Moh Kite Follow Sesame...

Monday, June 25, 2012

SUASANA MUSIM PANAS DI KAMPONG TURKI, LAUT HITAM.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Meh ikut teman usyar suasana kampong-kampong di wilayah Karadeniz (Laut Hitam ler) di musim panah!



Wilayah Karadeniz ni ngadap Laut Hitam.
Hasil mahsulnya ikan ler. Dan kerana topografinya yg berbukit-buko, deme banyak menghasilkan tanaman yg seswai di tanah tinggi seperti teh, hazelnut, dan buah-buahan.



Ni di negeri Trabzon atau Rize kot. Kalau nampak cam tak panas, ater...matahari malu nak keluor!
Jadi sentiasa sejuk. Kalau musim dingin tak usoh cakaplah.


Cucu tiri teman, si Bahrican (baju dan seluor putih) sedang melanyak hazelnut (2004). Lagi 2 org tu anak pekerja Kurdish.

Di negeri Mr T, negeri Duzce, tanaman cash crop utama ialah hazelnut. Selama teman jadi ahli kuarga dia, udoh 2 kali teman merasa jadi buruh asing bekoje di ladang deme yg seluas 10 padang bolasepak tu.
Ni di penghujung musim petik, tengah menjemur kacang di bulan September.



Kuarga Mr T terpaksa amik 15-20 orang pekerja Kurdish berumur 13-20 tahun memetik hazelnut.
Deme datang dari timur Turki. Ada plot ladang kami ni terletak di lereng bukit.
Tang ni yg teman tak gemor...buleh sakit kaki, pinggang dan lutut dibuatnya!
Tapi teman selalu ngelat, koje sekerat ari...waahhh pekerja yg malas!



Yaaaaaahhhhh....meh kita berjengket-jengket menari tarian Karadeniz!!!!
(Yong Asma, Siti Murni dan Ayang, meh usyar-usyar, mana yg berkenan!)



Di musim panah kerap diadakan festival rakyat.
Lazimnya ada tarian dan nyanyian. Yang datang orang-orang kampong dan penduduk dari sekitar bandar atau dari daerah berdekatan.
Ada sekali teman merasa festival cam ni di Kg Deredebi tahun 2004, dan turut melibatkan penari dari Ukraine, Armenia, Georgia dll.
Meriah!



Lembu: Apa koje kome melompat-lompat ataih gunung nih?
Kadin (pompuan): Cow jangan banyak cakap, kena semelih kang!



Festival
menari-nari ni memang common.
Sonok nar deme nyambut musim panah!
Kalau kome nak dengor cam ner bunyi muzik Karadeniz, gi Youtube dan taip "Karadeniz music", tamam?



Di musim panah, pokok jagung menghasilkan buoh jagung (bukan buoh betik)!
Sementara menunggu petik hazelnut, kita makan jagung dulu!
Meh rebuih sepoyok!



Bakor pun sedap.
Bakor, bakorrrr!!!



Paling best summer time ni, banyak buoh!
Antara yg best buoh anggur.
Kat kampong Mr T, anggur jenih ni tumbuh liar (tapi yg ni bukan dr kampong Mr T).
Ni sedang masak ranum tapi kalau dah ujung musim panah, warna dia jadi dekat-dekat itam.



Ni masa Bahrican baru mola merangkak (2004).
Menantu tiri teman si Fatma tengah petik buoh anggor yg sedang ranum kat balkoni rumoh kampong kami.
Nak buat buka posa masa tuh!
Petik sebesen cukup ler.
Nanti ujung September petik semua buat pekmez (sirap anggur).



Epal kampong banyak di keliling rumoh...



Stroberi saiz kecik saja seswai buat jem.
Yang besor dan komersial punya tak sedap buat jem taw!



Sejenih berry teman tak tau nama dia...



Yang tak penah tengok buah tin segor baru dipetik, nilah dianya!
Kalau makan, menjelejeh sampa dagu juice dia!



Buoh aprikot belum masak.



Ceri gamoknya.



Kalau musim panah, memang jenuh deme makan buoh.
Ni anak sorang kawan yg tinggal di Bursa.
Tiap-tiap ari jiran dia bagi berbesen-besen ceri, stroberi, dan satnika buoh.
Gambar kredit Puan Noreen Kartal.



Typical summer kahvalti
(sarapan)!
Yang dalam poyok tu tepung jagung kasor dimasak dgn butter dan keju. Colek roti taw!


Ahhh...sempena Ramadhan!
Banner tu kata "Ramadhan dah tiba. Selamat Datang"!


44 comments:

  1. assalamualaikum kak hajjah..
    mudah2an akak sehat dan happy sokmo..
    haha..nak pilih yg menari2 tu ke kak..hmmm jauh tu kak..jenuh nak panjat gunung..hihihi..
    cantik pemandangannya..sejuk mata memandang..ala2 kundasang kat sabah kut ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah Asma yg comey,
      hepi Alhamdulillah, makan pun sedap, tido jer kena gigit nyamuk...harap2 bukan nyamuk denggi!
      Ehhh neik gunung-ganang maintain badan tu nanti. Ohhh lebih cantik dr Kundasang Asma, akak dh ke Kundasang...tak leh lawan bukit dan gunung di Karadeniz!

