Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, November 26, 2014

SARAPAN KAMPONG DAN URBAN TURKI!

Assalamaualikum dan Salam Sejahtera, pe kabor? Meh jamu mata nengok kahvalti/sarapan kampong dan urban Turki. Ni salah satu menu kahvalti di Black Sea/Karadeniz, wilayah Mr T.

Bangsa Turki ni jenih bangsa kurang makan berlauk, tak kira siang atau malam. Deme suka makan sayur dan kekacang. Tapi bila teman dok di Istanbul dgn Mr T, teman banyak guna lauk. Biasa ler kita kan?
Kalau nyongket dan tak sempat sarapan di rumoh, teman nyinggah kedai/restoren dan order simit, snack utama bangsa deme. Yg simple dgn berbiji bijan Lira 1 jer, hok gini Lira 2 atau 3 rasanya, dok ingat. Makan dgn butter, daaaappppp!
Ni dapor Mak Mertua, si Mursel (cicit mertua) tengah menghiburkan hati sendiri. Nak main di luor sejuuukkk! Mutfak atau dapor ialah tempat utama bagi keluarga di kampong Turki sebab suhu dia yg panas.
Back in Istanbul, selain simit, kekadang teman makan boreq, sama ada yg berinti keju putih/feta cheese atau yg berinti daging. Of coz teman lebih gemor yg ada daging, teman idok nak jadi bangsa Turki yg baham sayur jer!
Winter bulan Januari tahun ni, cucu hok sulong si Ertugrul datang Istanbul nak shopping seluor jin. Teman bawok dia shopping luor Grand Bazar. Dia ni penjimat sikit, bila teman nak belanja sarapan dia riso. "Ni tempat mahal tak?" dia tanya. Ahhh si Ertugrul takut Helime Baba Anne dia muflis!
Balik Istanbul memang teman tak lepas peluang minum jus delima bila terserempak. Beli kat penjual mobile ni Lira 1 jer (about RM1.70 awal tahun ni) segelas plastik. Kalau kat kedai/kiosk besar Lira 3-5. Masam-masam manis, daaapppppp!
Ada satu kedai sarapan dkt pejabat pos besor, situ teman selalu sarapan bila nunggu pejabat pos bukak. Sandwich gini Lira 3-5. Kita tak boleh abis makan, separuh teman tapau!
Kalau di rumoh Istanbul, teman gemor masak sucuk dgn telur. Sucuk ni salami kiranya, dok Istanbul baru merasa makan sebab kalau kat Malaysia tak pasti halal, kecuali hok Ramly punya.
Back to koyu (kampong) Mr T, kahvalti yg best bila deme buat fries. Sebab kentang deme home-grown dan jenih manis. Dan teman gemor bakor roti teman atas soba tu.
Lazimnya kami kahvalti lepas deme peroh susu lembu. Naik rumoh jer deme masak susu tu, utk buat yoghurt atau keju. Susu dlm bekas kecik tu utk teman minum. Roti tengah dibakor, juga utk teman. Sayang bebenor mertua dan Nevin dgn teman nih!
Ni gambor koleksi Pinar, menantu Nevin. Cucu-cucu Nevin dah besor - si Mursel dan adik dia Omer tengah sarapan di rumoh deme di bandar Akcakoca. Ni pun sarapan typical deme jugak cuma style urban.
Ahhhh antara jem yg paling best penah teman rasa.... jem buah tin! Btw, sesapa memola teka apa nama menu gambor paling atas, dapat hadiah. Cepat tulis kat komen!!!

43 comments:

  1. Assalamu'alaikum Yong...

    bila kakcik tengok gambo makanan yang Yong letak, kakcik selalu bayangkan akan tercekik sebab macam kering je semuanya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Kakcik, ada sirap dan madu kakcik. Ater deme minum cay bergelas-gelas, tak sempat nak tercekik!

      Delete
    2. aya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
    3. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

      Delete
    4. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Delete
  2. gambar memula tuh keju ke tuh kak? alahai

    lama tak baca ntry akak, syok betul kalu akak cite keadaan nun kt sana.... dana suke cite2 yg bgini, yelah lain dr tempat kite kan... tgk diaorg punya sarapan nampak kesedapan nyer walaupun simple...

    cucu akak ensem betui hehehe... pandai berjimat tkt nenek malaysia nyer pokai ek hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Norhidana, memang menu deme simple, rasa pun simple, boleh bosan makan tiap2 hari. jadi kita kena pandai2 improvise, bila di rumah sendiri ler. Heheeh cucu tu bujang, nak tempah ke?

      Delete
    2. aya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  3. salam, sedapnya buah delima tu merah2 delima betul...yg jual kt sini pucat2 aje.

    tka dapat nak tekalah menu tu, 1st time nampak...macam cheese aje, tahin ker?..ceh tak putus asa tu nak teka jgak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Nasa, tak per teka, salah pun tak pa,,,bukan kena bayor hehehe!

