Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, September 24, 2014

SUASANA MEMETIK HAZELNUT DI LADANG KAMI, TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Ceria, lama eh teman tak hapdet. Memanjangnya sibuk atau buat-buat sibuk. Ni nak recap suasana musim panas dan musim luruh 2012. Teman dah lama tak balik sana dlm musim-musim ni. Ni ghope hutan dan ladang nak masuk Kg Deredebi pada awal musim luruh 2012!
Teman memang kughang gemor balik musim panas (2012) sebab waktu siang dia panjaaaaaaaannnggg! Ni masa Sule, Zeynep, Bahri Can dan Mursel sambut teman baru sampai dari Istanbul.
2 hari lepas teman sampai, teman pun naik ke atas bukit yg ada ladang hazelnut keluarga Mr T, lebih kughang 6 kilometer. Teman pun berkampong dgn mak mertua, biras teman Nevin dan beberapa org anak cucu Mr T. Gambor ni farmhouse jiran, si Mursel tengah main-main di laman.
Masa teman sampai tinggal nak penghujung musim panas, sekolah pun nak bukak. Kami upah lebih kughng 15 org pekerja Kurdish dr selatan Turki. Ni mertua teman tengah sembang-sembang lepas waktu koje metik kul 5 pm lebih. Waktu koje deme ialah dari 7am - 5pm....rehat 1 jam. Bawah kanvas tu hazelnut yg dah kering dijemur 3-4 hari. Masuk musim luruh cuaca selalu mendung nak ujan.
Lazim pekerja Kurdish ni deme datang satu rombongan dan ada ketua. Selalunya satu kampong dan ada kaitan persaudaraan. Ni antara yg termuda, bersedara deme nih. Sebab deme ni asyik amik upah, jarang yg nak sekolah tinggi-tinggi, takat sekolah menengah jer. Jadi kedudukan ekonomi deme tak banyak berubah sejak zaman datuk nenek deme.
Teman tolong kutip kacang hazel yg deme dah petik dekat-dekat farmhouse. Deme semua melilau turun naik bukit memetik. Mak mertua teman kabor teman kutip yg keliling farmhouse jer sebab kalau nak ikut deme jauh dan menurun bukit, bahaya pada pekerja import ni! Tapi...teman pemalas sikit, baru koje 30 minit dah letih. Teman bentang guni bawah pokok dan baring-baring!
Tiap rombongan pekerja bawak Cook sendiri, mak sedara atau nenek sedara atau jiran deme. Makanan asas kaum Kurdish tak sama macam bangsa Turki lain yg makan roti bantal. Roti deme ni macam capati tapi besor dulang! Sekali masak berkeping-keping utk 2-3 hari!
Malas aside, yg best datang musim panas/luruh ni dapat makan buah-buahan! Kat ladang banyak pokok epal liar, pokok anggur, pear, plum, berangan dan memacam lagilah.
Kalau nak makan anggur, keme kutip ler yg keliling farmhouse atau yg dalam ladang. Deme tumbuh meliar panjat pokok buah lain. Kekadang biras teman si Nevin, jadi Spiderman nak dapat kan buah anggur ni sbb menjalor tinggi, memang takde disiplin pokok liar nih!
Sekali kutip dapat ler 2-3 besen, makan siang malam sampai mabuk....heheheh tak mabuk der!
Lepas sebulan berkoje, pekerja Kurdish pun hangkut periok belanga deme dan balik negeri atau gi ke ladang lain pulak.Tinggal ler teman dgn mertua di ladang. Sekarang koje mengutip buah berangan, walnut dan kekacang yg ditanam. Kami duduk seminggu lagi sebelum turun bukit balik rumoh di Kg Deredebi.
Musim luruh start bulan September, suhu mula turun. Matahari selalu dilindungi awan, angin lebih kuat, bunyi menderu 'woooooooooo' macam dalam citer seram! Tapi aktiviti lembu macam biase...makan tidur nyongket, makan tidur nyongket, makan tido nyongket jer koje deme! "Bukak ler pintu gate ni kome, kami dah balik menyongket....sejuuuuukkk!" kata lembu Kak Emine.
Summer 2012 - Yusof dan Mursel tengah porak-peranda Farmhouse moyang.
Summer 2014 - Yusof dah nampak panjang macam abang dia Ertugrul. Ni dia tolong sibuk-sibuk kat ladang Mr T.
Summer 2014 - Mursel pun dah besor, dgn adik dia si Omer Taha.Tahun ni Mursel dah mula Ana Okul (Kindergarten).
Ahhh...yang ni pemuda idaman. Errr si Ertugrul dah ada lesen memandu kot. Dia pun berkoje di ladang sepanjang Summer of 2014 sebab bapak dia mandor... hahahah cannot escape macam Helime Baba Anne kaaannn!?

