Moh Kite Follow Sesame...

Monday, March 12, 2012

YONG PERAK JADI COWGIRL DI TURKI...NGAPE, TAK CAYE!?

Tulih nama ataih saljuuu...sapa empunya nama...meh jual pantun kat teman yek. Yong Kakcik ni panda berpantun kome.
(Nama ditulih di balkon Basaksehir, Istanbul, guna hazelnut!)


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Udah ler teman balik Istanbul dgn Mr T semalam. Mr T takde training ari jumaat, petang khamis dia pun ngelewor ke Laut Hitam. Ajernyer tak buleh jauh lelama sikit!
Malam tadi sejuk sikit, turun ler salji kejap kat Basaksehir tapi bangun pagi, Alhamdulillah idok ler tebei saljinya, senang Mr T nak drive subuh tu ke Anatolia (Istanbul belah Asia dipangge Anatolia).


Tido kat mutfak yg hangat dik api soba. Bukak langsir nampak pemandangan yg sejukkk...

Ni nak citer pasa teman jadi cowgirl ni masa kat Kg Deredebi ari tu. Ada mengkome tak caya teman berfoya-foya dengan Kara Kiz dan anak-pinak dia!
Issyyy kome ni,...luku kang!


Cara membersihkan boot...pijak-pijak kat salji!

Pas bekfas, paka but kunin ala Phua Chu Kang tu. Paka suar lusuh, kena cover baju yg dipakai dgn pakaian lama, kalau tak, lekat bau Kara Kiz kat baju kome!
Orang bela kamben tau ler!



Ni laman Mr T. Dulu papan jer dan ada pokok pear dan epal. Deme buat simen kena tebang pokok tu. Kat ataih tu buleh buat jemuran hazelnut in summer. Kat bawoh tu rumoh banglo Kara Kiz dan anak cucu dia, baru bina tahun lepas.
Naik taraf lembu sekarang ni...ada gak yg dok kondo, kan?



Dari luar jalan, ni ruang tempat keme longgok sisa buangan deme ler. Nanti hangkut najis tu utk tabur kat ladang jagung dan kebun sayur. Tembok ni pun dibina tahun lepas, kome buleh refer entry dedulu ada.



Nilah Yong Perak tu.
Bergaya dgn baju koje Mr T masa Mr T koje kilang besi gomen. Topi pun Mr T pakaikan. Kemeja tu labuh dekat lutut Yong ni, dan tangan sampa ujung jari, ehh lebih ujung jari pong!


Meh makan jagung anak-anak, kurrr, kurrr, kurrr!

Dalam rumoh ni ada bilik untuk ayam remaja, ada lebih korang 10 ekor. Ayam jantan dan harem dia dok dalam reban kat ataih dekat laman.



Teman kaut ler taik si Kara Kiz dan anak-pinak dia dgn pengaut ni, pastu amik fork kaut masukkan ke ruang sisa buangan.
Issyyy berat jugak ni, tangan teman haluih, rasa nak tertanggei bila nak humban taik tu...dahlah fork tu berat!
Tau takpe...makan keju dan yoghurt tau sedap jer!



Ni ruang tempat himpun taik. Dalam sehari buang ler sekali atau 2 kali, ada ler 20 kg kot.
Teman koje sekali sehari jer, bebila teman nak koje, Kak Emine tak paksa. Saja nak tolong dia.
Selalu dia koje sorang tu!


Pilih, pilih mana yg berkenan, Yong!

Anak dan cucu Kara Kiz dan Sari Kiz. Deme semua ada nama ni, termaksud Shaaban yg lahir bulan tulah!



Kara Kiz yg dok warna itam, indok ler. Tengah sarat buntin. Yang sekor lagi duduk tu anak dia Sari Kiz, buntin gak!
Ater gatei bebenor.
Romeo deme si Muharrem, lembu Nevin. Dekat jer jantan deme ni, sepelaung!
Kak Emine kata bulan Ogos beranok ler deme.
Haa gitu ler kisahnya Yong Perok jadi cowgirl.
Ngape tak caye lagi?



Haa iklan lagi. Sesapa yg belum order ilif, meh order, bagitau bape lai dan kaler. Nanti dapat hazelnut.



Iklan baru - stokin kait dari Kg Deredebi jugak, dikait lagi sorang ipor Kak Emine. Tempahan belum dibuka, kabor jer dulu!



Comey tak kaki teman paka stokin comey?



Pertama kali Kak Emine buat salad yg glamer sikit - kentang dgn salad campur...eeee sedap!
Dan utk memenuhi selera pompuan Malaya ni, dia masak daging korban. Tima kasih Ablam (Kakakku maksudnya)!
`

31 comments:

  1. comey nya stokin baru tu.. nak order sepasang ya.. kaler gitu pon ok.. jgn kaler cerah, nanti hitam kena lantai.. bior hitam tak nampak..

    kalo incik suami tengok yong perak jd koboi gitu, sure dia ajak pi cuti kat sinun nanti.. adventurous gitu.. seronok tu sbb payah nak dapat peluang camtu..

    buleh buat cheese & butter sendiri gitu.. ni kak emine buleh buat bisnes homestay utk malaysians kat sana ni tau.. meh kita promo nak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cop coopp... stokin tu nak kaler corak2 pink gelap + hijo/biru yg cerah sikit.. ada tak? kalo takde takpe.. buat kaler tu je.. suka stokin...

