Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, February 26, 2012

BOSAN-BOSAN ISTANBUL...

Tulih nama ataih saljuuuuu...sapa perasan ni nama dia, angkat tangan!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Kome,

Semoga semua sihat ya. Panaih merening ke lagi kat Malaysia?
Rasa teman ni musim panaih yang sampa jualan air-con naik sebab teman ingat teman beli air-con teman 2 tahun lepas dalam bulan Mac gitu.
Woooiiii...panaih bebenor masa tu, pulak tu teman baru balik dari tempat tengah winter, sampa Shah Alam teruih berlengging jer...errr sori, ni blog teman rate apa eh...18XS ke, U?


Depan blok kami yang dah tak nampak taman lagi.

Satu ari tu kan, masa angin ribut topan dan salji dah slow sikit, pas ngamuk sakan 4 ari 4 malam, baru teman dapat kuar nyongket. Kebetulan ari tu jemaat, teman kabor kat Mr T nak jenjalan ke taman dan ngelewor luor masjid amik gambor.
"Which cami (jamek, masjid pada deme) are you going today?" teman tanya.
"The big one...the small one always crowded," Mr T kabor.


Cami atau masjid kecik, 100 meter dari blok kami.

Selalunya Mr T solat jemaat kat cami dedekat ofis dia. Tapi dah bape ari keta tak buleh kuar sbb sangkut kat parking lot, Mr T koje kat rumoh jer dan solat kat cami dedekat blok taman perumahan ni.



Bapak dan anak-anak nak solat sini. Bawoh masjid ialah supermarket Uyum dan beberapa premis perniagaan lain, cara deme mempelbagaikan fungsi masjid.



Ni bukan salji...garam. Nanti pekerja akan tabur garam kasor ataih jalan nak elakkan jalan licin.



Sementara nunggu Mr T kuar masjid, teman gi memain kat taman dekat masjid. Ni papantanda taman dan tertera nama Dewan Bandaraya Istanbul.



Ni macam dah beberapa ari orang tak lanyak salji tu, mungkin cuaca sejuk bebenor.



Kekadang musim bunga atau masa teman datang musim panaih, ada gak teman lepak kat taman ni, makan koci atau kacang. Lazimnya koci labu. Turki banyak hasilkan koci labu yg putih dan yang kulit belang-belang. Sapa nak sepeket koci labu Turki?
2 orang pengomen
memola angkat tangan nanti teman pos sepeket sorang, bila teman sampa Shah Alam ujung April, InsyaAllah.
Cepat!




Berhati-hati jalan kat taman tu, takut terpelosok dalam lubang atau terlanggor apa-apa benda sebab tak nampak apa dalam salji tebal tuh!



Nak buat apa eh? Sebagai sorang yg kreatif, teman henyak botoi ayor teman dan freezerkan ayor tu.
He he he...kreatif tak teman?
Sebenornya bosan.
Nak main snow fight takde lawan.
Nak buat Snowman atau Kara Adam memakan masa mau 1 jam lebih. Nak lari-lari keliling pokok, kang apa pulak kata orang.
Duduk saja ler...



Pas abis solat Mr T tepon kabor dia nak teruih gi bank. Hmmm balik ler teman.
Huiii...sedap keta ni tido!



Menapak balik ke arah blok. Lalu depan blok lain yg diselimuti salji. Laluan pejalan kaki jer pihak majlis tempatan clearkan. Yang depan blok, janitor/tukang kebun akan clearkan.
Nampak minater masjid kecik kami.



Teman pun singgah nak ke supermarket Uyum.
Wow...mesti semalam suhu rendah bebenor sebab kat cucur atap mesjid ada ayor nitis jadi ais...nampak tu?


Menu Malaysia.

Berjaya gak teman buat pecal, errr...tapi kuah pecal import dari Shah Alam ler, sayur jer local.
Meh colek sikit kome!

34 comments:

  1. angkat tangan kiri dan kanan dah ni kak...dapat tak koci turki kak? hihi

    nak suruh akak tulih name saye jugokk..ataih salji. Mulannnnn cepat sini nengok name yong kat ataih salji istanbul.

    kakk..sejuk bebenor sampa air atas atas pun beku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ha ha...angkat kaki dan tangan tetap dpt sepeket jer Yong! Nanti bagi nama dan alamat penuh kat hellibra2@hotmail.com tau.
      Tunggu jer, nama sapa yg kuar nanti, nasib ler!
      Ajer mmg sejuk bebenor masa tu Yong, cam kat Siberia!

      Delete
  2. Replies
    1. Salam Yong,

      lepaskan rindu rasa sambal. Ni mesti tak suka koci, sbb tak angkat tangan.

      Delete
  3. ni ha angkat tangan dh ni...koci turki!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, haa org kedua angkat tangan, merasa koci Turki nanti. Kena pos ke Dubai ler nih? Meh nama dan alamat penuh kat hellibra2@hotmail.com !