Wednesday, June 11, 2014

JOM TENGOK KOJE KAMPONG TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, pe kabor? Dalam tiap trip teman balik Turki, dalam 3 bulan tu, teman balik Kg Deredebi 2 atau 3 kali. Tiap kali tu mungkin lepak 3-5 hari gitu. Kekadang lebih dari seminggu. Penah duduk kampong ni sebulan masa Mr T koje luar Turki. Trip lepas teman landing di Istanbul dalam musim dingin, awal musim bunga baru balik Malaya. Gambor atas ni Amca atau Pak sedara Mr T dan yg bawak traktor tu biras dia si Nevin.

Trip balik kampong pertama di Laut Hitam ni pd bulan Disember. Bawak si Timah dari Kole Kugho tu. Pokok banyak yg tido, jadi botak tak berdaun. Salji round pertama dah lepas, ada sesikit belah tanah tinggi. Ni pokok tin depan rumoh Mak Mertua teman.
Dengan Timah kami duduk 2 malam, pastu balik Istanbul. Kemudian trip kedua teman datang sorang naik bas turun di bandar Akcakoca. Pastu ikut si Ilker ni masuk kampong. Ilker ni anak sedara Mr T. Anak-anak dia Mursel dan Omer.
Mertua teman dan Nevin ada bela 4-5 ekor lembu utk susu, yoghurt dan keju. Deme peroh susu tiap pagi dan petang. Teman selalu gak ikut nengok Nevin peroh susu, nengok jer ler. Nolong tak panda! Takut pegang lembu bebenornya! Yang belakang tu bangsal deme ler!
Musim dingin koje luor rumoh kurang. Kira relax ler sikit. Tapi koje dalam rumoh tak kurang. Sekali-sekala deme buat roti kampong, bakor dalam soba (oven tradisional) guna kayu api pokok hazelnut. Sekali bancuh, deme buat utk 2 loyang roti, satu besor, satu kecik.
Tak kira musim apa, lembu kena peroh, kena bagi makan, kena bawok gi padang. Tapi ni bukan lembu Nevin. Ntah lembu sapa masuk ladang hazelnut jiran!
Ahhh udah pun siap koy ekmek (roti kampong). Bila baru kuar dari oven, deme suka makan sepotong dua jap-jap tu sebab fresh dan panas.
Di musim dingin koje hazelnut tak mandang, tapi koje di kebun sayur tetap ada. Nevin kekadang tabur najis lembu buat baja. Adakalanya dia petik daun sirgan atau dalam Bahasa Jawanya thistle. Gatei kome kalau kena kulit!
Herba ni tak boleh makan mentah. Masa kutip tu kena pakai gloves taw. Bila dilambakkan ataih saprah tu, Nevin kutip buang kayu atau rumput-rampai tak guna.
Khasiat sirgan ni dia boleh mencegah kanser. Tapi dia tumbuh dalam musim bunga dan panas jer. Lazimnya deme buat masak macam ni, rebus sampai lembik dan likat sampai keluar lendir. Tabur sikit tepung jagung kasor. Rope dia dah rope muntoh kucin, rasa pun tak sedap mana. Kome kena makan 2-3 tahun baru tau nak appreciate!
Ni kahvalti atau sarapan di rumoh sedara mertua. Deme tau kami nak datang, deme masak roti bun berinti keju kampong, ada kentang goreng, keju putih yg digrill (yummy) selain side-dish yg biasa seperti buah zaitun, sirap buah dan madu. Begitu ler kisahnya buat kali ini!
Errr teman dah lama tak bagi hediyeh ehh. Dalam trip lepas teman beli berkilo batu permata semi-precious buat tasbih dan aksesori. Hok ni teman buat tasbih guna glass pearl dengan kepala batu Agate. 2 orang pengomen pertama akan dapat sorang seutas yaa! Cepat komen! 