      Delete
    2. setuju kalu kak emine buat bisnes homestay :)

      Delete
    3. Salam Yong Mulan,

      Ater tak bukak borang tempahan, dia dah nak order. Takpe, nanti akak bagitau adik ipor Kak Emine tu, rega akak tak cakap lagi!
      Homestay? Payah nih! Nanti akak kabor dlm entry, coming.

      Delete
    4. Salam Yong Kasih,

      Pasa nyongket, cepat jer setuju!

      Delete
  2. kalau lembu tingai kat kondo...tu ada masalah kak...hahahahaha

    cayalah akak...bersih2 taik lembu...sebab tu le gamaknya kak emine masak sedap2 unk akak..tanda timekasih pada akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Ha ha...masakan dia tak bape rasa Yong, tawor sejuk sbb tak berempah!

      Delete
  3. Replies
    1. Salam Yong,
      sib baik caye, kalau tak mmg nak kena luku!

      Delete
  4. Assalamualaikum kak,

    wah....yong Perak nampak hebat pakai boot kuning! I setuju dgn Yong Mulan, biar k Emine buat bisnes homestay. Seronok suasana desa gini...akak jadi tourist guide nnti. I pun nk satu stokin tu, nk kaler gelap2, apa2 kaler pun xpe. Mcm Mulan ckplah, gelap susah nampak kotor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      mmg ada terpikior buat biznes guide-menguide ni, tp bukan homestay ler. Kome nak bergelumang dgn najis Kara Kiz ke, nak bergomoi kat ladang hazelnut pun tak ngape! Lagi sorang, belum bukak borang dah tempah, haisyyy!

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak..

    Waa segak betullah Yong Perak,manja2 dengan Mr T lagi, siap dipakaikan topi, hik!

    Betullah kak, boleh buat bisnes homestay ni, buat rombongan Yong dan Yob kelab MOH KEMBARA, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,

      Ha ha ha buat kembara Yong dan Yob Moh Kembara, bijak, bijak!

      Delete
  6. Ha ha ha.... sempat lagi....lembu duk di kondo.....
    Tu yang nak tergelak teman....

    Wah!! Adventure tu......mesti sebulan bau kambing tak hilang tu, he he he........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, he he sekali-sekala citer Malaya kisah lembu di kondo terlepaih jugak.
      Ehhh wangi pe bau lembu, sat jer ilang Yong!

      Delete
  7. wah..cikgu sy nak gak lah stokin tu ngan ilif tu....email harga kat ferlisa24@yahoo.com ye..stokin tu nak yg paling comel leh pakai solat...nak 2 pasang....ilif tu nak warna pink n ijau..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mar,
      Weh selamat datang! Stokin baru promo dh nak beli. Nanti cikgu promo betoi2 naa. Ilif nak 2, pink n ijau yek. Tunggu bulan April naa.

      Delete
  8. Slm Yong!
    ate haluih bebenor gambornye.. jenoh teman ngecikkan mate hehehe
    ndak juge nempah ilif & stoken tu. teman tak kesah kaler apepe pon.
    nnti teman emel name & alamat ye Yong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      aik rase dh besor gambornya, besor lagi kang lambat imej kuar! Ok emel nama dan alamat. Stokin belum bukak tempahan lagi, baru trailer!

      Delete
  9. salam yong....
    rajinnye yong melayan kara kiz... rumah dema pun dah upgrade ye...

    kiut nye stokin tu..elok gak pakei malam2 nak tido....nak order le sepasang...berapa gheger nye yong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kalau tak rajin tak merasa keju dan yoghurt Yong!
      Nanti ler akak buat iklan bebetoi dlm next entry pasa stokin tu, tak sabor-sabor kome ni.

      Delete
  10. Kali ni nampaknya akak exercise lebih, bukan takat jalan and makan je. :) Balik sini nanti bagitau ya,terasa teringin nak suruh akak try buat salad tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yas,
      How are U? Ada masalah komplikated dak? OK InsyaAllah kita try salad Turki nanti.

      Delete
    2. Salam Kak,

      Yas ok. Masalah komplikated tak de, yang tak komplikated adalah, kalau tak bukan namanya hidup. :) Miss you.

      Delete
  11. salam yong,

    ate comei bebenor stokin tu weh! geram lak teman nengok nyer..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ater dah order ke? Ehhh...borang order tak kuar lagiii!

      Delete
  12. Salam Yong...

    terima kasih sebab sudi menulih nama kakcik atas salji. Sejukkkkk je ghasenye... hehehe...

    (Kadang2 ghasenya jadi lembu lagi untung, boleh duduk kondo!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Waaah sampa sana yek sejuknya?
      Memang kekadang hewan lebih bernasib baik dr sesetengah manusia, ada yg dok bawah jambatan, bawah kolong, ataih pokok pun ada!

      Delete
  13. Best gak if dapat jadi peladang hazelnut utk 24hrs.. Owner lak yong perak kita ni.. lagi best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ye ke best, cam dah penah rase jer!
      Nanti akak buat rumoh buleh ler lepak kat Kg Derededi semalam dua yek?

      Delete