Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, June 5, 2012

SARAPAN SEGERA TURKI, FESYEN TURKI dan ZIARAH OLEH MULAN!

Sabor menanti kahvalti ku...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ni blog nyongket dan makan-makan dan extra...kalau Yob Ghombau jeles, gi main jauh-jauh!
Pada sesapa yg nak bercuti ke Turki tu, jangan ler segan-segan menerai streetfood deme.


Roti saja...

Di Turki, pihak bandaraya/majlis tempatan dan kementerian kesihatan amat strict dengan peraturan penyediaan dan penjualan makanan di restoran dan di jalanan atau meydan.
Ni lah ropa peniaga makanan yg guna keta tolak.


Sandwich

Koje ni lazimnya dibuat oleh para Yob-Yob. Kaum Yong tak penah teman jumpa guna keta tolak ni. Kalau ada kaum Yong pun, deme koje di restoren sebagai tukang masak atau pencanai roti.
Nak cari waitress pun susoh.
Gitu ler bangsa Turki menjaga anak-anak dara deme.
Tak buleh sangat deme jadi waitress atau pelayan tak tentu hala sebab menjaga adab dan modesty!



Ni peniaga kat luar Grand bazaar yg jual roti dan borek.
Untuk sarapan sandwich, deme guna roti ala roti Perancis, potong dua, pastu belah dan disumbat keju, salami dan salad.
Yang beli selalunya pekerja yg bawok gi pejabat atau tempat deme koje.



Semua jenis yg tak perlu masak, jadi ianya cold breakfast.
Rega anggaran RM2.00-Rm3.50. bergantung pd isi yg kome mintak.
Ni dibawoh lesen Majlis Perbandaran Fatih.



Tengok dedekat sikit.
Ada 3-4 jenis salami - daging lembu, ayam, yg ada lada itam etc. Kalau nak sayur, deme boh tomato, cili ijau dan timun.
Kalau nak jeruk zaitun pun buleh.
Bagi teman, idok bape gemor kahvalti gini sebab sejuk.
Teman suka ada sesuatu yg baru dimasak contohnya kentang goreng, telur goreng atau sucuk!

Jangan segan membeli kahvalti dari keta tolak ni - mengenyangkan, roti sedap, dan tak mahei!
Yang penting, deme bersih!
Mesti paka overall putih, sarung tangan gitu!



Bab fesyen pula.
Deme pangge moda. Ni salah satu fesyen tudung. Tapi teman tak penah nampak deme paka pun.
Gambor dr Facebook Tesettur Modasi.



Kita pun buleh buat tudung gini kan.
Tapi kena 2 lapih pulak.
Kalau musim sesejuk best paka moda gini!
Negara paneh cam Malaysia ni, haissyyy idok ler teman nak paka!
Gambor Facebook Tesettur Modasi.



Ni Lydia, kawan fesbuk teman.
Dia sedang memperaga rante teman reka dari renda dan batu aksesori teman beli kat Grand Bazaar.
Budak ni panda meregek, cun pulak!



Khamis lepas, sorang blogger cun dari Kerteh terokam ke flat teman siap bawok anak-anak.
Abang: "Bilalah mak kami nak berhenti berlabun ni?"
Adik: "Udoh, udoh ler tu mak...lapor nih!"
Blogger Mulan dah lama mengidam nak makan sucuk.
Jadi teman masaklah sucuk, pie kentang, spegeti dan buat ais-krin buah pauh.



Cecomey belaka demo nih!
Bila dah kenyang baru nampak senyum. Pastu teman hidang cekelet sudu yg deme teringin nar nak rasa.
Tu dia senyum sokmo!

Tima kasih Yong Mulan dan anak-anak yg sudi melapangkan masa lepak di flat teman...siap bawok cenderajantung limpa yg cantik molek. Haissyyy lupa nak amik gambor cenderalimpa tu.
Lain kali teman snap.
Kalau kome suka membaca kisah kaki nyongket dan orang suka makan, terjah ler blog Yong Mulan nih!
Nice meeting you and the kids, sis Mun!



Sebagai dessert, tapi bukan yg teman hidang kat deme tuh, saja nak share gambor buah stroberi dan berries yg baru dipetik dari belakang rumoh sorang kawan fesbuk, Puan Noreen Kartal.
Ni gambor dia teman guna dgn izin dia.
Dia pun kawin dgn Yob Turki dan dok menetap di Bursa.
Enjoyyyyy!

