Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, March 22, 2012

"KALAU RAJA SAUDI UBAH MAKAM RASULLAH, TEMAN AKAN SEMELIH RAJA TUH!" - KEMAL ATATURK.

Tulih nama ataih saljuuuu...Yob yg paling glam dalam dunia maya. Usyar muka dia yg hensom tu kat 'Blog Begins at 40'!
Umur bape skang Yob Gedek?
(Nama ditulih kat tebin Sunga Deredebi, Duzce)




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Mengkome,

'Hazreti Muhammed'in mezarının yıkılacağını derin bir üzüntü ile öğrendim. Bu kutsal emanete asla dokunamazsınız.
Bir tek taşının bile zarar gördügünü duyarsam, orduyu aşağıya gönderirim!'
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Jun 26 1919

Minggu lepas Mr T citer pasal arwah ni. Pastu teman lupa nak folo-up. Semalam teman minta quote ni. Dalam Turkçe (Bahasa Turki), Mr T explained ler. Teman kenei sesetengah perkataan dalam quote ni. Ni teman olah citer Mr T dan statement tu gini, dalam Bahasa Perok yaa:

"Teman dengor Raja Saudi nak ubah makam Hazret Muhammed (SAW) ke tempat lain. Peninggalan sejarah ni adalah satu amanah. Kalau sebutir pasior makam tu diusik Raja Saudi, teman sendiri akan ke sana dan kerat leher Raja tuh!"

Details story ni nanti teman tanya lagi Mr T. Subuh tadi dia dah kuar nyongket ke Konya pulak, jauh pulak tu, naik kapaterobang dengan kawan dia. Kalau naik keta, musti teman nak ikut!

Actually ada beberapa fakta menarik tentang arwah Kemal ni yg rama kita tak tau atau dapat info yang kurang tepat.
Tunggu next, next entry ya kome.



Semalam Mr T koje Anadolu (Istanbul belah Asia), teman pun kata, 'Saya nyongket Eminönülah'.
'Ok, you can go,' dia kata.
Teman pun naik bas 6:45 am, tapi dah agak cerah sebab dah masuk mu
sim bunga kaaaan.
Orang lain kalut nak gi koje, teman nyibuk nak gi shopping.
Kena naik bas pepagi, nak elak crowd dan jam teruk.


Lapor, lapor...

Malam tadi makan sikit, tu baru jalan dah lapor.
Singgah satu bistro order kahvaltı. Baca, errr...tengok satkhabor dan makan di bawoh sinar suria. Kalau kat Malaysia tak sior teman dok bawoh matahari...terbakor kome!
Waiter tolong klik gambor...kan teman jalan solo jer!
Kahvalti RM17.20!
Teh panah free!


Pas dekat 3 jam 'tawaf' luor Grand Bazaar (hah pelancong jer shopping kat dalam dan kena semelih!), beli sesikit baju nak melaram kat Shah Alam nanti, teman ngelewor kat dataran depan Yeni Çami (Masjid Baru, kurun ke 17!).



Ehhh ada khemah dan mendera-mendera Turki dan promo 'Pameran Barang Muzium Pertempuran Canakkale' ...gitu ler translation teman. Aseikan kome faham udoh.
Haaa nak tengok, mesti free punya!



Syok memola nampak para petugas Majlis Bandaraya Fatih ni, hensom-hensom sokmo.
Kuuuusss semangat, sib baik Mr T takde!
Buleh senyum kat deme nih!
Teman pora-pora buat curious dan amik senaskhah gezeti tu...percuma kaaan.




Pastu salah sorang Yob tu tolong klik-klik gambor teman.
Ehhh samalah kaler muffler teman dgn beg plastik dan beg kertas tu, cam dah janji jer.
Ngape blur gambor ni Yob?



Rama gak pelawat.
Takde sorang orang Turki yg tak sayu dan terharu bila nengok dan baca account pertempuran antara tentera Turki dan sekutu lahanat barat termasuk Great Britain, Australia, NZ, Perahncis dan lain-lain tentera Salib (Mr T selalu refer pada orang Kristian Barat sebagai Crusaders, sampa sekarang!) yg cuba menakluk Canakkale.




