Moh Kite Follow Sesame...

Friday, November 12, 2010

Breakfast Ala Turkiye!


Assalamualaikum dan Salam Hormat Kome Semua!

Hari ujan kat Kota Kinabalu ni. Bila ujan kite selalu rasa lapor sikit kan? Dalam cuaca yang agak sejuk ni, teman pun terkenang camner teman makan sarapan kat Deridebi. Antara sarapan yang teman suka ialah patates goreng. Patates tu kentang dalam Bahasa Turki. Lazimnyer untuk sarapan deme buat cam fries tapi deme goreng guna minyak sikit, bukan deep fried. Bila deme goreng tu, deme tutup kuali lepior tu dengan penutup periuk besor ada pemegang. Pas agak garing, deme bukak penutup dan balik-balik patates tu. Deme guna jenih kentang yang lembut dan gebu bila masak. Agak manis rasanyer.

Dalam gambor ni nampak sikit tangan Kak Emine mengaco patates tu. Kali ni dia pecahkan 2-3 biji yumurta (he he...kome belajorlah sikit Bahasa Turki dalam entry ni yek!) sebab dia tau teman gemor makan berlauk. Tengok tu betapa prihatinnyer Kak Emine dengan madu dia. Mana nak carik weh...

Masa ni tingga kami berdua kat rumoh kampong. Cam ayam dengan itik. Dok sesama, makan sesama, bersembang... err bersembang main belasah jer. Dia cakap Turki, teman cakap half Turki half English. Tapi bukan dia faham English teman pun. Back to topic...ekmek 3 keping tu teman punya. Teman suka ekmek garing, sapu butter kampong (Kak Emine guna mesin untuk churn susu si Kara Kiz jadi butter); cicah dengan madu atau sirap buah anggor/plum/buah tin yang Kak Emine dan menantu keme buat masa musim luruh. Sedap kome...






Yang ni pulak sarapan kat rumoh Mak Mertua masa adik dia dan cucu sedara dia datang ziarah. Makanan wajib dalam sarapan Turki ialah ekmek (sama ada yang dibeli atau yang dibakor sendiri), butter, keju kampong dan keju beli; buah zaitun jeruk, madu, sirap atau jem buah. Benda lain seperti patates, tahini (halwa biji bijan), pes tomato adalah menu tambahan. Ayor pulak standard kat kampong atau bandor - teh O pekat.

Dalam gambor ni nampak roti yang deme buat sendiri. Dalam sebulan mungkin deme bakor 3-4 kali. Selebihnyer deme beli dari penjual roti yang meronda naik van. Penjual ni datang dari bandar Akcakoca.

"Akcakoca ekmek...Akcakoca ekmek!" driver van akan memainkan lagu ni bila dia lalu kampong. Nanti keme siap dengan duit tunggu dia lalu atau turun dari atas bukit.

Ekmek yang dibeli ni deme bakor tiap hari kat kedai roti dan takder bahan pengawet, jadi sedap ler lagi dari roti Gardenia, Hi-5 kat sini. Rega sebantal lebih kurang RM1.50. Lazimnyer kami beli 2-3 bantal, tahan 2 ari gitu. Siang malam makan roti kat sini!





Tadi kisah breakfast kat kampong; ni sarapan kat bandar, di Eregli rumoh anak tiri yang sulong, Tahsin. Tahsin koje sebagai engineer, kawin dengan anok jiran belakang rumoh, Zuleyha. Deme dok apartment company; kecik jer 2 bilik tidor, satu dapor, 1 bilik ayor dan satu ruang tamu. Tapi sebab tak bayor sewa, api dan ayor free, lantok ler!


Zuleyha sebab pengaruh bandor dan pergaulan, panda mereka menu yang lebih urban. Pagi ni dia bersiap sikit sebab ada kawan datang untuk brunch. Itulah aktiviti suri rumoh kat Turki ni. Ajok kawan datang brunch atau tea. Lepas makan-makan, deme dok menjahit/mengait sambil sok-sek, sok-sek. Bila dekat suami tuan rumoh nak balik dari koje, baru tetamu ni pun minta diri.





Ni pulok sarapan yang teman buat bila kat Istanbul. Sebenornyer sarapan ikut tekak teman. Bila agak malas nak menumis, main merebus jer ler. Rebus telur, goreng sikit salami tu. Siap! Tapi kan...telur rebus separuh masak takder dalam menu Turki, perasan teman ler.

Ada madu, sirap anggur, jeruk zaitun dan cilli tumis. Haa cilli ni teman punya rekaan. Panaskan minyak zaitun (api kecik jer), tumis bawang putih dicincang halus; bila kuning masukkan serbok cilli kering. Serbok cilli ni banyak dijual di Turki. Tapi tak bape pedas. Guna cilli tumis ni bila teman makan meehoon sup, atau makan dengan menu yang tak pedas. Tau jer lah kat Turki mana ada sambal atau sambal tumis! Orang rumoh teman kekadang makan jugak cilli tumis ni.






