Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, January 29, 2011

Karipap Made in Istanbul!


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Tengok, tengok rumoh orang dah kemas...sikit, dari minggu lepas. Tahniah pada diriku yang berjaya membanting tulang tanpa keringat - vacuum salon, dapur dan corridor! Lap sana-sinu sikit, udah ler!

Yorgan kat lantai dekat pintu balkon tu nak halang angin sejuk menyusup masuk. Dah buat insulation baik punya tapi rasa gak kesejukan masuk. Kami dok tingkat dua tapi tingkap dan pintu balkon semua kaca, tak der grill. Alhamdulillah tak der orang pecah masuk ikut tingkap atau balkon. Masuk ikut pintu depan ada dulu (pintu kayu). Dia dapat amik handphone buruk jer. Nak angkut barang lebih besor, ada CCTV kat main entrance blok kami. Mr T suspek janitor blok kami sebab dia tau apartment kami selalu tak der orang. Orang luor tak der koje datang masuk blok lagi pun ada CCTV.



Comey kan salon ni. Tapi kome jangan tanya habuk kat book-shelves dan balik sofa tu. Belum mop lagi. Tunggulah bila teman rajin sekali lagi...coming soon!
Pencapaian piawaiaan? Err...45% kot.



Dan berjaya buat karipap! Yaa teman ada bawok kari-mari dan satnika biji rempah dari Shah Alam! Kentang dan daging jer Turki punya. Kentang jenis waxy tu, memang lembut. Sebab teman sorang, ikut tekak Malaysia ler. Boh satnika kari dan serbuk lada bagi pedas! Masa masak inti ni harap-harap jiran tingkat atas tak bukak tingkap, takut dia pengsan bau kari yang power!



Teman guna tera yag atau butter susu lembu. Menjadi gak. Main golek atas cutting-board dan rolling dengan gelas kaca. Dapat 22 biji. 3 dah masuk perut untuk berbuka, 3 lagi dalam piring kecik, yang 2 pinggan ni masuk fridge.



Pagi tadi goreng 7 biji untuk sarapan. Saiz dia sepanjang handphone Nokia tu tapi gemuk lagi. Memang kenyang yaa amat, kena pulak dengan hot chocolate!

Jadi nilah ropanya karipap teman, Cikgu Humairi...meh makan!



Ni nak citer suasana kat dataran depan Yeni Camii (New Mosque) dekat Eminonu teman gi ari Jumaat baru ni. Citer ringkas jer. Ni ropa penjual kestane berlesen. Kestane tu buah berangan. Yang ni bukan buah liar cam teman makan kat rumoh. Besor dia dekat besor telur ayam gred C (eh..ada ker telur ayam gred A,B,C? Memandai jer teman). Mahal rega dia sebab saiz besor. Teman teringin nak rasa tapi pikior kat kampong Mr T banyok, tak jadi nak try!



Nak fokus kat gerai-gerai jual keju sepanjang laluan di luor Grand Bazar di Eminonu. Teman suka nengok keju pelbagai jenis ni sebab teman gemor makan mende ni.



Penah tengok dalam Asian Food Channel kat Astro, satu jenama keju dari New Zealand tu, deme lumur dengan lemak babi bagi tahan kulat. Chisss...tapi bukan jenama yg buat di kilanglah. Ni keju orang kampong NZ buat. Jadi kat Turki ni, teman memang pulun makan keju.



Bila kita lalu, deme akan pelawa singgah, "Buyrun, buyrun Ablah!"
Deme offer gak sepotong kecik bagi kita merasa. Asyik makan yang dioffer, kekadang bila sampai ujung dah kenyang!



Antara jenis yang teman suka yang cam tali pisang ni. Sekilo lebih kurang RM21 gitu, dari Erzurum. Ada rasa masin sikit dan kenyal. Penah ke kome makan atau tengok keju tali pisang ni?

22 comments:

  1. Assalamu'alaikum Yong...

    ghase teman nok teghobang ngikut Yong. Teruja beno teman mace ceghite Yong ni... :)

    ReplyDelete
  2. salam cekgu..
    jwpnnye ~ tak pernaaaaaaahhhh... :p
    beshnye leh rase cam2 keju.. dan rege xle mhl sgt... nk beli pon tanpa was2... :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum,

    burp!!, terima kasih....kenyang mata teman makannye, alhamdulillah.

    ....dapat telan ayo lio je.

    ReplyDelete
  4. Amboi2...sedap tu karipap...sebesar nokia...kalu kat sini panggil karipap gergasi tapi inti cipuuttt....keju tu..haghammm tak penah tengok, makan apatah lagi..

    ReplyDelete
  5. first time tengok buah berangan gitu beso.. sedap tu..

