Assalamualaikum dan Salam Ceria,
"Melayu tu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan. Bila mengampu bijak beralas tangan
Melayu itu berani jika bersalah, kecut takut kerana benar, janji
simpan di perut, selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak."
- Usman Awang.
Ha...ha...Tuan Usman amat sarkastik sekali!
I like!
Kome jangan tanya teman nyongket kat ner.
Sibuk ni.
Sibuk tengok orang buat koje. Deme nak buat pameran seni dan budaya lusa. Teman follow kawan dan famili dia yang terlibat secara langsung dengan program seni dan budaya ni. Cam ner program yang sebenor pun teman korang clear. Esok-esok tau ler. Sementara tu teman usyar orang buat koje dan keep out of the way!
Masa singgah kat R & R tadi, kawan baik teman, Yas, dengan adik dia makan nasi dengan gulai tempoyak ikan patin sorang semangkok. Femes ikan patin ni kununnya. RM7 sepotong. Idok ler sampa beribu ringgit!
Deme kata sedap.
Sedap ke?
Kawan teman suruh rasa.
Teman amik sikit.
Nyap...nyap...nyappp...hmmm OK gak rasa dia.
Teman ni tak biasa makan ikan patin ni. Walau pun orang Perak yang biasa dengan gulai tempoyak, ikan yang teman makan dengan gulai tempoyak ni teman makan ikan temenung jer. Ikan lain tak reti. Tempoyak pun nak yang baru. Kalau dah masam, teman kureng.
To be continued....
"Melayu tu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan. Bila mengampu bijak beralas tangan
Melayu itu berani jika bersalah, kecut takut kerana benar, janji
simpan di perut, selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak."
- Usman Awang.
Ha...ha...Tuan Usman amat sarkastik sekali!
I like!
Kome jangan tanya teman nyongket kat ner.
Sibuk ni.
Sibuk tengok orang buat koje. Deme nak buat pameran seni dan budaya lusa. Teman follow kawan dan famili dia yang terlibat secara langsung dengan program seni dan budaya ni. Cam ner program yang sebenor pun teman korang clear. Esok-esok tau ler. Sementara tu teman usyar orang buat koje dan keep out of the way!
Masa singgah kat R & R tadi, kawan baik teman, Yas, dengan adik dia makan nasi dengan gulai tempoyak ikan patin sorang semangkok. Femes ikan patin ni kununnya. RM7 sepotong. Idok ler sampa beribu ringgit!
Deme kata sedap.
Sedap ke?
Kawan teman suruh rasa.
Teman amik sikit.
Nyap...nyap...nyappp...hmmm OK gak rasa dia.
Teman ni tak biasa makan ikan patin ni. Walau pun orang Perak yang biasa dengan gulai tempoyak, ikan yang teman makan dengan gulai tempoyak ni teman makan ikan temenung jer. Ikan lain tak reti. Tempoyak pun nak yang baru. Kalau dah masam, teman kureng.
To be continued....
nyaum nyaum nyaum,,,,,, sodak tuuu
ReplyDeletesaya suka Usman Awang.
ReplyDeletepernah satu semester kami satu kelas mengkaji dan mengupas sajak2 karya Usman Awang utk kelas BM. memang menarik bila baca karya2 beliau.
ina nih suka benor ngan sambal belacan+tempoyak..tapi kalo gulai tempoyak ntah nape tekak xleh terima pulak
ReplyDeletebetui2... sangats la sedah sambal belacan+tempoyak.... Patin masak tempoyak pun saya suka... sedap la sgt2
ReplyDeleteAderk!!
ReplyDeleteTerkejut kita tengok ada orang di belakang kerawang tu, hehehe.....
Pernah kena sepotong rm80 hengit campur nasik dll dlm rm100 terbang,Beli kat kedai rm3 1ekor,rasa sama je,tak tau bezanya kat mana.
ReplyDeleteSalam Yob PO, kamben buleh masak gulai tempoyak dak?
