Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, March 27, 2012

MOH IKUT MR T BURU SUCUK DI KAMPONG TURKI!

Tulih name ataih saljuuuu...kalau nak lawan Bahasa Perok dgn Yob Mad ni, memang teman kaloh! Kalau kome nak tergeliat mace/cakap Perok, gi ler blog dia 'atasnamaaku'.
Ater...buat ape tu Yob?
(Nama ditoreh tepi tebin Sunga Deredebi, Duzce, Laut Hitam)



Assalamaualaikum dan Salam Hormat kome,

Ater dah masuk musim bunga, rasa nyaman hawa kat luor, sekitor 15-22 Celcius gitu. Tapi Mr T tutup heater, jadi 20 C dalam rumoh, sejuk ler pulak. Memalam dia pasang 2 jam jap sebab teman kata sejuk!
Siang teman nyemur hazelnut dlm talam, bagi kena cahaya matahari pintu kaca balkon.
Ada lagi 5 kilo tak kupah tempurung weh...mampuih!



Balik dari Konya malam Sabtu, terbongkang Mr T tido kat ataih sofa tu. Letih bebenor!
Teman pun tido ataih sofa lagi satu. Satu ngadap ulu, satu ngadap hilior, membujur lalu, melintang patah!



Citer pasa Kemal Ataturk lain entry ler kome. Mr T sibuk buat report Konya dan prepare nota latihan.
Ari Sabtu tu teman memberontak bosan.
"Moh jenjalan pas ni!" dia pujuk.
Pas zohor kami ronda satu kampong kat pinggir bandar Basaksehir.


Lembu, lembuuuuu!

Ni kira kampong tp teman tak tau nama dia. Mr T kata dia pun tak penah nyongket ke daerah belah sini.
Ada lembulah!
Kampong ni lebih korang 7 km dr tempat kami.
Kami nampak ada beberapa tempat penyembelihan ternakan kat bandar kecik deme nih.



Kami jumpa beberapa kedei jue dagin dan sucuk (sosej berempah) tergantung.
"Eeeee banyaknya sucuk", teman horit suke!!!
Awak nak?
Naklah!
Mr T pun nyinggah salah satu kedei jue dagin tu.
Comey, comey arwah kamben tu!
Yob PO mesti teruja nih!



Mr T bagi salam kat tuanpunya kedei. Dia explain pompuan Yabanci ni suka amik gambor.
Jadi idok ler tuanpunya kedei heran bila teman klik sana klik sinu!
"Bape sekilo sucuk ni Yob?"
"25 Lira Abi (Abi tu Yob dlm bahasa Turkce)"
"Bak timbang satu gulung".
"Tamam, Abi!"
Segulung ada lebih korang dekat 1/2 kg.

(1 Turkish Lira=RM1.72)
(Yabanci tu 'foreigner' kome weh...)



"Daging nak, My Darling?"
"Nak, nak!"
Isyyy...tanya pompuan Malaya makan daging nak ke tak nak, mestilah nak!
Butcher pun sliced 4-5 lai steak.



Pastu siap dia make-up steak tu dengan serbuk cili dan herba kekik. Herba ni yg kome order stokin ari tu akan dapat nanti yek!


Sebelum balik pompuan Malaya sempat berguro-senda dengan sucuk segor dari ladang...errr dari rumah sembelihan...



...sebelum balik ke romah Mr T kata, "...nanti kita beli beberapa lai utk Darling bawok balik ke Tanah Melayu yek..."
Tengkiu Mr T!
Ye ke Mr T pangge teman Darrrling?
Not!



Malam tu kami bertiga (dengan si Emel, Sumeyye dah kena buang daerah) makan steak dan sucuk. Tapi lain kali teman upload gambor.
Ni nak tunjuk gambor ikan bilih goren dgn hazelnut jer!



Dah lebih 2 bulan tak makan nasik, teman pun perabihkan tin sardin yg last buat sambe sardin, goren bilih campor hazelnut dan amik timun dan cili padi sebagai ulam.
Hampir-hampir nasik Melayu, tapi yg ni teman makan sorang, masa Mr T dan Emel gi koje!
Meh nyempit kome!




