Moh Kite Follow Sesame...

Friday, October 22, 2010

Selamat Datang Ke Sabah Darul Imigran!



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Teman suka negeri Sabah. Orang dia lemah-lembik, peramah, merendah diri, prihatin dan pemurah. Punya pemurah dia jadi tumpuan orang ramai - dari luor dan dalam...yang banyak dari luor, termasuk teman. Hiikksss...





Sini orang tempatan tak bape ramai dibanding orang luor. Koje punyalah banyak dan mudah didapati. Tengok reklam ni. Nak koje kat Sabah tak payah ada diploma, degree atau masters weh. Ase tau nulih cukup. Bereh!




Tu yang rama orang datang cari koje kat Sabah. Ada dari negara seberang laut. Ada yang memang mok pok dia dah dok lama di sini. Kewarganegaraan? Wallahualam! Tu yang rama Suratman, Sudirman, Suparman dan Superman bekerja mencari rejeki di Sabah.
Yong: "Bape secucuk ni...?"
Superman: "Singgit je Makcik."
Yong: "Err...amende ni?"
Superman: "Bontot..!"
Errrrkkk!




Deme ni rajin koje. Segala satnike mende deme jual. Antara yang populer ialah rokok. Teman tak tanya bape rega sekotak. Sebelum ni teman lebih curious pada bebudak bawah umor yang menjajanyer. Yang menjual ada yang kenit sampai yang tua bangka, laki pompuan. Ade satu kakak tu berjaja mawak cucu umor 15 bulan, dok dalam buai. Heee siannya nak cari nafkah!




Ni lah jenama rokok yang deme jual. Tak penah teman nengok! Deme ciplak nama company penyiaraan ke? Deme kata rokok ni datang dari Labuan. Sapalah punya koje yang mawak masuk mende ni dan agih-agihkan pada orang tua dan kekanak jaje benda tak gune ni! Maaf yer orang yang merokok,...jangan teraserrr!





Apa koje pun deme buleh buat. Menjahit dan alter satnika pakaian dan seluor. Alter suor RM5! Ni Kakak ni antara penjahit wanita yang dalam kategori minoriti. Selebihnya penjahit lelaki. Bila teman interview, memalu kakak ni. Dia cam riso ingat teman ni dari jabatan memana. Berpanas deme dok tepi laluan luor Pasar Phillipines. Kalau ujan deme bertempiaranlah kot.





Kome kalau teringin makan menu Jawa takyah ler kuor duit terbang ke Jakarta yek. Gi ngelewor kat KK ni, banyak restoran jual masakan Jowo. Sila mampir Buk...




Hah soto dan coto Makassar pun ada! Sila Buk...makan apa?
Teman makan di salah sebuah gerai di sini. Nampak masakan dia ala-ala Melayu semenanjung dan ada yang nampak cam masakan Padang. Tapi bila teman amik kari ayam dia, tak rasa kari. Nak kata rasa gulai lemak pun idok. Ropa jer kari. Ape-ape aje ler...
Tapi yang bagusnyer deme masih amalkan sedekah. Pisang free atas meja. Mungkin sebab ari ni hari Jemahat Al-Mubaraq!
Terima kasih Buk!















13 comments:

  1. salam ziarah...sonoknya bc citer org perak yg jauh merantau nie..asal parit yerk???udah nk dekat ngan keme ler....

    ReplyDelete
  2. Salam Yong Azatie, Hosgeldeniz dan Selamat Datang! Terima kasih sudi mampir...he he ckp Bhsa Indonesia jap! Ya, ase Parit. Dok mane tu? Moh masuk jd Follower. Nanti ada peraduan tau. Rajin2 ler nyinggah ye?

    ReplyDelete
  3. salam ziarah...

    bestnya dpt merantau...baca kt sini pun dh best....kalau dapat peluang lagi best...

    New Entry "Manusia Zaman Batu Muncul Depan Rumah…"

    ReplyDelete
  4. Salam kenalan buk!

    kawan2 yang dah g sabah semua ka ta best
    buat masa ni me tak suka sabah .. sebab insiden me kekejangan otak mengenangkan gangguan cinta sabahan ... hukhukhuk

    psst : montot tu kater deme sedap ..eyerr ke ???

    mampir dulu ya

    ReplyDelete
  5. Salam Yong Syamila, Hosgeldenis dan Selamat Datang Buk, tima kasih sudi ziarah dan baca. Nanti jd pembaca Yong ya. Nanti Yong gi miker punya blog. Skrng nk makan tengah hari. Tapi nak cari nasi Melayu gak. Semoga terhibur nanti baca entry akak yang tak ketahuan!

    ReplyDelete
  6. Salam Adik Tash, Hosgeldeniz dan Selamat Datang! Panggil adik sbb nmpk muka cun! Tima kasih sudi mampir ke blog Buk ni! Ya, Sabah kureng best tang makanan, tak ngam dgn selera semenanjung. Tp pasa alam semulajadi mmg best! Yo...ada kes cintan ye! Takper sabor jer lah dulu, nanti ada pengganti!

    ReplyDelete
  7. Adik Tash, montot tu tak penah makan...tapi dia lemak jer kan? Errrk!

    ReplyDelete
  8. salam. kakpah baca dan sama-sama ikut kembara ke kk.
    tapi kakpah balik dulu ye...

    ReplyDelete
  9. Salam KakPah, Hosgeldeniz dan Selamat Datang. Terima kasih sudi singgah. Moh kite ke ladang hazelnut pulak!

    ReplyDelete
  10. heheheh cun tak cun sngt la ..hahhaha
    *klakar la akak ni

    kak montot ayam tu sedap kalu goreng ...
    tapi yang kat sn nyer xtau lah sedap ke idak
    kwn2 kata sedap sebab lain dr yg lain cr masakannyer ...

    ReplyDelete
  11. tiap taun saya balik sabah.. kesian dgn nasib bumiputeranya... mungkinkah suatu masa nanti Sabah tergadai jua...

    ReplyDelete
  12. Salam Yob Samad, ya betoi...ada dengor2 orng local yg kurang senang kehadiran rama imigran dan baka2 deme ni. Tu salah sapa?

    ReplyDelete
  13. Sampai sekarang bilangan mereka makin bertambah, & dilindungi kerajaan Sekarang, Projek i.c sana sini.

    ReplyDelete