Moh Kite Follow Sesame...

Monday, February 25, 2013

MINUM TEH PANAS DALAM HAMAM ISTANBUL...BIOR BETOI!

Assalamualaikum dan Salam Ceria, muncul lagi setelah seminggu lebih. Nasib muncul gak kome Moh jamu mater dulu. Ni lunch teman dgn kawan yg jugak penghuni Istanbul, lepas shopping 2 jam, lapor tahap dinosaur!
Dalam musim sejuk, Turki ada 4 musim kata Mr T - sejuk, musim bunga, luruh dan musim panas. Cuaca tak menentu maksud dia. Contoh minggu lepas asyik renyai dan mendung, tapi pagi tadi cerah memancar!
Kalau hari cerah, boleh nampak mega diufuk waktu maghrib dari balkoni apartment kami di Basaksehir!
Kalau teman nak shopping beli barang orang order, teman kena kuor pepagi kul 6.45am, bas kat stesen dekat rumoh pun kosong lagi!
Kekadang teman susup-sasap ikut laluan bukan route pelancong. Jumpa makam atau kubur lama.
Salah satu kubur ni dihiasi sepokok bunga mawar. Siapalah waris yg rajin menjaganyer!
Sebelum nyongket beli-belah atau lepas pos barang di pejabat pos, teman makan sandwic utk sarapan. Kalau boh semua jenis topping, Lira 5 atau lebih korang RM8, dan 2 gelas cay panah!
Pada hari yg lain, masa teman cari tandas awam, masuk satu banguanan luor Grand Bazar. Tetiba rasa masuk gua...kelam dan bumbung cam kubah masjid. Tapi ada lampu lip-lap dan candelier!
Ropanya ni dulu sebuah hamam (tempat mandi awam, Turkish sauna), tapi udoh diubahsuai jadi restoren butik. Eksotik bangat kome!
Teman order segelas cay panah, masa tu tangan dah beku. Sambe tu mater memerhati deko restoren nih, klasik dan penuh ciri-ciri Uthmaniayah! Kat gelas cay tu ialah lampu pelita pesen lama!
Dah minum baru teman gi tandas dia! Memang zaman lama punya batu, batu slab (batu potong), bukan batu-butter kome! Tapi kena bayor gak, Lira 1 atau RM1.75. Ingat kan free!
Ada masa teman gi rumoh kawan orang Ganu yg berkawin dgn Yob Turki jugak. Deme tingge di Findikzade, tak jauh dari Aksaray.
Ni trafik waktu rush hour kul 8 am. Dalam tramway kat belakang tu padat dgn penumpang! To be continued eh...

31 comments:

  1. tempat mandi awam...cantiknya setelah diubahsuai...hiasan kat dinding tu cantik..makam yg bersih dan 'cantik' jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong,
      Hamam tak banyak org guna, jd deme buat restoren ler.

      Delete
  2. kak, rasanya kalau saya...sambil minum cay mau ambik berpuluh2 gambo. cantik bebeno le pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yana, akak amik berpuluh gak, upload 2-3 cukuplah.

      Delete
  3. salam kak,

    teringinnnn sgt nk g Istanbul...bila le ada rezeki nak ke sana

    ReplyDelete
  4. salam kak

    timbul takpe heheheheh

    sekarang berebut Travel Agent kat Tanah Melayu dok buat pakej ke Turkeye , tetiap hari promote kat surat kabar

    ReplyDelete
  5. salam kak
    saya sentiasa tertunggu-tunggu kisah dari Istanbul.....

    ReplyDelete
  6. Salam Yong,
    Subuh-subuh sepi'e dah keluornye...

    Yong mesti pandei masak kuih manis Turki nama baklava tu.. Ate dah jadi orghang sane yek

    ReplyDelete
  7. salam yong ..cer yong tinjau tinjau lampau kristal turki yang lelawa yong ...

    ReplyDelete
  8. bila diubahsuai jadi menarik pulak :)

    ReplyDelete
  9. salam yong...
    terlopong tengok ruang kubah yang ada chandelier segala tu. lawa okeh.

    ReplyDelete
  10. cantik nya hamam...!! ater bila la teman dapat sup sap kat sana tu..

    ReplyDelete
  11. Salam Yong,

    toilet dlm kedai pun kena bayar jugok..maheinya..Yong tak try ke urut2 badan kat hamam? dengor kabor kena uli mcm roti canai..

    ReplyDelete
  12. suka gambar yg ketiga tuh...pemandangan yang cukup indah...:)

    ReplyDelete
  13. bas dema sama macam bas rapid Kl juga kan...

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Puan
    sy sllu jengok blog ni baca pengalaman menarik puan kt sna. Boleh ke puan jd tourist guide bw kami jln2 round turkey.?

    ReplyDelete
  15. banyak2 gambo ...berkenan sangat kat kubur yang ada tanam bunga rose tu...

    ReplyDelete
  16. oh rindunya nak jenguk sini..alhamdulillah dpt jugak jenguk akak..bila akak nk blk malaysia ?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak. Saya akan berada di Istanbul pada March 10,11 dan 12

    ReplyDelete
  18. Salam,

    Cantik betoi lukisan kat batu nesan depa tu yer.
    Beasau2 pulak tu

    ReplyDelete
  19. masyaAllah ctknye waktu maghrib tuhhhhhhhhhhhhhhh.. bile laaa nak pndg dpan mte nih

    ReplyDelete
  20. best nyer jalan2 negara orang..boleh tengok budaya mereka..cantik2 pulak tu..:-)

    ReplyDelete
  21. masyallahhhh..cantiknya yong... geram beno teman nengok nya ni hahh..bilik ayor ghupa gitu ye..

    ReplyDelete
  22. Salam kak Yong. Sihat ler gamoknyer tu, kan?

    MasyaAllah.. hebat deko ghope tu. payah nak cari tu. Entah biler ler teman leh jalan-2 ke sane, tengok tempat oghang. :)

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum,cikgu...byk gmbr yg cikgu post, boleh jadi tourism guide dah..

    ReplyDelete
  24. cantiknya gambar2 tu... yang paling menarik perhatian saya gambar sunset tu... cantiknya... subhanallah...

    ReplyDelete
  25. Ridu cite dr yong...ye le layan FB je...

    ReplyDelete
  26. singgah tambah ilmu&salam kenal dari BS'
    As-salam

    ReplyDelete