47 comments:

  1. Assalamualaikum kak,
    amboi....manja betul akak dgn Mr T ye....hehe..bergantungan sucuk kt kedai tu haaa...mesti sedap tu! cili padi tu bwk bekal dr Malaya ke akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,

      Bukan manjaa daa...tuntut ganti rugi, sebab jarang jumpa ha hah ha!
      Memang sedap sucuk tu, fresh lagi dan bukan senang nak dpt, kat Malaysia gerenti tak pasti taraf halal haram dia!
      Ahhh bukan, cili padi Turki tu tp idak sepedas sangat bandingkan dgn kita punya!

      Delete
    2. Assalam Yong Wehh... ishh ingat teman tadi sucuk tu ghope sayo fucuk... engkuh2nye dagin. Dagin kobo ade ke gamoknye di sana. Teman kalu dagin lembu kughang sikit...tapi kalu dagin kobo bekenan bebeno. Habo kat darling mike teman ngighim salam kat dia. Mengkalu datang ke mesia ni boleh teman ngidang masok dagin kobo.

      Delete
    3. Waalaikumsalam Yob,
      Maaf baru nmpk komen Yob selepas teman sampai Malaya. Ada gak daging kobo kot, teman ada nampk kobo tapi dagingnya teman tak tau deme jue kat ner.
      Waahh, ada jemputan, InsyaAllah kalau dia mai, saya heret dia ke romah Yob! Tima kasih!

      Delete
  2. Salam Yong

    Ikan bilis + kacang hazel goreng ek.....
    Tak pe la...keme redho ngan ikan bilis + kacang tanah goreng...huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      He heh jgn ler merajuk, nanti akak pujuk, kat flat Shah Alam akak!

      Delete
  3. Salam Yong

    Ikan bilis + kacang hazel goreng ek.....
    Tak pe la...keme redho ngan ikan bilis + kacang tanah goreng...huhu....

    ReplyDelete
  4. salam kak hajah halima...

    tetulih juge nama saya kat Turki.. hihihi.. terharu jgk.. jujurnya, mmg jeles tengok nama org lain yg sebelum nih.. t kasih.. nanti nok kopi pes !

    daging segar pasti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      Bukan akak memilih kawan tp mana yg sempat dan tak panjang nama deme tu . Mesti ada kawan blogger yg tunggu nama deme kuar, I say man!

      Ajernyer yeee sedap daging dan sucuk tu Yob!

      Delete
  5. Replies
    1. Salam Yob/Yong,

      Hosgeldeniz dan selamat datang.
      Kekadang sonok, kekadang bosan...gitu ler. Tima kasih singgah!

      Delete
  6. assalamualaikum kak...
    aikkk!!!..
    macam kenal je nama tu..
    nama yob kiter lah...
    kihkihkih...

    kak...ambik gambo kat tepi sosej gulung tu..
    tak bau hamis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,

      Mesti kenei, Yob femes katakan!

      He he elok jaa, takde bau, sebab dibubuh dlm tali perut dia...ha'ah yaa ngape takde bau? Mmg tak berbau Eita oii!

      Delete
  7. Salam Kak, terima kasih singgah blog tak seberapa saya.
    http://ezzardesire.blogspot.com/2012/03/komunikasi-2-hala.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Ezzard,
      Ehhh apa pulak blog tak seberapa, semua blog ada keistimewaan tersendiri. Sama-sama, lepak selalu!

      Delete
  8. Err..yabanci tu ape yong?

    amboi..dasat nye yong posing ngan sucuk gergasi tu..besor eh..1/2kg..hmmm..

    pandai yong modified resipi bilis goreng..peanut ganti ngan hazelnut..layan je la yong..janji nampak ala malaysia gitu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Siti,

      He he Yabanci tu 'foreigner'!
      Ha'ah besor sucuk deme, makan dua kali tak abih lagi!
      Heh sedap boh hazelnut Siti, lebih sedap dr boh kacang tanah!

