Moh Kite Follow Sesame...

Monday, January 30, 2012

İSTANBUL NAK JADİ SİBERİA KOME!...SAPA POSA SUNAT ARİ Nİ?

Lapor ke ko, Sumeiyah?


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Semalam cuaca agak cerah dan salji dah mula cayor.

Kara Hanim teman tingge selonggok cam ayor kepal pagi semalam. Tapi petangnya suhu jatuh 0 Celcius semula dan malamnya salji merebas balik.

Bangun pagi tadi car park dah memutih balik. Salji masih turun dengan angin kuat lagi. Jawabnya rama orang tak guna keta sendiri gi koje.

Ni ropa Kara Hanim teman pagi semalam, pala dia dah hilang. Tapi skaf dia teman dah cabut awal2 lagi!

Mr T gi Gebze rumoh anak tengah, si-Asim. Teman kata drop teman kat Pazar Ahad. Ni pazar sehari. Teman sampa kul 11 tapi ada peniaga baru nak pasang khemah. Tapi satu koje nak pasang, angin kuat yaa amat buat deme susoh nak ikat tali khemah.
Salji manik-manik pulak turun.

Berdekatan pazar ada Supermarket Biçan. Teman check rega kat supermarket lebih muroh dari di pazar ni dan dari mini-market Uyum kat blok kami.

Sebuah Çami (masjid) dedekat tapak pazar.
Teman beli sepasang sarung tangan. Nak beli sayur kat Biçan jer.
Citer menyongket pazar Ahad ni nanti teman tulis entry lain yek.

Kul 11 pagi tadi Mr T dpt call, ada kawan ajak meeting. Dia sebenornya bercinta nak kuor rumoh bila salji dan angin kuat mengamuk ni.
Tapi projek best punya kawan dia offer. Masalahnya nanti kena koje luor negeri lagi.
Memula kena bersihkan salji dari ataih keta tu dulu Yob...

Ropannya dia tutup skrin depan dgn kain. Cerodik Mr T...tak payah main tolak-tolak salji dan lap cormin keta tu.
Si Sumeiyah jadi mangsa kena turun bawok naik kain tu ke rumoh!
Menurut laporan cuaca, cuaca ala-ala Siberia akan melanda İstanbul dalam sehari dua nih!

Meh bersahur!
Semalam kabor Mr T, teman nak posa sunat ari senin. Dia kata OK. Pastu Sumeiyah pun kata nak posa sama. Tapi dia bersahur kul 12 malam. Penyegan punya budak.
Teman sahur kul 5 pagi.
Sapa posa ari ni?
Sapa memola kata posa ari ni, teman nak bagi hazelnut.
Angkat tangan cepat!!!
(Tapi tunggu teman balik Malaysia baru dapat hazelnut yek!)

35 comments:

  1. alamak saya tak pose lak hari ni..indahnya menu sahur akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,

      bukan rejeki tu...tunggu 'contest' lain pulak.

      Delete
  2. Replies
    1. Salam Yob,

      Tak posa cakap tak posa, sonang den.

      Delete
  3. Replies
    1. Salam Yob,

      Ni kadar normal, tapi tak lama, seminggu jer.

      Delete
  4. Assalamualaikum Kak,
    ater nanti sejuk ya amat la akak ye kalau dah cuaca ala2 siberia..? masa jalan2 kat pazar tu tak de ke terserempak dgn makcik2 yg pi Mekah hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Asma,
      Memang sejuk tp asalkan paka elok2 cukup dan bungkuih kemas2, OK jer tu. Ha ha kalau jumpa pun bukannyer perasan Asma!

      Delete
  5. assalamualaikum...
    ermmm...tak pose bab cuti..huhuhuh.....
    selamat bukak pose kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Cuti pulak daa. Tima kasih, td bukak dgn spegeti, kentang dan terung tumis dgn kari dan salad timun dgn yoghurt.

      Delete
  6. Ayang dah angkat 2 tangan ni., Leh dapat 2 guni tak? hehehehe..
    akak, kawan teman budak Parit tu kim salam. Sian ke dia, cuma banyak kali nak komen, tak lepas. dia suruh tulis ni "oghang kg ghaje nak berkenal."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Ni posa ke atau sesaja angkat tangan? Kalau posa dapat ler.
      Sapa kawan tu? Tak buleh komen ke? Try laptop lain atau gi CC. Kata kat dia 'Salam kenei' dari akak.

      Delete
    2. Posa betul ni.. Isnin (1 tangan) & Khamis (1 tangan lagi) angkat siap2.. hehehehe..
      Jgn lupa baca my new N3 khas utk kenalkan akak ngan dia.. hehehe

      Delete
    3. Salam Yong, OK...OK noted. He he posa Senin jer akak amik kira. Nanti emel nama penuh dan alamat kat hellibra2@hotmail.com tau. Dah baca entry tu tp gambor kecik tak bape nampak muke.

      Delete
  7. baik tutop satu pekan dengan kain...

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,

      Kalaulah...kalaulah buleh!

      Delete
  8. assalam hjh Yong, kalau salji jer boleh thn lagi tapi angin tu yg saya tak thn tu. sini salji byk temp sini dah -15degree celsius dah mlm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,

      Ajernyer yaa...salji tu bkn sejuk mana, angin tu yg tak tahan. Suhu kat İstanbul takat - 4 kalau sejuk pun tapi kat Turki belah Asia dan timur tu yg paras Siberia, lama pulak deme kan salji.

      Delete
  9. Replies
    1. Salam Lia,
      Ni nak kabor tak posa yek? Takpa ada peraduan lain nanti, tengok mood akak!

      Delete
  10. Alamak kak,memola teman terdetik hati nak posa, lepaih tu x jadi sbab nak kena buat cheese cake kat anak bujang.. Kira dah terdetik tu, x leh dapat hadiah ke? Gurau je kak...

    Smoga seronok bermain salji kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sue,

      Takpa lain kali try peraduan lain. Peraduan akak ni spontan dan tak payah banyak pikior atau buat copy paste atau tag gitu gini!
      Nanti nak main lagi, bila salji berhenti dan angin dah korang!

      Delete
  11. sedapnya lauk bersahur kak limah... ikan panggang ke tu..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KakYong,

      Bukan...tu roti bakor disapu butter. Yang lain tu madu, jem buah tin, keju putih dan timun.

      Delete
  12. Sejuk bedi ... tak kuase teman nak merayap ke luor sane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      heran teman ni tahan sejuk, buleh dok luor rumoh bina Snowman sampai sejam. Mr T dan Sumeiyah tak sanggup! Bebudak kecik main sampai kul 10 malam, sejak kul 8 tadi!

      Delete
    2. Sah ler tu kak hajjah Yong kite ni mamalia, berdarah paneh ate tahan ler cuace sejuk...hehe... yg awok heran deme oghang sane boleh tak tahan sejuk, darah sejuk ker @ amfibia? Awok seloro aje ni...hohoho

      Delete
  13. Buat ais kacang lagi tak,kak young

    ReplyDelete
  14. salam kak
    kita pun teringin nak rasa hezelnut tu.

    ReplyDelete
  15. puaso time musim salji cepat lapar ke kak?

    ReplyDelete
  16. hazelnut teman dok dlm peti tunggu nak jadi biskut.. makan sikit2 sbb sayang mai dari turki..!! tapi kalo ada lagi, besar tapak tangan, stadium olimpik teman tadahkan..!! heheee...

    ater kara hanim tinggal badan je.. kepala hilang..!!

    kalo mr T pi obesi, buleh la akak ikot.. best kan..

    ReplyDelete