Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, January 26, 2013

ISTANBUL TEMAN DATANG....LAGIIIIII!!!

Assalamualaikum, err...teman dah balik Stambul semula, Sabtu lepas...tu yg blog tak hapdet dan komen tak berbalas! Trip ni reman ajak sorang kawan baik ke sini, dalam perjalanan dia ke England...
Sekarang tengah musim sejuk, jadi cuaca kekadang gelap dan ujan, tp ada masa sunny! Ni waktu senja kat blok apartment kami! By the way, masa teman balik ni, Mr T takde...dia masih kat fadang fasir!
Dah bawak kawan tu, kena ler bawak dia nyongket ke Grand Bazar. Kawan teman tu beli sepasang kasut kulit...comey gak kasut dia tuh! Pekedai pun peramah!
Lazim kami kuar pepagi nak berebut bas, sbb naik bas dr Basaksehir mau makan 45-60 minit sebab jem! Bila sampai pusat bandar, kami dah lapor ler, mentekedarah kat memana restoren atau kiosk yg bersepah kat Stambul ni.
Ada masanya kami pelanggan yg terawal, siap dapat diskaun! Teman perkenalkan 'kahvalti' pd kawan teman tu! Sapa yg baru follow blog teman, 'kahvalti' tu sarapan!
Selain makan-makan, kami beli-belah kat Grand Bazar dan kawasan sekitar. Teman lebih banyak layan FB teman sbb ramai kenkawan FB teman order barang...antaranya kasut kulit Turki!
Kawan teman, Yasleh, rembat sepasang kasut kulit...lawor bebenor! 
Kalau mengkome nak merasa pakai beg tangan cam Kak Rosmah, adaaaaa...ni 'Hermes' seropa dgn Kak Mah punya, kulit lembu ori, tapi harga jauuuuh lebih muroh dari Birkin Kak Mah!  
Selain dari tu, teman jual gak tudung Turki berkait renda...eksklusif nih! 
Kome ni bila dengor nama Istanbul atau tengok gambor bandar Istanbul, kome mesti sebut 'Istanbul Aku Datang', pasai pe ehh? Semalam bawak kawan naik feri cruise! Bayor Lira 12 jer (tahun lepas Lira 10!), tapi kalau kome ikut pakej, kena semelih US$60!


31 comments:

  1. salam k yong,dalam mangkuk putih tu 2 biji telur mata lembu ke?sedapnya,nak gi goreng lah utk bfast nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Norbaya,
      yaa tu telur mata lembu, breakfast kat airport Ataturk.

      Delete
  2. Salam Halima,
    Terima kasih atas kiriman b.aprikot tu.
    Sebahagian saya nak tanam di kebun.
    Salam pada Mr. T.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Prof,
      sama-sama. Nanti berbuah bagi rasa sikiiittt!
      In Shaa Allah, tp dia masih berkoje kat Iraq!

      Delete
  3. Salam kak halima..

    lama tak menjenguk sini..seronoknya nyongket!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Cikgu,
      Menyongket sambe membeli-belah utk kawan2!

      Delete
  4. macam seronok jer naik cruise tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Amin,
      seronok jugak, nampak pemandangan yg cantik, nikmati kesenian seni bina Uthmaniah (rumah semua para jutawan punya sepanjang selat tu), cuaca yg nyaman, tp masa kami gi tu, sejuklah bebenor!

      Delete
  5. seronoknya akak balik stambul semula..lawa2 handbag tu kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong Ti,
      balik rumah jaa...beg-beg deme mmg lawor sbb banyak design dan material kalau kulit memang cantik! Design kat Msia terhad!

      Delete
  6. Salam perkenalan Kak Yong,Teman baru follow blog kak yong ni,tu pun kawan teman dari parit suruh teman terjah blog kak yong ni. Seronoknya baca kesah hidup kak yong kat negeri orang ni,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong Zla, salam berkenalan jugak. Hosgeldeniz, selamat datang! Terima kasih melepak kat blog akak!

      Delete
  7. Istanbul...tunggu nak kumpul duit dulu.