      Delete
  4. namanya KUYMAK ya kak..:)
    kalau salah jgn la gelak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Kam, idak ler gelak. Ater org suka memasak ni deme peka jer. Tunggu entry lain yaa.

      Delete
  5. Allahuakbar..besttnyer kat sana..terasa nak sgt ke sana..

    Abah nak order BASIC H satu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Cik Aann, sila ler bercuti ke sana, In Syaa Allah dipermudahkan.

      Delete
  6. Assalam yong,

    bagus betul si Ertugrul tu..sayang bebenor kat opah dia....
    Entry yong ni dapat melegakan sikit kerinduan pada Turki..love it..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaikumsalam Murni, heheheh kumpui duit lagi, boleh nyongket lagi!

      Delete
  7. Kuymak ke kak...if x silap..

    Rindu turki...x sabor nk mkn sandwich ikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Hello Dunia, hehehe nama apa eh? Next entry akak bagi jawaban yaa.

      Delete
  8. Turun naik.. turun naik.. tetap tak dapat jawab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Shamsiah, hehehe takpe, tu namanya berusaha, Caiyok! Terima kasih naa...

      Delete
  9. macam keju kak halima ...

    eh ada kat turki pula ke?
    macam parit ke taiping saja kak Halima balik kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Nieda, kaannn...macam keju pun ada. Belum gi sana lagi tapi dah nak pi dah ni, In Syaa Allah.

      Delete
  10. salam sggh ..
    readers baru sis neh ..
    kan ku geledah blog mu mencarik ilmu hehehe ..

    cheese kah yg atas tu ? nmpak sgguh lazat ..
    bahagia nye negeri yg punya cheese sgguh pelbagai jenis .. nak buat pizza ka apa ka senang ja sebab murah .. lahai ...

    sis , ajar la mcm mane dorg buat cheese ?

    dapur tu menarik ... bleh bakar roti direct ... menarik sgguh tu ...
    mcm dapur letrik yg leper sekarang kan ... tp lg dasyat terrernye gayanye daput hat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Eda, selamat datang dan salam kenal. Haaa rajin2 ler selongkor entry lama, kalau nak info pasai Istanbul dan Turki. Memang best kalau sesapa suka keju dok Turki, banyak jenis dan lebih murah. Ada penah buat entry pasai buat keju kampong, cer cari yaa. Dapur deme memang sempoi, tradisional dan sangat efektif sampai sekarang. Entry pasal dapur pun akak penah buat. Silakan!

      Delete
  11. Salam yong.. dah lepas ke sana ke sekrg.. Rindu kat yong lama bonar tak jumpa.
    BUah delima and jam buah tin tu sungguh menikam kelbu ku.. Mmmg jam tersedap teman rasa, order boleh ke tapi nak yg home made.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ayang, belum terlepas lagi hehehe. Nak order jam tak pasti Ayang, ianya komoditi yg terlast dimasukkan dlm luggage. Kalau tak overweight masa tu, baru ler akak bawak balik. Tengoklah kalau ada rezki yaa.

      Delete
  12. Assalam Yong.. tak ternyongket de teman ke Turki ni.. tumpang cari ilmu dan cuci mata kat blog Yong pun dah cukup..

    ReplyDelete
  13. Salam rindu Kak Halima..

    Seronok dapat baca entry Kak Halima lagi. Rindu Turki juga bila tengok makanan yang Kak share nii.
    Telur dengan sucuk tu nampak best, macamana cara masak tu Kak Halima

    ReplyDelete
  14. salam kak,

    teruih terlior Ina kak...nyammm

    ReplyDelete
  15. assalammualaikum yong

    teman nak minta resepi buat roti keras n sup yg simple. teman suka sangat makan roti tu n cecah dgn sup tersebut. yong gheti ke buatnya

    ReplyDelete
  16. Yong..sejuk sejuk ni balik kampong lah ye

    ReplyDelete
  17. kahvalti... sucuk... jem buoh tin...!!!! adooiiii la kanda... terliur ujan2 ni.. ertugrul dah besor makin lagi handsome.. mursel & omer pon besor dah...

    ReplyDelete
  18. salam kak yong,

    seronok baca blog ni, boleh belajar bahasa Turki dgn kak yong.
    Di Istanbul dengarnya salji lebat.
    Di sini belum nampak batang hidung lagi

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. teringin sangat nak pergi Turki.. one of my favour place nak pergi insyaAllah..

    seronok baca your entry2

    ReplyDelete
  21. Lama dah akak tak menulis ni.

    ReplyDelete
  22. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    [-] Vimax Asli
    [-] Pembesar Penis
    [-] Agen Vimax Asli

    ReplyDelete
  23. Mana kakak? lamo menghilang tak nulis ni.

    ReplyDelete
  24. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

  25. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete
  26. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

    ReplyDelete