Bila ada mood rajin (selalunyer teman rajin, tak mohong!), teman buat menu yang bertumis. Tapi tak buleh banyak minyak sebab suami tak suka makanan berminyak. Guna pun minyak zaitun. Yang selalu jadi mangsa ialah kentang. Haa tumislah dengan ayam ke, daging cincang ke, telur ke. Makan dengan roti. Jangan terkejut nengok kuali atas meja. Takder pantang dalam adat deme, OK? Tapi kalau ada tetamu, idok ler elok, cuma bila sesama ahli keluarga tak per. Sarapan pagi ni ada jem buah plum kampong yang dibekalkan oleh sapa lagi...Kak Emine lah! Tima kasih Ablam (Kakakku)!






Kekadang kami sarapan di dapur tapi selalunya sarapan di salon sebab suami dan teman sendiri nak tengok buletin pagi. Khusyuknyer Mr T tengok berita pagi. Teman suka saloran TV Turki sebab banyok pilihan dan laporan berita deme banyok imej dan lebih neutral, kreatif dan objektif berbanding dengan laporan berita TV kat Malaysia.

Haaa ok ... rasa cam dah kenyang tengok gambor-gambor dan buat entry pasa makanan ni!
Jom kome...

12 comments:

  1. kak halima penah masak msakan perak dak ? kalau penah.. ape komen deme..tengok pada menu tu.. alamatnye bulo la teman kat sane hihihi..

    ReplyDelete
  2. Akak... agaknya, kalau saya yg ke sana mau kurus badan yang terlebih sihat ni... ye lah.... nasik tak der....tapi nampak macam sedap jer...

    ReplyDelete
  3. kak,
    teman rasa cam sedap jer makanan nyer...

    ReplyDelete
  4. Salam kak halima..
    huhu cem sedap je nengok breakfast tu..

    akak, hadiah dah sampai pg td..thanks byk2 akak..huhu terharu la plak susah payah akak pos..=)

    ReplyDelete
  5. Salam Yob Samad dan Fuziani, haa jwbn utk suami isteri. Penah masak something yg ala-ala Melayu tp bau dia kuat. Rumoh sana jenis bergedup jd bau agak power wlu pun pintu dapur dan salon ditutup. Takut juga jiran tak snang dgn bau jd tak buatlah masakn Melayu...kecuali sup! Memang sapa yg suke nasik buleh kebulur dan jadi slim!

    ReplyDelete
  6. Salam KakYong,yang sedap tu masakan akak, yg deme punya tu Kakyong buleh makan 2-3 kali pastu jemu sbb tak rasa spicy! Bape lama org Melayu buleh makan tak ada rasa pedas? Tu balik Istanbul Akak masak ikut tekak, nak qadho apa yg akak miss masa kat Deridebi!

    ReplyDelete
  7. Salam Cikgu Wan, Alhamdulillah dh sampai cndrahati kekenit tu! Tak ler susoh, payah jer, he he!
    Ok ler masakan Turki tp pas 2-3 kali makan rasa bosan sbb tawor, masam dan tak pedas. Yg akak masak baru sedap, puji diri sndiri takper kan?

    ReplyDelete
  8. Salam yong,

    Kalo le teman duduk kat sane sependapat dng bini yop Samad tu. Ate pepagi kalo tak nasi goren mee goren ato ketio goren, itu je menu yang teman tahu. Nasi lemak jaghang2, kadang2. Sebenonye tiap pagi, nasi goren teman yang muat sendighi sementaghe oghang betine teman ngosok baju teman. Pade teman nasi goren yang paling beseleghe adelah nasi goren berperise ikan keli goren (sesetengah oghang x makan). Caghenye, blender ikan keli bersame dengan cabei bughung, sedikit halia dan sedikit bawang meghah. Dah tu tumih dan masuk serbuk perise (bukan aji nomoto) hilal (dapatkan daghi kohalal)kemudian masukkan nasi bersame sayo ato lain2 intergedian.tk

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Halima..

    He3..sghonok singgah blog akak..informative, mcm2 ada... Paling best sue suka baca dlm loghat Perak akak tu! Masa dok Za'ba College (UM) dulu, 3 tahun teman sebilik sue tu org Perak bersilih ganti.. Siap dapat kakak angkat org Perak lagi..! Pastu anak sue pn 5 tahun skolah kat Perak.. :D

    ReplyDelete
  10. Salam Yob Tinuj, tu dia aiiihhh siap bagi resepi 'Nasi Goreng Ikan Keli', mana nak carik!!! Betoi Yob, kalau org melayu yg gemor makan nasik, rasenyer tingge tulang jer kalau sebulan dok sana! Teman 3 bulan Yob tapi Alhamdulillah selalu survived, kalau turun badan antara 4-6 Kg sebab saya buleh idup tanpa bergantung pd nasi!Tima kasih utk resepi tu Yob!

    ReplyDelete
  11. Salam Adik Sue, haa tima kasih sudi lepak sini. Bhasa Perok ni tak susoh sangat nak ajuk cam loghat Kelantan tu. Tp kalau nak dngor pior tu gi Kuale Kangsor cam tempat Yob Tinuj ataih! Rajin ler singgah sini yek!

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Halima....
    akak asik ceghite masakan Turki....sesekali ce ceghite deme makan masakan Malaysia atopon masakan oghang Perak....lalu ke idak deme makan???

    ReplyDelete