Moh Kite Follow Sesame...

Monday, June 11, 2012

CUCU-CUCU TURKEY KU!

Bunga hazelnut di hujung musim sejuk Februari 2012


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Alhamdulillah dpt trace Mr T...di Istanbul.
Idok dia nak kabor bini dia di Malaya yg dia dah balik Istanbul.
Bila teman call nombor Iraq, mesin yg jawab. Kali ke tiga teman call nombor Turki, baru ada sora.
Mamai-mamai tengah tido. Dia kata sibuk berlari sana-sinun tak sempat nak call. Dia kata "You are rite!" bila teman cakap teman riso bila takde berita lebih seminggu!
Dalam 10 ari, InsyaAllah dia ke Iraq semola nak mula bina penjana letrik utk bandar Basra.
Tima kasih utk doa-doa yg kenkawan doakan utk dia.


Si Alphan yg reserved...

Trip teman ke Turki tahun ni (Januari-April 2012) jatuh dlm musim dingin dan bunga. So banyak berkisah aktiviti musim dingin ler.

Di Malaya, anak-anak kita buleh nyongket sana-sini dan melalak tak kira musim. Di Turki, di musim dingin kekanak banyak menyepahkan rumoh. Kalau jenih baik cam Alphan ni OKlah.
Dia rajin bertenet! Dia anak sulung stepson teman yg tengah, menetap di Gebze (2 jam dr kampong Mr T).


Zeynep dan Sule bancuh kopi, real punya, dalam cawan China Kak Emine!

Ni sepupu ni, si Zeynep yg rendah dan si Sule yg tinggi , umur sama, 8 tahun.
Zeynep dok bandar Akcakoca (15 minit jarak dr Kg Deredebi) dan Sule dok di Eregli (30 minit jarak), jadi deme kerap balik kampong rumoh Opah deme, Kak Emine.


Si Ucup kokak botoi ayor teman!

Lazimnya bila dah rama, bebudak ni main kat salon, ruang tetamu utk tetamu lelaki yg tak rapat.
Salon rumoh kampong ni agak besor.
Ucup pun join dgn kakak dan sepupu main di salon.



Ucup: Gerrrggllll,... gegrrrrrrlllll, gegerrlllllll....!
(sambe ayor lior menjelejeh!)



Ngape bebudok suka menyelongkor lemari?
Kalau Kak Emine nampak mesti dia hingor!
Si Zeynep tengah cari apa tak taw.
Tu semua buku-buku agama, ensaikloapadia agama dan kitab Mr T.
Teman bila takde koje, teman nyelongkor buku dan kitab ni, walaupun teman tak faham sepatah haram!



Adik Zeynep si Bahrican (7 tahun) tukang buat pondok-pondok dgn kusyen.
Nak sangat kawin-kawin!
Bahrican masa umur 4 tahun penah labun nanti dah besor dia nak kawin lima.
Tulah deme ni suka dengor orang-orang tua sembang.
Dede (Atok) kawin dua, dia nak kawin 5!



Sonok main pondok-pondok tapi yg mengemehnya kang...Halime Baba Anne jugak!



Sambe menyepah, mengasuh budak!
Zeynep dan sepupu dia Yusof!



Penat jadi baby dalam drama pondok-pondok, Ucop take fai.
Bahrican tumpang bergambor!


Breakfast at Mother-in-law's.

Roti bakor teman dah siap tuh. Mak mertua siap kopek telur utk teman! Sayang dgn menantu Malaya dia tuh!

47 comments:

  1. Salam Yong.

    Comey betoi la si Ucup tu. Macam nak teman gigit je pipinya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      Comey jer muka Kakcik tp deme ni perengusss!

      Delete
  2. Assalamualaikum kak,

    amboih bahrican nk lwn atuk dia ni...nk kawin 5!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      masa tu angka 5 pun dia tak tau berapa!