Tentera Salib yg lebih rama dan berteknologi tinggi pikior deme dpt tawan semenanjung tu dgn mudah kendian nak agih-agihkan bumi Turki di antara deme!

Ptuuuiiihhhh!



Seluruh rakyat Turki - lelaki, wanita dan kekanak - sesama menyingsing lengan (bukan selak kain yaa), berkorban nyawa, harta dan memacam lagi utk mempertahankan negara.




Masih ada lagi sisa peluru yg digunakan masa tu. Tiap tahun Hari Memperingati Canakkale diraikan di Turki.




Duit British konon!
Orang Inggeris ni gi memana pun membelit dan menipu kojenyer! Sama cam deme curi Singapura, Melaka dan Pulau Pinang...cam tulah deme nak buat kat Turki. Ni duit note deme masa tu. Keadaan negara Turki masa tu tak stabil sebab Kerajaan Uthmaniah dah takde (tang ni nak kena rujuk dgn Mr T nanti, tak pasti pulak details nih).




Imej 3 orang tentera Turki masa tu sedang pegang 2 panji...



...nilah antara kalimah-kalimah yg dipertahankan oleh tentera Turki masa tu.
Kalau Turki kalah dalam pertempuran tu dgn kuasa-kuasa Barat, mungkin Masjid Biru dan beribu-ribu masjid di Turki dah jadi muzium atau pun kelab malam...Nauzubillah!
Dan teman pun tak merasa lepak di Eminönü...


Typical urban
bekfast di Turki...buyrun!
Makan sorang ni...abih!

66 comments:

  1. Assalamualaikum kak..., x sabar nk tunggu N3 seterusnya, nk tahu sgt fakta menarik berkenaan arwah kemal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Pelan-pelan, nak kena korek dr Mr T. Dia asyik sibuk sana-sinun, nak dating pun tak sempat!

      Delete
  2. salam kak
    kak saya tau kena yop tu ambik gambor akak blur..sebab tangan dia terketar2... terpegun tengok akak..cantiknya yong peghok ni..kate yop tersebut :)

    saya ada baca ttg kamal atartuk ni...banyak yg x elok dari elok.
    Nak tau juga cerita sebenarnya mcm mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yer ler tu...terpegun dgn Yob Perok yg cun melecun...he he he pasan jer akak nih!

      Ok nanti kita tunggu laporan selanjutnya tentang Yob Kemal dr Mr T.

      Delete
    2. ehhh, silap taip, terpegun dgn Yong Perok, Yob pulak!

      Delete
  3. Assalamualaikum Kak..

    Wah anggun sungguh gambar kat Bistro tu kak,seronok jugak melepak sorang2 ni sekali-sekala ye kak.
    Nanti share lagi ye kak, seronok baca n3 akak pasal sejarah Turki ni,asyik duk dengar cerita dari barat yang berat sebelah tu je selama ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Anggun ke nampak kebulur, ha ha! Tima kasih memuji, Alhamdulillah, rezki tu. InsyaAllah nanti akak nygoyen2 lagi.
      Tulah memacam citer negatif kita dngor pasal arwah Kemal, jom kita tunggu labun seterusnya dr Mr T.

      Delete
  4. assalamualaikum kak...
    dalam pada jalan sorang tu sempat lagi panggil waiter suh ambik gambo..
    dasat lah kak....
    hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      Ehhh biasalah kita perguna waiter utk suruh amik gambor...tak biasa ke Eita? Waiter tu ensom pulak!

      Delete
    2. tang ensom tu yang tak tahan dengar tu...leh lah usha2 pasni..
      kihkihkih

      Delete
  5. Salam Yong

    Amboiiii, dalam grand bazar pelancong kene semelih ye...keme pun termasuk la dulu tu ek...huhu..sabor je la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Pengembara,
      Biasa ler tu Yong pelancong kena semelih korban. Baru ni ada kakak pd kawan baik pun bercuti, shopping kat Grand Bazarr tp tak sempat sngt nak beli sbb org ramai bebenor. Dan dia beli jaket kulit kat kilang yg ada model tu at US$450. Mr T kata US$100 jer paling mahei...kan dah kena semelih tu!

