tido di Farmhouse tp malam sebelumnya Niven ajak turun kampong sebab nak jenguk lembu-lembu kesayangan.
Kekadang sedara mertua datang tengok kami. Deme pun ada ladang sendiri tapi sesaja nak ziarah. Bawak bebudak yg selalu buat kecoh main sana-sini! Bebudak ni cukup suka teman cakap Melayu, sbb deme tak faham!
Ok, koje, koje.... Selepas dimesin, kacang dijemur 3-4 ari supaya boleh simpan dan tak berkulat. Tahan 2 tahun taw. Pondok belakang tu tempat tinggal dulu-dulu sebelum Mr T bina Farmhouse.
Diakhiri dgn makanan! Ni ler kebab ori, daging lembu kot, teman lupa. Side dish semua free taw!