      Delete
  4. saya.. nama saya tu...!!! love u yong...!!! love u so much..!!! rasa nak golek2 baring tepi nama tu..!!

    alaaa... terlambat angkat tangan nak koci..!!! pecal itu sangatlah mencairkan cecair kat tekak ni..

    kat sini pon dok rumah mmg berlengging hari2.. tutup abih langsir.. takleh bukak tingkap pon sbb takmo haba masuk umah.. namun gitu syukur sbb nelayan2 kat sini buleh keluar cari ikan.. kalo tak nnti, teman lama tak makan ikan sbb mahal bebenor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Perasan pulak tu nama dia!
      Tulah lambat check blog akak, dah bagitau kat FB tadi. Takpa ada contest spontan bila-bila masa akak buat!
      Ater dah dok dekat pantai, berlengging ler kat sana!

      Delete
    2. tadi pi sekolah, baru balik & intai2 internet.. takpe, ada rezeki next time insyA...

      Delete
    3. Salam, takpa,,,ada rezki lain kot!

      Delete
  5. assalamualaikum kak...
    tak rosak ke kete tu asik tido dalam salji je...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,

      Nampak tak rosak, semput jer,,,kena belai2 dulu baru idup balik he he!

      Delete
    2. kalau motor rasa jem terus.....

      Delete
  6. Sedapnya telo masin tu Yong. :)

    Eh! iya ke telo masin? Mana pulak ada orang makan pecal dengan telo masin, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      Akak pun memola komen kat Mr T kunin telur deme oren sangat. Bkn telur masin tu Yong, telur ayam biasa.

      Delete
  7. Kalau kat malaysia ada salji kan best,tak payah tido pakai econ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Joyiman, ajerneyer ye...betoi, betoi!

      Delete
    2. Salam Yob Joyiman, betoi,,,ajanyer!

      Delete
  8. Alamak terlambat sudah... Ingat ke april ni dapat mkn 2+1 hazelnut+koci, tapi 1+0 pun ok lah.. Nasib berjaya gak ritu.. Rugi la ritu gi turkey lupa nak tulis nama atas salju.. Ce tulis nama kita gak.. Sure comei..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak lima,

      tak dan nak angkat tangan tengok2 dah ada 13 pengomen...haha...mmg seeloknya fungsi masjid dipelbagaikan supaya dapat mengimarahkan lagi suasana masjid...kat Msia ni payah nak cari masjid yang cam kat Turki nun

      Delete
    2. Salam Yong Ina, takpe Yong, kot ada rezki lain. Ya, patutnya premis masjid dipelbagaikan utk masyarakat sekeliling, pengguna pun dekat dgn masjid.

      Delete
    3. Salam Yong Ayang, oklah tu dpt satu, kena rajin nyongket sini dpt banyak, dan kena cepat...nasib ler. Tulih ataih salji tu kena tunggu salji turun lagi, dan kena tngok akak dpt font tak nak tulis-tulih nama tu!

      Delete
  9. Ha ha ha....begitu rupanya pecal sane yer???????? Apa nak buat???? belasah je lah......

    Teringat pecal, hari ni pun kita nak menu pecal juga lah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, Belasah jer apa yg ade, tu pun ada sayuran yg seswai! Ater dah buat ler pecal tu?

      Delete
  10. alaa,,,,yongg.....dah telambat nak angkat tangan....udah le teman minat koci2 ni...rugiiii.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, alaa...takpa tunggu peraduan spontan lain yaa. Kena cepat kekadang ni.

      Delete
  11. salam kak yong,
    wah..ada pecal la!
    nampak sejuk bebenor, teman tak tahu mampu ke idak menahan sejuk tu, beku ayor botol tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mz Nina, itu 2 minggu lepas...dah lama salji tak turun, tapi...tapi semalam turun balik...yaahooo, boleh akak main salji lagi. Ari ni minus 2 Nina!

      Delete
  12. salam yong...

    eeii..suka la koci turki..ari tu pegi nyesal beli sepeket beso je kat kipa tu...memang sedap lemak berperisa!

    tebal benor salji nyer..hari tu main salji tak puas...aaarrghhh...nak gi istanbul lagi lah gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, wahhh banyak peminat koci ropanya. Ahh mungkin akak buat peraduan spontan lagi. Rerajin ler nyongket ke sini! Ehh ari ni salji turun lagi sampai lusa...ada chance akak bergolek lagi!

      Delete
  13. Assalamualaikum Yong,
    eeee,sukanya dia disana,kami disini memang panaih,tak tau la bil api bulan ni,mesti naik mencanak.Mcm kata aku dan teksi,syok sungguh kalau snow turun disini.apa apa pun,Yong Hajah juga yang best.Dapat merasai suasana dua tempat yang berbeza.Kami tumpang gembira saja..Tima kaseh buat Hajah Yong yang mencoretkan segalanya disini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob/Yong 44,

      Yeee sonok nak kongsi citer dgn kenkawan, harap tak timbui riak di hati Yong ni. Suka gak nak bagi kawan2 cenderahati, tu akak kekadang buat peraduan spontan. Sini pun bil gas asli mencanak bulan lepas, lebih RM400! Tima kasih sudi lepak sini!

      Delete
  14. assalamualaikum kak hajah halima kita..

    saya dapat bayangkan sejuk nya musim salji.. idok la saya larat.. dulu gi jalan kat i-city pun saya rasa nak pecah kulit muka..uihhh..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, ye ke gitu? Hmm maknanya nanti cuti-cuti Turki Yob kena datang musim panaih ler! Ni dah turun salji semola sejak petang semalam!

      Delete