      Delete
  6. salam hajjah..
    walaupun tak berapa faham loghat perak...saya seronok membaca tiap entri kat sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Mana susoh Yong...kalau mace ikut konteks citer mesti faham. Pelan-pelan yaa nanti lelama faham, tima kasih rajin nyinggah!

      Delete
  7. salam K.halima..sonoknya nyongket sorang2 yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Atie,
      ehhh akak biasa gitu, kat Mekah dan Madinah pun gitu, Alhamdulillah selamat!

      Delete
  8. Assalamualaikum yaa hajjah,
    baru teruja nak baca kesah kamal atartuk dah kena tunggu next3 entry la pulak ye..ater boleh la nyongket selalu dah masuk musim bungaaa..nyongket kak jangan tak nyongket..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yaa Hjh Asma,
      Haa nanti kita tunggu laporan langsung dr Mr T yaa. Tunggu dia balik dr Konya. Hmm dlm 3 minggu ni nak nyongket sokmo ler nih!

      Delete
  9. Nyongket2 gi minum teh apple.. best tu.. Emm.. akak kirim teh apple yg sedap leh tak. Beli ari tu tak sedap le, pewarna yg lebih.. Minum kat cappodocia sedap giler. Tapi tak tau cap apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tu dia...amik kesempatan bila tengok org minum teh. InsyaAllah akak cuba cari tp akak pun tak tau brand apa yg sedap. Remind me, OK?

      Delete
    2. Ce le tanya MR T akak tu. sure dia tau. Emm.. if jumpa beli la if tak jumpa & payah cari tak yah. I ok je.. tetiba teringat je

      Delete
    3. Salam Yong,
      Mr T bkn tau sngt teh epal oren ni, dia minum yg daun ori jer. Banyak jenama epal oren ni kat Supermarket dan kedai2 biasa, yg sedap cam Yong nak jer akak tak tau, kna beli dan rasa dulu ler kot!

      Delete
    4. ooo lagu tu ka.. tak yah la yong buat susah je. Ingat semua org turkey terror bab tu.

      Delete
  10. Salam Yong,

    mmg xpatut usik makam nabi !

    alahai seronoknyeee mike di Turki nun sana... teman tak merasa lagi main salji real punye... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi Hanie,
      Ajernyer yaa. Nanti kita tunggu laporan pasa arwah Kemal dr Mr T lagi yaa.
      Alhamdulillah dpt merasa semua tu, rezki kata orang.

      Delete
  11. ~Pengsan! Patot la malam ni rasa sejuuuuk sampai ke tulang...!

    Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih (pengsan sekali lagi...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,

      Ecehhh pengsan konon. Ntah2 lompat sakan sampai siling!
      Sama-sama Yob!

      Delete
    2. Errr...dah bangun dari pengsan Yob Gedek?

      Delete
  12. Assalam kak Yong, kenapala blur lak gambar tu..tak nampak la rupa akak yg jelita tu.dgr cerita yg tak baik juga yg byk pasal arwah Kemal tu yer kak..nanti akak sambung ceter yer:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Nieza,
      Ater sejuk kot atau tergamam nengok akak yg cun melecun, menggigil ler tangan dia...ha ha...pasan jer akak ni!
      OK kita tunggu citer selanjutnya pasa arwah Kemal dr Mr T nanti yaa.