      Delete
    2. banyok-banyok n3 gambo mike ni...tang gambo bebuwoh ni paling teman gemo sekali. Kalu pase bebuwoh ni...anggo ke, epa ke, seteghobeghi ke atopun kekacang,...memang peberet teman. Telio molot teman dibuatnye weh. Pepetang kaghang teman nok ke pekan kuale nyaghi buwoh anggo tak bebiji buat bukok pose le nampok gayenye. Nok makan buwoh keghome udoh makin melampo-lampo maheinye. Kalu keghome nabi tu...sebijipun mau tujuh 8 kupang ghegenye. Ate ijok ke mike nok nyeghite buwoh keghome daghi teghuki. teghuki ada keghome ke yong....

      Delete
  2. Salam yong Halima,

    semua ensem2 yong..rambang mata teman dibuatnya..hehe!
    uih..best la tengok semua buah2 tu..geram nau! buah anggur main petik kat balcony je..alahai...beruntung le yong..takyah susah2 timbang kat supermarket..sini sekilo pun doblas hengget.
    ce tanya mr. t..dia nak upah part-timer dari malaysia tak..petik hazelnut...upah bayor tiket mas pegi balik udah ler...eekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Semua ensom2 pun kena pilih satu jerk! he he!
      Alhamdulillah pase buoh memang jenuh makan, sampe kembung perut!
      He he part-time amende, baru koje satu hari kang terjelepok, he he! Mr T takde ler, dah nak gi Iraq. Tak terkejor kita dgn pekerja Kurdish yg koje cam lipas kudung!

      Delete
  3. Salam.. Apa khabar Kak Yong??

    Wah banyak buah-buahan segar... Memang beruntung mereka yang duduk di Turki. Kalau di Malaysia, kita kena keluarkan duit untuk beli kesemua buah-buahan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nur,
      Alhamdulillah kabor beik! Yong?
      Memang beruntung, tapi deme pun terlior bila tengok buoh2 kita cam rambutan, mempelam, dll yg deme tak penah tengok, dengor dan rasa. Pisang pun sesuatu yg eksotik pd deme!

      Delete
  4. Assalamualaikum Hjh Yong

    patut mereka semua comel2
    makan buah banyak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tuan Haji,
      ajernyer bebenor tu!

      Delete
  5. Salam Yong
    ...tarian tu diorang menari kat majlis kahwin tak?...coz pernah tengok seakan2 macam tu lah gayanya di majlis perkahwinan kenalan En. suami yang berkahwin ngan orang Turki gak...lepas tu yang pompuannya petik2 jambangan bunga kat majlis tu kemudian diorang tabur sesama diorang...yang kita ni nengok je lah bunga tu bertaburan...sayangnyaaa... kalau buat hiasan kat ghumoh kan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tarian Karadeniz ni ada yg simple2 punya deme buat gak kat majlis kawin, yg dlm gambor ni deme pangge horon, cam tarian Riverdance tu, amat cepat dan bertenaga!
      Tang tabur2 bunga tu tak tau, saja kot. Kalau di majlis orang kaya-raya, deme tabur duit cam tabur kertas jerk!

      Delete
  6. besarnye malberi dia...

    kak..agak2 ada keje kosong tak kat ladang..
    macam best je....
    jenuh lah makan buah kak ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ta,
      mulberi ke tu? Kome tau saja!
      Koje kosong memang ada, tapi akak tak rekomen. Kome tak larat punya. Baru sehari koje, nanti kome tak lalu bangkit - sakit peha, sakit lutut, sakit pinggang dll. Org Kurdish koje cepat, kita slow...melambatkan proses jer!

      Delete
  7. Salam Yong..
    Oooo suh i pilih eeh.. jauh bebonar gbrnya.. power 500 ni pun tak leh nampak clear lagi wajah2 pilihan ku..
    Emm. meriah no.. pokok2 sekelilig mu. Anggur siap tumbuh liar tu.. I ada 1 angan-angan, hope 1 ari dpt le join kutip buah hazel tu & menikmati suasana spt dlm N3 ni.. mesti syok kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      cer zoom gambor tu, kot mau besor!

      Takyah ler join petik dan kutip hazelnut, buat sakit pinggang jer, makan jer apa yg ada he he!

      Delete
  8. rasa macam komen mula2 tadi... tetiba hilang hehheeee.... ada hantu kat sini ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Hantu pe pulak? Laptop sakit kot Yong?

      Delete
  9. mak oi menyelerakan sungguh buah2 kt sana.. yg jagung tuh bakor kasi rentung habis tuh.xde filter, direct! hhohohoho.. ctk pemandangannye kakyong oiiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      Alhamdulillah.
      Kampong deme memang cantik2 Beb, deme pun sayang dan suka dok kampong deme. Kalau koje di bandar, rumah kampong idok deme tinggalkan gitu saja, ujung minggu atau cuti, mesti balik!

