Assalamualaikum dan Salam Bahagia,
Sesampai di rumoh anok tiri bongsu, Alper Talip, teman settlekan bebarang. Fatma sibuk mengemas dan mencuci rumoh. Tak siap koje dia bila teman sampai. Lepas antor teman, Alper dan kawan dia kuor gi antor barang Mak Busro (refer pada 2 entry lepas).
Pas siap ngemas, Fatma mula memasak lunch. Walaupun dah kul 3 pm, dia belum masak.
Dia laung 2 orang anok dia Zeynep dan Bahrican yang Helime Baba Anne dah sampai. Bebudok tu ada kat rumoh jiran tingkat bawoh. Bergegas deme naik atas.
Kucup-kucup dan dakap-dakap.
Zeynep sekarang dalam tahun 2.
Bahrican dalam Tadika. ( Hurup 'c' deme ada ekor dan sama dengan 'j'). Jadi sebutan nama dia Bahrijan.
Pandai dia cakap kat Helime Baba Anne dia, "I love you!"
Zeynep meregek dengan tudung yang teman hadiah kat dia. Suke dia dengan werne pink tuh!
Bila deme di rumoh, buat nyibuk dan sepahkan rumoh. Masuk dapur cari makan. Mok dia larang guna piso, ada deme kisah?
Sambil deme menyesakkan dapur, Fatma bancuh bahan buat kofte atau pegedil daging. Dia guna daging kurban yang masih banyok tersimpan dalam freezer.
Bahan-bahan dia: daging cincang, cebisan roti, bawang cincang, herba cincang, garam dan sebiji atau dua biji telur bagi lekit. Gaul-gaul ler!
Pastu kome kepal-kepal dan tempek-tempek jadi lepior sikit.
Nilah ropa dah siap tempek. Deme goreng dalam kuali lepior dengan minyak sikit. Masa goreng, cover kuali tu supaya juice daging tak hilang. Nanti dah masok, idok ler kering bebenor!
Apa ke heh Mamat ni pakai formal. Kekadang Bahrican ni suka naikkan darah mok dia dengan bersalin baju beberapa kali dalam sehari. Walhal nok basuh baju dan jemur dalam musim dingin ni bukan senang. Mok dia maroh, dia buat slamber jer!
Dalam bas dari Gebze teman dapat minum dan makanan ringan. Lunch Fatma ni siap dalam kul 5 pm. Benda baru masak dan ada stew terung yang ada sikit rempah, buat teman mau jer makan nasi tu, walaupun takder sambal belacan. Deme panggil nasi ni pilav, agak lekit dan dimasak dengan minyak.
Tu ropa kofte yang dah siap digoreng. Hmm sedap Yong/Yob... daging tu masih rasa segor walaupun dah tersimpan sejak raya aji ari tu.
Malamnyer ada tetamu lain datang, mungkin nok meraikan teman. Kawan Alper yang datang amik teman siangnyer dan isterinya datang bawok ikan, bukan hamsi tapi kecik gak.
Dan sepupu Alper, Ilker dan isteri dan anok kecik deme. Ilker merupakan anok arwah adik Mr T; arwah meninggal masa Ilker baby lagi. Emak Ilker ialah Nevin yang dok Kg Derdidebi (please refer to earlier entry untuk kenal sapa Nevin bla..bla..blah).
Gitulah ropanya ikan dibalikkan dengan tudung bila sebelah dah masak.
Alper dan Ilker, his only cousin on his father's side. Apartment Ilker dekat jer dengan blok Alper tinggal. Ilker baru dapat anok usia tak sampai 9 bulan.
Di salon, Ilker dan kawan Alper Talip menunggu dinner dimasak. Sambil bermain dengan Bahrican. Gambor baby Ilker, Mursel, akan teman buat entry lain.
Oleh sebab teman kenyang lagi dengan lunch kul 5 pm, teman tak makan hinggalah pukui 10 malam. Lupa nama ikan ni, tapi sedap gak rasa dia.
