Moh Kite Follow Sesame...

Friday, January 4, 2013

MOH IKUT TEMAN SUSUP-SASAP LORONG ISTANBUL!

Assalamualaikum dan Salam Ceria di hari Jumaat yg berkat! Apa aktiviti lazim bila teman lepak di Istanbul? Salah satunya ialah ukur jalan. Dalam trip lepas teman lebih aktif berniaga, kena rajin ler nyongket cari barang, beli barang dan pos barang! Gambor ataih masjid Valide Sultan dan laluan trem di Aksaray.
Apartment Mr T terletak di Basaksehir, naik keta lebih korang 25 minit ke Fatih (kawasan pelancongan di pusat bandar), kalau naik bas antara 50-70 minit, tengok keadaan trafik. Teman ada 2 cara naik transport bas ni, naik bas 146B ke Eminonu atau naik bas 78B, turun separa jalan pastu kerabat trem ni.
Ni muzium pejabat pos, sebelah jer pejabat pos dalam bangunan zaman Roman ni. Pos Turki dah lebih 100 tahun umur dia. Tapi teman selalu tak sempat nyinggah...nak cepat mengepos!
Abis urusan mengepos barang, teman nyinggah salah satu restoren feveret teman, nama restoren kalau ditercumah "Restoren Kita"! Ikut ropa restoren, deko dan bangunan antik dia, kos tak mahal. Menu ropa ni lebih korang RM10-RM15 utk kahvalti sebegini. Lazimnya teman tambah lagi segelas cay, tambah lagi 1 Lira! (1 Lira= RM1.70).
Yang teman berkenan berkahvalti kat restoren ni lebih 3 kali dah ialah keramahan staf dia, deme rajin layan dan sentiasa tersenyum. Tengok ukiran kat tangga tu, kan teman kata antik!
Bahagian ataih restoren pun ada hiasan antik kat balkon dan tiang. Hiasan dalaman ni moden cuma stail antik tapi sebenornya restoren ni terletak di dalam bangunan lama zaman Uthmaniah jugak!
Kalau mengkome suka suasana luor atau nak merokok, boleh bersantap kat sini, tapi idok ler teman nak makan kat sini masa tu sebab cuaca dah sejuk.
Antara natang yg teman suka amik gambor ialah kedi ni. Deme ni bersepah-sepah di setiap lorong Istanbul tapi tak penah teman jumpa yg kurus, berpenyakit atau menagih dadah. Semua sihat dan gebu-gebu belaka!
Kalau teman naik bas 146B, lazimnya teman ke Grand Bazar ikut laluan lorong kecik. Pepagi orang tak berapa ramai jadi teman sempat memerhati suasana pekedai buka kedai dan mulakan biznes. Hok ni cara deme jue bawang putih. Seikat tu dekat sekilo - lebih korang RM17 sekilo. Mahei ke muroh kome weh?
Lorong-lorong menuju ke Grand Bazar ada beribu-ribu kedai, gamoknya. Ni lorong yg jue barangan permainan, stationary dan gula-gula serta coklat! Dalam kui 8 pagi pelancong tak ramai lagi! Tunggu lagi sejam yek!
Ada lorong yg banyak kedai jual trinkets - tasbih, gelang, rantai dan berbagai aksesori. Rambang mata nak pilih hok mana nak bagi anak-anak sedara! Ahhh lain hari boleh beli!
Sampai kat Misir Bazar atau Spice Market dlm bahasa Jawa, mesti ternampak bukit-bukit cili paste dan serbuk cili. Ada berbagai gred. Jeruk-meruk dan bahan-bahan kering pun banyak kat sini. Pekerja kedai melaung, "Esma, Esma!" Apa, ropa teman ni ada macam Mak Arab ke kome? Esma tu nama panggilan utk pelancong pompuan Arab ler!
Kalau kome peminat keju, kat Spice Bazar ni pun banyak, berbagai ropa dan gaya. Kome nak makan free, lalu depan gerai-gerai tu, tunjuk muka pelancongan kome tu, nanti deme offer ler sepotong. Kalau  lalu 10 buah gerai, kome boleh kenyang dah!
Jenuh tawaf beberapa lorong di luor bazar, pas solat zohor, teman pun nuju ke terminal bas. Tapi idok ler solat kat masjid Yeni Cami ni, sebab ramai bebenor pelawatnya. Tiap ari ntah berapa ribu kuar masuk, kuar masuk nak nganga tengok seni dan deko masjid. Teman solat kat salah sebuah masjid kecik kat luor bazar. 
Masjid kurun ke 15 ni (kalau tak silap) selalu jadi destinasi bergambor, filem ('Skyfall' yg terkini. 'Istanbul Aku Datang' ada ke shooting kat sini?), dan iklan. Ni sorang artis Turki sedang shooting utk sebuah iklan, kot!
Salah sorang peniaga tetap kat dataran masjid ni ialah pakcik penjual bendera - bendera Ataturk, Kelab bolasepak Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas dan Harimau Malaya.......not!
"Aye makan anggur. Kome ada?"- si Yusuf.