      Delete
  10. salam yong..perturunkan laa resipi orang tuki ...nekcik suka pasei dia tak pakai banyak rempah..dan tak pedas!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      resepi yg mana nak...kabor jer!

      Delete
  11. Assalamualaikum.
    Fuh...anggur tu memang favorite saya. Tempat tu mesti tempat yg subur. Seronoknya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      anggur deme tak perlu tempat subur. Kat tengah bandar pun ada orang tanam anggur itam ni aseikan ada tanah dan ada tempat dia menjalar. Nanti kalau ada kesempatan, InsyaAllah, akak rakam pokok anggur yg tumbuh dlm bandar!

      Delete
  12. Salam ziarah yong wah banyak bua kat malaysia ni tengah rancak makan dorian, entry teman tu saja nak kasi panas2 kan nak tengok apa reaksi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      weh dah panas ni, tambah panas lagi...adoiii!

      Delete
  13. assalam
    Melompat kesini dari blog Mulan *wpun pernah terlompat kesini dari blog KakCik dan baca entries sebelum nih*. Harap halalkan ;-)

    Malu pada diri sendiri kalau jadi 'silent reader' sokmor. Amat seronok tengok buah2an semua tu dan lembu tu, mooo.. dia juga nak menarik kot??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      Hosgeldeniz dan Selamat Datang. Tak apa lompat2, asei jgn jatuh! Halal!
      Memang banyak nar buah2 kat sana - yg tumbuh liar dan yg jinak...enak sokmo!

      Delete
  14. salam cikgu...
    selera tol dorg ngadap buah2 penuh meja tu...
    kalau kite bukan buah yg penuh meja...;0
    tp nampak berselera je dorg makan buah2an tu kan...
    patutla org2 sana cantik2 je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      bukan jer buah makan banyak, sayur dan kekacang deme makan banyak...tu yg kulit lemuih2 jer!

      Delete
  15. Comel betol la kanak2 turki ni..rasa nak kidnap sorang..he..he... ramadhan kat sana meriah x..? mesti meriah kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ohhh meriah dr segi pengisian rohani dan juga cam pesta - ada muzik festival, pameran, puppet show, tazkirah, moreh di tempat terbuka anjuran majlis bandaraya, dan saloran TV berlumba2 buat program istimewa!

      Delete
  16. Salam Yong

    Pekerja asing ngelat, potong gaji..hehe..

    Sedapnya buah-buahan..rasanya mereka yg tinggal di Karadeniz tak byk kena penyakit..buah2nya semuanya organik dan anti-oksidan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Pekerja asing tak buat warm-up, tu sebabnya cepat semput!

      Deme ramai yg lanjut umur, sakit2 kronik kurang tp sakit2 sendi dan tulang adalah...faham kan?

      Delete
  17. Saya selalu salahkan lantai kerana tak pandai menari...

    Menari kat bukit...? tergolek dog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      deme tak menari, banyak lompat-lompat!

      Delete
  18. Kak Yong,

    musim panas memang best sebab banyak buah-buahan..jenuh nak makan. saya paling suka ceri dan juga nektarin (kacukan epal dan peach). Ingat weekend ni nak gi petik strawberi lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Khairul,
      Petik kat ner? Kalau kat Karadeniz buah yg kenit2 lazimnya liar.

      Delete
  19. Salam Yong. ceria musim panas di sana...ada festival rakyat.buah2an pun segar belaka....sama juga di Egypt musim panas byk buah2an kecuali strawberry mmg tak da.
    re; Cuti sekolah dlm 2 bln...itupun dah rasa mcm lama.maklumlah xtvt dlm rumah sj.perigi tu mmg dah lama.tak ramai org sbb kws tu terpencil tgh2 kws gurun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Hmmm di Turki deme cuti summer 3 bulan! Paling sibuk - bersukaria dan berkeja di kebun/ladang! Nak masuk musim luruh sibuk siapkan sirap, jem buah, jeruk, mengeringkan itu ini, macam semut nak tunggu musim dingin!

      Delete
  20. salam kak yong
    Besttttttt nya ...musim panas kat sana...meriah!
    Ada majlis tari menari lagi...
    Pemandangan yg sungguh memukau..Subhanallah.
    Macam2 buah2an ada......awesome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      memang meriah dan osom!
      Cuma yg ada kebun dan ladang amat ler penat dan jerih!

      Delete
  21. ...buah2an kat situ mcm senang je nak idup subur ye kak :)

    ReplyDelete
  22. akak, kalau saya pergi turki, singgah rumah akak..saya nak makan:

    1. sudu cekelat
    2. Roti
    3. Semua berry dan chery2 tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak,

      Subhanallah......cantikkk sangat gmbr pemandangan 3 yg di atas tu....sangat2 cantik...btw, wktu Ina g umrah baru2 ni, jumpa ramaiiiii org Turki

      Delete