Moh Kite Follow Sesame...

Friday, March 2, 2012

ANAK-ANAK DARA TURKI, YOB MESTI PILIH!!! (TAK TIPU PUNYA)


Assalamualaikum dan Salam Ceria,


Cuaca kat luor ceria, terang benderang lepas 3 ari salji turun. Tak lebat tapi bila diselang-seli dgn ujan renyai dan angin memang muram ler rasa di jiwa!
Aritu teman nyakat Yob-Yob dgn entry anak dara Turki. Tapi dari jauh jer kome teropong kan?
Ater nama pun tajuk dia "Skodeng...."
Skodeng kena dari jauh ler!


Tugas mingguan Sumeyye

Ok ari ni kome tak payah skodeng.
Meh usyar 2 anak dara Turki kat rumoh kami ni. Dua-dua anak sedara dua pupu (whatever that means) Mr T.
Kome dah kenei kot si-Sumeyye ni. Memola teman sampai Istanbul, dia teman jumpa dulu. Lagi sorang si-Emel balik kampong Deredebi cuti 2 minggu.



Ahad lepas cuaca cantik. Deme berdua ajak teman ke Pazar Ahad lebih korang 1.5 km dari blok kami.
Mr T drive kami. Emel guru sementara utk 6 bulan dan Sumeyye amik kursus gomen utk koje dgn gomen, jugak 6 bulan. Emel sekampong dgn Mr T manakala Sumeyye dari kampong asei mak mertua teman, nuuuun di ulu ataih bukit nun!



Sesampa kat pazar, deme tuju tempat kain baju. Ni baju yg reject (bukan secondhand). Teman cari apa yg rosak pd baju-baju ni. Kekadang reben tercabut, salah letak label, zip silap jahit.
Tak nampak rosak dia tapi deme jual muroh bebenor. Teman beli selai baju yg teman tak tau mana rosak dia, RM8.60 jer.
Lain kali teman upload gambor dia.



Emel tolong promot suar dalam kat Sumeyye.
"Cantik ni...cantik!"
Teman belikan 3 lai utk Sumeyye. Sumeyye takde duit lagi sebab dia belum koje.
Mr T kekadang bagi dia duit poket.



"Lawor tak, Yengge?" Emel tanya teman.
"Guzel, guzel...!" teman jawab.
Rega baju rejek ni semua RM8.50 selai. Kain agak tebei, seswai di musim sejuk jer kome.
Dia pun beli selai tapi bukan baju yg ni.



Deme banyak berlama di gerai baju dan pakaian dalam. Kalau dah pompuan, tu jer deme suka belek. Teman pun ada beli 3 lai suar dalam yg comey-comey dan muroh tapi jahitan dia nampak kemas.
Rega RM2.60 selai.



Sampai rumoh, Emel buat kopi Turki. Dia tanya teman nak minum tak, teman kata tak suka kopi.
Jadi dia buat 2 cawan jer untuk dia dan Sumeyye. Mr T suka minum cay. Deme ni kalau minum kopi mesti dalam cawan porselin, untuk cay (teh) minum dalam gelas.
Skema betoi!



Kat pazar tadi, Emel beli ikan 1.5 kg. Ikan digaul dgn tepung jagung dan garam dan digoren dlm kuali lepior. Angkat terus makan panas-panas dengan yoghurt, salad dan roti.
Ari Ahad selalunya anak-anak dara ni yg masak.
Madam T tolong tengok TV . Petangnya Sumeyye bersihkan apartment. Lagi sekali Madam T tengok TV dan errr...membaca novel Jeffery Archer.
Huh penat membaca nih!



Yang mana satu, pilihan kalbu?
Dua-dua masih solo trang-tang-ting!
Sesapa berkenan, buleh email kat teman yek!



43 comments:

  1. Assalamualaikum Hjh Yong

    teman boleh lagi ke...
    kalau boleh dengan teman ada syarat nyer
    kena boleh makan tempoyak...he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Haji,
      amboi, tajuk anak dara, laju jer pelawat datang.
      Nak yg mana satu Tuan Haji? Err...pasa tempoyok ni, kot baru hidu bau, deme dah pengsan!

      Delete
  2. gadis2 turki memang2 cun2 kan kak...nasib baik anak2 bujang sy kecik lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, ehh yg kekecik ada gak, 2 orang cucu tiri akak 8 tahun, dan sorang baru 20 ari huhhu!

      Delete
  3. Salam kak Yong rekemen sorang kat teman kah3.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Naim, buleh jer...bak meh no henfon!

      Delete
  4. assalamualaikum kak...
    ala kak asik anak dara je..anak teruna turki takde ke?...
    heheheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Eita, ok ok, utk yg teruna coming soon, no hal punya!

      Delete
  5. Rugi kak Rosy-mah kita promot semua imported stuff i.e. lingeries lagi kasi turun cukai takda pun orang nak serbu beli, ya? iskhh iskhh

    Berjimat tu baguih mana tahu nanti anak-2 dara tu boleh la beli cincin permata berjuta RM nanti dia kawin, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Hanz,
      Kak Ros beli brand ha ha ha, walhal barang rejek muroh dan berkualiti jugak ha ha!

