Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, February 28, 2012

MOH SKODENG ANAK DARA TURKI!...SUKE LER KOME TU!

Imej kul 10:00am tadi...


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Ater dah rejeki teman nak main salji banyak kali kot. Semalam pagi cuaca terang menderang. Tapi petangnya dah redup, senja angin menderu, tau ler kami dok ataih bukit. Malamnya ujan renyai (sini ujan lebat tak mandang), kul 7:30pm salji halus, kul 8:00 salji flake pulak.

"Ohhh...Allah answers your doa...he gives you snow again!" kata dik Mr T.
"Alhamdulillah!" Yong ni jawab.



Tulih nama ataih saljuuuu...sapa punya nama nih?
Kalau rasa dia punya, garu kepala 3 kali!



Tulih-tulih nama ni teman buat bulan lepas masa salji ngamuk turun lebat. Sebab teman takde koje, teman bukak balkon apartment dan susun biji-biji hazelnut, sebab takde ranting kayu nak buat font!
Tengok tebal salji dalam balkoni kami. Nama sapa yg pendek-pendek dan senang nak lukih, teman tulih ler!
Terketor-ketor tuh!



Ni kisah bulan lepas punya, masa salji turun lebat 3-4 ari tak soyat-soyat!
Masa dah soyat sikit, teman inta kat tingkap nampak segerombolan anak-anak dara jiran hu-haa hu-haa kat depan kawasan lapang. Riuh-rendah deme gelak dan jerit sakan.
Suke bebenor!



Mana tak suke, jalan meraban dalam salji jatuh bangun dan terterap. Ntah apa deme langgor atau tersadung!



Bila sorang jatuh, yg lain dok gelak kek kek kek suke!
Memang tersembam yg jatuh tu.



Deme takut tersembam, deme kuar gi parking lot. Pun susah gak nak jalan sebab kat ataih parking lot tu pun salji paras buku lali!
Keta yg belah kanan tu keta Mr T. Dah tak gerak dekat 5 ari.



Deme dok nyandor kat keta Mr T dan sapu-sapu buang salji sambe ngekek kek kek kek, ntah apa yg deme suke sesangat.



Pastu deme beredar lepas palang pintu masuk ke parking lot. Yer ler tu dalam bebenor salji weh, lepas paras lutut deme. Deme pun dok menebeng kat ataih tembok tepi taman apartment blok kami.
Kaki budak yg duduk tu terendam dalam salji.



Rerama deme dok menebeng.
Kalau kat Malaysia mesti mok-mok deme laung, "Buat apa dok tepi jalan tuuu Senah...baliiiik!"
Masa ni cuti sekolah 15 ari, tu yang deme jenuh bermain tu sementara cuti ada lagi.
"Mak ni tak sporting arrr!" Senah lawan balik.



Pastu teman nampak deme main baling-baling dan sepak-sepak salji.


Sampa ada yg jatuh-jatuh. Jerit pekik, gelak-ketawa tak usah cakap ler. Sonok gak tengok deme bersonok tu. Nak jer teman join...



Ehhh ada yg tersembam ke tu?
Isyy, isy, isyyy... deme nih.
Sesapa Yob-Yob yg berkenan yg kot meroh tu, buleh email kat teman yek!
Ker nak yg kot kaler pink tuh?

Goren guna tangan jer, tak paka senduk,...terer tak Yong ni?

Semalam goren 2 kilo hazelnut yg teman dan Sumeyye tolong kupah. Teman goren pastu simpan. Buang kulit nipis tu dulu. Nanti pas dinner makan ler 200-300 gram gitu. Mr T kalau dibiorkan, 1/2 kilo dia buleh balun, jadi teman bagi dia 200 gram jer.
Jahatnya bini Malaya nih!


Antara menu malam tadi, patlican (terunglah), goren dgn minyak zeytin. Pastu tumih sucuk (sosej berempah) dan salami dgn bawang dan lada serbuk. Dah masak tabur ataih patlican tu.
Meh rasa sorang sepotong, jangan amik banyak, tak cukup.

57 comments:

  1. senahhhh....balikkkk...gi turki ghupenya main salji :))

    kak nape idok join same? join ar kak..boleh akak ambik gambor dgn anak dare turki sure cun2 kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Gitu ler ropa si Senah, jauh nyongketnyer!
      Tak larat dah nak main Yong, dah pueh!

