Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, June 14, 2012

MELAWAT SEKOLAH TURKI DI LAUT HITAM!

Derya dan Adam, Duzce, Laut Hitam.


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Euro 2012 teman tak bape amik pot.
Sebab?
Team Turki takde.
Tapi kelmarin Ukraine vs Sweden teman support sesikit team Ukraine. Sebab?
Teman ada sedara orang Ukraine.
Si Derya ('I'm not Russian') kawin dengan salah sorang cucu sedara Mertua teman.
Dah lancor Derya cakap bahasa Turki, teman jugak tergagap-gagap!

Go Ukraine go!



Sekolah Menengah Akcakoca, Laut Hitam, bersebelahan sekolah rendah si Zeynep dan Bahrican (yang berangan nak kawin 5 tu!).
Satu hari menantu, si Fatma, ajak teman gi sekolah, ada jamuan yg menu dimasak oleh 4-5 orang kaum ibu.


Cikgu Ahmet mengajor fizikal.

Ni gambor 2 tahun lepas. Teman datang lagi, dia masih ingat.



Fatma bawok ke kelas Bahrican, Tahun 1.
Murid lain dah siap, dia masih terkial-kial nak siapkan tugasan!
Apa hei kamu ni Bahrican...ingat nak kawin jer kot!



Kendian kami gi kelas Zeynep, Tahun 2. Ni salah sorang classmate Zeynep, cute benor!
"What is your name?" dia tanya teman.
Pas teman jawab, dia senyum.
Tak tau apa lagi nak tanya. Deme ni main hafal jer frasa-frasa dlm BI, makna deme tak bape reti!



Suruh posing mau sesaja.
Dak pompuan yg tinggi tu, memang pun dia paling tinggi sekali dlm kelas tu!



Kendian Bahrican yg tak malu terjah masuk kelas kakak dia. Mak dia si Fatma ialah Presiden PIBG, gitu ler.
Bila ada event atau jamuan, buleh terjah.
Actually, PIBG Turki amat aktif. Semua ibu-bapa kenei semua guru-guru anak deme.
Jangan memain!


Cikgu All-Black!

Cikgu bagi ucapan ringkas pd lebih korang 12 orang ibu murid-murid yg datang.
Yang paka overcoat putih tu pembantu canteen, dia tolong bancuh dan bawok teh panah!



Gambor mok-mok tak de sebab teman segan nak klik-klik, nanti deme tak suka kang.
Pas ucapan, murid-murid beratur, takde yang berebut.



Ada gak mok-mok bawok anak kecik ke jamuan tu.



"Saya nak 2 biji!" Bahrican demand.
Budak lain terima jer apa orang bagi, Bahrican mintak!
Dahlah terjah parti orang, demand-demand pulak.


Zeynep T.

Menu deme simple - 2 jenis kek, borek ala-rokok, dan pasta. Semua dibuat oleh mok-mok. Kalau kat Malaysia gerenti ada meehoon goreng, laksa, roti jala, mee kari, puding, agar-agar dan menu yg sewaktu dengannya!


"Yob...Tak abis!"

Di luor rumoh kekanak Turki sangat well-behaved. Kat rumoh jer ada yg cam kamben nak mengawan buasnyer!



Baik jer ropenya si Bahrican.
Jangan caya tengok pada kecomelan dia nih...misleading, falacy dan konspirasi yg mengelirukan!



Seperti lazimnya di institusi gomen Turki, tak sah takde kepala batu arwah Kemal Ataturk.
Ni bust di luor sekolah.
Tempat bebudak sangkut satnika baju, kot, vest, beg etc. etc. masa PE!



Dalam bangunan lagi meriah, siap dgn kata-kata mutiara ayor tawor dia!


Zeynep dan Opah Malaya!

Ini polisi rasmi deme, tak buleh nak ubah.
Tapi setiap kuarga Turki akan membimbing anak-anak deme cam ne nak deal dgn Yob Ataturk ni.
Kalau yg taksub, taksublah. Kuarga Mr T tak pandang pun Yob ni.
Bukan pujaan deme!



Jangan meree, teman bergambor jer.
Kalau bust Saddam atau Hitler sekali pun, teman akan bergambor kat situ.


Ramazan Pide.
Gambor Google!

Sempena bulan Ramdhan yg akan menjelma, InsyaAllah, dihidangkan roti spesel bulan Ramadhan.
Bulan posa jer deme bakor roti ni.
Sedap bebenor!
Kome posa ke ari ni?
Jom ifftar together-gather!



