Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, June 9, 2012

SALJI TURKI VS ESKRIM MALAYA, MANA BEST??!

Laluan ke blok apartment kami di Basaksehir, Istanbul (January-Februari 2012). Dah tak nampak jalan!


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Alhamdulillah pagi Sabtu ni cuaca redup dan idok rasa panas meroyan. Tapi teman tetap berlenggeng (?) dalam rumoh. Teman solo tak ngape...

Err bagi kome yg baru membaca dan folo blog teman, 'Hosgeldeniz dan Selamat Datang' diucapkan.
Senang-senang nanti teman lepak blog kome, kalau kome ada bloglah.

Yg meraba-meraban tu, just nak kabor teman dok sana jap, dok sini jap. Pembaca biasa pun keliru teman ni kat Turki ke kat Malaysia.
Itu tak penting Yong/Yob.
Layannnn jer citer dan foto-foto teman nih.
Tima kasih.


Menung apa tu, Yob?

Satu pagi bulan Januari ke, Februari ke...Mr T merenung kuar tingkap.
Dah dekat seminggu Mr T stranded kat rumoh.
Salji kat balkon tu dah takat lutut, nampak dok?
Apartment kami tingkat 2.



Mana tak stranded, keta semua diselimutputihkan dik salji.
Tahun ni salji paling lebat dalam bulan Februari.
Ni sebelum jalan depan apartment diclear!



Mujur Mr T tak koje dgn sesapa.
Dia buleh koje di rumoh, guna internet dan handphone.
Teman pulak berulang ke dapur bawok order teh panah dia.
Ngape berulang?
Orang Turki minum ayor teh panah jer, yg merenih ataih dapur.
Deme tak suka teh dah suam!



Bila otak letih, Mr T tido kat sofa.
Teman amik tola besor selimutkan dia.
Dia tido 30 minit kalau lena.


Hah siap paka kot kalis angin dan ayor!

Ada masa teman yg gedik dan bosan.
Kabor kat dia nak nyongket ke Olimpa Mall, 800 meter dr apartment.
Mr T izinkan.
Dia tau teman tak boleh memerap lama dlm rumoh, nanti meroyan!
(By the way, udoh seminggu Mr T tak antor kabor berita kat teman.
Huh!
Semoga dia selamat di fadang fasir tuh!)



Sian janitor kami si Mehmet, ujan, ribut, blizzard ke, dia kena koje.
Ni dia berusaha buat laluan utk penghuni apartment.



Teman gi usyar jap keta Mr T, mana ke ropanya!
Dah tak kenei!
Salji masih turun masa nih!


Comey tempat sampah, kaaaan!

On the way, teman lalu tempat buang sampah.
Yong Mulan penah komen, "Cantik pemandangan diliputi salji!"
Teman kata, benda apa pun kalau diliputi salji memang cantik, walaupun tempat buang sampah.
Tapi tempat buang sampah deme tak berbau, siyesss!



Beberapa blok teman lalu terdengor sora riang-ria kehidupan.
Sora budak tine jerit-jerit suka.
Bila dekat, wahhhh deme main gelonsor-gelonsor!



Meriah!!!
Kediaman kami memang dibina ataih bukit, tu sebab kami dapat banyak salji.
Tambah pulak mencuram!
Bila dah banyak dan tebal, apalagi...macam resort percutian ski!
Tak yah pegi Aspen atau Switzerland, Yong oii!



Bukan yg kenit jer mengelonsor, yg remaja dan dewasa pun tumpang 2-3 kaki...



Termasuk mok opah deme!
Riuh-rendah dgn sorak dan gelak tawa.
Lagut teman memerhati.



Deme guna dulang, kadbod dan plastik jer utk gelonsor.



Plastik shopping pun jadik!



Kot deme berlemuih dgn salji halus jenis gula icing.
Tu sebab teman paka kot kalis ayor tadi, sebab salji jenis gula icing ni melekat kat baju, nanti dia cayor, lembab kot kita.
Cerodik tak teman?



