Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, November 16, 2010

FOOD PORN - Briyani Dhob!


Assalamualaikum dan Salam Ceria Mengkome,

Sempena Hari Raya Qurban ni, apa kata kita buat menu baru di pagi raya. Ialah selain dari daging lembu atau ayam dan sementara menunggu daging qurban, buleh kita cuba menu baru sebagai juadah Hari Raya. Moh kita belajor cara-cara masak 'Briyani Dhob Ala Fadang Fasir'.

Bahan-bahannya: err memula kena cari daging dhob. Apa tu dhob? Tak tau? Tu yang ropa dinosaur tapi kecik banyak dari the real thing. Ala macam bewak kite. Haa tau bewak? Bagus...

Dhob ni dikatakan warna kulit dia putih. Dia banyak lepak kat padang pasior jadi elok warna dia putih untuk camoflauge dengan persekitaran dia. Ingat deme tak cerdik?





Bahan-bahannya: Bape kali punya bahan-bahan Yong! Ater bahan tak dapat lagi!

Memula gi kejor! Ya, kome ingat dhob ni ada juah kat Giant, Tesco ke? Kena naik SUV atau secara tradisionalnye sewa unte dan kome buatlah camping kat padang pasior Dubai ka, Kuwait ka dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya. Pas dah set up camp, kendian kome kena sprint cari makhluk ni di tengah padang pasior tu. Haa apa lagi Yob Shahril D08, kejor ler ! Bukan buleh tunggu dia datang sendiri. Kejor Yob kejor...kalau tak nanti tak berlauk ler kome!




Uisssyyy banyoknyer! Rama ropanyer spesis ni kat padang pasior yek. Bewak kite pun tak sebanyak ni kita dapat nangkap dalam satu pagi, kan. Cube kira...1, 2, 3, 4, 5...isyhhh banyok gak tu!





Dah dapat tu, kena semelihlah.

Bismillahirrahmaanirrahiim...Allahuakbar! Err tak pasti ler dhob ni kena semelih cam ayam itek, Pak Long? Yalah kot, dia bukan ikan!





Next
, buang kaki dan tangan dia. Eh...mana ada tangan, semua kaki kan?




Lepas buang kaki dan kaki dan kaki dan kaki, lapah pulok kulit deme. Deme...sebab rama kan. Tak banyok daroh deme nih. Tapi tak tau camner bau deme. Bau bewaklah kot!





Ekor-ekor deme diasingkan dan disusun memolek. Ngape deme (Yob Arab maksud teman) tak buang kulit tang ekor ni...musykil pulak!





Ahhh deme semua dah siap dilapah dan dibaringkan dalam dulang. Perasan isi tak banyok kan Cikgu Nuzhah? Perut jer besor. Ape deme makan kat padang pasior tu. Kala jengkin lah kot sebab teman selalu nengok National Geography, bewak gemor makan kala jengkin!





Weee comey, comey! Ni hah gambor close-up! Ada rope apa Yob Samad? Ada rope ayam? Rabbit? Angsa?





Part
yang mengerikan...bedah siasat!

Aihhh...eh banyoknyer telur! Ni mesti yang tine! Kira telur...1, 2, 3, 4, 5....lebih kurang 25 biji ada! Wah produktif juga makcik nih, MasyAallh! Oh yang perut besor tadi deme buntinglah! Hmm...faham...faham!





Segala satnika organ dan kaki-kaki deme tadi yang dah siap dibasuh dan dibersihkan. Sebenornya gambor dibasuh teman tertingga, ada deme tunjuk.





Cara-cara memasak: rebus telur-telur tadi. Kecik jer piyok tu Yob Tinuj. Cukup ke tu?







Haa ada piyok besor, jangan riso kome. Masukkan satnika daging dan telur tadi dan boh atas beras basmati gred 1 bersama cili ijo, rempas ratus dan sepotong butter! Cikgu Wan dah terliur kot!





Tak tau bape lama deme masak. Bape lama masak nasi Briyani ni KakYong? Bila dah siap, hidang ler dalam talam. Potong-potong bawang besor, lemon dan siapkan jugak ayor tin!





Sila kome duduk rapat-rapat, jangan malu dan segan, nanti lapor. Bukan ada Giant kat sini nak beli ikan ka, ayam ka, KFC ka. Pak Long, Kak Cik, Yob ISA...meh rapat...tunggu apa lagi. Yang lelain pun meh dekat sikit, basuh tangan dulu, tak pun lap jer tangan tu.

Bismillah!

P.S Kome jangan nak termuntoh yek. Tak baik. Kalau orang Turki tengok kite makan udang dan ketam, deme rasa nak termuntoh! Jadi kite kena faham dan menghormati adat dan budaya bangsa lain. Makan ler apa pun rezki Allah bagi asalkan helal!

