Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, December 13, 2012

MOH IKUT BUDAK KECIK SUSUP-SASAP DI LADANG HAZELNUT, TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Ceria, teman udoh balik kampong mak di Parit, Perok. Dapat ler merasa sikit deghoyan. Tempoyak usoh cakap, tiap-tiap hari. Pastu badan berpeluh-peluh! Ni nak citer pasa Mursel Taha, cucu sedara Mr T, susup-sasap  dlm semak! Gambor dia didukung sorang pekerja Kurdish.

Satu petang biras teman Nevin ajak teman dan Mursel gi ladang sedara nak kutip buah tin dan sayuran. Ni rumoh ladang sedara tu, sepupu Mr T.
Ladang dan kebun deme ngadap bukit. Ladang hazelnut kami memang ataih bukit tp ladang deme ni buleh nampak Kampong Deredebi dan jalan ke Akcakoca, tuuu kat background. Belakang bukit tu Laut Hitam. Nevin tengah petik sayur panjar yg pahit tu!
Pokok daun-daun besor ni, pokok tin, fig kata omputih!
Kalau kaler dia warna ungu gelap, tu kira masaklah tu. Ulur kat Mursel, dia buat tak heran!
Kita koyak buah tu, ni ropa isinya, lembik-lembik dan manis!
Kalau orang kita tak bagi anak-anak susup-sasap dlm belukar, orang kampong Turki dibiornya. Utan deme tak mandang nyamuk dan serangga, tu pasainya!
Mursel jumpa buoh tomato kunin. Dia picit-picit, pastu dibuangnya!
Jumpa pokok cili, dia petik cili tu pastu digentel-gentel. Cili deme tak pedeh, usoh riso!
Kavalti di Farmhouse. Roti yg dibakor sendiri, ada 2 jenis keju putih dan cheese spread. Pil tu utk Nevin yg ada sakit kencin manis. Bila ada kentang goren, laju sikit teman makan!
Pemberitahuan: Teman selalu lupa nak kabor, anjin mertua, si Karabas telah meninggal dunia. Mr T labun termakan racun atau keracunan. Teman sedih bebenor masa Mr T citer, rasa nak nangis! Ni Karabas tengah bergelut makan roti yg teman bagi bulan Februari tahun ni. RIP Karabas!

38 comments:

  1. Assallammualaikum Puan..

    Sedihnya baca pasal Karabas tu.. Sebelum2 ni ada baca citer pasal dia.. Walaupun dia cuma seekor anjing, banyak jasanya pada keluarga kan.. Pasni ada la pengganti dia tu kan.. RIP Karabas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan, saya ni adik yang guna nick lovelypresents tu sebelum ni.. hehe.. kang Puan tak tau pulok sape yang mengomen ni.. haha

      Delete
    2. Salam, kenal dah tp always tulis @ lepas nama tu supaya akak tak lupa, tapi lelama nanti ingatlah. Masih belum pos FM kat Ayu, sibuk memanjang. In Shaa Allah esok!

      Delete
  2. DeeDee Yong Halima...

    Biler agaknyer gua cukup duit nak nyongket ke Turki nih... semedang jer kerin....

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob C++,
      ater kita berjuang dulu, kendian baru nyongket! Next jelajah Msia oleh PR kat ne? Teman rasa nak terjah jugak!

      Delete
  3. As-Salam Akak.........lama tak nyingah, almaklum la bizi cari pitih....la ni dah musim apa yer kat Turkistan la ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Din,
      bizi cari pitih utk kuarga takpa. Akak dah balik Malaya.
      Sekarang udoh masuk musim sejuk, salji akan turun bila-bila masa!

      Delete
  4. Replies
    1. Salam Yong,
      geram jer, nanti dia cubit, kuat mencubit dia nih!

      Delete
  5. sedih rasa karabas dah takde... mursel tu kalo susup sasap kt malaya ni mau kena kidnap nnti.. udah le comel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mulan,

      Mungkin nanti mertua amik anjing baru. Kg kat Turki ni masih selamat utk bebudak susup-sasap, takde org nak kidnap.