      Delete
  13. Assalamualaikum Hjh Yong,
    Itulah erti sebuah perjuangan,kalau bapak2 kita,atuk2 kita,dan seluruh rakyat berjuang untuk kemerdekaan negara kita,kita sekarang akan menghargai kemerdekaan itu sepenuh hati.
    Tapi kalau ianya hanya diberi dengan syarat-syarat tertentu,dan deterima pula oleh orang-orang tertentu,tanpa rakyat kebanyakan,jadinya hambar bila setiap tahun nak merayakan kemerdekaan itu.
    Apapun semua makanan yang hjh yong gambarkan,semuanya sodap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,

      Orang Turki amat-amat sayang dan menghargai kebebasan negara deme, pantang org mencabar dan kutuk negara deme. Tapi deme pun amat sayang agama, kemana kita pegi masjid bersepah2, baik di kampong kecik atau bandar2. Lebih banyak masjid di Istanbul dari di Makkah atau Madinah! Deme tak sanggup orang kapir amik negara deme. Sekular tu perlembagaan deme, sama jer cam kat Malaysia!
      Nampak dlm gambor sedap Yob tapi kalau selalu makan, hmmm sejuuuuk jer!

      Delete
  14. Hello,
    Anda boleh menukar pautan blog saya?
    http://alisharesidence.blogspot.com/ Saya harap anda boleh menghubungkan dan saya akan melakukan perkara yang sama,
    Berterima kasih banyak

    Alisha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Alisha,

      Huh?
      Selamat datang!
      Ok, InsyaAllah.

      Delete
  15. Mr T faham tak perkataan nyongket dan ngelewor tu Yong? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam Kakcik,
      Mr T tau "Jalan-jalan cari makan!", "Selamat datang", "Dilarang Merokok" (sebab dia kaki sedut), "Hanya Satu" (dengor lirik lagu dlm bas), tu jer!

      Delete
  16. jauh peginye nama uncle gedek tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Bunga,
      Hosgeldeniz!
      Memola nama dia ngelewor, nanti dengan dia sekali sampa Turki!

      Delete
  17. amboi cikgu...seronoknye saya tgk cikgu menyongket sane sinun sowang2..baru terase dunia ana yang punye kan cikgu heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      ehh baru tau ke? Memang dari dulu cikgu jalan sowang2 - kat Shah Alam, Makkah, Madinah, Istanbul etc. Mr T selalu sibuk, kena jalan sowang2 ler.

      Delete
    2. aah dulu selalu nampak cikgu jalan sowang2 dgn galas beg belakang ;0...tabik spring kat cikgu...cikgu je selamba time tu.....cayok2 cikgu...nak ikut jejak langkah cikgu jugak nanti ;0...

      Delete
  18. Salam kenal Kak, singgah dr blog unkel Gedek... *x Kira, nak gak tulih namo cm unkel tuh* ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Melati,
      Hosgeldeniz dan salam kenei!
      Femes kan Ungkel Gedek tu!
      Projek tulih nama ataih salji dah abih, sebab salji dah abih. Nama lain akan menyusul ikut giliran, mana yg akak ada atau sempat tulih dan rakam!

      Delete
    2. Salam Hjh Yong,
      tak sempatle nak nengok name teman ataih ais,hmmm,kempunanle..
      "batu belah batu betangkup,telanle......"

      Delete
    3. Salam Yob,
      jgn gitu...InsyaAllah tahun depan ada lagi, kalau umur panjang dan dimurohkan rejeki!

      Delete
  19. wah bestnya, bila la nk sampai sana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Hoşgeldeniz dan selamat datang! InsyaAllah satu ari adik sampai ler.

      Delete
  20. assalamualaikum kak hajah kita nih..

    suka baca ttg inggeris di turki..kalau boleh kongsilah lagi kisahnya di sini ye kak..

    citer kamel attartuk pasti mengujakan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Mad,
      Memang dah agak kalau tajuk Kemal Ataturk mesti rama nak baca, tungguuuuuu!

      Delete
  21. la......nak sangat tahu knp en...kamal tu ckp lagutu??????? cepatlah next entri... tak sabao......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hajjah,

      Ehh....sabor, sabor. Mr T baru sampa semalam, ni nak kuar dating dgn dia. Tunggu ek!

      Delete
  22. Biasa la,pelancong kena sembelih,kat Mesia ni pun sama,Bila musim cuti sekolah,pergila mana2 pusat pelancongan mesti naik harga,macam zoo negara tu.

