Moh Kite Follow Sesame...

Monday, March 19, 2012

NYONGKET SPICE MARKET, ISTANBUL...SEMUA DAPAT SAGUJANTUNG YEAAAAHHHH!

Tulih nama ataih saljuuu...ada sesapa nama Ruby? Rasanya Yong yg dok Doha tu...Ya habibi, ya maulana, makan nasi mandi jangan lupa ana!
(Nama dilakor di balkon Basaksehir, Istanbul)


Assalamualaikum dan Salam Bahagia Mengkome!
Sihat ke semua? Harap-harap semua baik belaker! Sejak salji dah abih menurun (menurun?), cuaca kat Istanbul jadi best cam bahar sezon (musim bunga).
Sonok rakyat jelata!


Tapi masa teman nyongket Istanbul sejak sekian lama berkurung, ujan renyai. Minta Mr T drop teman kat bas stesen, dia nak nyongket arah lain. Turun kat Beyazit (area yg fofular dgn satnika bangunan sejarah dan shopping), teman jenjalan sambe cuci mater!


Nyot-nyet, nyot-nyet ayor dari langit turun. Best gak cuaca cam gini, rakyat tak rama!


Bila dah sejuk tu, asyik nak membesior, kata orang Perok.
Tau apa tu membesior?


Alhamdulillah budaya orang Turki ni pembersih jugak. Walaupun ni public tuvalet, deme jaga kebersihan. Tol 1 Lira (RM1.72) untuk membesior!
Paip ayor ada, jangan riso! (dekat pintu tapi kamera henpon teman ni canggih sangat, imej tak muat!)


Ni dekat Spice Bazaar, bersekedudukan dengan Grand Bazaar (Kapali Carsi). Barisan gerai jual keju, keju, keju dan satnika deli, rempah, dan ada gak ikan dan kekacang!


Keju kasyar dan keju tali pisang....


...beyaz peynir (keju putih)....


...lagi beyaz peynir...


....kasyar peynir. Jejari yg comey tu Yong Perok punya ler.
Dia dapat makan keju free! Beli idok jugak!


Meh usyar satnika jeruk-beruk kome!


Gerai jual kokorech...taliperut panggang.
Tapi ada bau sikit ler, sapa yg suka, memang gemor bebenor!
Sesejuk pekena menda panggang memang best, kaaaan?


He heh heh...bab keputusan peperiksaan mater bute.

Ni ropa asei natang biru teman upload kemarin. Boh henpon tu saje nak tunjuk saiz kat kome, bukan clue amende!

Memacam jawapan kome terjah. Ater kreatif dan inovatif kenkawan maya teman ni!
Syabassss!
""
""
""
""
""
:
:
:
:
:
:
:
*
*
*
!
Kaki comeyyyy!

Ater lepah diaudit tungging terbalik, ni ler jawapannyer!
Ada sesapa yg kena?

Yaaaa...Atuk Phd jugak yg betoi tepat!

Geliga otak Tuan Haji ni...maklum ler ada Phd cam Hassang Ali!
Tuan Haji meh email nama dan address kat teman hellibra2@hotmail.com
Tapi don't be sedey-sedey...semua yg cuba meneka dgn termengah tersemput dan mengomen sehingga entry ni kuar, dpt jugak sagujantung, sagulimpa, sagubuah pinggang, dan satnika sagu. Deme-deme ni ialah:

1. Kasihredha
2. Eita
3. Aku Sorang Pengembara
4. Pak Long Din
5. Amy
6. Tihara
7. Numara
8. Nieza
9. Kakcik Seroja
10. Nyanyisunyi
11. Pendragon
12. Siti Murni
13. UmmiRoss
14. Simpang44 ...malaikat?
15. Mulan Kerteh
16. Farah
17. Ina Seri Iskandar
18. Cikgu Kak Mah

Sesapa yg penah email teman, kena email jugak lagi bagi nama blog dan nama betoi taw, kat subjek email tulih "Sagujantung". Email dlm seminggu, sapa lambat tak dapat. Yong Nieza buleh tak bagi adres sesapa kat Malaysia? Teman nak pos dalam Malaysia jer...maaf ya.


