Assalamualaikum dan Salam Bahagia,
Ari ni teman dan Nevin gi nyongket ke bandar Duzce. Terletak 35 km dari Akcakoca dan 2 kali lebih besor dari Akcakoca. Niat nak jenjalan jer dan kalau ada yang berkenan buleh belanja sikit. Citer ronda bandar Duzce nanti teman buat lain entry, ni nak citer gi ziarah rumoh adik lelaki Nevin, 5 km dari bandar Duzce.
Mak Nevin (adik mertua teman) dok dengan anak yang ni. Ni rumoh bandar deme, rumoh kampong tinggal gitu sepanjang musim dingin. Musim bunga dan musim panas masa petik kacang hazel nanti deme balik ke bukit. Rumoh mak Nevin ni lagi ulu, jauh atas bukit. Tempat lain takder salji, kampong deme memutih awal lagi!
Gambor atas mak Nevin dengan 2 orang cucu - Ogushan dan Mertcan.
Adik ipor Nevin tengah kaco gulai kentang dengan kofte. Ni soba atau dapur cum pemanas di tengah salon cum sitting room.
Mak dengan anok-anok posing untuk handphone teman.
Deme ni lambat masak tengah hari. Memang deme tau kami nak singgah jadi deme masak lebih menu ari ni. Sementara tunggu lunch, mak budak bakor kentang kat soba tu.
Sementara tu mak dia berulang dari dapur ke salon. Ada yang dimasak kat soba salon untuk makanan yang perlukan api besor, ada yang masak kat dapor.
Mok dan anok bersembang manakala cucu-cucu makan kentang atau tengok TV. Tapi bebudok Turki ni tak addicted sangat dengan TV walaupun deme dapat tengok 300 saluran dari berbagai negara. Kalau tengok pun saluran Turki jer.
Bebudok Turki diajor jangan makan bersepah terutama yang bawak habuk dan sampah. Mertcan tolong berus carpet dengan berus guling, kutip abuk kentang tadi.
Tumis jer sekejap.
Pas masak, sos tu dituang atas manti tu. Sebenornya ni bukan manti style Turki. Manti Turki lagi kenit walaupun rasa sama. Ni manti style Rusia, menu ehsan dari sedara Ukraine deme.
Bila adik lelaki Nevin balik untuk makan (kul 2:30 pm gitu), kami pun makan. Mula dengan corba atau sup. Sup deme typical European - pekat! Ni diperbuat dari sejenis kacang dhal halus. Sedap jugaklah, walaupun teman lebih suka sup Melayu - sup ekor ke, sup tulang ke...
Minum dengan ayran atau air yoghurt.
Sambil makan sup dengan roti, cucuk-cucuk manti tu makan sebiji-sebiji. Kemudian mai gulai kentang dan kofte daging. Teman kata gulai sebab dia ropa gulai. Stew kentang sebenornya. Main makan gitu atau colek dengan roti. Nampak cam kari dan pedas tapi tak rasa kari atau pedas pun. Oklah rasa dia, ada rasa spicy sikit.
Bergambor dengan kerabat Nevin. Teman pakai yilek benang bulu (warna putih, pink dan itam tu) yang teman beli kat Duzce rega 5 TL atau lebih kurang RM11. Muroh kalau nak kirakan sebab cantik dan elok buatannya.Yang warna itam bawoh pinggang. Kat Malaysia mesti lebih RM50 selai nih!
byk no sebutan yg pelik2... sebijik patah perkataan pun dah boleh trus lost. x faham apa. belum kira cara sebut lagi... susah gak rsnya bahasa Turki nie kak
ReplyDeleteSalam Kak Halima, nampak wajah manis Kak Halima pun dah seiras org Turki dah, serius tak tipu.Dah berjangkitlah tu ya. Syok tgk makanan kat sana ya, preparation dan bahan2nya simple tp npk sedap.
ReplyDeleteSalam Kak Yong...nampaknya deme ni mmg pembersih sungguh kan? Kak Yong citer yg org Turki suka kemas rumah smpai tombol pintu pun deme lap.Bagus budaya tu!
ReplyDeleteSetuju la plak dgn Kaz...muka Kak Yong mmg dah ada iras org Turki gitu. :)
Salam akak, teman hari2 dok nyongket kat blog akak, dok bacer pengalaman akak nyongket kat Turki seronok beno... bila tgk gambo akak ngan sanak sedara Mr T memang ader iras... tu lah dikatakan ada jodoh... musim sejuk kat sana sampai bila?
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletesaya setuju dgn komen2 deme kat atas tu, muka kak pun dah ala2 org turki je dah..kak pandai la dah cakap bahasa deme yek? rumah deme mmg kemas je ye..bebudak kecikpun tertib je bersihkan sampah lps makan..mengkalu bebudak kita sini jangan harap deme nak ngemeh rupa tu..interior rmh demepun cantik mcm cozy gitu..
Salam Kak Halima....
ReplyDeletedeme ni satu bumbong dok ghamei2 ke Kak Halima..... ke sebab ghumah deme dekat2?.....
uiiihh kak... meleleh ayor mata & ayor kat tekak teman ni dok nengok manti & segala atas meja makan tu...
ReplyDeletebaik sunggoh budak2 tu dok sapu abuk.. ni kena piat telinga baru nak buat..
Sallam Pirate, ada 4-5 huruf alfabet deme lain dari kita jadi sebutan dia lain dr sebutan kita. Kalau tau sebut alfabet tu buleh sebut semua ejaan.
ReplyDeleteSalam Kaz, nampak gaya gitu ler, muka akak dr dulu dah cam muka org belah2 sana, kulit jer gelap. Tp org Turki ada gak yg tak bape putih jd akak ni buleh blend in. Memang masakan deme simple bahan2 dia, nak buat kat Malaysia buleh jer.
ReplyDeleteSaloam Hairil, standard deme mengemas rumoh mmg tinggi, tak terikut Yong, serius. Akak kemas rumoh ala-ala Msia tapi standard dh naik sikit sejak bergaul dgn deme nih!Yalah muka akak ada iras2 deme.
ReplyDeleteSalam Cikgu Nuzhah, tima kasih, kalau ada masih meh ler singgah sini. Ropa jer ada iras, warna kulit lari sikit, tp nasib baik ada yg kulit cam sawo matang cam akak ni. Haa musim sejuk sampai awal April!
ReplyDeleteSalam Asma, hmm dah bape org kata muka akak ada ropa oirg Turki. Cakap tak bape pandai, sikit2 dan nahu tonggang-pukang! Janji deme paham! Mmg deme kemas rumoh sama standard dgn piawaian USA! Tak terikut akak! Buleh jer nk ajor anak kita berkemas, asal diajor kecik2.
ReplyDeleteSalam Yob Shahril, deme lazimnya amik mak deme dok sekali terutama anak lelaki, kalau mak deme sorang. Tp kuarga deme kecik jer Yob, 2-4 org anak.
ReplyDeleteSalam Mulan, amik ler resepi tu try buat. Mmg bebudok tu ada diajor tolong kemas tapi itu jer anak lelaki buleh buat. Tp tertaklok pd mak bapak, kalau diajor dr kecik mau jer deme buat.
ReplyDelete