      Delete
  6. mughoh benor baju tu deme juei..
    saya suke kopi turki...kawww
    apple tea turki pun saya suke..
    baklava pun suke...
    anak dare turki comey2 saya pun suke
    nak buat anak angkat boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, semuanya suke...baguih Yong ni jadi pelancong, semua dibalunnya!
      Lalu ke nak angkat si-Sumeyye tu, berat dia tuh!

      Delete
  7. Apa khabar Kak Halima?
    Sejak komputer pecah skrin jarang melawat ke Turki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadam Yong Nieda, kabor baik! Eh pecah betoi kaa? Isyy camner tu?

      Delete
  8. Salam kenal dr mama.
    Mama suka baca kisah2 dr luarnegara.
    Mama br seklai ke istanbul je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, salam berkenalan jugak. Pe kabor? Teman pun suka citer menyongket ni terutama yg pengembaraan. Sekali tu pong dah kira best tu, tp isok ke nak datang lagi?

      Delete
  9. Salam Yong Halima...

    ni anak2 dara turki dah tentu2 la anak2 teruna & bapak2 je yang interested...next time..yong buat entry anak teruna pulak yer..boleh..?hehehe...gatei jugak...sabo aje la....hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Huh Yong dgn Yob sama naik!
      OK nanti akak try cari calon=calon teruna yg best2...sabor menunggu tau!

      Delete
  10. Salam kak,

    Beli kt I satu baju reject tu! hihi..
    ikan apa tu nampak nipis2 je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Buleh jer setakat selai, apa saiz? Nama ikan lupa, nanti akak tanya, tp mmg sedap.

      Delete
  11. Salam sahabat blogger,
    just nak mohon jasa baik tuan linkkan blog saya kerana blog saya sudah bertukar link dari bagindareformasi kepada erapasca
    link baru [www.erapasca.com]
    mohon update yer..
    terima kasih kita teruskan perjuangan PAS ganti UMNO!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Baginda,
      OK InsyaAllah nanti teman nyongket kat blog Yob dan buat link. Tima kasih bagitau!

      Delete
  12. Assalamualaikum Kak..

    Hehe, ngelat betul, membaca pun penat ye kak, nasib baik ada anak2 dara yang comel dan rajin tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,

      Kali ni mmg Yong korang buat koje rumoh (alaa mmg selalu pong!) sbb ada org tukang bersih! Tapi memasak masih jaga standard hi hi!

      Delete
  13. salam yong pilih dua dua sekali boleh. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      isy....isy...tamaknyer, sat, satu dulu!

      Delete
  14. Salam Helli,
    Camana la pulak Mak Long hang lupa bagitau entri hang kali nih... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pak Long,

      Mak Long sibuk gi tengok ceramah MIC tu kot!

      Delete
  15. kedua sekali nak jadikan anak angkat...bole gitu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      berat tu nak angkat, tambah si-Sumeyye, dkt 65 kg tuh!

      Delete
  16. Nak ke diorang dengan jantan Mesia,di sini panas,mkn nasik plk tiap2hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Joyiman,
      Deme nak yg suka makan vegetarian kot dan yg tak pedas, sbb deme tak tahan pedas. Deme kena makan roti sokom...tak jadi camni!

      Delete
  17. Kirim salam kat Emel...

    (eh, kenapa kita tak kawan kat fesbuk?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      kat Emel jer?
      (Sapa yg tak kawan kat fesbuk, miker dgn teman ker, miker dgn Emel?)

      Delete
  18. nampaknya teman terlepaslah, teman pompuan..kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Lia,

      Ehh tunggu, kot ada entry pasai teruna trang-tang-ting pulak! Tungguuu!

      Delete
    2. Salam Cik Lia,
      Ehh nanti, kot ada entry pasai teruna trang-tang-ting pulak, tungguuuu!

      Delete
  19. ayoyooo.. comel2 tu... ater kalo la teman kat situ, mau teman borong banyak baju reject tu.. murah gila tu..

    pernah beli kopi turki kat kedai roncit arab kat ampang.. fuuhh, berempah betol.. kalo buat cair2 ok la boleh minum.. kalo pekat, mau tumbang.. hehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Ayooo...mmg banyak tp itu saiz mungkin tarak muat, utk akak saja ada muat hu hu!
      Ehh berempah ke, yg kat rumoh akak di Basak sehir ni idok pulak berempah, banyak versi kot!

      Delete
  20. salam yong... nak tanya ni..novel jeffrey archer mana satu yong tengah baca tu? sama le kita minat novel ni...
    yong...next entry , teruna teruna hensem pulak ok...janji tau...nak gak skodeng ni! hehhhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Yg akak baca yg lama Yong, ulang baca ntah bape kali sbb susah nk jumpa novel dlm BI kat Turki ni, akak baca...eh nanti akak check, novel tu kat umoh mertua, akak kat rumah Kak Emine. Nanti check.
      InsyaAllah bila jumpa teruna Turki trang-tang-ting, akak buat satu entry, tunguuuu!

      Delete
    2. Salam Yong Farah, ehh lupa nama tajuk, novel lama akak ulang baca ntah bape kali, perasan nama Archr jer! Nanti akak check, novel tu kat rumah mertua.
      Nanti akak dh interview rama teruna Turki, akak buat satu entry, tungguuu!

      Delete