Untuk meraikan deme-deme yg dpt satnika sagu tu, meh makan kebab dengan jeruk cili padi!

52 comments:

  1. Assalamualaikum kak,

    yay.....nama atas saljuuuuuuuu......nnti I nk buat profile kt facebook! teka salah pun dpt hadiah jugak....seronok betul main teka teki ni walaupun x betul jawapannya. TQ kak!! I nk kena email kt akak address lagi sekali ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tahu pendragon namenye ruby
      kalau yong perok dok kabor...idok le saye tau

      selamat berkenalan adik ku ruby :)

      Delete
    2. Salam Yong Dragon,

      Lompat-lompat kang roboh apartment tu.
      Antor ler lagi sambe boh subjek "Sagujantung" sebab takut terlepas pandang, banyak cenderahati sagujantung akak kena antor, elok tulih lain yek! Tima kasih! he he!

      Delete
    3. k kasihredha: selamat berkenalan kak!

      k Halima: nnti I email yg baru...

      Delete
  2. Assalam hajah Yong bestnyer dah nak masuk musim bunga dah kat sana...suka bunga tulip kat taman bunga kat sana tu.

    wahh bestnyer dapat hadiah sagujantung pun jadilah..hehe terima kasih kak atas ingatannya..betul juga susahkan akak pula kalau nk poskan ke finland ni nanti saya bagi alamat kat Malaysia yer.tapi saya tak tau email akak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieza,

      Hmm suhu dah nyaman kat sini ning!
      Ehh ada alamat kat atas, dekat dgn nama Atuk tu. Got your email already, congrats!

      Delete
  3. salam
    saya cuma tulih nama atah batu ja,takde peluang lagi nak tulih atas saljuuuu....

    nanti ada duit byk,nak mintak tolong MK belikan fm hehe...la ni duit tak berapa byk lagi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Issyyy jgn sedey...akak main tulih jer, yg senang dan pendek, tak pilih kasih pong!

      Nak magnet ke? Nanti akak try cari yek.

      Delete
  4. Salam YOng

    terimaaaaaaa kaceeeeeh Yong...Idup oghang parit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Idup Perok, Idup orang Parit!!!

      Sama-sama!

      Delete
  5. Sedih teman tak sempat nak meneka. KIta balik kampung tak de internet. Suka bebonar yong AKU seorang pengembara tu yek.,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Jgn sedey...kan akan dapat hazelnut Yong nanti? nanti Yong numpang ler apa2 yg dia dpt nanti! Kampong kat Kuale kan? Jom makan doyan nanti!

      Delete
    2. Hahahaha.. jom jom.. teman bab2 mengulor ni laju je..

      Delete
  6. salam kak
    saya gelak sorang2 bila tengok jawapan unk i tekateki semalam tu...hihi..ingat letak kat kepala..ghupenya kat kaki.
    Hari tu saye dah email akak(kalau tak salah)..sebab dapat hadiah kuaci turki.
    Takper nanti saya email lagi akak..semangat ajer kalau nak dapat hadiah.
    Saya pun suka toilet diturki bersih je dan macam kat hotel...tekan je...keluar air unk cuci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kasih,
      Email lagi sebab nanti akak termiss kang, banyok ni nak antor...kalau ada email dan subjek senang akak nak trace, tak gitu Yong? Haa gitu, semangat, semangat!

      Bersih kan separa dr iman...

      Delete
  7. aaS-sALAM..

    aTER mELEPaIH La PERADUAN tEKa jANTUNG kALI NIH....

    hEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Din,

      aisey, bukan rejeki Yob kali ni. Takpa try lain naa!

      Delete
  8. Yeahh... sagujantung, yeahh... yes! yes!

    Err... salam Helli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pak Long,

      suka sampai tak hengat!
      Takpa janji ingat, kendian...

