Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, February 11, 2012

MOH NYONGKET RUMOH MERTUA TEMAN DI KG DEREDEBI, TURKI WEH!


Roti bakor teman pagi tadi - hazelnut butter, yoghurt manis, jem buah dan keju kampong Mak Mertua!

Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Pe kabor mengkome? Semoga semua Yong dan Yob pembaca sekelian sihat sejahtera di Malaysia yg paneh melentin tu!
Teman ingat dkt 2 minggu baru dpt hapdet blog ni...tapi Mr T nyusul sehari lepas teman sampa. Dia kebetulan ada kat belah Asia ari rabu buat training tapi salji round kedua lebat turun kat Istanbul senja tu dia pun terus balik Laut Itam.
Escape!
Tapi sebenornya rindu kat teman kot! He he heh!



Pagi kelima ni mentari memancor. Semalam dan sehari sebelumnya salji turun lagi di Laut Hitam. Tapi rasanya tak seteruk Istanbul yg siap dengan ruzgar (angin) kuat. Ari ni salji berhenti. Baru cerah sikit gambor.

Masa memola sampai ari selasa tu teman perati banyak pembaruan dkt rumoh Mr T dan rumoh mertua. Ada beberapa binaan baru termasuk fırın (tempat bakery) ni. Dulu dia kat belakang rumoh mertua, ni dah depan laman. Nanti teman citer lain pasal pembangunan ni.

Ni imej semalam masa salji tengah turun lebat. Teman tido rumoh Kak Emine 2 malam. Bila Mr T balik teman gi rumoh mertua seberang jalan, teman dah cakap kalau dia mai teman dok dengan mertua. Mertua pun sorang, elok bermesra dengan mertua pulak. Mr T kata Ok. Orang nak cuti-cuti Turki ni.

Semalam sehari suntuk salji turun jadi teman dok memerap jer sambe baca novel. Mak mertua sibuk masak itu ini utk menantu Malaya dia. Teman tengok dia bakor 3 biji kentang, rebus makarna (home-made pasta), sup pilav dll dari sumber tumbuhan. Hmm jadi vegetarian ler teman jawabnya...
Lebih korang kul 11 Hala (mak sedara Mr T belah bapak dia) datang. Melepak rumoh jiran adalah past-time kaum wanita di Kg Deredebi. Hala ni tak tau nama dia tapi dia sedara Mr T yg teman gemor sebab dia lembut dan tak menceceh. Muka serius tapi baik. Dia ucapkan teman, Hosgeldeniz (Selamat Datang) dan doakan supaya ibadat haji teman diterimaNya.

Elok dia datang masuk waktu zohor, dia pun solat. Elok ezan jumaat tu, salji pun turun. Orang Turki anggap salji tu rahmat dari Allah. Seropa kita kata ujan tu rahmat dari Dia.
Pas solat kami makan tengah hari...rezki Hala. Dia lepak dekat 4 jam. Biasa tu.

Pagi tu teman ada nyongket ke sunga Deredebi.
Esok-esok teman buat entry pasa sunga ni yek!

Ni kahvaltı (sarapan) pagi tadi.
Yang putih bersenduk tu yoghurt manis mertua buat dan yg putih 2 potong tu keju mertua buat semalam. Sebelah keju tu jem buah yg deme buat gak.
Meh kome!

32 comments:

  1. salam kak

    wow nice!! ske views sungai deredebi diliputi salji nan memutih :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak..

    Buka2 je nampak roti bakar,terliur pulak rasanya,yang best lagi sebab semuanya home made.
    Cepatnya Mr T menyusul akak, rindu betul lah tu, hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Ajernyer ye...mende2 yg kita buat sendiri lebih bersih dan berkhasiat. Ha ha...bukan apa Yong, kalau dia cross the brıdge masuk Eropah tu, memang jam 2-3 jam sbb salji kalau lebat İstanbul mmg jem teruk. Baik dia balik kampong, bukan perlu dia gi ofis pung!

      Delete
  3. Salam Helli,
    Lain kali hang cerita la pulak ikan jenih apa yang dok dalam sungai sejuk Deredebi tuh... takkan sepat ronggeng kot, mengarut betoi Mak Long hang nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pal Long,
      İdok teman berani nak nyelam dlm ayor sejuk tu...yg pasti ikan puyu dan sepat memang takde!

