Prof Kavanci dan siswi Universiti Ege
Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Rektor dan sorang dekan sebuah fakulti di Universiti Ege, Turki, telah menghantar notis kepada semua para akademik di universiti tersebut agar tidak menghalang siswi bertudung mendapatkan hak mereka memperolehi pendidikan.
Notis tu diedar apabila beberapa siswi bertudung dihalang dari masuk ke dalam kampus ujung Mac lalu. "Tiada sesiapa boleh menafikan hak mereka mendapat pendidikan tinggi hanya kerana sebab-sebab yang tidak jelas digariskan dalam undang-undang," menurut notis tersebut.
Professor Nadide Kavanci, dekan salah satu fakulti sains menjemput para media ke universiti dan menunjukkan hubungan baik antara para pelajar dan pihak akademik. Beliau bergambar dengan para siswi bertudung dan yang tak bertudung.
"Pendidikan Sains adalah urusan kami. Kami pengajar. Saya dekan untuk semua para siswa di fakulti ini," jelas Prof Kavanci.
Prof Kavanci menekankan Universiti Ege ditubuhkan untuk promot kebebasan. Beliau berkata pihak pentadbiran universiti akan menjalankan satu siasatan ke atas dua orang para akademik yg menyekat siswi bertudung memasuki kuliah.
"Saya seorang yang mempertahankan kebebasan dalam setiap isu. Saya berpendapat adalah tidak adil memberi persepi bahawa universiti ini memberikan ruang isu pengharaman memakai tudung diperbincangkan. Kebebasan mesti diberikan priority dalam setiap isu," tegas Prof Kavinci lagi.
Way to go Prof. No one should be denied of an education due to their attire!
Sumber berita dan gambor dari Today's Zaman
Sejak semalam teman lepak di sebuah rumah yang juga dijadikan galeri seni. Keluarga pengendali galeri ni dok menyewa rumah banglo ni. Yas sekeluarga dan teman menjadi tetamu deme sehingga program budaya dan seni tu nanti.
Sejak semalam beberapa pekerja dan sukarelawan berkoje dan berkemas untuk persiapan program ari Sabtu ni. Teman sekadar jadi burung - terbang sana, terbang sini - time makan, makan, pastu bertenet...
Gambor atas anak artis/tuan rumah ni menggayakan batik sutera karya bapak dia. Kain-kain ni antara yng akan dipamer dan dijual esok.
Selain dari menconteng batik, artis ni jugak sorang pelukis. Menarik jugak hasil karya dia. Semua lukisan dia berunsur batik. Gambor kuda tu antara karya dia yang menarik pada pandangan teman. Rega RM4,500.
Kena sembang dgn artis dan panda-pandalah kome nego rega dia kalau berkenan nak beli!
Nampak jer lukisan ni terus lapor. Kalau direbus jantung pisang ni, cicah sambal limo, gerenti sodap! Yang ni teman tak tanya bape rega dia.
Lagi satu hasil karya artis dari Kelantan ni.
Meh masak-masak dengan teman. Ni resepi mee rebus teman buat minggu lepas. Resepi teman amik dari Youtube. Teman suka mee rebus ni tapi susah nak dapat mee rebus ala-Jawa cam teman rasa masa kekecik kat Singapore dulu. Bila teman bukak Youtube, dapat satu resepi yang akan-akan mee rebus Jawa tu.
Jadi keesokan ari teman pun buat operasi 'Mee Rebus Sungai Dua'!
Ni agak-agak jer tau, makan untuk 5-6 orang.
Mee kuning sebungkus atau teman prefer spegeti. Air rebusan daging tetel 2 litre.
Bawang merah , bawang putih dan halia tumbuk atau blend kasor. 2 batang serai, titik.
Rempah kari daging sepeket, bancuh dgn ayor sikit. Udang kering 4 sudu besor, blend; cili kering 5-6 batang tumbuk atau blend halus. Teman guna cili kering serbuk dari Turki. Ater, bendanya ada...
3-4 cawan ubi keledek rebus dan dilenyek, cam mashed potato ler.
4-5 biji kentang rebus, potong dadu.
