Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, March 15, 2012

MOH NYONGKET RUMOH JIRAN TURKI!

Tulih nama ataih saljuuu...ni Mak Long mesti hingaq sukaaa!


Nevin sedang menggendong Mursel Taha


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

meh ikut teman dan adik ipor Mr T nyongket rumoh Halah Saniah (Halah maksudnya Mak Saudara, adik-beradik perempuan bapak; kalau pompuan yg kawin dgn uncle deme, deme pangge Yengge). Rumoh dia lebih korang 30 meter dr rumoh mertua.



Memola ikat si Mursel Taha cam gini.
Nak dukung payah sebab deme besor dan dibesorkan lagi dengan satnika baju, kot tebei. Ni memang cara bawok baby Turki sejak berzaman terutama di kawasan kampong.



Pastu balut pulak dgn kain besor atau selendang besor. Kalau di bandar deme boh baby yg masih kecik dlm bakui baby, atau kalau dah buleh duduk, dalam stroller ler.



Sampa rumoh Halah, Mursel main dgn suami Halah. Dia tak penah rasa bosan atau meragam bosan sebab dia tau apa yg dia buleh buat jadi terhibur.
Main bawoh rak pinggan mangkok pun orait, kan Mursel?


Halah Saniah yg suka pot-pet, pot-pet...

Ari kami datang Halah tengah buat dolma kobih. Memola dia rebuih kobih tu agak-agak sampai lembut, jangan bonyeh tau!



Pastu dia tumih nasi - tumih bawang dan herba kekik dgn minyak, boh sikit tomato puree, masukkan beras, garam sikit, tambah ayor sikit dan kaco-kaco sampa 3/4 masak.
Pastu bungkuih ler nasi tu dlm daun kobih tu.
Boh sikit jer, sesudu.



Dah siap gulung, boh dlm poyok, boh ayor separa poyok tu, tutup poyok dan masak dgn api sederhana.
Agak 15-20 minit siap ler dolma kobih!
Kome pun buleh buat.


Reklam (Iklan)!

Iklan lagi - arit tu baru promo, rega pun tak sebut dah order. Stokin aritu kita panggei stokin etnik yaa, rega RM25 sepasang. Mahei ler sikit sebab susoh ngaitnyer. Setiap belian yg stokin tu dpt sebungkuih kecik herba Turki.
Yang ni apa pulak?
Stokin gak tapi dikait oleh surirumah Istanbul. Ropa deme kemetot...


Werne ijo.

...tapi bila disarung ke kaki teman yg comey ni, bertambah comeynyer. Rega RM15 sepasang jer, sebab tak banyak loreknyer. Setiap belian dapat herba jugak. Sapa rasa nak kensel stokin etnik dari Kg Deredebi, teman OK jer. Teman pun tak order banyak pun sebab takut lambat nak siap. Order utk stokin etnik dah ditutup yek kome!


Saiz utk kaki 6-7 gitu, saiz gajah. Kaki teman 5 jer he heh!

Ni sebenornya werne pink, tapi kuar gambor macam oren. Tempah ler kalau nak lagi sepasang. RM15, hasil koje tangan surirumoh di Basaksehir, Istanbul!
Buat tempahan kat ruang komen dan antor nama dan address ke hellibra2@hotmail.com...



Mr T belanja makan kofte (pegedil daging) on the way balik ke Istanbul ahad lepas. Kofte dimakan dgn roti goren!



Dengan side-dish salad timun dan tomato...silakan kome, jangan malu!

52 comments:

  1. salam kak
    kobis tu sedap idok?

    syok juga dukung baby camgitu kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Kena makan selalu baru rasa sedap tp tau ler deme ni tak rajin boh rempah, cabe dan dagin. Kalau boh dagin mesti lagi sedap!

      Delete
    2. Salam Yong,
      kalau deme boh pedeih lagi dan dagin ke, sedap lagi kot!

      Delete
  2. Telan air liur jer ler teman tgk gambo hidangan Kak Yong he3........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Naim,

      Maaf ler menggoda miker, kalau nak buleh akak antor sesuatu. Meh ler address!

      Delete
  3. Salam Helli,
    Mak Long hang dah buat bunyi suruh Pak Long tidoq luaq malam ni... haha... suka pa nama lagu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pak Long,

      haissyyy Mak Long ni, buat pa cemburu gitu. Kami berkawan jaa...

      Delete
    2. Dolma kobih tu nampak macam best ja... pheww...

      Delete
  4. Kalaulah kakcik boleh makan sayur tanpa nasi macam Yong....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik.,
      Alah bisa tegal biasa dah...hu hu!

      Delete
  5. Assalamualaikum Hjh Yong

    teman telan ayor lior tenguk makanan tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tuan Haji, minta Mak Aji buat, senang jer tuh!

      Delete
  6. Assalamualaikum Kak...

    Comelnya si Mursel Taha kat atas gendong tu..
    Hidangan internasional yang sangat2 mengancam selera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Org dah comey, dok dlm kain buruk kalu, tetap nampak comey, ni kan pulak dlm kain skaf.
      Try buat ler kofte tu Yong!

      Delete
    2. ia-lah,hjh yong mmg comey,maklumla orang salju...
      Baru dua hari wifi out,bila lawat blog hjh yong,dah ada posting baru,takdan nak komen posting ari tu..ni nak habaq,saya dah bagi link kat FB saya.Salam.

      Delete
    3. Salam Yong,
      Ehhh akak kata Mursel yg comey, aiii salah faham yek!
      Err link kat FB? Nanti akak check!