ReplyDeleteSalam Dyanna, bagus kaji sajak penyair kita terutama penyair otai tp students kita kata kesusah-teraan tak penting.
ReplyDeleteSalam Ina, memang sedap sambal campur tempoyak tp sambal belacan ke? Kami guna sambal jer yg takder belacan.
ReplyDeleteSalam Ali, wah orang Kedah pun pandai makan gulai tempoyak ikan patin!
ReplyDeleteSalam Yong Dangarumbia, main sorok2 tuh!
ReplyDeleteSalam Joyiman, haa tu kedai yg charge RM13,000 utk makan 50 org tu kot. Memang betoi, beli sendiri, masak sendiri, makan sendiri..tak de beza!
ReplyDeleteamboi kak..
ReplyDeletebersajak pulak..
best je nyongket tu..
nk ikut..
saya sambung sket ..
ReplyDelete"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"
inilah yang terjadi kat malaysia skang secara kiasannya.
Melayu ni kalau mencuri ayam, nak makan kena sembelih, nak sembelih baca bismillah, kalau tak haram makan ayam tu.
hahahha...
Ohhh... nyongket ikan patin yeaaa... patut ler... gelap jer ghumah... hehehe...
ReplyDeleteBetui ke... kat sinun tak boleh bawak makanan... adus.. puasa ler.. teman laki bini gamaknya... hahaha...
Salam Yob Din,Kat Malaysia bukan jer kera, monyet, babi utan, cipan, langsuyor semua disusukan...ha ha!
ReplyDeleteTulah, babi tak nak makan tapi arak togok berbotol-botol, sebelum minum baca "Bismillah" kot, amik berkat!
Salam Yob ISA, ater dah dpt green light, nyongket ler. Aik, skodeng rumoh akak yeah!
ReplyDeleteBetoi Yob, Ostolia dan NZ tak kasi bawok sebarang mende makan, hatta susu baby sekali pun. Deme nak jaga kemurnian produk deme dr dicemari barang dr luar!
Salam Kiut, ater nak buat apa lagi, nyongket ler yg best!
ReplyDeleteMelayu kalau bershopping, setengah kapalterbang beg dia...!
ReplyDeleteTeka sapa?
wahh gulai ikan patin memang mabeles..
ReplyDeletefavourite aii org pahang..
salam yong,haiii terliur teman nengok gulai tu !dahle mood nk masak dan makan tu merudum..huhu...
ReplyDeleteyong ! terime kasih bebanyok ! hadioh dari Turki udah sampei ! nnti teman buat entri next week yer...sukeee bangat :) sayang mike ! :)
Salam Yob Gedek, isyyy susoh soklan tu...Kalau FLOM gi shopping kena bawak 2 kapalterobang, 1 utk entourage dia, satu untuk barang shopping ha ha!
ReplyDeleteSalam Yong Tihara, ye ke? Teman idok biasa makannya...
ReplyDeleteSalam Yong Hanie, takde mood masak dan makan? Tak sihat ke Yong? Oh, sama2, hadiah kekecik jer...lain kali amik bahagian dlm peraduan lagi...
ReplyDeletemusim doyan luruh kat tempat teman skang nie....tempoyak belambak......haaa...jangan nak ngada melambakkan tempoyak lak ye.
ReplyDeletetemanpun nak hebohkanle karya Usman Awang nile...bole ye yong..
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletewaa seronok nyongket kak, ummi suka ikan patin masak tempoyak tu kak
Salam Cikgu Humairi, dah tau banyak, bak mai sikit. Kg Yong belum berbuah lagi! Tak per, ajorkan syair penyair kita pd anak2 murid kita...bagus tu Cikgu!
ReplyDeleteSalam UmmiRoss, wah org Sarawak pun pandai makan patin masak tempoyak...akak yg tak pandai makan!
ReplyDeleteTu la..nak kate sedap sangat tu idak le sampe bebelas ribu itu ari....
ReplyDelete