Pijarkan minyak setengah cawan. Masukkan bawang yg diblend tadi. Tumis sampai naik bau.
Kendian masukkan rempah dan cili blend atau cili serbuk...kaco rata hingga cili masak.
Pastu boh udang kering dan kaco, kaco hingga nak dekat garing...jangan hangit, jaga api!
Campak 2 batang serai yg dititik. Kaco...
Bila nampak naik minyak, masukkan ayor rebusan daging dan daging sekali. Daging kome hiris dulu tau...
Bila mendidih, masukkan keledek lenyek.
Kaco-kaco bagi mesra.
Bila dah mesra dan tak berketul-ketul, masukkan kentang. Kaco...
Nampak mesra dan rata kuahnya kan? Tapi cam pekat sangat kan? Haa... nanti masa kome rebus spegeti tu amik ayornya jangan buang. Atau amik ayor rebusan kentang dan keledek tadi, simpan.
Ni ayor rebusan spegeti teman guna untuk tambah dalam kuah tadi kalau terlampau pekat. Jangan boh banyak, masukkan sesenduk, sesenduk dan check kepekatan kuah tadi. Biorkan mendidih supaya mesra. Kuah mee rebus memang kena pekat weh. Pastu rasa gula garamnya.
Untuk hiasan, mesti ada taugeh, telur rebus, bawang goreng, tauhu goreng, cili ijo, daun sup dan daun bawang dan limo kasturi. Kalau suka, buat cili kicap.
Boh mee/spegeti dan hias sesuka ati kome.
Teman makan 3 ari berturut-turut sebab teman simpan kuah dalam freezer. Malam yang memola makan dengan jiran sebelah rumah.
Ari ketiga jamu semangkok untuk anak sedara yg comey dari UIA. Apa rasa Mee Rebus Sg Dua ni? Sedap gak tapi tak sama dengan mee rebus yg kat Singapore tu. Kena bukak Youtube lagi. Meh kome...
Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Rektor dan sorang dekan sebuah fakulti di Universiti Ege, Turki, telah menghantar notis kepada semua para akademik di universiti tersebut agar tidak menghalang siswi bertudung mendapatkan hak mereka memperolehi pendidikan.
Notis tu diedar apabila beberapa siswi bertudung dihalang dari masuk ke dalam kampus ujung Mac lalu. "Tiada sesiapa boleh menafikan hak mereka mendapat pendidikan tinggi hanya kerana sebab-sebab yang tidak jelas digariskan dalam undang-undang," menurut notis tersebut.
Professor Nadide Kavanci, dekan salah satu fakulti sains menjemput para media ke universiti dan menunjukkan hubungan baik antara para pelajar dan pihak akademik. Beliau bergambar dengan para siswi bertudung dan yang tak bertudung.
"Pendidikan Sains adalah urusan kami. Kami pengajar. Saya dekan untuk semua para siswa di fakulti ini," jelas Prof Kavanci.
Prof Kavanci menekankan Universiti Ege ditubuhkan untuk promot kebebasan. Beliau berkata pihak pentadbiran universiti akan menjalankan satu siasatan ke atas dua orang para akademik yg menyekat siswi bertudung memasuki kuliah.
"Saya seorang yang mempertahankan kebebasan dalam setiap isu. Saya berpendapat adalah tidak adil memberi persepi bahawa universiti ini memberikan ruang isu pengharaman memakai tudung diperbincangkan. Kebebasan mesti diberikan priority dalam setiap isu," tegas Prof Kavinci lagi.
Way to go Prof. No one should be denied of an education due to their attire!
Sumber berita dan gambor dari Today's Zaman
Sejak semalam teman lepak di sebuah rumah yang juga dijadikan galeri seni. Keluarga pengendali galeri ni dok menyewa rumah banglo ni. Yas sekeluarga dan teman menjadi tetamu deme sehingga program budaya dan seni tu nanti.
Sejak semalam beberapa pekerja dan sukarelawan berkoje dan berkemas untuk persiapan program ari Sabtu ni. Teman sekadar jadi burung - terbang sana, terbang sini - time makan, makan, pastu bertenet...
Gambor atas anak artis/tuan rumah ni menggayakan batik sutera karya bapak dia. Kain-kain ni antara yng akan dipamer dan dijual esok.