      Delete
  3. Mak aii.. tinggi sungguh cita2 si Bahrican tu.. Sampai 5 tu. Terlebih sudah... 4 je cakap ke dia.. hehehhe
    Teman dulu org sibuk citer pasal hantaran, teman sibuk ckp, teman nanti besar kawin hantaran 2 ribu oo. Zaman tu rate dlm rm3k. Rasa masa tu ala2 2 juta. Bebdk tak tau nilai (umur 7 thn masa tu), main sebut je. Last2 sekali sekarang hantaran dah sampai dekat rm20k, teman dok single minggle lagi. Muahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      sebut jer 5, dia tak tau mana ke rope 5 tu ha ha!
      Elehhh, cakap single mingle, ntah2 berderet2 menunggu!
      Takpe Ayang, tunggu jer, nanti the best man wins!

      Delete
    2. aminnnnnnnnnnnnnnnnnn....................

      Delete
  4. Emm.. ingat bunga kabu tadi. ;-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr bunga kabu cam tu ek? Akak tak pasan bunga kabu camner, yg selalu nampak dia dah berbuah dan kekabu berterbangan cam salji!

      Delete
    2. Tu le maksud ayg.. Bunga dia btl2 pun tak pernah tegok gak.. hehehehe

      Delete
  5. Assalamualaikum kak hajjah,
    sungguhlah comel-comel belake cucu-cucu mu itu, alangkah bertuahnya menjadi opah deme...ke deme yang bertuah dapat opah macam akak..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hjh Asma Yg Comey!

      Bertuah? Akak kekadang nak dpt darah tinggi kalau dengor deme menjerit, merampus dan berbaloh! Aiiiii bertuah punya bebudak!

      Delete
  6. heheheh... bahrican oooiiii bahrican.. ater miker ni bior bebenor nak kawin 5..

    comel2 sunggoh cucu2 turkey tu.. kalo jumpa mmg sah2 kena cubit pipi...

    alhamdulillah mr T selamat.. moga dia sentiasa dalam lindungan Allah walo kat mana dia pi keje...

    gitu ropanya bunga hazelnut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Berangan2 menuju kejayaan...motto Bahrican!
      Ajer deme ni comey2 masa baby, tak puas gomoi! Kalau baik, kalau merampus akak blah!
      Alhamdulillah, dia dlm keadaan baik, cuma sibuk bebenor tak sempat antor kabor, hisssyyyy...riso akak! Tima kasih selalu doakan dia.
      Pendek jer bunga tu, 2 cm, tu gambor dekat cam panjang, Mulan!

      Delete
  7. salam kak yong
    Alhamdulillah Mr T selamat...sure akak rendu kan :)
    kak budak2 sana comel2 je kan..geram je nak buat anak angkat.
    Aduhaiii bestnya mertua akak...sayangnya dia pd akak..Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  8. Salam Yong,
    Alhamdulillah Mr T selamat dan sihat, tima kasih doakan dia.
    Tak rindu sangat sebnornya, lebih pd riso keselamatan dia. Dok jauh2 ni dah bias Yong!
    Buat anak angkat? Toksah cari pasa, perengus deme nih! Kuat melalak!

    ReplyDelete
  9. bunga hazelnut tak cantik, tapi kacangnya sedap, hmmm

    amboi bahrican, ada hati tu, cita-cita tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      rupa buruk, ati baik...camtulah analogi utk hazelnut ni!
      Itu angan2, mana tau jadi kenyataan si Bahrican!

      Delete
  10. Assalamualaikum kak..

    Macam tu rupanya buga hazelnut, cantik!
    Alhamdulillah dah dapat berhubung dengan Mr T,hilang sikit risau kan kak..
    Tentu menantunya baik hati sebab tu mertua sayang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Bunga dia kecik jer Yong, 2 inci tp akak rakam dekat2 nampak besor.
      Alhamdulillah, dia sihat dan selamat, sibuk jer. Memang ilang banyak riso. Tima kasih doakan dia Yong.
      Bukan baik ati akak ni, tp hormat dia seperti mak kita jugak.

      Delete
  11. Assalam..

    Saya kena tunggu lagi 15 tahun lagi nak dapat cucu..keep on counting..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Din,

      Buleh padankan dgn anak2 deme nih nanti he he!