Ada yg tanya, termasuk Yob Gedek, tahun ni teman buat ABC dari salji dok?
Idok ler buat, sebab takut kena marah!
Tapi...tapi dlm seminggu ni dah 3-4 kali teman buat eskrim di rumoh Shah Alam ni.
Satu bekas eskrim jagung, satu bekas ni eskrim stroberi beli kat Carrefour semalam.
Bila buat sendiri, kome buleh control gula, masam manis dia!
Bahan-bahan: yoghurt, susu pekat, susu fresh, buah (pilihan kome ler), secubit garam. Blend semua sampai smooooooooothhhh!!!
Sukatan?
Errrr...by trial and error, InsyaAllah jadik!
Nah rasa sorang sesudu!

54 comments:

  1. Salam Yong Halima
    ...aiskrim tu buat saya teruja nak membuatnya...teman setia di waktu kebosanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      buat ler, senang jer dan makan rasa puas ati!!!

      Delete
  2. As-salam..

    Teringin bebenor saya nak pegang salji, tapi buat masa ni pegang saji' jelah dulu. Nanti ade rezki nak gak pi tempak sejuk..silap2 sampai kat iceland berendem ayor panaih deme kat Blue lagoon..hehe..impian..impian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Din,
      InsyaAllah nanti Din sampa ler ke negeri yg ada salji turun! Main puas2! Memola dgn impian, bila diusahakan jadi kenyataan!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. salam yong.....bila paneh2 @s.alam tu sejuk skit ye layan budok2 main salju @turki. org brunei tgk pun rasa nyaman kejap. btw bila tgk Mr T tido rasa ngantuk plak dah.....hehe, kcian yong windu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Memang yaa kalau rasa panah2, tngok gambor sejuk, turun rasa suhu!
      Tak tau ler Mr T tu, sibuk kot, tp akak riso sbb dia koje di padang pasir jauh dr bandar. Doakan dia selamat, tima kasih!

      Delete
  4. Salam Yong,

    Seronoknya main slide..ada student M'sia, slide guna kuali..haha..

    First time experience salji turun, memang seronok, dah x ingat ada najis mughallazah (najis anjing)..lama2 bosan, kebeh kaki tangan, rimas pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      kalau deme guna kawah, mesti buleh slide ramai2 ha ha ha!
      Ohhh najis...make sure main tempat tak de anjin!

      Delete
  5. Ni mesti rindu Mr T..tetiba kluar muka dia hari ini. Saya pun pening sekejap kat Turki sekejab kat Shaha alam. Buat icecream lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      bukan rindu nar, riso Yong. Bukan koje kat negara aman, negara yg kucar-kacir, tu riso, Doakan dia selamat ya...tima kasih.
      Kalau ikut entry selalu, mesti tak pening. Akak balik akak kabor, pastu gambor2 kat sana akak uploadlah, buat entry gitu.

      Delete
  6. assalamualaikum kak,
    Mr T termenung bukan apa tu dalam hati berkata2 "sape la nak bancuh cay aku nanti ni bila helime balik malaya"
    semoga Mr T selamat dan dipermudahkan urusan dia kat sana..akak juga, moga happy and happy sokmo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah Asma,
      Ajerneye deme ni, bila takde bini panda pulak buat itu ini sendirik!
      Alhamdulillah, td call sana sini dpt trace Mr T . Ropenyer dia dh balik Istanbul, patut akak call Iraq dia tak jawab. Dia kabor sibuk lari sana, lari sini tak smpt nak call. Akak pesan antor sms pendek pun takpe. Dia kata, sorry! Alhamdulillah dia sihat, tima kasih doakan dia.

      Delete
  7. Cuba la masok sama2 bawah selimut tu pastu ambik gambo sama-sama.... kan elok?

    haha!

    (tahun ni buat ABC dari salji dok?) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      Yob, ni bog kembara dan makan2, bukan blog erotika...cisss!

      Delete
  8. salam yong halima...

    erk..sesudu je eskrem nye..mana cukup!
    yong tak join sekali ke bebudak tu main gelongsor seleji tu..macam best jer!hehe....serius, macam pusat peranginan musim salji je...takyah gi jauh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      rasa dulu sesudu, kalau berkenan, buleh tambah sesudu lagi!
      Udoh penah try gelonsor dpn blok kami...cukup ler tu. Bkn senang gelonsor paka kot tebei. Jadi ler buat merasa. Tengok orang main pun sonok gak! Tapi akak rajin buat Snowman, tiap kali turun mesti buat satu!

      Delete
  9. Assalamualaikum Puan.