Selain dari menconteng batik, artis ni jugak sorang pelukis. Menarik jugak hasil karya dia. Semua lukisan dia berunsur batik. Gambor kuda tu antara karya dia yang menarik pada pandangan teman. Rega RM4,500.
Kena sembang dgn artis dan panda-pandalah kome nego rega dia kalau berkenan nak beli!
Nampak jer lukisan ni terus lapor. Kalau direbus jantung pisang ni, cicah sambal limo, gerenti sodap! Yang ni teman tak tanya bape rega dia.
Lagi satu hasil karya artis dari Kelantan ni.
Meh masak-masak dengan teman. Ni resepi mee rebus teman buat minggu lepas. Resepi teman amik dari Youtube. Teman suka mee rebus ni tapi susah nak dapat mee rebus ala-Jawa cam teman rasa masa kekecik kat Singapore dulu. Bila teman bukak Youtube, dapat satu resepi yang akan-akan mee rebus Jawa tu.
Jadi keesokan ari teman pun buat operasi 'Mee Rebus Sungai Dua'!
Ni agak-agak jer tau, makan untuk 5-6 orang.
Mee kuning sebungkus atau teman prefer spegeti. Air rebusan daging tetel 2 litre.
Bawang merah , bawang putih dan halia tumbuk atau blend kasor. 2 batang serai, titik.
Rempah kari daging sepeket, bancuh dgn ayor sikit. Udang kering 4 sudu besor, blend; cili kering 5-6 batang tumbuk atau blend halus. Teman guna cili kering serbuk dari Turki. Ater, bendanya ada...
3-4 cawan ubi keledek rebus dan dilenyek, cam mashed potato ler.
4-5 biji kentang rebus, potong dadu.
Pijarkan minyak setengah cawan. Masukkan bawang yg diblend tadi. Tumis sampai naik bau.
Kendian masukkan rempah dan cili blend atau cili serbuk...kaco rata hingga cili masak.
Pastu boh udang kering dan kaco, kaco hingga nak dekat garing...jangan hangit, jaga api!
Campak 2 batang serai yg dititik. Kaco...
Bila nampak naik minyak, masukkan ayor rebusan daging dan daging sekali. Daging kome hiris dulu tau...
Bila mendidih, masukkan keledek lenyek.
Kaco-kaco bagi mesra.
Bila dah mesra dan tak berketul-ketul, masukkan kentang. Kaco...
Nampak mesra dan rata kuahnya kan? Tapi cam pekat sangat kan? Haa... nanti masa kome rebus spegeti tu amik ayornya jangan buang. Atau amik ayor rebusan kentang dan keledek tadi, simpan.
Ni ayor rebusan spegeti teman guna untuk tambah dalam kuah tadi kalau terlampau pekat. Jangan boh banyak, masukkan sesenduk, sesenduk dan check kepekatan kuah tadi. Biorkan mendidih supaya mesra. Kuah mee rebus memang kena pekat weh. Pastu rasa gula garamnya.
Untuk hiasan, mesti ada taugeh, telur rebus, bawang goreng, tauhu goreng, cili ijo, daun sup dan daun bawang dan limo kasturi. Kalau suka, buat cili kicap.
Boh mee/spegeti dan hias sesuka ati kome.
Teman makan 3 ari berturut-turut sebab teman simpan kuah dalam freezer. Malam yang memola makan dengan jiran sebelah rumah.
Ari ketiga jamu semangkok untuk anak sedara yg comey dari UIA. Apa rasa Mee Rebus Sg Dua ni? Sedap gak tapi tak sama dengan mee rebus yg kat Singapore tu. Kena bukak Youtube lagi. Meh kome...
Salam Yong,
ReplyDeleteMee Rebus peberet teman, kalau nak pekena mee jawa kena contact Dr. Wahab... dia tahu tempat baik punya...
Patut lerrrr.... 2-3 hari lepas terbau sampai ke tingkap teman jer... hahaha...
Kak Yong masak...jangan lupa jemput kami suami isteri join sama tau!
ReplyDeleteTajok tu buat Teman terpinga-pinga...!