      Delete
  9. assalamualaikum kak...
    laaaa.....punyer lah cantik macam tu..letak kat kaki.....
    mati2 ingat topi...
    tapi dapat jugak sagu jantung...
    kihkihkih...
    dah siap emel pun....hehehhe...

    jeruk cili api tu best lah kak..
    terliur tengok lada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      Jangan mati2 lain kali, main idup2!
      Ater kat Kelantan tu takde ke cili jeruk. Ni yg buat akak susah ati bila orang terliur ayor liur dia, basah melimpah laptop!

      Delete
  10. Lama tak singgah sini. Skrin komputer pecah dek hempas oleh anak kecik.
    Sekarang boleh nyongket sampai kat Turki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieda,
      Laa ganasnyer anak. Takper jalan slow-slow, lelama sampai gak ke Istanbul!

      Delete
  11. alhamdulillah... patut la tangan kanan ni dok gatai2 je kena garu2.. ada rezeki rupanya.. alhamdulillah... murah rezeki mrs T kita..

    ada jgk hajat nk sebut sarung kaki tapi sbb gambor kecik bebenor.. tak takpe.. salah pon dapat hadiah.. yey yippi yabeduuu...

    hehehe.. sempat gak amik pic tuvalet tu.. ater taliperut panggang tu camna lah rasanya yekk..?? yg tak tahan tu keju2 tu laaa... rasa nak kirim je 1/2 kg.. perasa lain2.. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Alhamdulillah akak dpt menggumbirakan kenkawan walaupun tak penah jumpa. Memberi tu satu keseronokan. Amiiin, mendoakan kemurahan rezki akak, doakan selalu yek!

      Tu sebab akak boh dekat henfon, supaya kome buleh agak saiz dia.

      Rasanya tali perut tu? Hmm rasa pelik!

      Keju2 tu kalau ada rezki Yong, ada ler.

      Delete
  12. Assalamualaikum HJJH Yong,
    Hoooreeey,saya salah sorang dapat hadiah sagujantong,tima kaseh,tima kaseh.
    Sebenonye bukan malaikat,masa mula dulu nak taip simpang 4,udoh tetekan 2 kali 4,tak perasan..terus guna namatu sampai sekang..
    Apapun tima kasehle Hjh Yong sudi bagi hadiah..
    Tapi hadiah yang paling besor Hjh Yong telah berikan pada kami semua
    ialah entry-entry jelajah Negara Turkey ni..oh cukup berharga..Sukran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah sikit lagi,nama saya diFB ,(ni nak iklanla ni)
      Zainalbenz Usop..

      Delete
    2. Waalaikumsalam Yob,

      Horrrreeeyyy!

      Terjangkit pulak dgn kesonokan miker tu.
      Tima kasih sama kalau sudi menerima sagujantung yg akak belum tentukan. InsyaAllah akan dipos bila akak balik Msia dlm ujung bulan April.
      Ohh iklankan diri yaa...takpa nanti akak check, tesekkurler!

      Delete
  13. Assalamualaikum kak,

    Waa mmg terer atuk phd.. Tahniah2.
    Hehe teka salah pun dapat jugak thank you 2x kak.
    Nanti ummi email address ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoyeee cikgu...hati dah melompat2 walaupun hanya sagujantung hee sy dah email kat cikgu utk sagu jantung sy tu ekeke :)...hidup cikgu!!! :)

      Delete
    2. salam kak,

      stokin kait rupanya....memang tak dapat imejin bende tu stokin sampaila disarung kat kaki cumil akak...hehe

      alhamdulillah...dapat jugak sagujantung....nanti Ina emelkan ye...mekasih...i lap u :D

      Delete
    3. Waalaikumsalam Yong Ummi,

      Tu yang sonok buat contest tu, mesti penin nak teka sbb pelik. Atuk Phd memenag terer, orang berilmu kata kaaaaan!
      Sama-sama, akak sonok berkongsi!

      Delete
    4. Salam Amy,

      Yeeeahhhh idup Cikgu PTPTL!