      Delete
  2. Yob yob suka la tue boleh skodeng anak dara Turki! Best apa goreng hazelnut guna tgn dlm cuaca sejukbeku tu. Akak mkn mcm tu je ke? Xde taruk garam atau flavour lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, ajernyer deme tuh!
      Ada boh gula, garam dan serbuk cili utk akak punya, Mr T suka plain gitu.

      Delete
  3. Yong perkenalkan le anak dara turki pada teman, boleh wat cawangan kat turki yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      cawangan apa tuh - DAP, PKR? PAS? UMNGOK?

      Delete
  4. assalamualaikm kak....
    heheheh...macam nama kite je...
    kak....nanti kita save gambo tu erk...
    sayang akak....
    nanti nak ikut akak lah..leh main salji....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlalu excited..lupa nak garu kepala...hahahahaha

      Delete
    2. Salam Eita, ehh perasan pulak. Bape kali garu? Kalau garu kurang atau lebih, tak aci!

      Delete
    3. cukup2 3 kali...hahahahahhah

      Delete
  5. Salam kak Ima tersayang. Bestnya main salji. Antara impian Kaz yg belum tercapai ialah nak main snow. Entahlah bila boleh merasa.

    Hazelnut tu mesti sedapkan, especially yg fresh from the tree punya. Ni yg rasa mcm nak pi Turki ni. Kak ima tanya kat mr T, dia nak adik angkat tak dari Malaysia, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kaz, akak doakan satu ari Kaz dan kuarga akan dpt berguling2 atas salji real.
      Ajerneyr sedap kacang yg baru ni Kaz.
      Mr T tak nak adik angkat, dia nak bini lagi satu hu hu !

      Delete
  6. bestnya main salji....kita tak merasa salji tengah turun, cuma salji dah jadi ais....tu pun dah sejuk sgt2. agak2nya kalau dalam salji lagikan sejuk yer?????

    Sabo lah badan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Salji tak sejuk sangat tapi angin yg tak tahan sejuknya. Tempat akak ni bukit, angin kuat, memang sejuk. Walhal kat kampong Deredebi selamba jer akak jalan2 tak pakai kot tebal, OK jer.

      Delete
  7. Assalamualaikum kak,
    semoga akak sehat dan pastinya ceria sokmo bersama2 salji yang jadi idaman kekami di malaya nih..
    arthur ye kereta tu tak rosak ke kalau dah bersalut rupa tu 5 hari tak berhidup enjinnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Asma,
      Alhamdulillah sihat, nyongket gi supermarket lagi dlm sesejuk tu!
      İdok ler keta-keta tu rosak cuma semput jap. Kena ler tuan dia belai2, baru mau idup!

      Delete
  8. Kena cari org turki juga ni,boleh main salju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, haaiiippp...lain macam jer bunyi tu!

      Delete
  9. salam k.halima...sonoknya main salji!..klu kat mesia turun salji kan best..sejokkkkk sikit.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, org Msia nakkan salji, org Turki berangan nak panaih. Suami akak kata dia suka cuaca kat Malaysia, adusss!

      Delete
  10. nama dik eita kita tuh !..

    ngape la close up gambo deme tu.. idok cam..mane la tau kot2 ada kwn saya kat situ kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, glamer kan Eita sekarang!
      Hi hi, nama pun skodeng, kena dari jauh ler Yob! Haiippp, deme tu baya anak dara Yob jer kan?

      Delete
  11. MANA GAMBAR ANAK DARA TUH! (marah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa la,mana..mana..Hajah Yong ni tipula....

      Delete
    2. Salam, komen-komen dr blogger dan pembaca Yob-Yob yg keciwa dan ditipu dgn tajuk he heh!
      Gedik-gedik belaka Yob-Yob nih, tu yang suka nyakat nih!

      Delete
  12. suka-suka-suka..nok hok mata biru.....hazelnut tu pon sodapp..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Din,

      amboi bukan main lagi! Kat rumah Mr T ada dua orang, meh amik satu!

      Delete
  13. Assalamualaikum,

    se bes bes maen salji, bes lagi maen ujan.

    Teman mase ujan lebat, mase tule nak basoh keta. Jimat ayo. Sambil tu enjoy mandi ayo ujan.....uihhhh bes yaaamat! Demam? oang ori yong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak Lima,

      sonoknya deme main salji...tingin pulak nak main salji kak

      Delete
    2. Salam Cikgu Humairi, ya ya betoi cikgu. Kalau ujan lebat buleh mandi, tp sini kalau mandi dlm salji tu mau kejang! Saya pun besa mandi ujan dan Alhamdulillah tk penah demam!

