Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, February 21, 2012

NYONGKET SUNGAI DEREDEBI DILIPUTI SALJI!

Tulis nama atas salju!



Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Sementara Mak Mertua teman sibuk masak itu ini kat dapur, teman kabor kat dia, "Ben dere gitti" (Saya nak ke sungai). Bertuah punya menantu dari Malaya...mungkin dia kutuk.
Tapi teman tetap tak insaf! Kan teman kabor nak citer pasa sunga deme ni masa kena salji.



Nak ke Sungai Deredebi kena tempuh rumoh Amca Mr T. Amca tu Pak Sedara belah bapak.



Dalam entry lepas, salji dah sikit dan nak cayor. Ari kedua teman kat kampong, salji fresh turun. Tapi idok ler selebat tahun lepas, ni pun baru turun sehari.



Kalau gambor ni diamik lepas salji turun 3-4 ari, tentu lagi gebu dan cantik pemandangan kome!



Namun gitu teman kena ati-ati nyusur tepi tebing ni, takut terpelosok dalam lubang ke, batu ke...tak pasa-pasa kaki terkolap!



Masa teman tengah leka nyongket ni handphone Turki teman getak. Nak balik baru teman perasan dah takde. Jenuh teman ikut bekas tapak kaki teman tak jumpa.
Haruuu...takut Mr T maroh sebab nyongket sorang-sorang. Tapi Alhamdulillah, balik rumoh pinjam handphone mertua dan buat missed calls 6-7 kali, akhirnya kedengor jugak handphone teman yg sedap tido dalam salji dedekat tebing!


Kalau dah biasa baca entry Sg Deredebi, mesti kome biasa tengok pondok kecik ni kan?



Ni lagi imej sebuah rumoh tingge kat ladang jiran yg biasa teman upload kat blog teman nih!


Ni rumoh jiran yg paling dekat dengan sunga tu. Sunyi jer, ayam lembu pun tak nampak, mana deme ni.



Kat kampong Mr T ni, kami selamat dari kena tiupan angin ribut musim sejuk. Jadi boleh tahan gak teman mengelewor tak paka kot tebal. Tak macam kat rumoh di Istanbul, angin kuat dan sejuk bebenor sebab kami dok ataih bukit.
Kat Deredebi teman setakat paka baju biasa dan pashmina jer bila kuar rumah. Tapi kome jangan ikut peranga teman ni, takut ngangkup kang! Teman memang tahan sejuk kalau setakat 0 Celcius tu.



Ladang hazelnut jiran seberang sunga.



Ni padang rumput tempat lembu-lembu Kak Emine dan mertua selalu dating dengan romeo kampong sampa deme beranak-pinak jadinya!



Semalam ari Ahad, ajak Mr T kuar jenjalan kat bandar kecik berdekatan. Masa lunch Mr T belanja makan pide - pizza Turki yg lebih sedap dari Pizza Hut kome.


Teman order daging panggang tp dia datang dgn nasi dan fries. Teman tak makan nasi tu. Dah lebih sebulan teman tak makan nasik kome...roti dan kentang jer memanjang!
Meh kome rasa sorang seketoi daging tu
h!

28 comments:

  1. Assalamu'alaikum Yong...

    bila la gamaknya kakcik boleh tahan perut tak makan nasi macam Yong! :(

    Henpon yang tido tu, idop lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      kalau tahan tsk msksn sebulan, Kakcik boleh slim cam saya! Alhamdulillah idup lagi hp tu, dia hibernate jap jer!

      Delete
  2. Replies
    1. Salam Yob Jotiman,

      Tak sempat nak but Yob, asyik nyongket dan main buat snowman jer!k

      Delete
  3. Salam yong Halima

    Dah sebulan tak makan nasi?...patutlah maintain je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, he he tau takpe. 'Boleh tiru macam saya', kata Saloma!

      Delete
  4. Assalamualaikum Kak...

    Cantik sangat pemandangan salji memutih tu kak, terutama yang dekat sungai tu.Kalau ummi memang tak tahan sejuk kak, boleh kancing gigi dibuatnya.
    Yang time makan ni, memang menggoda, dua2 order tu memang taste ummi jugak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi, gitu kaa? Susah nak berwinter2 cam gini.
      Tang makan tu mmg internationallah kite yek?

      Delete
  5. tulis nama aas salju tu, cari lah font yang cantik-cantik sikit....

    (eh, apa beza salju dengan salji, eh?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek, font yg camtu pun rasa nak kena frostbite! Salju sama jer salji, salju kalau miker tetiba rasa nak bersastrawan dgn mem kat taman! Bahasa kususahteraan tu Yob!

      Delete
  6. Yong, ngape nyongket sesorang, memang patut kena marah, cer bawak karabas temankan, idok le kena patah balik cari hp tu....mesti karabas berbangga menantu malaya ni nak gak bermesra ngan dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, ater dah kaki nyongket. Benornya si Karabas ada ikut separuh jalan, sampai satu tmpt dia berhenti sbb luor territory dia. Masa balik dia dah siap nunggu! Tiap ari akak mesra dgn dia sampai dia sayaaaaaannnng kat teman ni!

      Delete
  7. assalamualaikum kak, nnti tulis nama I kt salji tu ye! hehehe...kt tempat I ni ada satu kedai Turkiye kebab. sedap kebab dia kak! Tapinya skrg ni kedai dia tutup temporary sbb nk renovate. hujung bulan ni baru bukak balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, dah lepas time salji. Nanti kalau tulis ikut permintaan, semua org nak, mampuih akak nak cari font tulis dlm sesejuk tu! Hmm sedapkan kebab yg org Turki buat!

      Delete
  8. assalamualaikum kak...
    kak.....nak jugak tulis nama atas salji tu.....

    ReplyDelete
  9. kak...cantik benor salji kat sunga tu..suke nya saya lihat.
    Sib baik hp akak jumpa balik.

    Kak saya suka pizza turki tu...pernah makan sekali (sekali je kak...uwaaa)waktu kat turki dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ajernyer mmg cantik. Alhamdulillah jumpa balik, sib baik tak gebu salji dia, kalau tak mau dalam terperosok!
      Wahhh sekali jer makan, lain kali makan 2-3 di lain restoran, sedap kalau kena tempat dan Chef!

      Delete
  10. woohhooo... rasa nak masuk dalam foto2 tu nak nyongket sama2... nak jugak tulis nama atas salji... tapi part yg paling geram ladang hazelnut seberang sungai tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, woooo kita berangan dulu, mana tau satu ari sampai sini. Nak nama atas salji eh...nanti akak cari font!

      Delete
    2. bila masuk bab gambar makanan je, mula le terliurrrrr

      Delete
    3. Salam Yong Ina,

      Orang terer2 masak buleh jer amik resepi dan masak kat rumah!

      Delete
  11. Ish ish ish... buruk benor perangai. mak mertua dok tengah masak, boleh cakap nak nyoket.. Dasat sungguh org Perok ni... Tapi nak buat lagu mana kan, "kebal" gitu.. Kebal sesjk & kebal bab nyoket.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong' ater teman ni nantu kesayangan taw! Lagipun bukan akak tau camner nak masak cara deme, makan jer tau. Nak tolong basuh pinggan pun dia tak bagi, kalau sikit 2-3 cawan baru dia bagi!

      Delete
  12. Kak Yong ambil gambar pokok Hazelnut ye nak tengoklah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, tu adalah pokok hazelnut tp botak masa musim dingin ni. Nanti kak balik Kg Deredebi akak amik dedekat. Dalam entry awal2 blog tahun 2011 ada gambar ladang in summer.

      Delete