67 comments:

  1. Salam Yong,

    bagusnyer deme ni...meniaga tepi jln siap pakai ala2 labcoat gituuu....mmg bagus !!!!

    Tabik springggg niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Deme amik berat dgn kesihatan dan kebersihan, bermula dr rumah!

      Delete
  2. thaaaaannnnnkkk you for having us...!!! rinduuuuu nak lepak sana lagi..

    seronok ya amat hari tu dapat jumpa yong helime... budak2 ni makan tanpa segan silu... mak nya nyesal sbb malu terkedu2.. huwa hahaa..

    stokin dah kena kidnap.. gerraammm jgk dgn amoi kecik tu... maknya kalo berlabun mmg tak hengat doniya... hehehe....

    bila la dapat gi turki makan segala2 tu.. sucuk, kahvalti dll... kecur dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Sama-sama. It was fun having you and the kids as guests!
      InsyaAllah ada rezki, mai Istanbul, bawok balik 3 kilo sucuk naa!

      Delete
  3. salam yong..baru teman nampok caman ghupe cekelat sudu..memang sebijik gupe susu ye yong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      bukan sebijik, tapi 2 biji ropa sudu!

      Delete
  4. salam kak halima,

    sekali imbas macam doktor lak yang menjuei makanan tu..hik3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,

      akak yg dah biasa tengok ni, tak perasan deme seropa doktor he he!

      Delete
  5. masyaallah beri dan stroberry tu sangatlah menggiurkan..:)

    bila nak merasa sudu cekolat tu..mmm..

    saya dihidangkan turki sebagai negara sekular..tapi nak bandingkan dengan malaysia yang mengaku negara islam ni macam tak benar pulak hidangan tu..bila kak tulis pasal cr depa jaga anak2 perempuan depa..kat msia ni dah macam payah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Sudu cekelet dah tingge serdak!
      Tulah apa yg dibaca dan dilihat kat media tak mestinya tepat. Yg kita alami, rasa dan lalui tu yg sebenornya.

      Delete
  6. Salam Puan Halimah
    rasa teruja sangat2 nak pegi Istanbul 18hb June ni.. terima kasih sebab banyak bagi informasi pasal Istanbul.. Seronok membaca blog puan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      waaahh nak melancong! Selamat berangkat ya. Tolong semak balik entry2 yg relevant supaya tak sesat, tak keliru dan tak kena pow!
      Tima kasih sudi singgah di blog ni!

      Delete
    2. Salam Puan Halimah,

      hari2 mentelaah blog Puan Halimah ni, mencatat + print mana2 informasi yang patut.. tak sah kalau tak singgah membaca.. hehehehe..

      Delete
    3. Puan, skrg musim panas kan.. kat sana panas cam kat sini @ lebih panas lagik? nak buat preparation baju2 yang sesuai, terutama utk anak.. karang mengamuk2 pulak dia sebab panas.. hehe.. tq :)

      Delete
    4. Salam,
      maaf akak tak sempat singgah blog Adik, internet lembap sbb kredit broadband dah abis!
      Musim panas deme panas tapi kering, kita lembap dan berpeluh. Sana kalau dok bawah shade atau tempat teduh ok jer.
      Bulan Jun masih ok suhu dia, nyaman, tapi malam masih cool so bawaklah cardigan ke, shawl ke, vest utk bebudak. Make sure dada diorang dilapik dgn singlet atau vest.

      Delete
    5. takpe Puan, itu blog menjual2 je, blog rasmi dah bersawang, 6 bulan tak hapdate (www.ayufatarina.com), dok menyongket kat blog orang lain jer.. hahaha

      anak saya lelaki umur 2 tahun.. dia memang mengamuk2 kalau dipakakan baju tebai2 ni.. hehe.. terima kasih utk tips yang diberikan, sekarang saya dah boleh packing betul2, kalau tak asik lipat baju, masuk beg pastu kuarkan balik.. hahaha .. :)

      Delete
  7. Assalamualaikum kak,

    mmg bersih penyediaan makanan kereta tolak tu! bertuah nyonya Mulan dpt merasa hidangan enak dr Turki! akak nnti share recipe pie kentang tu ye...pwease...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Ha ha inti kentang sama cam inti karipap jer. Kalau tau buat kulit pastry, ok dah tu.