39 comments:

  1. Rindula pulak Istanbul. Bila balik sana lagi kak?

    ReplyDelete
  2. waduh ensem waiter di restoran itu....ihihihihi

    ReplyDelete
  3. Assallammualaikum Akak, cerita "Istanbul aku datang" tak der pun scene kat sini, ada 2 scene di Hagia Sophia & belah Asia kak.. Di University Istanbul ada satu scene.. tapi tengok cerita tu membuat saya membuak2 nak ke Istanbul lagik.. Moga Allah murahkan la rezeki nak ke Istanbul lagik.. Amin...

    ReplyDelete
  4. aduh cikgu gi seminggu tak cukup nih ;0...kalau sy lg la mau sejam 2 kat 1 kedai je hahahaa ;0

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum cikgu, seronok sangat baca kisah2 di istanbul tq

    ReplyDelete
  6. Gamaknye, deme makan keju macam makan belacan????....tahlaa...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Kak..

    Bestnya nyongket sambil cuci2 mata, dah penat Kahvalti pulak kan, best2x!!.

    ReplyDelete
  8. waahhh..kalau poket tebal..mau borong semua sobinier tu..

    ReplyDelete
  9. assalam kak yong!

    pos opis nya punya la cantik...!!!!suke nengok bazar nih. bole cuci mate. apeke mahei beno bawang nye 17 tuh? itu mau seulas guna skali msk tuh. xle lebih2. mahei!

    ReplyDelete
  10. Salam Yong,
    Comei bebenor si Yusuf tu yek. Eee geramnya, rase nak cubit cubit pipinya. Ate idok le dia ngajak orang makan pun.
    Jaki nengok dema makan anggur merenin tu.

    Keju percuma je...?!!

    ReplyDelete
  11. salam akak..amboih hensem sungguh pemandangan kat sana..hensem jugak dak kecit kat bawah tu

    ReplyDelete
  12. Wah best pulak tengok bawang puteh berikat2 tu. sesikat tu berapa ringgit?

    Sonok tengok .

    ReplyDelete
  13. Yong... mmg klass kampong yong ni...boleh longgar kpala lutut mnyongket siang malam pagi petang..dan ofcoz koyak rabak lah poket teman!!!! Oh Istanbul teman nak datang lagi!!!

    ReplyDelete
  14. Slmt thn baru Yong...moga sihat sejahtera.
    bestnya nyongket kat sana.....nengok gambar ni teringat sungguh...rasa mcm nak gi lagi.bwg ikat gitu baru sekali beli tp lupalah harganya...rasanya murah dr yg dah tak da tangkai....kalau yg tak da tangkai di Cairo ni dlm RM9 sekg...

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Yong Helime, teman nih ada soklan nok ditanya tapi segan teman nak tanya sini....boleh teman email pd Kak Yong? Mohon Kak Yong tolong nengok nengok dan jawap yea Kak Yong....plsss....

    ReplyDelete
  16. Best juga...jalan dan jalan dan jalan sambil tangan capai keju. kenyang jimat duit belanja makan di Istanbul.