      Delete
  7. salam
    walau tak pernah makan,tp semua makanan tu nampak sedap dan pastinya sedap....
    stokin tu mmg comei...kalau saya dapat,sayang nak pakai hehe...simpan ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kamsiah,

      Kalau kofte, akak kabor, memang sedap Yong!
      Sayang amende, pakei jer, tak pun amik dua lai Yong!

      Delete
  8. salam yong..kiut bebeno si mursel taha tu dlm boyan mobile..
    keme suka lagi stokin ethnic tu....dah order ari tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      Anak2 deme mmg kekecik comey, tp bila besor beserabut dgn jambang misai bagai!
      Ok, nak jugak stokin Red-Indian tu yek!

      Delete
  9. Stokin etnik tu best pakai. Teman ada sehelai beli kat mekah dulu. Lma dah..

    Memang kecur air liur ngegok makanan yg mr T belanjar tu., Terbayang2 saat2 teman dok makan kat sana dulu. KUbis tu cam best gak. Pe kata nanti yong buat dgn resepi modify & jemput2 kita org makan. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      haa beli kat Mekah? Mesti made-in-kilang tuh.
      Nanti kita cuba try buat dolma kobih tu, kome datang tolong bawok perut yek!

      Delete
    2. Hahaha.. lagu je teman sampai nanti ngan kembar teman si Aku sorang pemgembara tu.. Emm... tak sabar nak tunggu april.. hehehe

      Delete
  10. Salam kak yong.. pertama kali ke sini dari blog ummiross.. seronok mambaca pengalaman dan cerita di turki tu.. tergeliat juga lidah dan menyebut telo org perak.. tapi tetap seronok.. salam kenal kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Hosgeldeniz dan Selamat Datang. Salam kenei. Kawan Yong UmmiRoss tu yek. Ehh tergeliat apa, tak sampa 5% akak guna loghat Perok ni, tak piyor! Kalau gi blog Yob Samad atau Yob Dango Mamamat atau Yob Sahrouk, lagi penin!
      Tima kasih sudi bertandang. Takmo order stokin ka?

      Delete
  11. Salam Yong Halima. Comei beno stokin tu. Pekenan teman. Teman nak 2 pasang ,boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummiaimi,
      Ajernyer ye comei. Buleh jer 2 pasang, kaler sebarang ke Yong?

      Delete
    2. Kaler aper pun takpe.Tapi kaler ijo tu lawo juge.

      Delete
  12. geramnya nengok mursel..

    ater makanan tu kasi teman nangis je sbb tak dapat.. hahaa..

    stokin baru lagi..?? comel tu.. nak gak sepasang.. kaler pink gelap jgk ya.. tapak kaler gelap buleh ke? almaklumlah gesek ataih lantei.. heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Jangang nangis Yong, kot ada rezki utk pompuan Kerteh yg suka makan ni!
      OK sepasang kaler pink gelap, kalau pink takde akak amik perpel yek?

      Delete
    2. merah pon ok.. kalu buleh la.. takleh takpe..

      Delete
  13. Assalamualaikum Kak,

    Geram tgk so Mursel, pink pink gitu pipi dia! Halah saniah tu tgh pot pet demo masakan agaknya. Kak, stokin baru ni saiz kecik x? Nk order satu utk Sophie, suka sgt pakai stokin dlm rmh. Kaler merah ye! Kalau xde, yg saiz paling kecik yg available pun xpe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      Halah Saniah masa tido jer dia idok pot-pet kot!
      Sophie tu bape umur dia? Kalau bawoh 12 tahun, beli yg baby punya kot!

      Delete
    2. sophie baru 5 thn kak, kalau baby punya boleh muat budak 5 thn boleh lah angkat baby punya sepasang!

      Delete
  14. Salam Ziarah,

    Jauhnya tinggai.....

    Senang ja gendong macam tu kan,tak la dok lenguh sana sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ros,
      baru singgah ke ni? Selamat datang, hosgeldeniz!
      Nampak senang tp berat kot Yong!

      Delete
  15. baru la mencabar main bawah rak pinggan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,

      Tu jer yg paling mencabar, selain dr menyepahkan rumah!

      Delete
  16. salam cikgu..
    comeinyew sarung kaki.. utk baby ade kew? mak sedare baby pon nak... T_T hihihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Numara,
      wah ni order 2 pasang ler ni?
      Nanti cikgu usyar kat Olimpa, hari ni kaun ibu tu punya market day buat sales kat ruang legor Olimpa!

      Delete
  17. Mr t tak nak belanja kite ke?
    hehehehe.....
    (gurau je kak...jangan marah ye)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,

      he he tak marah...sonok jer. Dah makan budu?

      Delete
  18. sedap nye menu kobis tu..nak try la buat kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      ya try, try...nanti kalau siap boh dlm blog Yong Tie. Bagitau kat akak, akak tengok...nanti akak bagi cenderajantung, serius ni!

      Delete
  19. Comeynya budak yang didukun tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, memang bebudak semua comey, bila besor kureng sikit...serabut!

      Delete
  20. menarik jugak ye yong dolma kobis tu..boleh ubahsuai ikut citarasa malaysia nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Siti, memang ler kita buleh mereka cipta ikut tekak kita, ikut tekak deme tawor, sejuk jerrr!

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak,

      ina nak order stokin kait tu...tapi saiz takde le cumil cam kaki akak...Ina nak yang saiz gajah tu...huhu....base color itam ada tak kak?kalo ada, nak ye yg base itam....lawan ngan kuning ke,pink ke cantik gak tu

      Delete