      Delete
  8. salam..
    buleh buat persatuan isteri2 malaya di turkey ler kak halima.. rupanya ramai yong2 malaya berjodoh ngan yob2 turki yek..
    nak join d grup! haha..!
    kalo ada rzki nk pi laut hitam nov/dis nanti..akk dh balik sana kan? musim salji ke masa tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong June,
      Hosgeldeniz. Memang ramai yg bertemu jodoh dgn pasangan Turki dn dah ada grup dlm fesbuk. Try cari MyTurk United di Facebook. Akak mmg join grup tu tapi tak tau nak add orang.
      Akak dah balik Sh Alam. Mungkin gi Karadeniz lepas raya posa, InsyaAllah. Yong dok mana? Musim salji mula Disember sampai mid-Mac!

      Delete
  9. salam yong..

    street food kat turki tak sempat try hari tu...asik kena control je..sentap teman!

    gemok2 stoberi tu...geram aih nengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      lain kali jgn ikut pakej tour!

      Delete
  10. Salam yong..
    Ayg mmg suka turkey.. bandar dia, toilet, bas express dia mmg bersih. TErbaik. Lagi terbaik all the buah keturunan beri tu.. terliur.. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      wahhh semua sukaaa.....termasuk Yob-Yobnyer?

      Delete
    2. Yg tu kena pikir dulu...hehehe

      Delete
  11. Assalamualikum kak..

    Salam rindu salam bertemu kembali..

    Bersihnya cara pengendalian streetfood dia orang, harap ditempat kita pun akan sampai tahap ni juga satu hari nanti.
    Seronoknya jumpa kawan baru lagi, semoga ukhwah berkekalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,

      mana pegi lama tak nampak? Bercuti lagi yek.
      Kita setakat yg jual burger buleh dikatakan bersih tempat deme memasak dan menyiap, yg peniaga lain susah nak cakap.
      Yong Mulan tu lama dah nak jumpa sjk tahun lepas!

      Delete
  12. Kak yong, kak mulan dah jemput.. Bila ni nak jepot kami disini.. Yoohooo.. Sini!

    Spesel laaa food serving nuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      ha ha ha kebanyakan tetamu yg mai lepak rumoh akak ni tak dijemput. Deme menjemput diri deme sendirik!
      Tapi Alhamdulillah, akak suka dan mengalu-alukan ziarah deme ni. Tetamu tu kan membawa rahmat pd tuan rumoh!

      Delete
  13. stall depa bersih,kemas...cuba compare dgn stall tepi jalan kat malaysia...gerai beger contohnya...hmmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, kira stall burger kita yg paling bersih, tp stall lain susoh nak cakap!

      Delete
    2. Salam Yong,
      kiranya stall berger bersihlah tu Yong...tapi stall lain susah nak cakap!

      Delete
  14. salam yong

    sedapnya strawberi tu. kek butter pun sedap, hehehe, very pure.
    tudung tu macam cerita star wars je, darth vader ke apa. pakai musim sejuk sesuai kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kek butter buat dgn butter lembu kampong, nama deme KaraKiz dan Sari Kiz!

      Delete
  15. sian budak 2 orang tu duk nunggu orang bercerita...
    mesti banyak benda yang di gossip kan tu...
    hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,

      Kok yaa pung, kena bagi bebudok tu makang dulu...baru leh baerlabung panjang, dak gitu, Yong?

      Delete
  16. Salam kak yong, bersih sahaja Lia tengok warung dia tu...fresh-fresh stoberi dia, sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lia,
      sekarang nak masuk musim panas, tu yg banyak buah dah masak, tapi ada yg belum masak betoi seperti epal, pear, anggur...bulan Ogos, Septmebr baru ranum dan muroh!

      Delete
  17. Salam Yong,

    Mcmana rupa aiskrim buah pauh tu? Buat sendiri ke?

    Bagus betul majlis perbandaran kat Turki, no compromise on cleanliness..kat sini sekejap je, bising2 ttg pakai apron dan cap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      yaa buat aiskrim sendiri - buah pelam manis, susu pekat dan yogurt, blend sama2, pastu freeze 3-4 jam. Nak makan bagi keluar 15-20 minit baru boleh cedok.
      Di Msia bila kena food poisoning baru deme sibuk2 buat siasatan!

      Delete
    2. Mango ice-cream is my fav, mesti sedap DIY aiskrim ni, lemak berkrim disukai ramai..

      udoh lama x dengor org panggil mempelam tu buah pauh..nama je org Perok..huhu..

      Delete
  18. Alaaa... mulan tak ajak pon...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      dia pong maing terjah jer!

      Delete
  19. Salam.. Kak Yong, banyaknya gambar makanan.. Roti tu nampak sedap, buah strawberi tu lagi... erm... hmmm.. Bilalah nak dapat jalan2 kat Turki.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Bekfast deme simple dan sedap cuma tak dimasak, kecuali yg di rumah. Kumpui duit , nanti gi umrah buleh transit ke Istanbul.

