Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, January 17, 2012

SHOPPING-SHOPPING DI MADINAH...MAMPIRRRR!

Jom Yob-Yong, kita ikut Pakcik Kurdish nyongket dan shopping!


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Meh ikut teman shopping-shopping keliling Madinah, errr...sekitar kawasan hotel-hotel jerlah.



Tiap bangunan hotel ada kedai dan gedung/mall kat bawoh. Memacam ade dijual. Tak cukup yg bawoh hotel, kat kakilima hotel pun deme (peniaga free enterprise ni), open carpet bentang satnika barang dagang deme.



Kalau kome berani, snap gambor depan muke deme.
Kalau tak berani,(teman tak mau cari pasa), amik gambor curi dari belakang...



Ni depan salah sebuah hotel. Tetiba deme muncul letak vest mungkin Made-in-India punya.
Masa dia toleh ke lain, teman klik handphone teman. Mana deme datang?
Tertanya gak dalam hati.



Keluor jer dari Masjid Nabi, sepanjang lorong rama dah pedagang kecik ni berniaga.
Rama pulak.
Idok salah ke?
Teman rasa ni pasar malam mingguan kot.



Mungkin yg kat sini muroh sikit dari yg dijual dalam kedai.
Teman nengok jer, tak minat beli benda-benda yg teman tak perlu ni.



House-slippers
dari China gamoknya.
Kalau haji dan hajjah nak beli buat kenangan, deme beli jer.
Bukan kira ni perlu ke idak.
Penjualnya orang Afrikalah tu.
Deme ni garang-garang!



Ape hei Yob Pakistan ni beli vest Made-in-India? Kat Pakistan pun berlambak!
Oh, bukan Pakistan.
Yob dari Turki, kalau tengok pada werne seluor dan baju isteri dia.



Antara yg jadi rebutan untuk dibawok balik tentunya buoh tamar.
Ada yg dijual kat gerai di pasar; ada yg dijual kat kedai bawoh hotel. Yang ni kiosk yg betoi-betoi terletak di luor gate masjid. Berbagai jenih dan saiz. Harga ada yg agak muroh dan ada yg mahal!
Last-last teman beli beberapa gram dari 3-4 jenis yg jumlahnya tak sampai 2 kg.
Sorang dapat 2-3 biji nanti, ha hah!!


Pokcik Sanders pun nak numpang sekaki!

Ada KFC kat sini tapi tak bukak pulak.
Belum bukak ke tak bukak lagi?



Bahasa Malayu (gitulah deme tulis dalam masjid, Bahasa Malayu), adalah antara bahasa antarabangsa yg digunapakai oleh para peniaga dan di signboard sekitar Makkah dan Madinah.
Ni kira Bahasa Indonesia kalau tengok pada gayanyer!
Gratis!


Mau tukar uwang, Pak?
Sini bisa!
Mampir, mampir Buk!


Apaaa...isterinya Bapak mandul?
Jangan pusing-pusing fikirin, Pak.
Di sini bisa saja ada obatnya.


Hah...sesapa yg rasa susoh nak hamil tu, di kalangan Yong-Yong maksud teman, meh sini ke Madinah.
Kita usaha, Allah tentukan, ye dak?



Naaahh...amik sorang sekeping cili sumbat!
Err...ni bukan kat Madinah tapi kat Istanbul!

27 comments:

  1. Beso juga cili ijonye ya Yong? :)

    Ghalit teman nengok deme yang meniaga dan menyoping tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kakcik,

      ghalit sampa lupe nak beli!

      Delete
  2. gambor last tu yg buat berselera.. walau tak tau rasanya camana.. hehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kakyong,

      akak belum belum rasa...main amik gambor dulu!

      Delete
  3. Assalamualaikum Kak..

    Hehe seronok ikut kak hajjah Halima bershopping,santai je. Yang penting, last sekali, dijemput makan,nampak macam best je cili sumbat tu kak, mengancam selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,

      Cili sumbat Turki boh ayam gamoknya, kat sini boh ikan dan dicelur-celur! Sana dibakor-bakor!

      Delete
  4. Replies
    1. Salam Yob,

      Apa yg baik?
      slipper china, vest india, cili sumbat...?

      Delete
  5. subhanallah..alangkah indahnya anadi saya di madinah yang bercahaya itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Tak boleh nak hurai dgn kata2...tu sbb saya boh bnyk gambar.

      Delete
  6. wahh.. banyak org niaga kat sana? mesti murah2 ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam zul,

      musim haji memang musim rezki utk sebahagian jemaah/penduduk/peniaga. ada yg murah ada yg mahal sikit.

      Delete
  7. bestnyer kalau leh gi shopping...boleh beli kurma banyak2...
    terliurnya tengok lada sumbat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yong eita,

      boleh teruja tngok tamar deme yg comey-comey dan manis...takde kat msia. moh ler ke istanbul makan lada sumbat!

      Delete
  8. Dengan hanya menatap gambar2 itu...terasa satu kepuasan yang tak terhingga...terimakasih yong Halima...muga diberkati Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yong fidah, tima kasih, semoga memberi satu tekad yg lebih utk jadi tetamuNya di sana nanti, Insyaallah.

      Delete
  9. salam yong,ramainya org berniaga di kaki lima yer.maunay rambang mata..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie,

      ajernyer ramai, ramai orang luor pulak tuh!

      Delete
  10. assalamualaikum kak,
    KFC tu rasanya siang mmg tutup kak, agaknya deme beroperasi waktu mlm..thanks kak for sharing..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam asma, oh ye ke gitu? malam je bukak? mcm bulan posalah pulak. sama2 sharing!

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. woaaahhh... meriah sunggoh kat tanah suci.. suka jugak nengok cenderahati bagai jenis tu...

    aiisshh, cili sumbat pon nampak sedap.. pedas kemain ke?

    ReplyDelete
  13. bahasa indonesia lebih 'establish' kan?

    ReplyDelete
  14. salam kak hajah :)

    seronok la tgk gambar2 yg akk snap..leh jadi host utk travel program akak ni :)

    ReplyDelete
  15. melalui warna seluar akak boleh tau dio dari mano yer...

    ReplyDelete
  16. Bestnya....boleh ingat kembali semasa berada kat sane 7 atau 8 tahun lepas... tapi kat Mekah mmg berubah. Kat Medinah tak byk perubahannya nampak tu.....

    Bilalah dpt berkunjung ke sana lagi yer? rindu serindunya.....

    ReplyDelete
  17. Salam Yong!
    teman gemor nyuci mate tang sini :)
    mekasih ye!

    ReplyDelete