      Delete
  6. walaupun depa berpanas,main dalam semak...tp kulit depa tetap merah gebu...ishhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Udoh pun sejuk, nampak ler putih gebu!

      Delete
  7. RIP karabas......ada deme cari si pengganti karabas ke Yong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Mungkin mertua cari pengganti...senang tu bah!

      Delete
  8. salam yong,yang dalam piring putih tu madu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      yaa madu, dah tingge sikit, belum topup he he he!

      Delete
  9. as salam kak

    tumpang sedih karabas dah takde..tapi pelakon tarabas idop lagi kot ye kak..RIP karabas..

    weyhh mursel gentel cabai..kalau cabai malaysia abihlaa nangis..
    nice story kakak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,

      cabai deme tak pedas, tu yg gatei tangan petik dan gentel!
      Tima kasih rajin menyongket ke sini!

      Delete
  10. Kak Yong dah balik Malaya..ooooo...kami bercuti di Penang la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, dah balik kaa? Meh nak alamat rumah, nak pos brooch!

      Delete
    2. Maaf...selalu check emailmelalui phone tak nampak hide email...
      Akak check email ya...maaf sekali lagi

      Delete
  11. Salam Yong...
    Terima kasih laaa....gelang cik Wife dah dapat baru sampai tadi...saya agak sibuk sampai blog pun tak berjenguk......bila Yong nak bagitau no akaun....mungkin Yong buleh add FB saya...senang sikit berurusan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      OK kita dah geng kat FB. Akak jual rantai tangan naa!

      Delete
  12. Salam Yong,
    first time komen sebab teringat pada buah Tin fresh makan di istanbul tahun lepas...sedapnyaaaa....rindu teringat-ingat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummi Imtiyaz,
      Hosgeldeniz, selamat datang!
      Bertuah tu dpt makan fresh, lazimnya org dok kat kampong jaa jumpa yg fresh ni!

      Delete
  13. Wah bestnya dapat masuk ladang buah tin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Pe kabor?
      He he tu bukan ladang buah tin, tp ladang hazelnut tp terdapat pokok tin yg bersepah-sepah!

      Delete
  14. salam yong...
    sedapnya dpt makan buah tin segar dari pokok.... mesti sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong MaDiha,
      Alhamdulillah, sedap dan manisss!

      Delete
  15. tak adalah lagi dapat dengar citer tentang gelagat karabas... kesian dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      takpe, boleh buat citer ala-ala retro pasal dia.

      Delete
  16. Salam Yong..tamatlah perkhidmatan si Karabas ye...wa salji dah nak turun ye..first time jumpa salji kat Istanbul..alhamdulilah jumpa salji waktu usia 52 tahun!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      Tulah, pendek jaa usia dia. Sedih akak!
      Yong bertuah dpt merasa salji di Istanbul di kawasan Sultanahmet/Fatih/Beyazit tu sbb kawasan jarang salji turun dan tak berapa lebat. Kalau kat area rumah teman di Basaksehir, yaa lebat. Dan tahun ni kawasan tu pun dpt salji, 2 ari doh!

      Delete
  17. Assalamualaikum wbt
    Ate Yong udoh balik ke Paghit ke? Ghase2 teman munkalo ade doghoyan leghah sana pun udoh dihujung! Kot2 ade pun leghah Pdg Rengas. Idok ke Yong kabo kat Mursel, leghah Malaysia ni pun ada `jering` warna ungu gelap dan ade terong hutan warna kunin! Sebelah gambor Keju putih dan cheese spread ada ubat pulok tu Yong!

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Yong

    lame teman tak menziarah ke sini

    seronok yee...kat Turki...makan buah tin
    balik kampong ...makan buah doyan...

    teman kat kolumpor ni banyak kebun doyan...singgah ajer... pilih2... bayor....

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...

    Lina reader baru kat blog kak yong nih.. best nya kat turki.... bertuah yong tau...

    Hebat yer si Osman tu makan buah.. lembu malaysia makan rumput.. hahaha

    ReplyDelete