61 comments:

  1. Salam Yong,
    Hencem la kwn siZenab yg tanya nama yong in BI tu.. Syg kecik sangat bdknye, if besar dah lama teman pinang utk teman... muahahahaha..
    Pesal le yong tangkap gbr budak je, ce tgkp gbr cikgu2 yg bujang lagi tu... kuang kuang kuanng..

    Tak sangka teman jadi org pertama komen ari ni... bangga giler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      Buleh apa kawin lelaki muda, cam Rasullulah SAW!
      Cikgu Ahmet tu bujang ler!
      Tahniah jadi orang ketama mengomel kat sini!

      Delete
  2. waalllaaaa.. roti ramazan... sangat menggoda jiwa.. berkilau2 kilatnya..!!

    seronok dapat pi sekolah kanak2 riang tu kan...

    bahrican oooohh bahrican.. kamu ingat awek 5 oran gtu ke... hehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Yg sonok gi sekolah deme ialah guru deme baik2 dan budak2 tak takut cikgu, dakap2 dan peluk lagi!
      Kena belajor buat roti ni Yong Mulan, asyik mentekedarah jer kita ni, buat tak tau...roti ler!

      Delete
  3. alamak yong... cemburu kat yong. teman tah bile nk merase ke sane.. mmg teringin bebenor nok ke sane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      jangan cemburu, InsyaAllah miker sampa ke sana nanti, otw to Makkah ke. Teman sbb kawin org sana baru merasa, Alhamdulillah!

      Delete
  4. Kamben kalo nak mengawan, ganah ke Yong? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,

      gamoknyer ler, akak main terjah jer, he he he!
      Tanya Yob PO!

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak..

    Ramazan Pide tu nampak sedap bebeno,kalau boleh buat buka puasa nanti kan best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      tulah roti ni deme buat dlm bulan posa jer, lembut dan ada biji bijan itam! Kalau pande buat, mau gak try!

      Delete
  6. Assalamualaikum kak,
    baguih and cermat je bebudak ni makan..
    kalau kat msia menu wajib, karipap mesti ada... hheheh..
    selamat berbuka pose kak!..apa agaknya menu iftar hari ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hjh Asma Yaa Maulana!
      Tang cermat tu betoi, deme kat rumoh tak buleh sepah2kan makanan, nanti jatuh ataih carpet, mok deme hingor!
      Tadi tetiba nak makan nasik, jadi masak nasik dan sambal sardin...feveret sambal sardin he he. Walhal menu asal ingat nak goreng spegeti...kensel!

      Delete
  7. Salam Helli,
    Sedap nampak Ramazan Pide tue... ishh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      sesedap pide, sedap lagi cokodok kot!

      Delete
  8. A'kum Yong

    Alhamdulillah. Nampak Yong bahagia dan amat gembira di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      Alhamdulillah, tapi Yob saya bukan selalu dok sana...saya dok 2 benua!

      Delete
  9. Saya ambik port psl euro 2012,walopon msia tak main! haha
    Sejak recep erdogan ambil alih gomen turki,bukan ke turki dah jadi kurang sekular? So saya igt patung2 kepala attartuk dah buang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Gomen come and go...they are not going to remove kepala-kepala tu. It is enshrined in their ideology, Yob Ataturk ni Bapa something deme! Namun, sejak parti AKP merintah ada sikit perubahan dlm beberapa aspek, dan ianya positif kepada perkembangan Islam, Alhamdulillah!

      Delete
  10. Assalamualaikum kak,

    manjenye cucu Turki dgn opah Malaya! patut rupa paras Derya lain drpd org Turki...org Ukraine rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Sayang tu, tak bagi akak balik Istanbul/Malaysia.
      Derya sangat peramah dgn akak.

      Delete
  11. comel2 nye bebudak kat sana...opah nye pun comey la,ada style lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,

      bebudak memang comey,, tapi Opah pun comey? Berat tuh!

      Delete
  12. salam kak yong
    comey2 semua..
    sure zyneb bangga ada nenek malaya yg cun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      hmmm siap dia buat announcement, "Nenek Maleyzia saya datang!"

      Delete
  13. Lawa design roti ni . Manis ke tawar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      tawar Yong, cuma ada biji bijan, roti harian kosong jer.