    ReplyDelete
  17. nak kumpul duit gi istanbul ler pulak...hihi....

    ReplyDelete
  18. akak, staf restoran tu, yg sorang macam muka ustat don..hikhik
    :)

    ReplyDelete
  19. I miss Istanbul....yong, bawalah daku pergi..huhuhu...nak jalan puas2 kat grand bazaar n spice market tu...tak abis pusing tauuu...huhu

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum kak..
    hehehe..yusuf yg comei sbg penutup bicara....akak mmg ada apa muka ala2 arab tu....pejabat pos?..terus teringat kat poskad..:)

    ReplyDelete
  21. Isshhhh tak sabor nak nyongket ke Turki.. Ohhh yusof, rasa nak kidnap je...

    ReplyDelete
  22. Insya-Allah jika ada rezeki nak juga ke Instanbul...

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. salam yong,terbaek.story n pic2.keep it up.

    ReplyDelete
  25. Salam kak yong, lama x singgah sini..sibuk sngt..entry saya pon dah tersangkut lama x sambong..ha..ha.. tp iyalah kan..kucing2 mika gemuk2 dan comel2...x ada yg kurus..kucing boleh menagih jugak ke..? (gelak besor saya baca statement kak yong tu..ha..ha...)

    ReplyDelete
  26. Seronoknya kalau dapat gi Turki.Bilalah agaknya ye?

    ReplyDelete
  27. best nyer gi shopping sini..
    jenuh berjalan ni

    ReplyDelete
  28. DeeDee Yong Halima...

    Pergh.. macam best la kalu dapat pi Turki.. Tambah lagi gua nih giler tangkap gambor... pergh... best....

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
  29. yg best nampak bersih je kakilima nyer...kalu kat sini nampakler puntung rokok la, botol air mineral la, sarung makann ringan ..... pampers pun kekadang bersepah....

    ReplyDelete
  30. siyes restoran tu dlm bangunan lama? cantik dan tegap ah..superb!!

    teringat cerita istanbul aku datang..he3

    ReplyDelete
  31. tetiba terinagt pula citer "istanbul aku datang".. hihi

    ReplyDelete
  32. Salam Ukhwah kak..
    pertama kali singgah ke sini..
    baca blog akak, rasa seronok je..
    terserlah keramahan akak..
    ade di selitkan bahasa loghat penghok ye..

    ate.. yong oghang penghok ke ?? (^_~)
    >> nisah follow sini..

    ReplyDelete
  33. Lawo tempat ni... Blog teman takde cerita jenjalan obesi camni pun. Aduyai... Hehehehe.

    ReplyDelete
  34. salam kenal... blog tiha info pasal blog ni.. lama dah follow.. hari ni betul2 follow he he.. ari tu blurr sikit... seronok balik sana ya!

    ReplyDelete
  35. yong, kalau lah teman boleh ajak fren2 ke Turkey ni then kira semi back packer dan jumpa Yong mintak jadi tour guide kitarang, best kann. tapi teman dan amik package dia lah.. kena ikut itinerary dia lah kann..

    ReplyDelete
  36. sedap nye yusuf makan anggur...

    banyak2 gambo..gambo yusuf jugak yg berkenan...hehhehehe

    ReplyDelete
  37. salam kenal kak...baru je folo blog ni..seronok teman bace kesahnya...tp bukan org perak..saje gimik...tetiba teringat "istanbul aku datang" dtg dr blog kak tiha...salam ukhwah akak

    ReplyDelete
  38. Salam Yong, rasanya kalau nk beli kismis muroh lagi kat spice market tu drpd grand bazaar...sbb dah terkena..tapi tak ngape deme semua ramah melayan org Malaysia...siap pandai cakap melayu sikit2 kat spice market tu...saya sempat juga solat di masjid ataih tu tp susah nk berwudhu'...

    ReplyDelete
  39. apa khabor kak? Lama tak nyinggah sini.. tetiba rindu pulak nak baca entri akak. hehehe. Bestnya Istanbul ni. sejak tengok citer Istanbul aku datang, teringin gak nak gi sana tu...

    ReplyDelete