      Delete
  9. Assalamualaikum kak,
    ater ye..berjalan2 berdua-duaan di musim bungaaann.. sambil2 menyanyi lagu.. apa ye yang popular kat Turki.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Asma,
      Amboi sekali dia usik Yong dia, siap ala-ala Industan. Yang femes Tarkan, Serdar Ortac, Mehsum Kirmizioglu, Haside , Kenan, dan ada lagi tp akak dah tak sempat nak follow video klip deme!
      Mr T kekadang kalau suka bebenor dia buat tarian Karadeniz dia!

      Delete
  10. Mkn lauk kg mmg menyelerakan kan Kak, nak2 kalau dok obersea... :)

    Akak dok sana ngan hb ke? Dh lama ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Melati,
      Kekadang jer akak rindu lauk Melayu, akak buleh tak makan nasik bermingg Yong!
      Kat Istanbul mmg dok dgn suami tp utk selama visa 3 bulan, pastu balik Shah Alam. Kalau nak balik semola ikut mood akak. Tapi akak suka posa dan beraya kat Malaysia.

      Delete
  11. salam kak..
    besarnya sosej..
    agak2 Mr T makan tak sambal sardin tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ajernyer besor sucuk deme ni.
      Takde agak2, memang dia tak makan sbb deme makan ikan fresh jer, dlm tin atau yg kerin deme tak sior! Jadi kalau masak sardin tunggu masa dia takde, gi koje!

      Delete
  12. MOh kembara,
    singgah menjenguk dari umah acik erna,seronok lak baca tulisan orang perak nie..pueh tergeliat lidah nak membaca.sangat teruja..kena baca dengan stail perak laa yer..
    full of fun!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Asma,
      Hosgeldeniz!
      He he nama akak Helime (tu dlm Turkish, Halima dlm BM!)
      Tau sesikit Bahasa Perok ni, tak bape piyor Yong!
      Tima kasih sudi lepak sini!

      Delete
  13. Mak aiii.. Ikan bilis pun JV dgn hazelnut. dasat u yong.. Yang paling Ayg tak leh tahan, Mr T sampai kena bagi tau kat penjual tu, ada mamarazi.. sah sah sah.. memang suka tangkap gambar.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ater dah takde kacang tanah, kacang hazelnut pun berguna. Tp memang lazat guna hazelnut Yong!
      Memangnyer yaa suka amik gambor Yong, sib baik henfon ada kamera, mudah koje!

      Delete
  14. Assalamualaikum Kak...

    Hihi,bestnya Mr T melayan akak, kalau tak panggil darling pun takpe eh.

    Nampak macam sedap bebeno steak dengan herba kekik tu kak, sosej pun besar2, memang tak abih sekali makan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Udoh settled ke rumoh baru? Semoga semua berjalan lancor!
      Kena ler dia layan bebaik, akak pun layan dia best apa, hu hu!
      Memang besor sucuk, akak masak sesikit utk kahvalti jer, adalah 8-10 slices sekali goreng dgn bawang dan minyak zaitun!

      Delete
  15. Akak check sini gak http://ezzardesire.blogspot.com/p/ex-change-link.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ezzard,
      Ok InsyaAllah, tima kasih!

      Delete
  16. Slm Yong!
    amboi Yob Samad dh enterpremmm!
    terlior teman ngenangkan ikan bilih goren dgn hazelnut tuuuu mmmmmm... mujor dh jamah nasiklemak heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Teringat kampong laman, teringat Yob Samad dgn Perok piyor dia tuh!
      Waaah akak pulak terliur dengor nasik lemak!

      Delete
  17. jeles! tgk name Yob samad tertulis kat atas salji,
    heeeee~
    takpe... Kak Halima tak payah susah2... saya suke ngusik Yop Mad, heeee~

    sedap ke daging2 sucuk tu...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Kak,

      ikan bilih campur hazelnut...wahhhh....macam best jek...maklumla, krup krap krup krap lemak2 wangi hazelnut...

      Delete
    2. Salam Emme,
      Errr akak idok ler pilih kasih dlm menulih ataih salji tu, mana teringat dan senang nak tulih, tu yg akak tulih!
      Sucuk ni sosej ada rempah, deme tak boh dlm fridge pun, tp kat Msia kena boh dlm fridge kot sbb cuaca kita lembab. Tak tau nak kabor sedap ke tak sedap, kena rasa sendiri kot he he!

