Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, December 30, 2012

KERABAT POKOK HAZELNUT, DAPAT BUOH ANGGUR DI TURKI

Assalamualaikum dan Salam Ceria, pas abis koje hazelnut, kami tak terus balik Kg Deredebi. Tapi ada koje metik sayur, kutip buoh atau kekacang. Antara buah kami kutip ialah buoh tin dan buah anggur. Buoh anggur lazimnya tumbuh liar. Hok sebesen ni dikutip utk makan tengah hari dan malam!!
Si Zeynep dgn sebesen anggur hok dipetik dekat rumoh kampong Mr T di Kg Deredebi. Di ujung musim panas banyak yg dah masak, tapi masuk bulan September deme ni masak ranum, werne dekat itam! 
Masa ni teman tengah basuh buoh yg dikutip di ladang hazelnut ataih bukit. Lazim kami petik 3-5 kilo sekali ngutip.
Abis musim hazelnut, idok kami terus balik kampong tp gi ngutip satnika buoh dan kekacang. Nevin selalu ajak teman gi ngutip buoh, walnut dan buoh berangan. Masa ni dah masuk musim luruh, suhu dah mula turun sikit.
Nevin memang ganaihlah sikit, tengah kerabat pokok hazelnut nak petik buah anggur yg menjalar sesuka ati deme. Nilah ropa pokok hazelnut kome, batang deme tak besor mana!
Bagi besor sikit gambor. Mana yg buleh dicapai, teman capai ler. Ni bukan black currant, tapi buah anggur biasa, lembut dan juicy bila dah ranum! Kena kutip cepat-cepat utk makan dan buat jus sebab dah masak bebenor!
Turun ke Kg Deredebi, tak buleh relaks. Koje membuat jus, jem, jeruk pun start! Mana-mana pokok yg berbuoh, kami petik utk buat stok makanan. Anggur di sekililing kampong atau dekat ladang/kebun dipetik dan dibuat jus.
Pegawai cukai-mencukai datang buat inspection. Si Yusuf akan rembat 1-2 tangaki buat snack!
 Lepas dibasuh, buah anggur dimasuk dalam poyok besor, diramas sikit-sikit oleh si Fatma. Pastu dimasak dgn api kayu sampai mendidih. Pastu ditapis dgn skaf lama sbb kain skaf ni macam kain muslin.
Dari 2 bakui tadi, lepas ditapis, nilah banyaknya yg dapat.Masa masak tadi tak ditambah ayor atau gula. Nanti dah dibotoikan dan bawak balik rumoh memasing, pepandai ler nak buboh gula banyak mana, kalau suka.
Jus dibotoikan, botoi diterbalikkan (jangan tanya kenapa, teman tak tau), pastu direbus botoi-botoi ni bagi pressure. Jus ni dibahagi-bahagikan antara Kak Emine, Fatma dan Zuleyha, anak menantu kami. Jus ni tahan berbulan-bulan kome! Sedaaaaappp!
Sebagai penutup, meh kahvalti dgn teman sebelum teman nyongket di sekitar Grand Bazar, Istanbul. Kalau tak makan dulu, mau pengsan kelaparan dan keletihan mencari barang yg kome pesan dulu!

49 comments:

  1. terbaekkkkkkkkkkk

    http://bintongan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jang,

      bunyi macam kamben mengembeeekkkk jer!

      Delete
  2. Kasihannya...penat akak cari barang pesanan saya...Terima kasih daun keladi...sesok nak pesan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu Mah,
      In Shaa Allah esok akak pos brooch tu, ya.

      Delete
  3. jeleslah kak, anggor satu besen besar. berapa kilo ni?

    ReplyDelete
  4. Salam Yong Sepekan

    Terer la Yong Nevin tuh...boleh geng ngan teman panjat pokok langsat...hehe....

    Bile nak nyongket ke isketambul semule Yong ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Sepekan,

      Dia lebih terer dr kita, angkat guni kacang sardin jer!

      In shaa Allah soon nak ke sana semola!

      Delete
  5. Assalam kak,

    alahai.jiwa jeles bergelodak tengok anggur2 berbesen-besen yg dipetik itu...semua pure n natural, i like.....

    Puas ler saya dok mikir kenapa deme terlingkupkan botoi2 jus tu, mesti ada kena-mengena utk tahan lama nih....huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Akak pun tak tanya kenapa diperlingkupkan botoi2 tu tp something to do with kaedah preservation!

      Delete
  6. kuat jugak yer dahan pokok hazelnut tu walaupun nampak kecik.... :)

    ReplyDelete
  7. susahnya nak mengutip hazelnut tu sampai panjat2
    dahan pulak kecik jer
    thank you kak halimaton bagi saya kacang hazelnut fresh
    walaupun hanya beli 2 stoking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Zany,
      mana pulak petik hazelnut...ni mesti tak baca caption. Nevin petik buah anggur yg tumbuh menjalar atas pokok hazelnut. Masa ni musim hazelnut dah abis!