    ReplyDelete
  8. Salam kAK..
    seronoknya baca kisah akak duk kat sana ye..

    >> nak mintak belikan tatler boleh tak?
    ::: Istanbul aku Datang !! slit filem tomok dgn Lisa Surihani.. femes amos kat M'sia hehhe (^_~)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nisah,
      apa benda tatler tu?
      Tatli ker? Akak tak tengok citer Lisa Surihani dan Tomok tu...

      Delete
  9. pejam celik yong kat sana, pejam celik kak yong kat mesia.. wahhhhh! syiok kite nengok nye.. nuh birkin ungu tuh cantik beno le.. ermm x dan la nak pakai.. kite ni klu pinjam hak rosmah punya ori tuh klu pakai pon org kate nipu! ye dak? ini kalau beli hak yg sini pnya lagi la org tau tipu pnya.. oh apakan daya! diri ini tak seumpama rosmah. kekekekekekek

    ReplyDelete
  10. pasti mahal kasut kulit tuh kan...??

    ReplyDelete
  11. cantik hand bag tu yong...agak2 berapa harganya?ishh tingin ank bergaya mcm kak mah le..:)

    ReplyDelete
  12. cantik gok handbag kulit lembu...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak Halimah.... lama bebeno idok dtg jenguk blog akk ni... apa habor?

    ReplyDelete
  14. salam kak


    seronok merasa musim sejuk kat stanbul hehehe

    saya tak suka teh depa psl saya rasa kelat sgt, boleh buat sembelit tu hahaha

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak yong halima...

    Memang lama sungguh tak kesini...Akak sihat?
    mudah mudahan ceria-ceria saja..

    Saya ada tengok cerita istanbul aku datang tu..Memang rasa nak ke istanbul..hihi...dia puna scene cantik2..

    tapi dia punya jalan cerita modern sangat pulak..meluat...tapi sebab nak tengok istanbul tu saya tengk gak sampai habis..:)

    Insya allah minta2 ada rezeki boleh ke sana...boleh jumpa akak...:)

    ReplyDelete
  16. Salam,
    "Istanbul Teman Tak Perghonah Datang"

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum dan slam perkenalan kak.srnok bca blog akk.sya bercdang nak melancong ke istnbul pda akhir april secara rileks n santai dlm 4 org je...ktaorg akan berada d sna dalam 7 hri...akk blh guide ktaorg msa kat sna x?or ada sespe yg akk blh perknalkan pda kmi?klu boleh kami x nak tourist guide dri agency.kmi nak tourist guide perseorgan yg bajet pnya tour..eg: student yg bljar kat sna ke...klu ada tlg mklumkan pada sya ya kak.tq

    ReplyDelete
  18. huwaaaaaa.... nak ke stambol jugaakkk...!!!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Yong, pekabo. dah balik istanbul semula ka? Teman nak kirim 2 biji fridge magnet, satu gambar istanbul dan satu lagi bentuk sudu boleh ka, kiriman taun lepas tak dapat tu yang nak oder awai2 ni.

    -shena-

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Yong, pekabo. dah balik istanbul semula ka? Teman nak kirim 2 biji fridge magnet, satu gambar istanbul dan satu lagi bentuk sudu boleh ka, kiriman taun lepas tak dapat tu yang nak oder awai2 ni.

    -shena-

    ReplyDelete
  21. kak yong! lama xjenguk blog akak.. sorry.. wah, bestnya Istanbul..fiq lepas tgk filem istanbul aku dtg..terus rasa cm nk pergi ke Istanbul :)

    ReplyDelete
  22. Salam perkenalan. nak Tanya ,kalau visit Istanbul dalam bulan ogos cuaca ok tak? adakah terlalu panas?
    bleh cadang hotel yg ok (budget/mudah dicari)
    tk

    ReplyDelete
  23. Kisah yang menarik untuk perkongsian bersama...baru jer balik dari Istanbul...memang meriah. Cadang nak pegi lagi lain masa.

    ReplyDelete