Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, March 7, 2012

YONG PERAK BALIK KAMPONG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI!

Tulih nama ataih saljuuu...nama teman puloklah, asyik nama kome jer!


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Dah dekat 4 ari yek teman idok hapdet. Ater teman nyongket lagi ke kampong Mr T. Dia ngantor ari Ahad, dia free kan, antor ke bas terminal ler. Teman turun kat bandar Akcakoca, anak tiri si Alper amik. Tido umoh dia semalam, esoknya tido umoh si Ilker (sepupu dia ler) dekat blok sebelah jer, semalam jugak.
Emak Ilker, si Nevin tu adik ipor Mr T ada dok dekat seminggu jaga menantu baru beranak.
Cucu kedua dia ler.


Bas terhenjut-henjut lalu lopak salji dan jalan kampong!

Ari selasa Nevin, mak dia, cucu pertama si Mursel dan teman naik bas mingguan balik ke Kg Deredebi. Bas ni seminggu sekali kutip orang kampong gi pasar Selasa di Akcakoca (15 minit) dan balik ke Deredebi kul 2 petang. Sarat bas dengan orang kampong jiran kami siap dengan pucuk paku, petei, jerin, cok ubi...issyyy berangan teman!
Sayur-mayur deme ler!
Teman berdiri kat pintu dgn sorang jiran, tapi bas slow tak ngape.



Nevin dengan Mursel Taha depan gate rumoh dia dan mertua teman. Dia hangkut si Mursel dok sampa weekend !
Teman tanya tak nangis ke nanti.
Idok!
Huisyyy bagus Mursel ni, tak teroyok dia tinggeikan mak pak dekat seminggu!
Dah biasa kena kidnap ler tuh!
Buleh ler bini Ilker rehat dalam pantang!



Si Karabas dah siap nunggu, mengiringi adik mertua teman dan Nevin naik ke rumoh. Dia nampak kami dok suka bebenor, lompat-lompat! Teman naik letak beg pastu amik apa-apa yg patut boh dlm plastik gi rumoh Mr T sebab nak dok dating dengan Kak Emine.
Ater dia tinggei sorang weh!



"Udoh, udoh ler tuh nyembah manusia Karabas oii! Kamu tak takut dosa ke?"
Tu ler peranga Karabas, asei jumpa teman dok main sujud-sujud.
"Nak masuk neraka ke apa miker nih?"



Dekat maghrib teman sempat amik gambor matahari terbenam. Soooooh jer kampong, hanya bunyi burung , ayam dan si Kara Kiz dalam rumoh dia...mmboooooooo!!!



Rumoh Mr T waktu dekat senja. 4 ari lepas salji takat pinggang Kak Emine kome!
Nak teroyok dia berulang gi kandang err...rumoh si Kara Kiz nak peroh tetek besor dia (tetek Kara Kiz ler!).
Dah ler dia dok sorang.
Tu yang teman kabor kat Mr T, nak balik kampong nak tolong dia. Teman tolong bersihkan najis si Kara Kiz dan anok-anok dia.
Ngape,...kome tak caya yek?



Issyyy pepagi bute si Karabas dah cross jalan gi rumoh Mr T bila dia nampak teman main tulih-tulih ataih salji!
Ni dia buat posing macho kat teman.



So
teman pun tulih ler nama dia ataih salju.
"Good dog, Karabas, good dog!"



Rumoh mertua di seberang jalan.
Nampak sangat takde sapa balik ke rumoh sejak 5-6 ari ni sebab takde bekas tayar keta kat laman.
Yang ada, laluan jalan kaki Kak Emine dan si Karabas!


Malam tu kan, Kak Emine masak ati dan limpa lembu daging korban. Sayang Kak Emine kat teman tuh, kalau dia sorang, tak sior dia masak dagin!
Untuk bekfast, ada telur goreng ayam kampong dan yoghurt manis...sedapnyer!
Saaaaayaaang Emine Ablah!

29 comments:

  1. salam kak
    patut le akak lama sepi...balik kampung ghuper nyer...best kg kat turki ada salji..ada pucuk paku dan ubi...hihi
    karabas tu macam suka kan akak jer...asyik ikut dan sembah2 jek kan.

    bestnya menu kat sana kak...terliur sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Karabas suka kot dan hormat. Dia pandai jadi jaga utk 2 buah rumah tuh! Buleh tahan jer menu dia tapi tak pedeh!