P.S lagi...semua bukan gambor teman. Teman dapat gambor-gambor ni dari kawan yang e-mailkan, tima kasih pada tuan punya gambor, whoever you are, Syukran!

24 comments:

  1. Salam Kak Halima....
    awok tau dhob ni kite bulih makan....tapi bile terbayang kan bewak yang ade kat tempat kite ni....jadi tak lalu le pulakkk....maap la yeee...hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam Yob Shahril, laa penat ngejor tadi tuh! Takper ler kito nengok jer bior paham adat orang. Jangan pulak ada antara kita terkejut kata bangsa Arab mana makan bewak ni!

    ReplyDelete
  3. Salam Yong...

    kalo teman nengok ghope itu gayenye.. idok lalu le teman nak makannya...

    Salam Aidil Adha Yong... :)

    ReplyDelete
  4. Salam Yong,

    Yop Isa ni... tolak batu ngan kayu jer...
    nampak macam menyelerakan...

    Bismillah... ooppsss... lupa basuh kaki pulak...

    ReplyDelete
  5. Salam Yong,
    Ingat teman minyok Dhab je beghesiat ghopenye boleh di Birianikan. Nengokan gambo tu hi entahle nak nelannye. Cukup le teman belumo ngan minyoknye je.

    ReplyDelete
  6. Salam Kakcik, memang tak lalu makan...kite nengok jer ler. Selamat Hari Raya Qurban!

    ReplyDelete
  7. Salam Yob ISA, buleh ler miker buat joint-venture import dhob ke Malaysia. Tak cuba tak tau!

    ReplyDelete
  8. Salam Yob Tinuj, kita ni bias. Benda yg kite tak biasa geli tapi expect org lain tak geli dgn apa yg kite makan...belacan, budu, tempoyak, cincalok etc.

    ReplyDelete
  9. Salam Yob 125, ha ha geli ye? Yong rasa ropa sotong dan ketam pun mengerikan jugak bagi org yg tak makan, tapi sedap jer kita melantok!

    ReplyDelete
  10. Ingat lucah tadi pase nak pulang buah paku keras kat Kak Limah kite , ropenye mamam daging Dhob. Tekene awok ngan tajuk Kak Limah kite.

    ReplyDelete
  11. salam kak..adoiii ngerinyer tgk...ish3x..btw menyambut Selamat Hari Raya Aidil Adha..

    ReplyDelete
  12. Salam Yob Sharouk, itu tajuk menggoda. Teman cilok tajuk Anthony Bourdaine! Minat kat dia. He he...tergoda tak dgn lauk dhob ni Yob?

    ReplyDelete
  13. Salam Lyza, ha ha...amik jer resepi tu buat koleksi. Selamat Hari Raya Qurban.

    ReplyDelete
  14. Salam Zmah, yaa Yong da potensi jd salah sorang pengimport dhob nanti. Selamat Hari Raya Qurban!

    ReplyDelete
  15. salam, adehh minta mahap la teman memang nak termuntah nengoknyer aper lagi masa gambo tengah dibogelkan kulitnye tu, nampok segala isi peghut, teringat dia samer spesies ngan bewok....jadi terbantut sat teman nak makan ketupat ngan rendang di petang raya ni...mujur pagi tadi dah makan rendang... rasenye teman takleh nak masuk budaya makan dhob ni... teman ingatkan dhob bleh buat minyak dhob aje, rupenye deme bleh makan... ishh..ishhh...

    ReplyDelete
  16. uuwaaaa... tak lalu nengok nya...

    selamat hari raya aidil adha kak..

    ReplyDelete
  17. Salam Cikgu, eh sori ler buat cikgu putus selera! Issyy buat derrrk jer lah. Lama kisah deme makan ni dah timbui cikgu, sjk zaman Rasullulah SAW lagi. Bukan wajib kite makan, makan mana yg lalu.

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Yong, Selamat hari Raya Qurban. Tu dia, nama pun food porn, bagi reaksi yg mengujakan dari pembaca dan penengok!

    ReplyDelete
  19. Belum rasa belum tahu, sudah rasa selera selalu!

    Bak sepinggan!

    ReplyDelete
  20. Salam Yob Collecter, yesss...that's the spirit! Sila-sila jgn segan, barang free, kejor jer!

    ReplyDelete
  21. aduihhh... idok gamok teman nengoknye... nok telan ape toh lagi... hiii..kembang tengok awok kak halima uiii..

    ReplyDelete
  22. Salam Yob Samad, weh tengok perut lembu kobo berlambok tak kembang ke Yob. Nilah bila kite tak besa dgn sesuatu makanan semua jadi kembang tengkuk. Rasa sedap Yob, sehingga menjilat talam!

    ReplyDelete