      Delete
  4. assalamualaikum..kak...
    rajin mak mertua akak....beruntung lah akak ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Eita,

      Bukan senang wooo...jauh dtng menantu dia tuh!

      Delete
  5. Salam kak Ima, bahaya tau Kaz baca blog kak Ima, tak fasal2 mengidam nak mkn makanan turki. Ni dah terliur tgk roti bakar kat atas tu. Npk sedap sgt especially bila ada homemade cheese tu. Adakah Kaz perlu terbang ke Turki sekrg juga, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kaz,

      Tak ngape...buleh impikan seindahnya. Tp mana tau ada rezki satu ari nanti. Mana tau akak buat contest hadiah dia cheese mak mertua? Keep on reading, nanti ada gambor istimewa utk Kaz.

      Delete
  6. Salam Yong...

    kat Kelumpo la ni panehnya menghenang2, sampei ghase tak buleh nak mukok mate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      yaa..gitu akak dengor panehnyer, sini sejuk bebenur pulak...apa2 pun Alhamdulillah takde yg mati kepanasan di Msia, kat Eropah rama yg mati beku!

      Delete
  7. Salam kenai Yong

    Santai baca blog Yong ni. Sejuk memanjang.. bile nak balik Paghit ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kenei Yob/Yong, tima kasih sudi dtng...Hoşgeldeniz! Kena santai, orang letih mace blog berat2 ni. Parit dah 2-3 balik tahun lepas, ni giliran suami pulak jumpa kita!

      Delete
  8. salam kak,
    take care kat sana kak.. imah baca paper, suhu turun hampir -39.. kat sini sejuk baru takat mandi pagi dah gigil2.. isyh! tak dapat la imah bayang kalo g oversea sesejuk itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sALAM yONG,
      Memang sejuk bebenor, kalau kome yg jenih tak tahan sejuk mau ketor!

      Delete
  9. Salam Kak Yong!
    Dok kat Msia ni takde salji..bila nengok gambo salji salji tepi longkang, pokok, etc ni mcm menarik bebenor la plak.

    Terasa benor nak berguling guling kat situ..hehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Hairil,

      Akak buat dah bergulin, kat Kg Deredebi! Kalau buat kat Başaksehir, haruıh semua jiran kuar tengok.

      Delete
  10. ni dah masuk kali ke 6 type komen tapi tak lepas2.. rasa nak tumbuk2 laptop..

    lawonya foto kat sg derebi..

    ater perasaan geram ni membuak2 sebab tengok keju, butter & yogurt buat sendiri tu... haiipp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Haiiippp...kalau ada rezki, dpt ler merasa Yong!

      Delete
    2. brrrrrrrrrrrr sejuknyaaaaa...tgk salji memutih tu pun dah terasa sejuk smp ke tulang itam

      Delete
  11. Akakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk... Ayang jelezzzz ni tengok gambar2 akak ni.. Cantik tu gambar kat sg deredebi. Terbaik..
    Keju mak mertua pun teman negok telan air liur je.. Bertuah bertuah..
    Akak, kwn teman bdk parit tu dah start komen kat akak (Dunia Pengembara)..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yaaaaaaa....amboi panjang dia pangge. Alhamdulillah dan tima kasih, kekadang mmg rasa bertuah Yong! Ah'ha dia udah tulih kat akak!

      Delete
  12. Salam Kak Halima.
    Lama tak singgah merajuk ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, idak merajuk...tapi sejuuuuk!

      Delete
  13. assalamualaikum kak Halima, tengok gambar2 akak tu dah terbayang betapa sejukknya kat sana... Sini dengan suhu -6 pun saya dah menggigil2 dalam rumah... Dah pakai 3 helai walaupun pasang heater... Take care kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Istanbul tak sejuk sngt Harleena. Tp -6 sejuk tu. Awak pun jaga diri bebaik!

      Delete
  14. Salam kak Yong...Malaysia memang paneh sbb Pemimpin2 zalim bikin panas dengan dosa2 deme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Naim, patut ler rasa bahang sampai sini!

      Delete
  15. salam kakak hajah halima..
    bestnye tengok suasana musim salji.. tak boleh nak bayangkan sejuknyee.. mana ABC???

    ReplyDelete
  16. salam akak...
    lawa bebeno view kat kampung tu....
    bubuh le bideo kak oi...ni dah seken taim mintak bideo ni...

    jem buah tu macam mengancam le...

    ReplyDelete