    Saya sudah kembali ke tanah air dari bercuti bersama family. Salji? Saya tak sabar nak main salji. Di Madinah mata mata hoja tercengang2 melihat orang hidung kemek macam saya menggayakan serban mereka. I love them very much.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      weehh dah balik...dari umrah kan? Semoga ibadat diterimaNya. Pakai seban yg tajam tu ke?
      Nak main salji puas2 tunggu februari kot, InsyaAllah kalau dok 2-3 minggu mesti merasa salji di Istanbul.

      Delete
  10. assalamualaikum yong..jangan riso yong..insyaallah mr.T selamat disana.mungkin sebok bebeno tu..insyaallah nanti ada le kabo dia uintuk yong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Tima kasih for ur concern. Alhamdulillah, td contact, ropanya dah balik Istanbul, tp sibuk ke sana ke mari tak smpt dia nak contact.

      Delete
  11. sibuk bebenor tgk nyer Mr T tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      Yaa sibuk nar sampai tak smpt sms. Tapi Alhamdulillah td dah dpt ckp dgn dia, kat Istanbul pulak!

      Delete
  12. salam tuan punya blog,,,,,,,,,,,,,,,, hujung minggu ni kurang la pulak pengomen ,,,,, hahahaha apo pun meh mkn kari kamben ,,,


    http://bintongan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob PO,
      Baru sehari posting.
      Antor ler sekilo kari tu!

      Delete
  13. Salam Yong.

    Ate Yong idak ke ngelongsor sama? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      ada penah sekali, dah merasa udoh ler tu. Lagipun bkn senang sliding dgn kot tebal2 nih. Yang tentu rajin, akak bina Snowman!

      Delete
  14. Assalamualaikum Kak..

    Tentu Mr T sibuk dengan urusan kerja tu kak, moga semuanya berjalan lancar dan Mr T selamat dan sihat sejahtera.
    Pandai akak buat eskrem, nampak sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Alhamdulillah td dpt trace dia, dah balik Istanbul ropenyer. Dia sibuk ke sana kemari tak sempat nak contact akak! Tapi Alhamdulillah dia sihat dan minta maaf sbb dia tak sms atau call akak.
      Tengah teringin nak makan eskrim, akak belajor buat sendiri, trial and error...buleh ler makan, tak mabuk hikkss!

      Delete
  15. assalam kak..
    meh nak jawab. salji tu dapat nengok je. eskrim pulak, dapat dimakan dgn perisa enak. saya pilih nak tengok salji di Turki sambil makan eskrim. boleh? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      bijak-bijak...semua merasa...he he!

      Delete
  16. Salam Yong...

    Tengok salji memutih tu, teringat sewaktu tinggal di Ankara. Kami menetap di kwsn eksklusif, 400 meter dari ketinggian kota Ankara.Jadinya, setiap kali "winter', kami yg pertama mendapat salji. Yg seronoknya anak-anaklah... setiap pagi bila bangun tidor je, gerenti akan silak langsir dan jengok keluar.Kalau salji turun lebat dan jalanraya diselaputi salji, mereka akan bersorak kerana tak payah pergi ke sekolah.Yg kesiannya, mak merekalah, sebab terpaksa melayan karenah anak anak..al maklum, musim sejuk, sentiasa lapar sahaja. Tapi yg cantiknye, selama tiga tahun di sana bulan ramadzan jatuh pd musim "winter"..Pukul 4.30 ptg sdh azan maghrib.Malangnye, kene berbuka di pejabat sbb Kedutaan tutup pejabat pukul 5 ptg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ohhh mesti nostalgia Yob dan anak2 kalau nampak salji. Yaa saya faham tang Ankara, kalau musim salji lebih teruk dari Istanbul. Suami kata Ankara dok di tanah tinggi, jadi salji agak lebat.

      Ajernye yaa, di musim sejuk payah menjaga bebudak bila deme nak kuar rumoh! Dan memang sonok berposa di musim sejuk, pendek masa siangnya. Tapi di Turki kalau musim panas, lagi meriah kot Ramazan sebab banyak pertunjukan dan pameran sempena Ramazan. Saya rasa sekali jer posa di sana, musim panas tapi saya dok di Laut Hitam.

      Delete
  17. bila dah masuk musim panas ni akak tayang gambar snow, rindu pulak dengak salji hiihii..(mengada-ngada! Time snow melaut, macam nak termuntah dah dgn snow)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ha ha, rindu jugak dgn salji yek? Walhal bila salji banyak rasa nak pitam! Sabor jer. Tapi musim bunga paling best kot dak?