    ReplyDelete
  6. kak lima,

    telur ayam mmg byk grednya dari gred A sampai gred E...hehe

    lagi satu, Ina rasa cam nak landing baring je kat sofa salon yg gambor no 2 tuh...terbayang2 cam nyaman je

    karipap tuh mavelesssssssssssss!

    ReplyDelete
  7. Salam kak Halima..
    semalam ada kitorang beli buah berangan tu and jagung dekat depan Hagia Sophia. Tapi jagung macam liat sikit. hehe..

    Tak sabar nak jalan2 kat tempat akak pegi ni. :)

    sedapnye nampak karipap tu. hehe
    owh lupa nak cakap, kitorang dah try pide and lamahcun yang akak sebut2 kat blog aritu. sedap sangat. dah la murah.

    ReplyDelete
  8. first time tgk keju jual bersepah cam tu, kat sini siap letak kat freeze lagi, kak halima, tgk sume mende pelik2 takde kat malaysia, bawak le skit buat oleh2 utk mE, hiks~

    ReplyDelete
  9. Salam Kakcik, InsyaAllah Kakcik dan kenkawan lain sampai sini nanti!

    ReplyDelete
  10. Salam Numara, InsyaAllah kita jumpa kat Shah Alam, buleh rasa keju tali pisang!

    ReplyDelete
  11. Salam Cikgu Humairi, jadilah kita jamu mate, nak ngeposnyer kang basi!

    ReplyDelete
  12. Salam Fadzli, mmg akak suka mkn karipap tp yg depa jual kecik ciput dan tak rasa apa! Tu akak nak puas makan, buat sendiri boh daging banyak2, buat banyak blh makan seminggu! Puas ati!

    ReplyDelete
  13. Salam Yob Mad, mmg besor berangan tu tp tak tau rasa dia sesedap yg tumbuh dlm utan kat kg Mr T tu!

    ReplyDelete
  14. Salam Ina, oh ada gred sampai E ye? Tu lah akak ni tak tau pasal marketing ni sngt. Ikutkan ati mmg sedap nak tido sbb sejuk, tp apartment akak sejuk sngt, 20 Celcius. Memang marvellous makan karipap dlm suasana sejuk he he!

    ReplyDelete
  15. Salam Tina, haa sonok ye U all berpoya2 musim sesejuk ni! Elok gak baca entry lama akak buat panduan. Try call akak, no hp ada akak tulis dlm email. Bebaik jaga barang berharga. Harap buleh kita jumpa. Tapi kat Ankara dan Cappadokia salji lebat, pakai baju tebal2!

    ReplyDelete
  16. Salam Emme, 'bersepah' sbb benda harian deme. Nanti sapa ada rezki, ada ler merasa something dr akak, mungkin akak buat peraduan he he!

    ReplyDelete
  17. Salam Yong halima !

    lawonyeee apartment deme ... teringin sesgt nk gi ..hehe...memole teman nk jejak New Zealand dulu,umah kakak teman...entah laa biler...

    amboi sedapnye karipap mike ! teman mmg gemor karipap yg buatan sndiri ni..puas kan?lama xmakan karipap mak...sedap bangat...selamat berpose ye Yong ! :)

    ReplyDelete
  18. Salam Yong Hanie, Alhamdulillah, idok ler lawor, sempoy jer, kalau nengok aptment jiran, lagi dasat! Kalu ada fulus gi jer memana Hanie, NZ cantik!
    Tu ler akak pun gemor karipap tp kalu beli slalu tak puas ati, dah ler tak sedap, kecik, tak rasa apa, hmm baik buat sendiri!

    ReplyDelete
  19. salam kak,

    dah siap kemas rumah..cantik dah tu blh dapat 80% tu..tenang je..dapat dok salon tu sambil mkn karipap panas baca buku ...hmm best tu..karipap pun dah siap.. karipap tu msti sedap .terasa2 la pulak petang gini kalau dapat makan....keju tu pun npk sedap..tetiba rasa lapar lah pulak..

    ReplyDelete
  20. Salam Asma, tulah wlu dok sorang klu rumah sepah mmg tak selesa. Memang sedap makan karipap panas dlm cuaca yg nyaman sejuk, kalau panas akak takder selera. Haa kalu lapor, cari apa yg ada kat dapur tu!

    ReplyDelete
  21. salam,cikgu panjang juge keju dia. keju tali pisang. tak pernah rasa karipap cikgu ni...buat terliur je tgk...cm sedap.

    ReplyDelete
  22. Salam Razimah,

    Nanti dok lama dgn cikgu dpt ler rasa karipap made-in-Shah Alam.

    ReplyDelete