      Delete
  8. salam Yong..untungnya ada kebun anggur..elok utk ksihatan jantung ropernya...sbb tu org turki tu kuat dan sihat kan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong,

      Alhamdulillah, nanti teman makan banyak2 di musim akan datang!

      Delete
  9. Assalamualaikum Yong...

    Bilalah teman nak meghase pengalaman ang menyeronokkan itu gamaknye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      In Shaa Allah one day, one day...

      Delete
  10. ya nya Kakcik Nur.. macam nak ikut yong balik sana rasanya..kalau di Mesia ni kita buat jus mangga cam buat jua angur tu bleh tahan lama gak gamaknya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Acik Mano,
      hok ni lebih tahan lama berbulan-bulan sbb proses merenih dan memasak dgn botoi-botoi sekali!

      Delete
  11. Assalamualaikum Kak..

    Banyaknya dapat kutip anggur sampai sebesen, kalau beli kat sini entah berapalah RM nya. Mesti fresh dan best rasanya juice tu kan, betul2 pure tak campur apa-apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      selalu kutip 3-5 kilo utk dua hari makan. Masak masak tu memang tak buboh gula, nanti nak minum kat rumah baru bancuh banyak mana nak letak!

      Delete
  12. assalammualaikum....banyaknya angggur...geram plak SA tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Amanda,
      salam kenal. Memang geram, tambah pulak banyak dan fresh!

      Delete
  13. best nyer...bertimbun buah anggur...
    bak lh sini sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Eita,
      meh ler jenjalan Istangbul!

      Delete
  14. sedapnye air anggur tu kak..saya pun terfikir kenapa dia diterbalikkan hek ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong Tie, nanti akak tanya suami akak atau sedara kat sana.

      Delete
  15. assalamualaikum kak hajjah,
    semoga sihat2 dan ceria selalu..
    berapa RM la gamaknya sebotol jus tu kalau jual..? si Yusuf pun nak jugak terlibat sama tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalkaikumsalam Hajjah,
      He he tak jual, minum sendiri. Tp ada org kampong jual jam dan sirap buah, kampong buat punya!

      Delete
  16. Bestnya buat jem/juice anggur sendiri.

    Saya suka makan anggur hitam ni. Kalau musim buah anggur ini di China, hari hari saya beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob,

      Berapa sekilo anggur kat China, Yong?

      Delete
  17. salam yong...

    chek tengah qeyau baca posting ni...huhu....geram nengok anggur..satnika buoh ada yer...buah berangan tu dah la peberet chek! waa...gambor nye takde ye yong...

    rasa macam nak ikut je yong balik kampong tu...aaaa..gewam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Murni,
      ada apa akak upload gambaw buah berangan, dlm entry dulu2!

      Delete
  18. Happy 2013...!!! Happy & healthy sokmo2..!!

    Waaahhh... Freshnya jus tu.. Patut eksport ke Malaya hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Mulan, Selamat Tahun Baru Yong!
      He he buat makan sendiri jer Yong, tak cukup nak export!

      Delete
  19. meleleh2 ayor lior teman nengok gambor anggur tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      Haa lap sikit, dah melimpah nih!

      Delete
  20. salam yong.selamat tahun baru.bior semoga yong sihat dan sentiasa cantik jelita sebab banyak makan benda fresh2 gitu.bestnya yong.awesome...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Norbaya,

      Terima kasih, aaamiiiinnn!

      Delete
  21. amboiii byknyer anggur.. kalau dapat ke anak2 saya ni memang seronok sgt ler... dorang memang suka sgt mkn anggur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      Salam kenal. Kaannnn! Bebudak kita kalau dapat mau tak naik-naik rumah, asyik dok bawah pokok jaa!

      Delete
  22. tuuu dia aihhh...berbesen2,...fresh...kat mesia ni bkn main mahal lagi..dah tu kdg2 masam mencuka rasanya..
    yg kelakar tu...sampai sanggup panjat pokok..hehe...mmg ganaih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Kam,

      Bila dia panjat maknanya tak berapa susah nak capai, ada yg menjalar jauh atas pokok besor! Yg warna itam dah manis bebenor Yong!

      Delete
  23. Salam
    Cayalah kat Nevin.. seangkatan ngan teman rupanya bab panjat memanjat ni..
    Emm.. akak, ayg ada homework utk akak, balik turkey pi tanya skt pesal kena bagi terbalik botol jus anggur tu.?? Cari eeh jawapan dia & jgn lupa jawap nanti... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Ayang,
      Ok, In Shaa Allah akan akak usahakan homework berat tuh!

      Delete
  24. saya memang penggemar anggur terutama yang bewarna hitam dan tidak ada biji. Di Malaysia susah nak dapat dan kena tengok musim. Semalam nampak jer anggur hitam di Tesco, terus capai ambil 1 pek. Teringat anggur dalam entri akk. Mohon share resepi buat jus anggur tu. menarik plak rasenyer.

    ReplyDelete
  25. as-salam..
    salam kenal akak dari blog

    http://herba-tihara.blogspot.com/2013/01/cenderahati-dari-kak-halime-blog-moh.html

    ReplyDelete