      Delete
  18. Salam Helli,
    Pak Long tengok pun dah rasa sejuk sampai tulang coklat... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pak Long,
      wahhh tulang Pak Long perasa coklat? Sadisss!

      Delete
  19. assalamualaikum....
    tong sampah ke?...
    ingat orang taruk kusi duk lepak dalam salji....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      keta soronglah sangat!

      Delete
  20. yeeyyyy.. saya dah makan eskrem itu...!!

    rasa nak join je budak2 tu main gelongsor sbb sini pon hari dok lenggeng... nasib sorang diri je belah pagi...

    moga mr T sentiasa dalam lindungan Allah taala.. dia busy keje tu takde masa nak calling2.. insyA dia sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Give me fai...Geng Lenggeng!!!
      Alhamdulillah, dpt contact dia tadi, ropanya dah balik Istanbul. Alhamdulillah dia sihat, sibuk bebenor jer! Tima kasih doakan dia, Yong Mulan!

      Delete
  21. Assalamualaikum kak,

    Moga Allah lindungi Mr T...Mr T busy kot dgn kerja2 dia...wah...sedapnya aiskerim...I pun tgh berura2 nk buat jugak homemade icecream...dh ada resepi tapi I rasa mcm nk combine je resepi yg I dh ada dgn akak punya resepi...kita tgk ok x hasilnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Alhamdulillah dia sihat, ropanya dah balik Istanbul tp tak sempat nak kabor akak. Tima kasih doakan utk dia.

      Jom buat eskrim Yong Ruby, senang dan rasa lebih sedap dan fresh, lagi pun kita yg buat kita tau apa yg kita guna, rasa selamat!

      Delete
  22. Assalamualaikum Hjh Yong

    aiskrim Malaya dah biasa
    tapi salji teman belum rasa lagi

    ReplyDelete
  23. Salam Tuan Haji,

    Meh ke Istanbul dlm Januari atau Februari, buleh guling2 dalam salji!

    ReplyDelete
  24. salam yong
    eskrem tu jadi, kek butter tak jadi wpun pakai golden churn, pure katanya, bau susu lembu takde, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kek akak jadi tu pun sbb dah ready made, bancuh jer. Jgn banding dgn kek akak tu, mungkin kek Yong jadi tp tak sama dgn akak punya. Tahniah eskrim menjadi!

      Delete
  25. salam yong.. sy pun suka salji.. tp suka masa dia turun dgn hr pertama ja. masuk hr kedua dan seterusnya dah x best. dah x cantik sbb org pijak2.

    mak pun sempat pgang salji masa pi turkey. sy tak suka. sbb sejuk. plus nak jalan2 x best.

    ada rezeki sy nak gi turkey lg. masa tulip berbunga. geram tgok gambar yg yong kongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Hosgeldeniz!
      Kalau salji lebat turun macam kat Siberi, pasti cantik wlau pun kena oijak2 sbb tebal., Yf tak cantik kalau turun sekejap dan sikit.
      Mmg payah jalan dlm musm sejuk sbb baju berat, tambah kalau suhu rendah sangat.
      Elok tu dtng bulan Mac, masa tu deme transplant bunga tulip!

      Delete
  26. salam yong... alhamdulillah dah dpt contact mr T ye...
    yong...posing masa punye pasei, sejuk2 pun sanggup redah pakei baju kalis ayo & angin ye...
    Yong tunjuk es kerem tu ...bagi le resepi..boleh gak teman nak m'buat nyee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Alhamdulillah dia sibuk, tak smpt nak contact.
      Ha ha tu bukan posing, sebenarnya nak gi nyongket punya pasei, sanggup kuar rumah, tak kira!
      Alaa kan akak dah boh bahan2 tu. Try jer Yong, agak2! He he!

      Delete
  27. terimakasih atas resepi ice kerim.. acik buat ais krim malaya je.. guna plastik panjang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Aiskrim plastik panjang tu aiskrim ori tuh!

      Delete
  28. kalau akak panas di shah alam..pi le menyonket ke i city..:)

    seronoknya min salji..belum pernah lagi dapat pegang walaupun kat I city atau cerakah punya..:)

    nak try le buat ais krim tu..akak, pasni boh le resepi roti akak pula..hihi..

    ReplyDelete