Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, December 23, 2012

BERSALJI DI ISTANBUL, BERHUJAN DI MALEYZIA...BEST GAK MAKAN CAPATI GIANT!

Assalamualaikum dan Salam Bahagia, pe kabor mengkome? Bercuti-cutian lagi? Teman masih kalut mengepos barang yg ada mengkome order. Meh ler bagi address rumoh atau pejabat yg ada orang menyainkan nanti. Dlm 3-4 ari lepas, dari posting kenkwan FB yg duduk Istanbul, salji ada merebas 2 ari dia area Fatih/Sultanahmet. Bertuah deme, sbb kat area tu jarang salji turun. Tapi kat area teman di Basaksehir, pasti cam ni dlm gambor ni, bulan Fenruari 2012!
3 ari lepas duit yg Mr T antor melalui bank udoh masuk. Dia perintah anak tengah dia di Genze transfer duit. "Transfer ribu-riban ke Helime Mother kamu, dia gatei nak menyongket lagi!" kata Mr T. "Baeeeekkkk Baba!" jawab si Asim! Ni gambor Mr T kat kem di Rumeli, Iraq, bersama-sama para pekerja dia. Pekerja kat sini terdiri dari pelbagai kaum dan warga negara!
Sambung aktiviti di ladang hazelnut. Ni jalan menghala ke tanah ladang kuarga Mr T dan ke Farmhouse. Dari kampong Deredebi lebih korang 5 kilometer. Masa ni teman dan Nevin naik traktor!
Sebelum sampai Farmhousde, nempuh kebun sayor kami. Kami tanam (kami pulak...deme ler tanam masa musim bunga), jagung, kekacang, cabei, tomato, daun pancar...
Teman ngutip hazelnut pas breakfast, 3-4 jam gitu. Tengah hari balik makan yg dimasak Nevin atau mertua. Petang kalu rajin teman sambung ngutip. Kalau tak rajin, teman nyongket susup-sasap dlm ladang!
Kekadang bertembung salah sorang pekerja Kurdish kami. Dia ni kekadang ditugaskan urus beberapa hal proses hazelnut - amik guni, ikat guni, cari tali etc. sementara yg lain gi ngutip ntah kat ceruk mana ladang, jauuuhhhh!
Antara pokok buah terdpt kat ladang ialah pokok buah seperti pear, epal, plum, anggur dll yg tumbuh liar.
Ada gak yg buoh dia meroh bila masak...
Ni pokok yg paling dekat dgn Farmhouse, sebelah kebun sayur tadi...
Pokok banyak dan buah pun banyak, jadi habuan si Osman ler!
Waktu tengah hari salah sorang pekerja Kurdish yg remaja akan balik awal sikit dari gerombolan dia utk nolong masak makan tengah hari....
Yang Chief Cook ditugaskan buat roti 'capati' giant ni. Ni makanan harian kaum Kurdish, tak sama dgn roti bangsa Turki walaupun deme ni satu negara!
Bila teman datang tengok (kem atau pondok deme dekat je dgn Farmhouse kami), deme cepat-cepat ajak makan roti panas-panas! Makan gitu saja tanpa lauk!
Berkilo-kilo deme masak roti ni dan ni ration utk 3-4 ari! Teman rasa nak nyongket Cuti-cuti Malaysia pulak, ke mana ehhh nak pegi...?

40 comments:

  1. OOooo... Capati Giant... ingatkan makan Capati kat pasaraya Giant, tadi.... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      Ha ha ha tau dah musti ada yg keliruuuu!

      Delete
  2. macam lempeng kan kak..
    suka nama kg tu..deredebi..kalau
    sebut loghat melayu cane?
    ikut je ejaan tu yer kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tia,

      Yaa sebut ikut ejaan tu, exactly!
      Rupa cam capati, rasa pun akan-akan capati, ringan dan nipis!

      Delete
  3. wah cikgu gumbira sebab nak fly lagi tak lama tu :)...cayok2 ;0...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      macam balik kampong jaa...cuma sejuk!

      Delete
  4. Mak datok besornye capati.

    Nampak best je Farmhouse mike ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ajernye besor!
      Farmhouse dihuni di musim panas jer, musim lain tak berpenghuni melainkan errr...hmmm deme tak de hantu kat sana,...kesejukan!

      Delete
  5. Makan capati tu kalo tak kenyang saja lagi la kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Min,
      perut DBKL jer tak kenyang he he he!

      Delete
  6. Assalamualaikum Kak..

    Dah Mr T ngantor duit tu, mesti tak lama dah kat Malaysia ni kak. Lagipun Mr T rindu akak tu, hehe..