      Delete
  12. assalamualaikum.
    puan tak rasa rindukan tanahair? bagaimana ya puan atasinya. serban hoca bukan yang tajam tapi rata tanpa ekor. pengikut2 syeikh mahmud affendi yang terkenal di Turkiye. Baru2 ni anak muridnya yang juga terkenal Cubbeli Ahmet dipenjarakan atas tuduhan human trafficking. Mungkin puan tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,

      Issyyy akak dah balik ni, dah kat Shah Alam sejak ujung April. Sekarang dah dok sorang2 tanpa suami dan sedara mara. Dah biasa berjauhan dgn suami, ajar diri jadi independent Gezgin!
      Tak tau pulak kisah dia, tp ada kes tentang sorang ni didakwa atas tuduhan sesuatu, mungkin saudari Cubbeli ni, kat TV Turki 2 bulan lepas. Suami kata dia ni dipenaya macam kes Anwar Ibrahim jugak. Kontroversi jugak Yob ni!

      Delete
  13. kalau ada musim sejuk d msia..bagus juga..anak2 msia buleh dok dirumah je sebab sejuk nak kluar...

    alhamdulillah Mr T baik dan selamat..semoga allah mudahkan urusan..insyaallah amin..

    comel je cucu akak nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      jangan...nanti serabut tengok deme asyik dok rumoh, kalau baik takpe, kalau jenih menyepah?
      Alhamdulillah, dia baik dan sihat di Istanbul, cuma sibuk yaa amat. Tima kasih mendoakan utk dia.
      Cucu orang Yong, akak numpang kasih jer. Alhamdulillah deme pun kasih kat akak!

      Delete
  14. salam yong..kemeh bebeno rumah org turki ni, iye le, dema mana ada habuk byk yek... flooring pun cantik...laminated wood ke tu?
    bebudak2 ni pun comei2.. tgk dema ramei2 tu dah boleh agak decibel meter tu.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Rumoh deme memang kemeh dan dilap selalu! Susah cari habuk!
      Ehh tak pasan pulak lantai deme lminate ke, tikor getah ke. Lain kali akak check!
      Decible memang tinggi, terutama bila bergaduh!

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Assallammualaikum Puan Halimah

    Subahannallah, cantik bunga hazelnut tu ye, selama ni makan aje, tak pernah terfikir nak tengok apa ropa bunganye.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      kecik jer bunga dia, 2-3 inci jer.

      Delete
  17. Salam Yong Halima...

    wow..dapat perkataan baru hari ni.. SALON.. :)
    Alhamdulillah Mr T dah selamat sampai istanbul..buat yong risau yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Hah belajor sehari satu perkataan, lelama blh cakap Turkce!
      Alhamdulillah dia selamat dan sihat tp dlm seminggu dia akan ke Iraq semola!

      Delete
  18. Putih melepak si ucup..comei sgt..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      Putih kuning kulit dia!

      Delete
  19. salam yong....sama je tabiat budak2 tu dgn anak ros dulu suka susun kusyen buat rumah....hehe, yg nak kawin 5 xtahan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      kekanak semua sama kan, tak kira budaya apa!
      Sebab dia tau sampai nombor 5 jer, kalau tau sepuluh, dia nak kawin 10 kot!

      Delete
  20. assalamualaikum...
    pelik benor bunga hazelnut...
    tapi comel...

    kalau musim cuti sekolah gini lah umah ita..
    bersepah2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      pelik apa pulak, normallah tu...bunga Rafflesia lagi pelik, besor bebenor!
      Aikkk...bersepah2, ramai anak Eita!

      Delete
  21. assalam yong..suka beno teman nengok gambo siucup..come beno cucu turki yong tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      Ajernyer comey, kalau buleh nak gigit dan goreng pipi dia!

      Delete
  22. assalam yong..hai sayang isteri tinggal tinggalkan ye yong..suker nekcik baca kisah yong ni..ialah ..kawen internasional... bnyak citer luar negara kan..nekcik kawen sblah romah jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nekcik,
      Teman yg tinggalkan dia dulu, balik ke Malaysia. Jumpa selalu pun jemulah Yong, sekali-dua kala jumpa seronok...kita lebih menghargai dia dan masa bersama, tak buleh take him for granted. Pendapat teman lah. Aikk org next-door? For real? Bertuah Yong!

      Delete
  23. alahai comey nye lah cucu2 akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      Alhamdulillah, rezki, harap2 perangai, sikap dan agama deme pun comeyyy nanti!

      Delete
  24. comei2 bebudak dalam gmbr ni... geram teman nengoknya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah, tima kasih. Semoga agama deme pun comey nanti!

      Delete