      Delete
  14. Salam Yong Halima
    Pembantu kantin tu dah ghupe doktor lah pulak...ingatkan lepas makan ada sessi check kesihatan...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      he he kalau baca entry 3-4 lepas, ada citer pasa peniaga keta tolak, semua paka overcoat putih. Jadi pengendali makanan kat Turki kena paka kot ni, nampak kemas dan bersih!

      Delete
  15. lawo2 budak2 Turki ye kak yong...hidung mancung belaka :)

    ReplyDelete
  16. Assalamaualaikum kak,

    alahai, comey2 budak2 turki nih. Tak tahan nengok si Bahrican tu siap demand2. dapat bygkn kalau buas deme ni mcm mana kat rumah...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yana,
      kalau deme beramuk, akak stress!

      Delete
  17. Assalamulaikum
    Memang susah nak dengar orang Turki memperlekehkan Ataturk. Terdapat beberapa orang Malaysia bertanyakan sesuatu yang tidak molek berkenaan Ataturk tapi mereka seboleh bolehnya menidakkan sifat2 negatif Ataturk. Kesimpulannya mereka hormatkan Ataturk,cerita yang orang luar dengar jauh dari versi mereka. Saya berkecuali, mereka tentu lebih arif tentang Ataturk dari kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,

      ada akak citer sikit tentang Ataturk yg akak kutip dr Mr T. Ada yg citer dia berbeza dr apa yg kita biasa dengor dan baca. Jadi kalau mereka menidakkan tu, mesti versi deme berbeza dr versi yg kita biasa dengor. Elok kita tok sah berdebat dgn deme.
      Ater pemimpin2 kita sesetengah tu pun ala-ala Ataturk dan Firaun!

      Delete
  18. Assalam k.yong, cantik2 beno heh dorang nih.. MasyaAllah. Indah2 belaka.. Swonok kak yong dpt merasa kesane ksini. Luas pulak tali persaudaraannye kak yong.. Untong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      Alhamdulillah, tulah rezki namanya!

      Delete
  19. Cantik2 budak2 turki ni..? bulu mata lbat.. kulit putih.. Subhanallah..

    ReplyDelete
  20. Suka saya baca pengalaman akak hidup di negara asing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      lagi best kalau akak dpt ronda2 naik motor besor!

      Delete
  21. Salam kak yong, calssmate si zeynep tu macam justin bieberlah... Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Lia,
      hensom kawan Zeynep lagi sebab dia Islam he he he!

      Delete
  22. Salam Yong Halima,

    Ensem nyaaaaa cikgu Ahmet. hehehe...itu jugak teman nak komen yer?!

    Bahrican tu cmne mengelirukan pun tetap comei gitu...pandai dia acting eh. Si zeynep senyum malu2 kucen..ekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Murni,
      Komen apa pun buleh, tak kena bayaq!

      Delete
  23. agak2 yong budak2 ni buas time umur camni je kot..asalkan besar x rebel dan hormat org ok la.. budak cerdik memang ropa gitu kan

    psss..cunnya opah Malaya dgn cucunya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ye betoi, masuk umur 11, 12 tahun deme jd OK dan gentleman, macam cucu sulung si Ertugrul!
      Cunnnn? Err bape kilo nak hazelnut?

      Delete
  24. sopan bukan main budak2 ni kalau bergambo...

    roti tu namapak sedap je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita, kira baik benorlah tu sbb mok deme ada!

      Delete
  25. Salam yong.roti yang sedap tu camna nak buatnya.acik suke Bebeno nengok gambo cucu turki yong tu come2. Deme tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      ahhh tanya salah orang, roti biasa pun akak jahil, nikan pulak roti Ramazan. Bulan posa jer ada roti ni Yong!

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. Salam Yong,
      Kosong jer tp lebih sedap dr roti Gardenia atau Hi5 kat sini!

      Delete
  28. opah malaya pakai baju denim! Ohsem!

    ReplyDelete
  29. Assallammualaikum Puan Halimah
    Kami bertolak malam ni pukul 12.30
    doakan kami sekeluarga selamat pergi dan balik ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Bon Voyage, selamat jalan...semoga selamat pegi dan balik dan menikmati cuti yg seronok! Sekarang musim buah, belilah dan makan selalu, fresh dan agak murah!

      Delete
  30. Tengok roti tu mmg menarik.. menarik juga opah pakai denim, kalau di Mesia ni tentu pakai kian batik je dgn kebayan atau baju kurung

    ReplyDelete