Moh Kite Follow Sesame...

Friday, January 13, 2012

MEH SANTAI-SANTAI MADINAH



Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Selain ke Masjid Nabi, bila masa terluang para jemaah akan gi shopping atau cari makan.



Bandor Madinah ni lebih moden, bersih dan teratur dari Makkah.
Banyak hotel dibina berdekatan masjid. Bawoh hotel kedai atau gedung/mall.
Tapi bab shoping ni nanti teman tulis lain. Ni nak citer hal teman lepak makan-makan.
Bukan tak buleh makan dlm hotel (makanan utk grup kami yg 8 orang ni diantor ke bilik), tapi teman sesak nafas dok memerap dalam bilik.


Puak Pushtun atau mungkin Taliban sedang berlabun

Suhu Madinah sejuk nyaman ujung bulan Oktober. Udara dia pun bersih tak berdebu cam kat Makkah.
Jadi teman suka makan di luar.
Tempat yg santai ialah kat wakaf ni, tak jauh dari hotel dan masjid.


2 pekerja sedang sarapan

Wakaf ni terletak belakang restoren yg menjual makanan India/Pakistan/Indonesia. Pekerja deme pun 95% dr India/Pakistan/Bangladesh/Indonesia yg buleh cakap Bahasa Malayu!



Teman hangkut breakfast teman cari port dan dok makan sarap sesorang. Cuaca yg sejuk nyaman memang menyelerakan utk menikmati rezki.



Pakcik dari Pakistan ni teman usyar makan roti dengan teh susu jer.



Ni sarap teman yg teman amik kat hotel - spegeti ayam, nugget (ingat kami ni bebudak ke apa), salad dan telur rebuih.
Ayor kena beli.
Teman beli ayor teh-O kat restoran sebelah.
Bila rasa, sedap pulak spegeti goren tuh!



Teman sian kat pakcik Pakistan tu, teman bagi telur rebuih teman. Sukenyer dia, sambe angkat-angkat tangan macam bersyukur atau mungkin berdoa utk teman.
Kalau makan roti dgn teh jer tu, teman rasa dia ada masalah kewangan sikit.
Tak tau ler...



Kucin Madinah ni banyak yg cantik-cantik bulu deme.
Teman rasa deme tak bertuan sebab kat sini tak mandang rumah atau apartment persendirian.



Dia ni selalu lepak dan mengelewor kat wakaf ni.
Bila teman bagi nugget tu, tak sior pulak dia!
Berlagak kucin nih!
Err...tapi mungkin dia dah kenyang.
Bersangka baik, bersangka baik,...



Sebab kat Madinah takde taman tema, karaoke atau kelab dangdut, para jemaah menghiburkan ati dengan berguro senda dengan kucin freelance nih.



Ada sekali teman beli 'sup buntut'...eeee pelik nama dia nih.
Masakan Indonesialah kan.
Tulang jer banyak, dengan sebuku roti, 6 Riyal.
Rasa lada sulah dgn Msg jer banyak!
Hirup jugak sebab nak panaskan badan.



Nilah ropa roti di Arab Saudi.
Idok semenarik roti-roti kat Turki.
Roti Perancis tu rasa tak sama cam yg kat Giant.
He heh Giant juga teman sebut!
Lupa bape rega sebatang tuh. Tak sampai singgit rasanya.
Nah amik sebatang sorang cicah kari!

P.S Yong Asma, ada ke beli roti Perancis Saudi ni?

27 comments:

  1. Assalamualaikum kak...,
    roti2 kt tempat I ni pun x cedap...x puas ler mkn roti sini...gardenia pun xde. "sup buntut" tu sup ekor kot...hehehe...I pun ada pernah termakan sup buntut masa makan kt restoran Indon! Wah, best tu makanan dihantar ke bilik...akak kuar jenjalan sensorang lagi ke ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Dragon,
      Ha ha mmg tau 'sup buntut' tu apa, tp tak suka nyebutnyer. Yalah jalan sensorang, mana ada kawan.

      Delete
  2. siuapa kata kat madinah tak ada dangdut,,, akak tak jumpo lorong nya,,, hahahhaha jgn ingat madinah tu kota yg yg cikai ,semua ado.... ,, hahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jang,

      Kalau akak kata ada Kelab Gay, ramai pulak yg cari, baik buat2 tak tau...hiikkss!