      Delete
    3. Salam Yong Ina,
      Sedap betoi Ina, memang akak dah biasa buat kat Shah Alam, makan dgn nasik lemak! Ni elok kita jumpa jer nanti, bila akak balik Parit, kalau akak nak antor ilif/stokin tu nanti, OK tak?

      Delete
    4. InsyaAllah, kalo takde aral....boleh sangat nak jumpa :D

      Delete
  18. salam yong....amboi comey sungguh tgk yong bgambor cium sosej tu. Heheh!!!syiok baca citer romantis harini....btw ooo yg yong tulis nama atas salju tu nama kwn2 blogger, baru teman tahu (maklum la budak baru nak merangkak teman ni dlm blog yong).....agak2 bila turn teman ye??? (saje je yong, nanti jgn ckp teman mgada2 plak-gurau2 romantis semperna tema citer romantis harini) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ros,
      Macam akak bercium ke dgn sucuk tu ke, isyy, isyy tak senonoh akak nih!
      He he bukan apa, org Turki ni jarang makan daging, sekali-sekala sbb mahal dan juga they prefer vegei dlm diet. Tu yg Mr T tanya nak ke tak nak. Tp akak mmg selalu beli daging dan ayam utk diet sendiri, hu hu, dah memang carniverous kita ni kan!
      Ha'ah tu nama kawan2 blogger tu, mana yg sempat dan pendek2 nama deme tu. Yg tak sempat kena tunggu musim salji tahun depan pulak he he!

      Delete
  19. salam yong..acik suko bebeno mace n3 kome..seronok..tak sedo dah semua diterjah..best..suami acik orang peghok..tu yang bila baca teringat bile bekumpui ramai2 tu..he he..
    tah apa bunyinya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Acik,
      Hosgeldeniz, selamat datang! Tima kasih sudi lepak kat blog Yong nih!

      Suami Perok belah mana tu? Kalau belah Kuale, Yong pun penin dengornyer!

      Delete
  20. Salam Yong.tima kasih atas komen di entry Istanbul.rugilah baru jumpa blog Yong ni, kalau tidak boleh juga tanya Yong ttg makanan Turki yg harus dicuba.masa di sana tengok juga pakej yg keluar dr Istanbul mcm yg Yong tulis tu tp jauh....penat dgn anak. tu yg hanya jln2 sekitar tp Istanbul mmg menarik dan senang nak dpt makanan halal juga nak bergerak kemana2. sosej besar sana panggil sucuk, kat Cairo ni tak tahu panggil apa sbb tak pernah beli...nak kena intai kat kedai nanti. wah bilispun goreng dg hazelnut....mewah tu Yong,sy buat biskut raya je...hi.hi..maklumlah hazelnut mahal jugak kat sini.ok sy baru update ttg spice Bazaar nanti Yong komen ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Takper ler, aseikan selamat dan dpt meronda di Istanbul, tentu bebudak sonok dpt main salji. Bertuah tu sbb bukan selalu salji turun di Istanbul dlm musim dingin, turun pun sikit dan sekejap.
      Alhamdulillah, kami ada ladang, buleh eksyen goren dgn ikan bilis. Tahun lepas buat biskut pun taruh sebijik-sebijik!
      Ok nanti akak merayap tengok n3 Spice Bazaar pulak.

      Delete
  21. Salam Hjh Yong,
    Eei..nengok gambornye pun dah sedap,sosej sosej tu,kalau makan tentu lebih sedap. Eerr..daging yang dipotong dan ditaruk perasa tu tak basuhke?..harap harap basuhle ye..Kalau disini dijual dan ditaruk perasa mcm gitu,mesti laku punya..kat supermaket tak sedap,saya dah cuba dah.
    Bila nak ajak mr.T pegi muzium nengok Injil bersalut emas yng berusia 1500 tahun,yang katanya ada menyebut Nabi S.A.W,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Basuh apa Yob, darah ke? Tak de darah pun. Bila kotor dan berdarah baru org basuh. Rasanya ok jer, rasa herba dan cili serbuk. Injil Barnabas tu belum dipastikan ketulinannya - sama ada Injil betoi asli atau bukan, Wallahuaklam.

      Delete