Monday, May 19, 2014

YONG KUALE KUGHO NYONGKET KE KG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI!

Assalamualaikum, trip balik kampong Turki teman yg baru lepas ialah winter 2013- awal Spring 2014. Trip hok tu teman hangkut adik teman si Fatimah. Dia duduk di Kg Raja Bashah di Kuale Kugho. Satu pagi teman tanya, "Kau nak gi Istanbul?". "Naaak!" Tak kan tak nak, kaann? Ni wajah rumoh kampong Mr T yg dicat werne pink pucat. Idea sape ler tak taw! Gambor teman rakam dr rumoh mak Mr T. Depan gambor ni winter vege mertua.
Pepagi pas tido satu malam, teman ajak Timah turun. Masa tu beberapa ekor kucin jiran berkeliaran, lapor ler tu. Musim  luar dr musim panas, ramai jiran Mr T duduk bandor Akcakoca. Deme tinggalkan kucin-kucin deme. Ntah ngape deme suka mintak makan kat rumoh Mr T atau rumor mertua teman seberang jalan. Kak Emine sekali-sekala layan bagi makan. Walaupun tak bertuan berbulan-bulan, body deme tetap gebu-gebas!
Ni ladang jiran masa musim dingin bulan Februari. Tapi ada pokok yg tak dan-dan nak berbunga!
Biras teman si Nevin tengah petik herba nama maidonas utk buat tabur atas salad. Ni salah satu aktiviti lazim musim dingin - layan kebun sayur winter. Aktiviti berat takde, jadi kalau cuaca mengizinkan orang kampong usik kebun sesikit. Tu yg deme naik badan sebab keja berat takde utk 3 bulan! Kat bawoh tu rumoh amca (pakcik) Mr T.
Pagi pertama si Timah merasa kahvalti (sarapan) kampong yg disediakan oleh Kak Emine. Ada koy ekmek (roti kampong), roti simit yg dibeli. Kentang goreng, kofte daging, sirap buah anggur, jem buah tin, madu dan keju kampong. Si Timah telan mana yg mampu. Tapi kofte daging dan kentang tu memang kena selera kita ler kaann!
Lepas ziarah mertua (citer lain kali ya), teman heret si Timah lalu jalan menuju ke Sungai Deredebi. Nak sampai ke sungai tengok ladang hazelnut jiran, bergambor ler buat kenangan si Timah. Ladang nampak coklat kelabu sebab tu warna dahan dan ranting, daun ijau tak mandang. Deme tido 3 bulan ler!
Si Timah excited ler tengok anak sungai. Cantik ler sebab takde pembanguanan atau binaan di situ. Dia pun purak-purak memancing. Maklumlah dia nelayan Kuale Kugho, macam ketagih jer nak nangkap ikan.
Kami tido 2 malam jer di Kg Deredebi. Kami datang naik bas turun di bandar Akcakoca, menginap di rumoh anak tiri satu malam, baru ler ke kampong. Hari kedua Mr T datang dr Istanbul, jemput balik. Masa si Timah sampai kampong, salji dah cayor. Mujur ada salji kat beberapa buah kampong lain sepanjang hi-way. Mintak Mr T berhenti kereta, nak bagi si Timah pegang salji dan bergambor. Ada ler jugak kenangan dia bermain salji kaannn!
Antara menu Turki yang teman perkenal kat si Timah, pide atau pizza Turki....nyummm hok ada keju kasyar nih!