      Delete
  3. kak limah memang suka lone-ranger yer ke mana2 pun.. ;)

    terasa nak ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KakYong,

      Ya, gitu ler selalu, kat memana pun. :-)

      Delete
  4. Assalamualaikum kak ,

    saya tak belipun roti perancis tu kak, tapi ada la beli sarapan kat kedai yang akak ceritakan tu n ada la beli aiskrim kat kiosk area wakaf tu..jadi la jgn tak merasa... Madinah tersusun lagi bandarnya banding ngn Mekah..nanti cerita lagi ye kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Asma,

      InsyaAllah, nanti citer lagi.

      Delete
  5. Assalamualaikum kak..
    Seronok baca entry akak ni, suka tengok suasana yang akak rakam ni.
    Comelnya kucing tu kak, sama warna dengan kucing ummi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam UmmiRoss,

      Mungkin berbeza masa Yong pegi dulu tak? Yalah kucing freelance deme lawor2 wlupun tak bertuan.

      Delete
  6. Salam Kak Halima ku sayang, lama Kaz tak mengomen kat sini tapi setiap entry Kak Ima Kaz baca cuma malas nak tekan button post your comment je. Kaz pun baru je update blog Kaz, kalau Kak Ima baca nanti taulah kenapa Kaz dilanda angin kemalasan tahap dewa ni.

    Anyway, seronok tgk Madinah ni ya kak. Moden dan dah developed. Tapi harapnya jgnlah tahap kemodenan ni semakin melampau sehingga melalaikan orang yg nak beribadat. Meleleh dah air liur Kaz tgk spagetti ayam tu, nak kena buat juga ni.

    ReplyDelete
  7. Salam Yong Kaz,

    Faham org yg koje dan berkeluarga ni. Pe habaq Kaz? Semoga sihat.

    Madinah cam ala-ala mini NY, cuma tak sesak cam NY dan Makkah. Selain dr solat dan berziarah, apa lagi yg buleh dibuat kat sana. Madinah mmg santai!

    ReplyDelete
  8. Kak Halima: Pergi pakej lebih baiklah kan. Dilayan macam puteri hihi.NAk tunggu story bab shoping pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieda,

      Pakej mmg lebih baik tp mahal. Yang best diorang dptkan hotel dekat dgn Masjiddilharam. Yaa nanti akak buat entry shopping sakan!

      Delete
  9. Assalamualaikum kak Halimah..
    insyallah satu masa nanti saya pun akan sampai ke Mekah dan Madinah ni..sgt teruja tenguk gambar2 yg akak paparkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ida,

      InsyaAllah Ida akan ke sana, jangan jemu berdoa dan kuatkan tekad!

      Delete
  10. hehehee... yong makan nugget kat sana..!!! deme jamu berjenis2 takot jemaah seme boring kot dgn makanan yg sama je..

    kalo bab sup2 versi indonesia memang la hebat msg deme ni.. kepala mesti hayal lepas makan sup deme ni.. sbb teman mmg alah bebenor dgn msg..

    ater kuceng sana eksen tak makan nugget ekk.. ngada betol..

    ReplyDelete
  11. Salam Yong Mulan,

    Asyik masakan Melayu jer deme buat, Yong. Teman nak makan menu Arab!
    Ajerneyr ya, sup deme suka benor boh Msg tu. Idok ler akak telan banyak.
    Kucin tu perasan dia lawor kot, tu yg ngada!

    ReplyDelete
  12. amboi roti pak arab besar2 yer kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,

      Ajernyer yeee. Sebuku atau sebatang roti tu buleh dimakan dik Papa, Mama dan Mifz sendiri!

      Delete
  13. Assalamualaikum.

    Gambar-gambar ini sangat menggamit perasaan saya yang entah bila akan berpeluang pergi ke sana. Mohon doanya.

    Salam ukhuwwah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      InsyaAllah Yob akan sampai ke sana, akak doakan semoga niat dan tekad Yob ni dimakbulkanNya. Amiiin!

      Delete
  14. salam hajah halima..
    wahh..berwajah baru kat ruang komen nih..

    rasa teringin sgt nak ke sana bila tengok gambar yg akak ambil nih..rasa tenang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Mad yg dikasihi,

      Ha'ah ada pesen baru pulak kat sini. Blog Yob ada perubahan dok?
      Yob kena tanam tekad dan niat yg kukuh nak ke sana, cepat jer Allah makbulkan, InsyaAllah.

      Delete
  15. Assalamualaikum...Kak
    Akak di mana sekarang?
    Suka tengok gambar kucingnya...comeyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Cikgu,

      Akak masih di Shah Alam but soon nak balik Istanbul, InsyaAllah.
      Nanti buleh cikgu dan suami naik motor besor ke Makkah dan Madinah!

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete