Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, October 3, 2010

Kalamari Tuaran dan Onion Rings


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Tajuk cam gempaq jer, tapi bukan apa pun. Hari tu teman kabor teman gi Tamu kat Tuaran kan? Dalam pusing-pusing tu, berlaga bahu, bergesel siku, terhantuk kepala, dapat ler teman beli 2 ekor udang rimo dan sekor sotong panjang. Kome heran ke teman beli sekor dua jer? Ater teman makan sorang jer, kakak teman tak bape makan seafood ni kecuali ikan. Tapi dia mazhab Shafie gak. Gata katanya. Malam tadi teman sorang jer kat rumah, tak berbaloi masak nasi dengan gulai dan lauk pauk. Ahhh buat stail Asia Foof Channel ler (AFC kat Astro tu). Tu gambor sepotong kalamari Tuaran celup tepong lepas teman menari 15 minit kat dapur!

Memula defrost sotong tu. Nak tau saiz, tengok bila dia dok bersanding sebelah sudu makan (ya, sudu meja tu, bukan sudu teh). Sebenornya ekor dia dah kena potong 3 ari lepas, teman masak dengan tagliatele. Goreng ala-ala mee goreng. Udang rimo tu memula teman ingat nak korbankan gak malam tu tapi teman ubah pikioran, takmo kolesterol naik konon.


Bersihkan sotong tu, buang kulit luor dia kalau kome rajin; buang lendior dia dan plastik dalam badan dia tu. Pas basuh-basuh potong bulat. Sotong ni masa teman beli ari tu memang fresh, masih mengelejat lagi, jadi bau tak hanyor ler. Ngam-ngam dapat sepuluh cincin. Cukup untuk makan kenyang dan kalau ada lebih buleh buat cincin hantaran!



Sebab malam teman tak bape rajin makan nasi, nak bagi kenyang amik sebiji kentang, basuh luor dia dan potong panjang. Kentang jenih ni takyah buang kulit, dah nipis bebenor. Tapi kentang jenih ni tak sedap buat fries, dia lembut bila dah masak tapi tu jer kentang yang ada kat dalam bakui dapur tu...


Teman teringin nak makan onion rings. Ari tu tengok dalam AFC, sorang chef tu masak rings ni, rangup. Teman pun tirulah cara dia buat. Sayangnya teman takdok Bombay Onion, yang putih tu elok buat rings. Ahhh paka jer bawang besor merah ni. Hiris tebal-tebal ye kome. Nipis-nipis tak jadi.



Teman goreng kentang dalam kuali kecik guna minyak jagung kot. Lupa nak check tapi bukan minyak kelapa sawit. Werne dia ning jer. Sehhhhh...!
Pas 5-7 minit masak ler kentang tu.



Sebelum tu teman buat batter - tepung gandum+tepung jagung+tepung Adabi sikit, boh lada itam dan garam, bancuh dengan ayor. Bior pekat. Kome masukkan sotong tu dalam batter ni, gaul-gaul. Pastu dalam sebuah bekas, boh tepung kering. Kome salut sotong tadi macam bagi dia paka bedak ler. Dah lumur berabuk tu, kome masukkan dalam kuali, api nak kuat sikit...sikit jer jangan kuat banyak.
Seehhhhh....! Jangan balik-balik selalu. Bior deme garing sendiri baru balikkan. Dah nampak kuning dan garing tu angkat boh atas kertas dapor yang serap minyak tu.
Buat cara sama dengan onion rings tadi. Tepung serbuk tu yang membuat deme ni rangup, krup... krup.. krup!



Tadaaaa...! Siap sepinggan dinner teman semalam - sotong goreng celup dan salut tepung, onion rings dan fries (fries dalam piring lain). Untuk balance dan sihat, kena ler makan dengan salad ke; teman boh 1 1/2 biji tomato, timun dan daun ketumbar. Maaf ler onion rings teman nampok buruk benor tapi rasa dia...hem hem...sedap Yong. Manis dan rangup!
Kalamari tu? Kenyal-kenyal. Teman idok suka makan bersos jadi ratah gitu jer ler. Minum milo satu mug. Alhamdulillah kenyang gak.
Jom kome makan same...!
P.S Entry ni teman dedikasikan khas untuk Frau Badariah di Sek Men Sains Pokok Sena, dengan pesanan, 'Jangan riso, nanti kita berkelah kalamari, udang dan onion rings sebakui bila miker datang Shah Alam...InsyaAllah!'





15 comments:

  1. Salam yong,
    mengeghecor ayo lio teman nengok sotong goren bersalut tepong mike yong. Makanan laut kat KK (bukan K.Kangsar) memang fresh. Pasei bab masakni teman aje minat bebeno. Kalo deme bagi dende muat koje dighomah teman milih ke dapo, yang lain x beghape nak gemo.

    ReplyDelete
  2. kak limah,
    masa bujang dulu selalu juga masak cam ni...
    la ni suami & anak2 x suka sotong goreng bersalut tu...

    ReplyDelete
  3. Salam Yob Tinuj, yaa kat sabah ni jer sedap makan seafood, fresh bebenor dan geram tengok deme ni kat pasao dan tamu, err geram kat seafood tu bukan kat penjual yg hensom tu. Kalau kat semenanjung seafood deme layu cam tak cukup tidor. Weh sama kite suka ke dapor yek? ade ker resepi best boh dlm blog Yob tu.

    ReplyDelete
  4. Salam KakYong, Ater takder ler masak lagi sotong celup wlupun Kak Yong suka? Hmm akak kalau suka masak jer kalau org lain tak suka itu deme punya problem. Suami akak wlupun tak buleh makan dia tak halang akak masak tp akak idak campur dlm makanan dia, buat asing. Bnyk koje tp ati senang. He he!

    ReplyDelete
  5. Ishh terliur nengok menu sotong ngan kalamari rings celup tepung makan lak ngan salad... bagus gak idea camni bleh turunkan berat badan, simple je tapi kenyang... betul kater akak tu, aper yg kiter suker masak aje, org lain tak suker itu deme punyer problem... teman suker gak masak, lepaih kawin lagi ler kena masak...masakkan utk suami aper dia suker nak makan layan aje... syukurlah dia tak cerewet..makan aje... resepi simple cam akak bagi ni elok gak buat dinner... sebulan bleh kempis perut ni...hehe...

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Halima....
    nampak simple menu dinner Akak...
    tapi tu diaa....
    penoh sepinggannn tuuu.....
    bulih ke habeh soghang2 makan ???
    beso beno le sotong tuuu......
    mughah ke kat sane tu kak???

    ReplyDelete
  7. Salam Cikgu Nuzhah, ha sonok yek bercuti ke Cameron? Sejuk-sejukkkk. Akak suka masak cam ni kalau x makan nasi. Kat M'sia boleh buat tp kat Turki takdok sotong,udang,ketam, akak bantai makan lamb atau ayam. Susut gak badan sbb makan karbo (roti) sikit jer, daging dgn sayor/salad yg akak mkn bnyk! Kulit pun cantik lemuih...

    ReplyDelete
  8. Salam Yob Shahril, pe kabor org Lahat? Baby sihat? Haa mana tak penuh sepinggan, sotong tu panjang separuh tangan akak ni! Tu yg kensel masak udang rimo tu! Mmg muroh seafood kat Sabah ni, fresh pulak. Org bwk seafood ke pasor tak dan duduk pelanggan dh serbu. Nanti akak tulis entry pasa Tamu Tuaran. Eh pasa makan lauk dan sayor bnyk tu beres...InsyaAllah abis Yob! Err 2 ekor udng saiz tu RM7.80, tapi gi kedai nasi kandaq mamak, sekor deme bantai jue RM20! nampak tak bape deme untung?

    ReplyDelete
  9. itu diaaa.....separuh tangan akak???...... uiiishhh muntah makan seafood camtu.....
    untung jugak dudok sane yee....
    beli baghang basah camtu mughah....
    kalo sini mahei lagi kak....
    tak kighe le ambik daghi jeti kuale sepetang kee.....
    jeti mane kee....mahei lagiii....cehhh

    ReplyDelete
  10. Yong Halimah,

    Satu lagi pekaghe yang teman ingat makan kat Sabah ni, makan le ape jenih yang begoren (mee,nasi,meehon ato ketio)mesti diseghetekan dengan semangkuk kuah sup. Tapi idak le teman nyughoh sotong bebungkuih tepung yang mike gorentu dicelop dalam ayo sup pulak...

    ReplyDelete
  11. Salam Yob Shahril, tahniah miker jd pembaca ke 2 cross the finishing line paras 50! Berdesut laghinyer tu! Mmg Yob, pnjang sotong tu, tu sbb sekor teman makan 2 kali masak! Kat Sabah muroh sbb bnyk persaingan dn penggunanya di Sabah jer. Di Semenanjung, kalau kome takmo beli, deme anto ke KL, Penang dll. Tak merasa ler kite, terkebil-kebil!

    ReplyDelete
  12. Salam Yob Tinuj, rasanyer dh banyak kali Yob ziarah tp masih 2 visit jer, pelik pulak. Err teman ni jarang mkn kat luor di Sabah ni sbb deme suka boh Msg dlm makanan deme. Lalu kat restoran deme, ada bau benda tu. Kuat baunyer Yob! Tambah yg bersup! Jadi terpaksa ler mkn di rumah jer. Lagi sedap kite masa Yob! Yob dok mana ni? Kole? Nanti rekomen tmpt makan yg best-best Yob!

    ReplyDelete
  13. Salam yong,
    Teman nyengok blog mike takde niat aih.. nak ngeros laen. Teman nak nunjukkan yang teman seghonok dng gelagat kengkawan sambei nyokong blog mengkeme. Sape nak dapat dapat le tak teman heghankan. Teman dah tersilap taip name tinuj lepaih ke tunuj pulak, kalo mike leh delete teman buat baghu. Itu pun jenuh teman nak masuk tak disionye, gamaknye line tak brghape nak clear, bila dah dapat nama yang teman tait pulak salah. Betui kate mike tu pasei msg manyak beno di coghah di deme silap aghih bulan muntah monggek jadinye.

    ReplyDelete
  14. Salam Yob Tinuj, tu dia aih, 'muntah monggek'! Apa mende tu Yob, tak penah dengor? Cer explain. Tulah teman pikior silap tulih nama jd bila Yob masuk guna nama lama, dia tak siolah. Nak delete ke? Nanti saya delete kalau buleh, nanti Yob masuk lain. Tima kasih selalu ziarah blog teman ni.

    ReplyDelete
  15. Salam yong,

    muntah monggek = terover over muntahnye

    ReplyDelete