Moh Kite Follow Sesame...

Monday, February 6, 2012

JOM INTAI YOB TURKİ Gİ MASJİD...NAK NYONGKET KE LAUT HITAM Nİ!

Subuh tadi...4 Celcius.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kome,

Pe kabor?
Lama gak teman hibernate kaaaan?
Bukan apa, Mr T banyak guna internet utk koje jadi teman guna bila dia tak online ler...maaf yek!
Pagi tadi selak langsir intai kat luor...tu dia şişlı (berkabus). Semalam 22 Celcius dan terang benderang!


Sambe sardin pujaan ati!

Sesejuk makan pedaslah sedaaaap!
Ari ni sekolah dan kolej bukak semula pas cuti winter 2 minggu. Si Sumeyye dan Emel (anak sedara Kak Emine) gi sekolah mola! Tingge teman sorang, molalah mereka satnika menu Malaysia yg pedas! Teman pekena sambe sardin dgn roti hangit!
Lupe teman bakor roti tu tadi!
Tapi kenyang gak, tak hengat Mr T yg kuar subuh ke benua Asia training pekerja machine operator.


Ni imej pagi Ahad yg teman kata terang benderang.
Suhu rasa cam musim bunga!
Tepi tingkap tu teman boh cebisan roti utk burung!


Ari Sabtu baru Mr T merasa pandu test keta dia yg tenggelam lebih 5 ari!



Ari jemaat baru ni salji dah slow, dah 2 ari tapi mendung.
Teman pun nyongket gi Uyum minimarket. Sebelum tu nak usyar Yob-Yob Turki gi solat jemaat.



Ni masjid kecik tak jauh dari blok kami. Bawoh minimarket Uyum.
Mr T kata nak solat kat masjid yg besor, lebih korang 500 meter dari sini.

Jalan basah cam kena ujan sebab salji dah mola cayor pelan-pelan. 2 Yob berjalan ke arah masjid besor.


Masjid besor ni dekat taman, teman lepak sini jap selepas amik gambor orang gi masjid besor ni.

Gate utama masjid.

'Tunggu Apak Mat!!'
'Tak ngape...gate tak tutup sampa malam!'



Kejor Yob kejor!

Pak Guard tengah usyar trafik depan çami (masjid).

Sorang Yob sedang ngajor anak dia gi masjid...Alhamdulillah!
Balik solat Mr T kata masjid penuh. Sesejuk tu pun orang kuar gak...di negara yg kita kata sekular nih!


Deragh Yob...dah ezan tuh!

Ni rama yg datang dari kawasan dekat-dekat blok kami...sebab masjid kecik dah penuh kot.

Laluan yg telah diclear menuju ke perpustakaan masjid.

Tandas dan tempat wudhu di belah luor. Tapi rama yg dah amik wudhu di rumoh memasing.

Ater bila mola solat tak kan teman nak gi intai. Teman pun lepak kat taman jap.
Pas solat berdedai deme kuor. Ada pulak yg main baling-baling bola salji!

Agak masa kekecik tak puas main baling salji kot.
Pas solat deme main tibai sesama deme!

Mr T sponsor 2 anak sedara dok dgn dia 4-6 bulan. Si-Sumeyye utk ujian peperiksaan gomen, dan anak sedara Kak Emine si-Emel yg koje sementara jadi cikgu. Emel baru balik dr cuti dari Kg Deredebi. Dia kata penah jumpa teman masa teman ziarah rumoh dia kat kampong. Teman tak prasan.
Lunch semalam Emel dan Sumeyye masak mantı (dim sum Turki), çorba (sup pekat deme ler) dan yoghurt.
Mati selera teman!
Dinner teman masak satu dish tambahan, baru kenyang!

P.S Esok InsyaAllah teman nyongket ke Karadeniz (Laut Hitam/Black Sea) gi ziarah mertua dan Kak Emine seminggu. Mr T antor naik bas, perjalanan 4 jam gitu. Teman kena gi esok gak sebab lusa diramal salji turun seluruh Turki, susah jalan kalau salji lebat. Jadi teman idok dpt blogwalk utk seminggu lebih yaa. Jumpa lagi....

22 comments:

  1. Salam Kak Halima, utk org kpg mcm Kaz ni rasa seronok je tgk salji. Terasa mcm nak main buat ais kepal dan baling2 je. Bestnya, bilalah nak dpt main salji yg real ni.
    Selamat bercuti Kak Ima, jaga diri baik2 tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kaz,
      memang sonok main salji sbb org sini pun tak lepas peluang main bila dpt wlupun depa dah besa. Tima kasih, ni tgh lepak dgn Kak Emine dan lembunya!

      Delete
  2. Assalamualaikum Kak..
    Alhamdulillah bila baca blog akak ni, dapat melihat Turki dari sudut yang berlainan, tidaklah seperti yang selalu digembar-gemburkan.
    Nak ikut nyongket ke laut Hitam jugak..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong ummi,

      Kekadang baguıh baca banyak dr berbagai sumber kan dan dr firsthand info. Meh ler ikut!

      Delete
  3. Assalamualaikum kak,

    selamat bercuti di Laut Hitam kak, have a safe journey..selamat mengumpul cerita dan gambo2 di Laut Hitam pulak..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Asma,
      Tima kasih dan selamat membaca.

      Delete
  4. nak ikooooottt pi umah kak emine...!! best nya, seronok nya... nak pi laut hitam jugaaakkkk... tunggu tau...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan, tengah tunggu kesejukan ni.

      Delete
  5. assalamualaikum kak....
    salji dah cair?....
    alamak!!!...baru nak gi nyongket umah akak tadi...
    tak jadi lah....xleh main salji...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Eita,
      Salji aritu dah cair...tapi salji baru dah turun...fresh dr langit!

      Delete
  6. teman menyambey tempe semlm yong :)
    seghonok wehh gi smejid dlm salji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Azeeda,
      Sedap tempe sambe ni. Memang sonok jalan dlm salji kalau takde angin.

      Delete
  7. As-Salam Akakkkk!! Maap ler lama dok nyingah..bizi ler katakan.

    Meh baling satu bola salju tu ..saya sambut kat Loq Staq nih..hehe

    Sejok bebeno kat sana tu saya nengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Din, dah baling dah...dapat bape liter? Musti ler sejuk, kalau tak mana mau jd ais!

      Delete
  8. sejuknya....dah cair??????.....jumaat baru nak ke spain...dapat ke lagi merasa saljinya?????kita tgu........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, dah cayor tp turun lagi 2 ari dah. Jangan riso kat Eropah lebat dan teruk, ada lagi tu kalau nak main.

      Delete
  9. Bestye if dapat nyongket sama2 ngan akak ke black sea. dapat le gak negok & merasai kehidupan di kawasan perkampungan di sana. Day dream....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, day dream buleh jadi reality, InsyaAllah. Akak dah minta Yong email nama penuh dan address kat akak kan, sebab ari tu angkat tangan sbb posa ari senin.

      Delete
  10. Salam. Kat sana pun macam sejuk jugak ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Bukan macam, memang sejuk tu sbb turun salji. Kat sana (Eropah) akak dengar paling teruk dlm beberapa tahun ni.

      Delete
  11. Islam ternyata sedang bangkit di bumi Turki berkat adanya pemimpin yg taat pada-Nya..

    ReplyDelete