      Delete
    5. Salam Yong Ina,

      Ha ha tu yg sonok baca banyak jawapan yg lawak2.
      Tahniah dpt sagujantung!

      Delete
  14. salam yong.... keju putih tu sedap ke ... ?
    dpt jugak hadiah walopun tak betoi teka....alhamdulillah...
    keme dah email address dah...excited ni! tq yong..moga murah rezki..ameennnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      Keju putih rasa masin-masin dan lembap. Mungkin kena makan selalu baru boleh appreciate it.
      Alhamdulillah, akak sonok buat orang gumbira!
      Amiiin, tima kasih mendoakan kemurahan rezki akak, tu kira rezki gak org mendoakan kita!

      Delete
  15. salam kak saya ada jugak ker ? :)



    thanks kak nt saya emel..bila akak sampai malaysia inform saya ey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      yaaa semua yg teka, betoi ke salah dan yg bagi komen akak nak bagi sagujantung, sesuka jer!
      Sama2. Nanti akak inform bila balik Msia, InsyaAllah.

      Delete
  16. salam yong, ni kak wati yg email nak beli pencuci badan - order 2 warna pink, ingat tak?? selamat berNYONGKET...perkataan baru bagi akak. keju putih..sedap untuk makan pagi ngan roti arab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Fatma,
      Ohh ada order 2 ilif, pink. Dah email ke? Takut tak perasan, sebab kat blog nama lain, kat email nama lain. Tapi akak dah noted semua yg email kat akak.
      Tak penah dengar yaa...normal tu perkataan nyongket kat Perak tapi ada konotasi ler, tak elok kita guna kecuali masa kita marah bebudak yg suka jalan je kojenyer!
      Yaa org Arab pun suka yaa keju putih, senang nak buat keju ni.

      Delete
  17. yeay sagu jantung pon sagu jantung la poonnn.. ekekke..
    ape susoh bebenor nk memakei nye cekgu.. kena lilit2 bagaiiii.. haha! :p
    thanks & alhamdulillah... >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Numara,

      Tak susoh Numara, sarung dan tarik jer. Kalau tak diikat tali tu, tercabut ler dia.

      Sama2!

      Delete
  18. ada peraduan teka2 rupanya... heheh..

    lama bebenor tak ziarah ke blog kak limah... moga kak sihat sejahtera hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Yong,

      Alhamdulillah akak sihat.
      Takpe, akak tau KakYong sibuk dgn anak2...deme sihat ke?

      Delete
  19. Assalamualaikum Hjh Yong

    tengah meloncat loncat niiii
    tanda gembira.....
    dapat hadiah drp turki
    nak menyongkit kat sana tak mampu lagi

    sebenor nyeeee, teman tekee tekee ajee
    ropee nyee betul pulak

    terima kasih banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Haji,
      jangan loncat tinggi nar, nanti tersangkut kat kipas silin!.
      Teke-teki yg masuk gak, hebat Atuk kita nih!

      Tahniah Tuan Haji...meh antor nama penuh dan address ya!

      Delete
  20. wah meriahnye....saye sbenarnye berminat dgn turki...kebetolan lalu sini 1st nak cari vcd al fetih..then nampak lak story sal turki..so btol2 layan la...bile la nak dapat smpai ke turki ni...tgk gambar especially makanan..kekeju dorang..cam best jer...best tak turki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      minat kat negara jer, kat Yob Turki tak minat?
      Nanti akak try carikan dvd tu bila ada yek.
      Best ada masa dan tempat, ada masa bila sejuk sngt terkurung tak best. Tapi negara dia mmg cantik, Subhanallah!

      Delete
  21. Replies
    1. Salam,

      Kalau Papa Mifz datang dan komen awal sikit, mungkin mifz pun dpt stokin kekenit.

      Delete
  22. Kak halima saya dah jarang ke mari itu pasei name saya takde kat situ, hahaha.. ape pun... saya pasti jenguk Kak halima tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Emme,
      Takpa bila senang singgah selalu!

      Delete