Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, February 9, 2013

BERKABUS-KABUSAN DI ISTANBUL!

Assalamualaikum dan Salam Ceria, lama bebenor teman tak layan blog, sebab asyik layan FB. Ater teman meniaga, adalah sesikit, cari duit poket! Nak blogwalk dan balas komen kome pun tak sempat! Maaf ye... Terima kasih Yong Kamisah Yusoff memberitau teman blog teman kena virus sebelum ni. Cok tesekkurlar...Allah membalas jasa baikmu!
Satu pagi yg berkabus, teman naik bas kul 6.45, sampai Eminonu 7.45 (tempat terminal). Kat dataran bas org sibuk turun bas, naik bas; turun tram, naik tram; turun feri, naik feri ! Teman tercangak-cangak. Sambe tu beli jus delima atau oren (RM3.50 utk delima segelas, dan RM1.75 utk oren).
Dari jambatan kecik tempat org memancing, snap gambor terminal dan dataran bas; gambor berbalam-balam, tak syiok langsung! Yang belakang tu bukan Masjid Biru taw!
Teman nak ke pejabat pos nak pos barang org order. Kena lalu dataran Yeni Camii atau Masjid Baru. Yg lalu-lalang ni para pekerja dan burung merpati jaa...dan pakcik jual roti simit! Filem James Bond 'Skyfall' shooting kat sini!
Hari tu jemaat, teman nunggu deme ni abis solat. Banyak masjid dan surau di dalam dan sekitar Grand Bazaar, tp selalu crowded bila jemaat! Tak boleh nak bayangkan bila ujan atau salji turun...kat mane deme berhimpit!?
Kat belakang tu...jemaah lain yg ikut imam dari surau lain, dekat-dekat surau/masjid deme kat Grand Bazar ni. Bukan kes dua imam atau mazhab lain yaa...he he he! Teman selalu solat zohor kat masjid ni sbb ada tempat wudhu yg selesa utk wanita dan ruang solat yg besar, Alhamdulillah!
Antara dagangan teman beli utk pembeli kat FB teman ialah dompet bermotif Uthmaniah. Yang itam ni design terbaru, ada Coat-of-Arms Kesultanan Uthmaniah dan lagi satu ada mohor Uthmaniah! Perrgghhh dasat!
Brooch pun orang pesan. Teman tak dpt selalu berblog sbb layan order di FB. Nak bercerita kat sini pun pendek-pendek jer kome. Kalau nak nengok atau baca status terkini, kena gi FB ler. Kalau mintak add, mesej ler teman jugak, nanti teman tak kenal pulak! 
Balik shopping dari Grand Bazar tadi, siap ujan dgn angin kuat, laporlah pulak. Singgah satu restoren tak berapa jauh dari rumah, order hok bawoh tu satu portion (satu portion 5 cucuk, tak boleh korang)! Deme pun bakor,...bakor!
Btw, pada minggu pertama teman dan kawan teman sampai, pada hari keenam, salji turun tetiba. Merasa kawan teman salji Turki. Seronok dia! Masa ni teman baru balik dari Olimpa Mall beli ayor minum. Masa pegi haluih jer salji, bila keluar Mall, merebas pulak! Esoknya cayor!

24 comments:

  1. wahhh...ada yg membeku jadi org salji tu...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yong Kam,
    Tak membeku, dah sampai rumah masa tu.
    Ada virus ke blog teman ni? Teman dah buang blog Karatijau tu...pastu OK ke dah ni? Terima kasih warning akak Yong!

    ReplyDelete
  3. fuh kereta tuh hampir ditutup salji yer...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Yong

    lame juge teman tak ziarah dini
    Alhamdulillah Yong sihat
    moge perniagaan kome terus maju


    macam mane teman nak ke FB Yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Haji Phd!
      Teman pun lama tak nyinggah blog kawan, tak sempat! Terima kasih Tuan Haji masih dok lepak sini.
      Aamiinn! Semoga berjaya walaupun kecil-kecilan biznes saya, main-main tapi seronok.
      Taip nama penuh saya Halimaton Ibrahim, nanti pilih yg ada muka Mr T sebagai profil saya! Mesej saya jugak Tuan Haji, takut saya tak perasan sbb nama kat blog lain kan!

      Delete
  5. Assalamualaikum Papa Mifz,
    pe kabor Yob? Mifz dan sekolah tadika? Salji gurau-gura namanya Yob, sebab turun kejap jer...esoknya cayor tinggal ayour!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Assalam Emaa,
      Hosgeldeniz, selamat datang, terimA kasih!

      Delete
  7. Replies
    1. Assalam Scarlett,
      Hari-hari tak sempat nak tulis he he he!

      Delete
  8. wamboii gumbiraa benor dapat menyongket kat sana ye..jaga kesihatan yong....sejok seseme nnti...Mr.T jauh yong!!!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yong Nekcik,
    Alhamdulillah setakat ni teman tak sakit apa pun, baik batuk sema atau demam. Mintak dijauhkan sakit...dok sorang ni. Mohon Allah lindungi teman!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak...
    kencang akak niaga sekarang...alhamdulillah ...

    sedap kan kak gi nyongket..dalam salji lagi..

    ReplyDelete
  11. Baru sempat nyongket ke sini, seronok juga jalan2 kan walau pun berkabus. Jumpa kat fb lah nanti ye kak, best juga boleh soping2, cuci2 mata..

    ReplyDelete
  12. patut le senyap jek dua 3 menjak ni sis..bz berbisness rope nye..saye suke..saye suke..nk minta FB email ID sis mau add.. (send to my email tinie_an@yahoo.com)

    ReplyDelete
  13. ater tak sabor2 nak nyongket turki.. bila bila bilaaaa...???

    ReplyDelete
  14. rindu salji turki! rindu baca entry yong juge...rupanya rancak di fb..apa nama fb yong? nak add jugak lah..

    ReplyDelete
  15. Wah laris perniagaan yong ye! Alhamdulillah.. satu hari nanti bolehle saya nak order pulak. :)
    Terbayang juga kalo hujan ngan saleju diorang berhimpung b3gitu atau ada khemah?

    ReplyDelete
  16. subhanallah....saja je they all solah ditengah jalan(kalau salji atau hujan cam naya?)...kalu kek mesia ni...mesjid punya le besar dan selesa...tapi kosong...

    ReplyDelete
  17. salam kak yong,

    Bila tngk gambar2 Kak yong ni memang teringat sgt dngn trip Istanbul saya. Selalu saya kalau ke mana2, saya x rasa nak pegi tmpt tu dua kali, tp bila ke Istanbul, memang rasa nak pegik lagila...mcm x puas

    ReplyDelete
  18. salam kak yong. apa habaq? hehe. moga sihat2 dan ceria dgn keluarga.

    seronok benar tgk kembara di turki. bila lah dpt sampai sana ni.hehe. tambah2 musim sejuk...mesti cantik pemandangan =)

    ReplyDelete