Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, June 13, 2012

MAKKAH: RINDU-RINDUAN PART 1...YANG SEJUK DAN PANAS!

Assalamualaikum dan Salam Hormat, rindu pulak kat Makkah dan Madinah. Sambung pengalaman teman kat sana, nak share dan revisit. Selain dr aktiviti lazim jemaah haji (2011), teman gemor merakam imej insan dan peristiwa, utk rujukan dan panduan utk diri sendiri dan bakal haji lain, InsyaAllah. Antaranya koje Yob-Yob askar depan pintu masjid. Sebagai Wahabbi tegor, deme tak gemor imej deme dirakam!
Arrhhhh dia toleh....larrriiiiiiiiikkkkk!

Terpegun memerhati Kaabah dan jemaah tawaf.
Menunggu giliran nak melihat Baitullah.
Jemaah Iran menunggu waktu solah. Ada gak 2 jemaah wanita dr Nusantara, yg bertelekung putih!
Iklan Jemaah Hilang. Jemaah dari India. Teman selalu sayu kalau jumpa iklan gini. Tak tau bila iklan ni ditampal. Dah ketemukah?
Lagi sorang jemaah yg hilang...semoga dia dijumpai dan selamat! Janganlah berlaku kat sesapa lagi, sian!
Di satu subuh yang heninggggg...
Empoiner tido! Empoiner tu macam best atau nyaman bebenor kata orang Perok!
Chow time! Kucing Makkah pun gebu-geban walaupun cam tak bertuan! InsyaAllah, nanti sambung yek!
Yang Godzilla...doyan udoh loroh ke Yob Mamat? Ni musim tahun lepaih!
Yang lemak merdu...doyan dari dusun Mak di Parit, Perok!
Yang paneh....gulai assam pedeh weh, kacang bendi organik dari kampong teman!
Yang sejuuuukkk...home-made eskrim, perasa cempedak, jirus cekelet dan tabuq hazelnut!

51 comments:

  1. Replies
    1. Salam Yong,

      Kalau mai rumoh akak blh akak jamu!

      Delete
  2. durian..nak makan pulut durian tapi tengah batuk2..suami tak kasi makan...huhu

    makkah dan madinah tentulah terlebih rindu kalau dhapergi..mak saya selalu ckap rindu..

    saya pun tringin juga..rindu bukan sebab pernah pergi tapi ada juga sedikit rasa rindu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Hah dengor ckp suami tuh!
      Sapa dh gi Makkah, sure rindu dan teringat-ingat selalu. InsyaAllah nanti Yong sampa ler sana!

      Delete
  3. Oh Mak datok, beso nye doyan tu yong, doyan kg best kan... Hehehehe

    Walau batuk x baik2 lg, ni dh msuk Kali ke 4 beli doyan, hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      tunggulah baik batuk baru makan, panas tuh.

      Delete
  4. Assalamualaikum kak..

    Gambar suasana di Mekah, dalam apa keadaanpun akan tetap menggamit nostalgia

    waa doyan kebun sendiri, mesti best ni, nanti boleh buat eskrem doyan pulak kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,
      InsyaAllah ada rezki blh gi lagi sana, ye dak?
      Arrr eskrim doyan? Hmmm kena pikior dulu, sebab bau kuat sangat!

      Delete
  5. ni ice cream gabungan malaya dan turkey ni kak
    ada cempedak dan hazelnut..sure le yummy kan kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      hmmm ye tak ye jugak kan, gabungan Turki dan Malaya!
      Yummylicous tak terkata!

      Delete
  6. Assallammualaikum Puan Halimah,

    Günaydın :)

    Saoalah cepu mas ni - Mr T makan doyan dak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Iyi gunlar!
      Jawaban Cepumas: Mr T tak penah makan doyan lagi! Masa kat Msia belum musim doyan. Akak rasa dia tak gemor kot, idung dia sensitif dgn bau kuat! Hampeh Yob Turki!

      Delete
    2. Puan Halimah, tergelak besor teman membacanye..

      Ate skrg dah ada durian juai di carefour tu puan, doyan kacuk namanya.. tiga bungkuih 10 hengget.. hehe..
      Puan kena buat aiscream doyan, tabur kacang hazelnut gitu, baru serve kat Mr T.. hehe

      Delete
  7. Aiskrim cempedak..ni authentic Malaysian invention..

    Nasib baik mike tak kena kejo dgn askar tu..hajjah, hajjah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ye ke? Bukan dah ada orang buat? Kalau takde, akak nak buat patent hak cipta!
      Haissyyy kalau deme kejor teman baling seliper!

      Delete
  8. assalam yong di negori durian dah luruh..tak tau lah di perok nun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      ohh gitu? Kalau gitu mesti di Perok pun udoh luruh!
      "Ohh kome doyan udoh luruh!"

      Delete
  9. best nye kenanagan kat mekah kak..
    sedapnya aiskrim cempedak, spesel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kalau ada rezki, nak gi lagi!
      Memang spesel sbb buat sendiri, bulehlah buat makan!

      Delete
  10. Assalamualaikum kak,

    tgh sedap2 layan cerita mekah tetiba kuor deghoyan! besar pulak tu, isi pun montel2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      kat Doha ada dok doyan? Nanti balik, pulunlah yek!

      Delete
  11. salam yong...teringin bebeno nak ke mekah..insya Allah, satu hari nanti...
    sekarang ni dah musim doghoyan sikit2 kat perak ni yong... dah byk gerai doghoyan bukak tepi jalan dah...m/mana pun, doghoyan perak jugak yg sedap! ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      InsyaAllah nanti Farah sampa ke Makkah jugak, doa banyak2 penuh iltizam!
      Baru nak luruh kot, kalau banyak luruh mesti Mak akak dah suruh balik. Doyan Parit yg paling best sekali, menurut kajian Universiti Mongolia!