    Bila musim pelancong arab mai Mesia pun sama,suma Hotel kat kelompo naik harga,bila taxi nak ambik sikit terus kena tindakan/saman.

    Kak young citala tentang taxi kat sana pulak,nak taula macam mana deme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sALAM yOB jOYİMAN,
      Rasanya teksi punya hal kat memana pun sama. Akak ada pengalaman sekali jer naik teksi Istanbul, 10 tahun dulu, agak seram sbb dia bawok ngelewor ntah kemana2 sebelum akak berkeras suruh bawok balik taxi stand, dahlah tu pertama kali kat Turki dan tak tau haram bahasa Turki!

      Delete
  23. khas untuk akak....
    jemput ye...
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://zitaomar.blogspot.com/2012/03/manik2-bertaburan.html

      Delete
    2. Salam, Tima kasih Ta...ada laksa tak?

      Delete
    3. laksa?...
      dah habis lah kak.....

      Delete
  24. isshh.. geram.. nak jgk ikut nyongket.. teman pon naik bas jgk.. pi kolompo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Canggih bas 2 tingkat tu. Akak penah sekali ke Spore nek bas NICE 2 tingkat gak!

      Delete
  25. Aslmkum dan salam kenal Yong.baru jumpa blog Yong, Yong duduk Turki rupanya....tentu byk pengalaman menarikkan.sy sekeluarga baru balik cuti dr Istanbul bulan lepas....masa disana salji baru turun. seronoklah anak2 dpt rasa salji wpun sejuk masa tu.betul tu Yong , Grand Bazaar mahal harga brgnya dan kena pandai tawar.kalau penjual tak bagi cari kedai lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dan Salam Kenei jugak Yong Mamasya,
      Hosgeldeniz dan Selamat Datang, tima kasih sudi lepak sini! Idok ler duduk lama, sesekejap sampai abis visa 3 bulan. Woooh baru gi dan bercuti Istanbul ni? Masa salji tuh? Bertuah sungguh. Ajernye ye Grand Bazar tu mahei, cari kat luor harga tempatan!

      Delete
  26. Salam..lama tak singgah...rindu istanbul bila tgk gmbr yong ..flashbck tempat2 kenangan menyongket-spice bazaar,tempat sembelih- grand bazaar...yong x gi tmpt membeli belah di kaw suleiman camii...situ brg borong byk...dn murah..(agk saya -kna tnya mr T.untuk pengesahan .ade beli brg tanya kat grand bazaar 60 lira..kat suleiman camii-16 lira...pnya beza)Satu lgi yg ank kecil saya ingat sampai skrg BAY ngan BAYAN...first exp dia kat BLUE MOSQUE NK guna tandas dia org...smpai skrg jadi satu joke bila p mana2.Bab naik teksi saya kena...naik dgn anak lelaki -last day kat istanbul..teringin ziarah sahabt rasullah-Abu ayyub al-ansari-kena silap mata dengan driver teksi saya bagi wang besar sekelip mata jadi wang kecil.saya rugi 80 lira hari tu..walhal masa balik dgn teksi bermeter dlm 14 lira saja..baik pulak teksi driver tu siap blanja air yg di jual budak2 tgh jln..yg penting alhamdulillah dpt ziarah sahabt rasulullah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jazz,

      He he dah biasa ke blog ni ke, nama jarang nampak. Hosgeldeniz!
      Yaa dlm Grand Bazaar tu utk pelancong, kalau nak rega tempatan gi kedei2 belah luor, banyak lagi kedei beribu2!
      Laa kena tipu dgn teksi driver ke, issyy, isyy...nasib tak baik dpt yg tak amanah! Kalau nak gi ke makam Eyub Sultan tu boleh naik bas kat terminal Eminonu, rega tiket lebih korang RM3.00 sehala. Takpe ler tu satu pengalaman, ye tak?

      Delete
  27. Uncle Gedek pulak! huhuhuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Pe kabor? Sihat hendaknya.
      Tulah, bukan ikut giliran Emme, sebab nama dia pendek!

      Delete