      Delete
    3. Salam Yong Ina, InsyaAllah satu ari nanti, sampa ler Yong sambung belajor ke negara 4 musim, mana tau!

      Delete
  14. Bayan turkey mmg comei. Tapikan... Tak leh lawan bayan malaya sorang ni. Secomei-comei bayan turkey tu, bayan malaya dari parit ni lagi hebat... berjaya tawan ati MR T. kan kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, kan...kan...kannn...Ehhh ni ada apa2 ke ni jek-jek Madam T nih? Riso gak nih!

      Delete
  15. salam yong....tajuk misleading bebeno....:)
    mana ke gambo dara2 tu.... nak gak nengok ..dengo citer, lawa anak dara sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tu tajuk menggoda namanya. Eeee tak brani akak boh gambor2 deme kat sini, nanti rama Yob-Yob yg email kat akak kenen nombor hp deme.Tak terlayan akak!

      Delete
  16. salam kenal,

    dari blog eita

    jauh merantau kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Hosgeldeniz...selamat datang!
      Bukan meranto...nyongket jer kejap-kejap. Meh lepak selalu kat sinin!

      Delete
  17. waduh... terkesima terbeliak tengok hazelnut tu.. kesian mr T dapat 200gm je.. teman sekelorga pon 2 kg cenggitu je habis telan..

    terasa diri di antara bebudak yg main selji tu.. kalo la ada sama, teman la yg sokmo2 tersembam nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      He he bukan kedekut atau nak naya Mr T, akak berjimat supaya dpt lama makannya, idok ler kerap amik kat kampong berkilo-kilo!
      Akak selalu main randuk sorang2 takde kawan, nanti kita main sama-sama ya Yong!

      Delete
  18. salam kak halima,

    seronoknya main salji ramai2,siap ada nama eita lagi..special :)
    menu terung tu menarik juga kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Buleh jer try buat terung tu Yong, tp sedap guna minyak zeytinlah.

      Delete
  19. Assalam hjh Yong, wahh sana pun byk salji yer..kat sini dah tinggi berbukit dah Yong...keta hubby dah 2 kali dah terkandas kat jalanraya sebab salji tebal sgt...itula dugaan kami kat sini bila salji tebal sgt susah nk jln pula.bila nk ais cair jln licin pula sabar jer la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, bila salji sikit mmg best, tp bila dah banyak sangat, memacam maslah pulak, sabor jer!

      Delete
  20. salam yong...

    terus teringat sucuk turki..mula2 sampai dulu..jakun ler jugak..apehal turks ni asyik brekpes, dinner ngan sosej sour ni...dah banyak hari baru la terbiasa...

    yong, resipi tomato panggang dgn keju ala2 turks ada tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Banyak benda yg akak kena get used to baru rasa sedap. Skang selamba jer akak makan yoghurt masam pepagi.
      Panggang jer Yong, pastu boh keju masa panas! Tak pasti Murni nak yg mana, bantai jer!

      Delete
  21. wahhhh...
    best nye maenn salji....
    org salji tak wat ke??
    wat lah.. wat lahh...
    kte suke org salji!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, dah jenuh buat. Pegi check entry-entry lepas. Makan masa nak buat sorang tuh. Selamat datang!

      Delete
  22. seronok bermain sampai tersembam...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz, kalau bebudak macam Mifz mesti suka giler kan?

      Delete
  23. Aih.. rasa nak join sekali. Tapi jauh!

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Kak..

    Ummi datang skodeng anak dara Turki, nak cari calon menantu,hikhik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi, dah sihat mak mertua?

      Pilih Yong, yg ari ni tak nampak, entry lagi satu nampak clear!

      Delete
  25. Laaa... laen kali pakai la zoom lens panjang sket kak oii.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      eceh, pakai zoom! Handphone pun semput Yob, tu pun nasib ada! Selamat datang!

      Delete
  26. wow! tringat cite winter sonata...main baling2 salji, so in love! hehehe..

    pst: lame tak singgah blog kak halima... amboi..bebalas tulis nampak sowang atas pasir, sowang atas salji, saje kasi saya jeles, hehehehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Emme,
      Jangan jeles emme, kot ada rezki ada nama emme nanti, InsyaAllah!

      Delete