      Delete
  2. kak...teringin sangat nak tengok filem Fetih 1453 tu..
    harap kat msia ada tayang nanti :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      try cari kat Youtube atau website...kot ada. Mungkin belum ada kat internet Yong.

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dah kena delete, padan muke, he he he!

      Delete
  4. Karabas pun pandei 'beli jiwa', ya Yong?

    Untung Yong dapat keluarga sebelah sana yang baik2 belaka. Alhamdulillah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,

      he he Karabas mmg cerodik!
      Alhamdulillah, berkat doa akak selalu, akak diterima baik, rezki akak!

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak..

    Nampaknya kedatangan akak sangat2 dialu2kan disana,bertuahnya akak..
    Kita pun teringin nak makan ati dan limpa lembu,telur ayam kampung dan yoghurt manis orang Turki, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Umi,
      Alhamdulillah, idok ler dialu-alukan tp diterima baik gitu...syukur jugak kan?
      Nanti kalau ada rezki, dpt ler Yong merasa. Nak akak minta Kak Emine buat ke?

      Delete
  6. aduhai kak Lima,

    tiap kali akak buat entry pasal Kg Deridebi nih, hati Ina bagai terpanggil2 macam nak pegi sana....nampak tenang je kg tu...dan nyamannnnnnnnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ina,
      ajernyer nyamaaaan...pagi ni bunyi burung kat tingkap!

      Delete
  7. Nak bersihkan kandang kara kiz ? Macam tak caye jer teman baca...ish ish iye ke tu Yong,....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tulah...tak caya akak cakap. Tunggu next entry esok ke...tunggguuuuu!

      Delete
  8. rinduuuuuuuuuuuuuuuuu............lama akak x update blog ni! apesal Mr T x balik sama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Ni dah maiiiiiiii!
      Camne Mr T nak balik, dia ada training tiap pagi kat Izmit dan Tuzla, cari fulus Yong! Weekend dia mai amik ler he heh!

      Delete
  9. salji takat pinggang..wah tebal yer salji time tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      Kat kampong buleh sampai 1 meter Papa oi. Setengah tempat kat belah timur Turki, satu kampong tenggelam, nampak minaret masjid jer, sungguh!

      Delete
    2. Assalamualaikum Hjjah Yong,
      "satu kampong tenggelam,nampak minaret masjid jer,sungguh"... Woooiii,kalau mcm tu syoknya...

      Delete
  10. assalamualaikum...
    kalau salji tebal macam tu..tertimbus mesti jadi beku kan...

    kalau orang lain kan kak...mau pinggang naik atas belakang...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      Bukan jer jd beku, mau jd arwah Yong!
      Camner pinggang naik belakang tu, cam akrobat jer!

      Delete
  11. Assalamualaikum kak,
    semoga sehat and happy selalu,
    "siap dengan pucuk paku, petei, jerin, cok ubi...issyyy berangan"..hihi bio saya tambah ulam raja, kerdas, lengkuas.. hihi.. ater ye..betui ke tu nak balik kg sbb nak nolong emine ablahnya..mcm tak caye je..tapi rasanya blh percaye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Asma,
      Hee heeh selalu berangan ulam-ulam ni Asma, sambe belacan tempoyok lagi!
      Ohhhh percayalah, akak baik taw!

      Delete
  12. Assalamualaikum.....

    Tebalnya salji.....tak berjalan ler mereka di musim salji ni...duk kat umah je menambah daging dan lemak di badan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Hajah,
      Deme koje gak Yong, mana yg ada lembu kena perah susu, bersihkan najis (teman ler), bagi lembu makan, antor lembu keluor, hamgkut kayu api. Tp banding dgn musim lain, mmg korang banyak kojenyer! Mmmg deme rama yg bulat2!

      Delete
  13. salam kak.... karabas tu idok ke kejor2 akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, memola kenei dia salak jer, teman tegur dan tunjuk kayu. Pastu dia tngok teman asyik turun naik romah mertua, dia tau ler teman ni kerabat. Skrng dia selalu lompat2 dan sujud2 kat teman. Panda bodek nak roti tu!

      Delete
  14. Salam Yong,
    Akhirnya... keme dapat gak ngegok, yong bekerja di bumi turkey. Tidak ni keje nyongket je. Apa2 pun cayalah akak, 1st job masuk kandang lembu terus. Sure happy je kak emine dapat adik cam yong ni.;-)

    ReplyDelete