    Besarnya capati, makan panas2 sedap juga tu kan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,
      Tak jumpa gak nanti, dia masih koje di Iraq bila akak ke sana!
      Roti ni memang best makan masa panas, dah sejuk rasa macam makan kertas!

      Delete
  7. Assalamualaikum wbt..salam perkenalan dari kami sekeluarga di Kota Bharu.Semoga perkhisahan,coretan dan pengalaman sdri di negara orang menjadikan kami lebih berilmu ,Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Nik,
      Hosgeldeniz!
      Terima kasih sudi singgah dan membaca coretan teman yg tak ikut kronologi ni!

      Delete
  8. Assalam Yong,

    Besaq sungguh capati nuh. Awat besaq sangat???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      buat besaq senang cepat siap, kuali pun besaq!. Sorang sekeping atau 2 keping sekali hadap...kan senang!

      Delete
  9. da nak balik kpg turkiye lak ke yong...boleh lah nak mngirim kan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      In Shaa Allah boleh. Nak kirim apa?

      Delete
  10. assalam yong,


    besaq sungguh roti deme tuh...sorang mkn berapa keping? roti sihattt ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      sorang lelaki mau 2 keping sekali hadap!

      Delete
  11. mak aiii...besor bebenor. Boleh makan 3 org utk sekepin tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      kalau org lelaki 1-2 keping Yong!

      Delete
  12. beso eh roti.. bleh buat selimut.. smlm acik buat roti gak.. tapi cinoni je...30gm coz ramai nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik,
      wweehh pandai buat roti yek! Jeles akak!

      Delete
  13. ommak aih beso benor roti tu..kalu teman mau kenyang 3-4 hari sis hahaha

    err hari ni baru 1st day masuk opis setelah 3 bulan coti...uarghhhh malas nye nk koje..nk dok umah main ngn baby jek rase hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      selamat menyambut baby baru, Tahniah!
      Pelan-pelan gi koje he he!

      Delete
  14. assalamualaikum..kak...terliur nyer tengok buah epal yg bergelimpangan tu..nape lh diorang x kutip...
    lempeng tu mkn sekeping pun mau 3 hr kenyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      yg jatuh idak deme heran nak kutip, tp idak membazir, sbb jadi habuan lembus!
      He he..roti tu mmg mengenyangkan, tambah kalau ada kari!

      Delete
  15. salam kak


    salji , best hehe
    lps saya bergerak dari Grand Canyon , lat 2 hari salji turun
    lepas saya gerak dari flagstaff,lat sehari salji turun
    takde rezeki nak jumpa salji hehehe

    San Francisco pula hujan , no snow hehehe

    nampak roti tu, hari tu kami beli tortila kira rupa mcm tu jugak , roti dari tepung jagung masakan tradisional org mexico .
    pegabis lawan dgn tuna dan gulung roti tu jadi mcm lempeng gulung hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      Awei lagi tu, tu yg Yob tak jumpa salji. Ater pegi pun SF, susoh ler nak jumpa selji.
      Ye kot roti org Kurdish ni sama cam tortilla.
      Td teman nak komen kat blog Yob, tak boleh pulak. Nak kena tunjuk passport ke?

      Delete
  16. osman makan sorang2 yek...!!! issh mahei tu kalo sampai malaya...

    kus semangat capati bapak la besor nya... kenyang 2-3 orang tu..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum.... apa khabar cikgu? Saya nonton istanbul aku datang movie kat astro, terliur nk gi turki..... cantik sgguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Nor,
      Kabor baik. Cikgu tak tngok pun filem tu, macam tak menarik baca sipnosis dia. Memang Istanbul cantik!

      Delete
  18. salam kak yong, deme bakor capati tu guna kayu ke arang?serata masaknya.besor bebenor. kalu kat msia maunya 4@5 keping baru nak sama kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Norbaya,
      pekerja Kurdish guna kayu api yg dikutip sekitar Farmhouse! Kan kami dikelilingi ladang dan utan.

      Delete
  19. "Transfer ribu-riban ke Helime Mother kamu, dia gatei nak menyongket lagi!" kata Mr T. "Baeeeekkkk Baba!" jawab si Asim!

    yong..ayat ni yg saya tak tahan nak tergelak ni...hehe suami mitahli tu..

    capati besar gedabak tu..mau kenyang seminggu kalau makan sebiji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      Bolehlah sekeping tu mengenyangkan sampai ke malam!

      Delete
  20. Salam akak....
    sumpah SA ingat capati yg segera jual kat Giant..hehehehe....

    ReplyDelete
  21. wah besarnya capati tu.mesti kenyang kan lepas makan..

    menarik la blog ni :D

    salam kenal akak:D
    akak orang perok ke?

    ReplyDelete