      Delete
    2. Wslm.. Thanks kak.. Good idea.. Insya-Allah, moga ada rezeki Nur nanti untuk ziarah ke sana.

      Delete
  20. salam kak
    orang kerteh dah rasa cokolat sudu la..
    orang cheras bila le nak gi jumpa akak ni..

    kak..nak gi turki lagi laaa...tp pitih x cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Orang Kerteh tu nekad jer nak jumpa, main tejah...Alhamdulillah dpt gak jumpa setelah setahun lebih dia plan!
      Yong study dulu puas2, nanti pegi lagi lebih bersedia supaya tak kena pow lagi!

      Delete
  21. ..bestnya mkn roti tu...dah la mudah nak dpt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sis,
      penah ke beli? Kalau panas2 lagi sedap Yong!

      Delete
  22. Salam Yong.sy suka tengok stall kat sana....jual makanan bertutup bersih.selera nak membeli. antara food yg sempat cuba dan sedap nasi Turki letak kacang peas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      bravoooo!
      Begitulah sepatutnya bila melancong ke negara orang, cuba try sesuatu yg lain dr yg ada di negara kita!

      Delete
  23. Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      tu yg deme tanam di kampong deme di Bursa. Di kampong suami akak stroberi tumbuh liar.

      Delete
  24. Byknya stabery ..boleh buat jual pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda,
      Kalau nak jual kena yg besor-besor lagi dan yg komersial. Yang ni kampong mari punya, sendiri makan, atau buat jem!

      Delete
  25. As-Salam akak....

    Laa akak ade pesbook kee...katonya dulu takde...hehe sila-sila la add teman yerr..

    Tadi mati-mati ingat bebudak dua orang tu anok akak, ropanya anak si Mulan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Din,
      bila pulak akak kata takde? Akak malas layan jer kadang2. Nak minta add gi cari Halimaton Ibrahim, gambor profil Mr T. Bagi mesej dulu. Ni ramai org akak tak add sebab tak kenal!
      Idup-idup tu memang anak Yong Mulan!

      Delete
  26. assalamualaikum wbt,
    jejalan kat belog cari info pasal turki tetiba jumpa belog akak, seronok baca story akak nie.

    planning nak jejalan time raya puasa kat turki nanti, raya nanti akak balik malaysia ke beraya di turki? sy kini bermastautin di Arab Saudi, byk benda juga nak tanya akak nie. apa yer ID fesbuk akak? boleh saya add?

    wassalam
    salam ukhuwwah fillah wa mawaddah wa rahmah
    zura
    yanbu,KSA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt Yong Zura,

      Hosgeldenis dan selamat datang. Tima kasih sudi singgah!
      Akak dah ada kat Shah Alam ni sejak ujung April. Tu gambar2 orang ziarah akak tu di Shah Alamlah. InsyaAllah akak posa dan raya di Msia.
      Nama kat fesbuk Halimaton Ibrahim, gambar profil Mr T pakai helmet.

      Delete
    2. Maaf, nama Wafa Amirah ke Zura?

      Delete
    3. Jazakallah khair kak,
      zura dah add akak (id; ummi wafa), wafa amirah tuu nama puteri sulong sy :)

      ingatkan, akak di turki hehehehe, mula2 ingat nak balik mesia tp cuti hubby 2wk minggu jer mcm tak berbaloi (lgpun parent n parent in law baru jer datang umrah hari tuu) tuu yg nak g turki raya nanti. 18-26 Ogos.
      Wassalam

      Delete
  27. hebat org kg kume nihhh.. nok ngikut ke sane tak mampu kume.

    ReplyDelete
  28. yong , nok tanye, kalo nok minang lydia tu maha ke? bekenan beno teman yong. lydia punye pasa , jua kg pun teman sanggup.. haha!

    ReplyDelete
  29. doyan kat kg udoh luroh ke belum?

    ReplyDelete
  30. Salam Kak Yong,

    Nanti teman balik malaysia nak singgah merasa jugak lah masakan kak yong tu. Boleh le Kak Yong ejaskan teman dengan si Lydia tu..hehehehe.

    ReplyDelete
  31. Salam Kak Yong,

    Nanti teman balik malaysia nak singgah merasa jugak lah masakan kak yong tu. Boleh le Kak Yong ejaskan teman dengan si Lydia tu..hehehehe.

    ReplyDelete