      Delete
  12. ...apa kesudahan jemaah2 yg hilang tu ye... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sis,
      lazimnya terus tak jumpa...sian!

      Delete
  13. salam yong.....
    sedapnye aiskrim cempedak. pelik nih sbb xpernah try. terasa rindu plak bila tgk gambar2 yong @Mekah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      try buat Yong, bahan2 dia buah cemepedak,yoghurt, susu pekat, susu fresh, dan secubit garam. Sukatan saya bantai jer. Tapi susu fresh jgn banyak nanti aiskrim keras.
      InsyaAllah ada rezki kita buleh gi Makkah lagi.

      Delete
  14. Wahabi tegar..ekekeke..saya suka word ni..;)

    Gebu bebetul ya durian tu...durian Perok lah katanya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Memang deme taksub Wahabbi...amik gambor pun tak buleh!
      Doyan Parit the best in the world Yob, tak caya gi pekan Parit tu.

      Delete
  15. Cop, jemaah yg hilang ni...takkan hilang lesap macam tu aja...apa jadi sebenarnya pada mereka? Kalau meninggal, takde siapa nampak ke mayat nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Yg kak dengor, kalau hilang tu susoh nak jumpa balik, terutama jemaah yg berumur. Tak tau apa jd kat deme. Tapi rama yg gi underground, nak menetap di Makkah!

      Delete
  16. last year ada sedara hilang kejap, rupanya pengsan masa dia jalan balik hotel & orang hantar pi spital... lega hati semua... alhamdulillah...

    eskreeeeeemmmmmm.. sini dok lenggeng hari2... rumput dah kurang hijo...

    kita pon rindu nak tawaf keliling kaabah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, actually sorang dlm grup kami (kami 8 org) hilang 2 minggu! Tp kuasa Allah, pas kami buat solat hajat, jumpa gak, di Masjid. Dia tu mental sikit. Tak taulah dia buat wukuf ke tak. Tp Alhamdulillah jumpa!
      Try buat eskrim sendiri Yong, senang jer!

      Delete
  17. Assalamualaikum Kak Hajjah..
    Rindu bertandang lagi ye..Mekah dan Madinah, teringin nak pergi lagi..
    Bila nak ajak saya datang makan durian kat Paris..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hjh Asma,
      Akak pun tak tau kat Kg ada doyan ke tak, nanti tanya mak!

      Delete
  18. Salam Yong Halima..

    Baguih yong share pengalaman kat Mekah..dapat jugak bagi gambaran kat bakal2 haji.

    Sedap nya doyan..doyan perok belum musim lagi kot yong. Sekarang kat penang tengah festival doyan balik pulau..moh ler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Tu ler tujuannya, berkongsi, nak bagi bearing pd bakal2 haji/hajah, semoga berhasil!
      Ye ke Perok belum ada doyan? Hu hu...Penang jer ada!

      Delete
  19. assalamualaikum....
    seronok nyer kalau dapat jejak kaki kat sana jugak..

    durian buat tempoyok sedap tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      InsyaAllah mung akan sampa sana gok.
      Memang femes Perok dgn tempoyak ni!

      Delete
  20. Assalam kak, saya pun rindu nak ke Mekah..teringat setahun dah berlalu saya kesana masa Mei thn lepas. kalau ada rezeki nak jer pergi lagi nanti..InsyaAllah.

    kesian jemaah yg hilang tu moga selamat semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieza,
      InsyaAllah nanti kita sampai ke sana lagi, jika diizinkanNya!
      Akak fikir ada yg benar2 hilang dan ada yg gi underground supaya dpt menetap terus kat sana, tinggal Makkah tuh!

      Delete
  21. assalamualaikum...
    doyan...hujan emas di negeri orang...
    turn haji saya 2015 setelah yang pertama 2004.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ujan emas di negeri orang, ujan batu di negeri sendiri...ujan emaslah best! Batu tak buleh buat jual beli.
      Aik...kerapnya dpt turn, tak aci!

      Delete
    2. Dulu dulu bukan ramai yang minat nak pergi. Balik aje buat haji terus daftar, aleh2 dpt tarikh 2015. Tanpa rayuan, genuine! Tapi pergi kali ini nak buat badal haji siapa2 yang tak mampu, calon arwah saja yg belum ada.

      Delete
  22. salam kak yong, bestnya dapat pegi makkah..., doyan gergasi tu..heeeeeeee

    ReplyDelete
  23. Salam Cik Lia,

    memang best tp kena bersedia memacam, fizikal dan rohani!
    Tapi doyan ketot lgi sedap dr doyan gergasi!

    ReplyDelete
  24. Assalam kak yong, canti nye la hai Makkah tuh. Ramai ugak org hilang ye? Kat sane terlalu ramai ye dak? Sbb tuh la bole hilang2.. Mmg suke beno nengok meow gebu2. Padahal meow tak bertuan. Mungkin sbb cuaca sana kan kak yong? Tu ape jenis doyan tuh kak yong? MasyaAllah.. Ngap 2-3ulas dah tersandor dah tuh!

    ReplyDelete
  25. dah ramai2 mcm tuh pasti ado yg hilang yer kak...harap ketemuan la...

    ReplyDelete
  26. alehai kakyong..tang asam pedeh tu abeh tercicior2 ayor lior teman ..terase kt ujong lidoh ni ha..godaannn...huuhuhu

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Hjh Yong

    datang le ke kebun doyan teman...banyak kat tepi jalan tu....he he

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum....
    Akak, kalau makan sebiji durian gergasi tu mahu panas badan 2 ke 3 hari....

    ReplyDelete