Tuesday, April 29, 2014

SAPA NAK BERMENANTU JEJAKA TURKI, MEH SINI!






Assalamualaikum, pe kabor? Ada yg komen, hapdet yg baru lepas tu gambor sikit! So teman pun hapdet lagi! Ni citer musim dingin lepas. Teman balik kampong dengan anak sedara Mr T, si Ilker, lelaki tinggi ragah kat background tu. Mak dia Si Nevin yg drive traktor tu. Yang lain-lain dlm traktor tu termasuk mertua teman dan jiran-miran.
Dalam ziarah kedua teman ni, ada tetamu lain kat rumah mertua, Makcik Sefiah. Dia tinggal di bandar Eregli, tiap tahun dia lepak seminggu kat rumoh mertua teman. Kira bercuti ler. Ni dia tengah masak sayur pancar yg pahit macam kailan tu.

Ni cicit mertua, dan cucu pada si Nevin, nama deme Mursel dan adik dia Omer. Deme anak Ilker. Kalau cuaca mengizinkan dapat deme main di luor rumoh kejap. Main kayu yg best, ya Mursel?

Bila deme bosan dan resah, deme akan buat onar dalam rumoh moyang deme. Nak bagi deme senyap, teman bagi si Mursel dan Omer sebiji epal bersalut gula. Ahhh melekit satu badan!


Masa ni bulan Februari, pokok hazelnut dah keluorkan bunga, tak nyabor-nyabor nak berputik, walhal daun tak keluor lagi!

Seperti biasanya, bila dok kampong rumoh mertua, deme layan makan sayur dan sup kekacang  dgn roti jer. Lauk tak mandang. Tapi sayur dan salad deme yang tanam, kira organiklah!


Baidewei, masa winter break 15 hari dlm bulan Januari, cucu sulong Mr T, si Ertugrul datang Istanbul. Tido 2 malam jer. Dia mai nak gi bandar beli seluor jin. Teman bawak dia ke Grand Bazaar. Ahh pilih, pilih Ertugrul. Dia ni penjimat dan pandai berbelanja! Tak macam Helime Baba Anne dia, main rembat jer!
 

Ertugrul baru nak masuk 15 tahun, belum kawin lagi. Sapa nak, boleh email teman senyap-senyap yaa.

Thursday, April 24, 2014

MOH MELILAU EMINONU, ISTANBUL!

Assalamualaikum, jumpa lagi, Alhamdulillah. Pe kabor semua? Sejak balik nyongket di Aceh, teman segan nak hapdet blog. Sebab layan posting barang-barang org order. Jom layan gambor sekitar Eminonu waktu subuh!
Masa teman masih kat sana, Turki tengah rancak menghadapi kempen pilihanraya majlis tempatan utk jawatan yang dipertua, penghulu, tok sidang gitu. Seperti kome tau parti Erdogan AK Parti menang besor. Ni kat depan Masjid Baru (Yeni Cami) di Emoninu, Istanbul.
Kalau kome rajin susup-sasap lorong di Sirkeci, jumpa patung ni. Persaingan gerai dan restoren memang sengit di Istanbul. Teman selalu pilih yg staff dia peramah!
Ni typical kahvalti di restoren Istanbul dengan sarapan urban deme - roti simit, menemen (scrambled egg dgn tomato), telur rebus dan cay panas. Bila teman ingat nak kena banyak nyongket, teman makan banyak gini ler. Nak menapak 3-4 kilometer tu.
Baru teman perasan, kat lantai tu ada lukisan nota muzik. Ni memang dikhaskan utk busker ke? Ni kat salah satu stesen metro bawah tanah. Sekarang metro dah boleh sampai dari Old Istanbul sampai ke daerah rumah kami di Basaksehir. Kena tukor 2 tren jugak nak sampai rumoh tu!

Masa teman tenang-tenang nak snap imej Masjid Baru ni, sorang pakcik ni berhenti perati teman. Dia cacat jari-jari tangan tapi tak menhalang dia bangun subuh-subuh yg sejuk utk gi koje. Kendian teman snap gambor dia solo, suka bebenor dia!