ReplyDeleteHahaha!
Eh, bes la rumah jadi galeri, sama....
Salam kak Halima
ReplyDeleteUmmi tabik 'spring' kat Professor Nadide Kavanci, moga2 usahanya membuka minda dan kesedaran kepada yang anti orang bertudung.
Pergh! mee rebus ye kak, kecur jugak nengok...
Salam Yob ISA, wah Prof Wahab tau tmpat mee rebus best? Buleh ngendeng dgn dia nanti. Dah tau ada bau mee rebus ari tu, ngape tak bawak tupperware?
ReplyDeleteSalam Cikgu Zmah, he he manatau kan buleh pekena mee rebus Shah Alam!
ReplyDeletesalam kakak,
ReplyDeletecantik2 hasil seni kawan akak tu..
wahh, resepi dari utube lagi..mesti sedap :)
Salam UmmiRoss, Amin...semoga kita semua memperolehi kejayaan! Ya, walaupun tengok resepi melalui Youtube, reliabale jugak...meh try cuba Ummi!
ReplyDeleteSalam Yong Tihara, ya memang cantik2 kraftangan diorang tapi sikit jer, tak buleh nak let go. Bulehlah kalau nak harap kat Youtube ni, lain kali nak try resepi lain pulak.
ReplyDeletesodap tu, boleh order utk makan malam hari ni rsanya.hehe
ReplyDeleteSalam Yong,
ReplyDeleteAlaahai...
Kita ni asal Johor, memang suka sangat mee rebus. Kat sini (klate @ Ganu) kalau sebut mee rebus disangka mee berkuah sup tu... aderk! Orang sini panggil mee jawa....
Salam Yob Mohammad, bape pinggn nak?
ReplyDeleteSalam Yong Dangarumbia,
ReplyDeleteYe ke org Johor? Mesti terer buat mee rebus. Meh bagi resepi mee jawa Johor tu.
salam kak halima
ReplyDeleteWah sedapnya mee rebus tu..nk cikitt..
Salam Yong Lyza, ramai jugak peminat mee rebus kat Msia...ingatkan tak ramai suka. Nanti buat buleh mai rumah!
ReplyDeletealahai, teman mengomen kat sini sambil air lior meleleh, perot lapo ni yong! ha3
ReplyDeleteAs-Salam Akak....
ReplyDeleteTerima Kahsih, ole-ole dari Kg Derebdebi Laut Hitam baru saja diterima...
Terima Kahsih bebanyak...
Salam Ustaz, dah lap ayor lior tu...melimpah2 samapi sini!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam Yob Din, sama-sama...semoga bergumbira makan kekacang tu, bebaik jgn sampai tercekik!
ReplyDeletemee rebus mmg feveret...!! nak cuba versi ini pulak...
ReplyDeletebatik2 tu menusuk kalbu.. mmg padan dgn regenya sbb bukan senang nak buat kan..
Salam Yong Mula, ya buleh cuba versi Sungai Dua ni Yong, gerenti abis seperiok nanti ni! Memang deme ni berbakat, cantik2 gak deme hasilkan.
ReplyDeletesayang kan, turkey jadi sekular macam tu sedangkan dulu, diorang la ramai ulamak dan islam menjadi kuat...
ReplyDeleteeh ke kelantan pulak ke...
Wah sedapnye....aik letak serbuk kari....tak penah lak rasa...sungai dua...memang baru je pegi...heheheh
Salam Yob Fadzli, sama jer cam kita, malaysia pun sekular gak! Eh..eh..akak bukan kat Kelantan tapi Kuantan, artis jer ore Kelate!
ReplyDeleteYa, deme kata boh kari, kita boh kari tp bila makan tak rasa sngt kari sbb keledek dan kentang tu manis! Tapi tak pasti ni Sg Dua kat Penang atau kat mane!
salam yong...
ReplyDeleteish xbaek kan dihalang bertudung2 ni...
err..yong asei org s'pore ke ? awok pun separuh s'pore juge..mak awok org s'pore ! ni awok baruuu balik dr s;pore ni ha...xilang lg letih ni ! :) mee rebus mak awok dgn nenek awok mmg terbaekk....