Makan dengan roti jer. Gitu ler cara deme makan. Jangan ler kome mintak ayor asam, kicap peroh limo, cincalok...isyyyy kome ni!
InsyaAllah esok teman nyongket keluor, jadi adalah citer luor rumohtangga nanti yek!
Comey bebudak dua beghadik tu. Pinjam sat, buleh? :)
ReplyDeleteSalam sayang Kak Halima, comel sungguh budak2 tu ya, geramnya Kaz tgk especially yg girl tu. Dan spt biasa terkeliur tgk food yg Kak Halima tunjuk kat sini, rasa mcm nak pi Turkey la ni jugak.Mcm best je...
ReplyDeleteSalam Kak Halima.....
ReplyDeleteamboiilaaaa.......awok bile ceghite bab2 makan ni kalah leee.......sejak2 dah beghanak pinak...makan ni dah jadi macma hobi pulakkk....kekekeke...... awok nak terai buat pegedil tu lee...nampok senang....
salam akak..a'ah la kak..bdk 2 org tu comel..alper pon ensem...:)..heheh
ReplyDeletemarhabb,,,,, kak Lima~~
ReplyDeletesalam yong...
ReplyDeletecomei betul cucu mike tuu....tmbah yg zeynep..cun !
mknn nye pun buat teman lapo ;p
dorg comel2 kan,, hihi
ReplyDeleteSalam Kakcik, he he kalau nok pinjam terus pun buleh, Kakcik kan ada 2 anok teruna?
ReplyDeleteSalam Kaz, nok berbesan dgn Akak pun buleh he he! Sebelum gi Turki, belajor buat pegedil tu dulu.
ReplyDeleteSalam Yob Shahril, mmg org Msia suka makan2 ni, jd akak slalu boh bab makan2 dlm entry. Senang buat pegedil tu Yob. Takde herba maydonis tu, Yob buleh guna daun sup dan daun bawang. Jgn boh ayor, daging tu dah lembab dan telur bagi deme senang dikepal.
ReplyDeleteSalam Cikceria, Alhamdulillah deme tu comey2. Ckp Alper hensem tu perlahan sikit, nanti Fatma dengor...
ReplyDeleteSalam Ummie Hanie, dah mak pak deme comey, anok2 pun comey, cuma perangai deme buas bebenor! Try ler buat pegedil tu Ummie.
ReplyDeleteSalam Yob PO, ahlan wahsahlan...merhaba! Nasil siniz?
ReplyDeleteSalam Adik Siti Fauziah, Hosgeldeniz! Tu dia nama betoi dia boh! Selamat dtng bace blog akak. Ha'ah bulehlah dikatakan comey...dan teror!
ReplyDeletebila la agknye leh cr pngalaman kt luar negara erk...jelez lak tgk akak ni..hehe...
ReplyDeletewah..
ReplyDeletekembara yg menyeronokkan..
nyongket kak jangan tak nyongket..gather more info and share with us..moga Allah sentiasa melindungi kak..
ReplyDeletesalam kak halima..
ReplyDeleteseghonok betul baca cerita akak..hehe
yg paling seghonoknye dpt jalan2..jeles2..=)
salam.
ReplyDeletekak yong, pagi2 belum sarapan nengok gambar, rasa nak terbang g turkey :)
comel betul2 kanak-kanak riang tu.
p/s: rupa ikan di balik tudung tak dapat view la kak yong
Salam Toyolkiut, hosgeldeniz.Kekadang sonok kekadang bosan bila dok lepak lama rumoh orang.
ReplyDeleteSalam Ayie,Alhamdulillah akak dpt berjalan tiap tahun. Dpt nyongket tu, share dgn org.
ReplyDeleteSalam Asma, tima kasih doakan akak. Nanti mana yg sonok dn lain dari kat Msia, akak citerlah.
ReplyDelete