Moh Kite Follow Sesame...

Friday, December 7, 2012

MEH IKUT TEMAN KE LADANG HAZELNUT, KG DEREDEBI, TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Hormat, at last dpt hapdet. Selepas landing hari Ahad baru ni sibuk menerima tetamu yg datang amik barang atau nak jumpa sesaja. Sabtu ada meeting dan jamuan untuk kutipan amal. In Shaa Allah lusa nak balik kampong, nak balik kampong, nak balik kampong....!
Rumah mak masih ada ciri-ciri asal, tingkap kayu dan ada grill kayu kat bagian bawah. Tu sebab ventilation rumah kampong best! Berangin jer!
Sambung kisah di Farmhouse yaa. Ni ropa farmhouse kuarga Mr T. Di sini kuarga kami berkampong sepanjang musim metik hazelnut (sebulan gitu). Para pekerja Kurdish ada khemah kanvas deme sendiri.
Rumoh ni ada dapur dgn sittingroom, 2 bilik tido dan 2 bilik air/tandas.
Kat sinilah masak, makan dan lepak. Masa ni sebelum kahvalti, teman baru sampa dari Kg Deredebi. Kelihatan kaki mertua yg seksi, anak tiri teman Tahsin dan Yusuf, dan si Ertugrul. Isteri Tahsin terlindung sikit, tgh bakor kentang dan roti!
Tahun ni kami upah 13 org pekerja Kurdish dari timur Turki. Yg hensom tu mandor deme, deme ni semua ada pertalian sedara - abang, adik, sepupu-sepapat, ikan puyu ikan sepat! Mertua teman tengah bagi khutbah tuh!
Biras teman si Nevin dgn 3 orang pekerja. Hajah Asma orang Chemor suka nengok suar besor pompuan Turki ni. Nah tengok pepuas!
Lepas sekolah bukak, Tahsin dan kuarga balik ke Akcakoca, tingge teman dgn Nevin, mertua dan si Salih ni, anak sedara mertua. Kekadang dia memasak gak Yob ni. sedaplah jugak!
Seperti biasanyer....sayur, sayur dan sayur! Rasa macam si Osman pulak...lembu deme tuh! Asei bukan lembu NFC!
Malam pertama teman sampa tu, pekerja Kurdish ajok teman minum teh kat pondok deme, selain pondok ada yg tido dalam khemas kanvas dekat-dekat farmhouse. Cara deme minum teh macam kita org Malaysia.
Selama lebih korang 3 minggu kat situ, teman nolong metik, kutip, jemur, simpan hazelnut. Bila habis koje hazelnut, kami kutip walnut dan chestnut pulop. Yang tu teman gemor, koje hazelnut ni penat!
Stoplah kejap....next entry kita ikut Nevin dan Mursel susup-sasap kutip buoh yek! Lagipun teman tengah bergelap, lampu panjang dah blow! Nak kuar beli ujan pulak. Tengok TV jerlah!

28 comments:

  1. salam yong,
    Dasat kebun mr T tu.. bukan takat import pekerja kurdish, pekerja dr malaya pun ada gak... Jgn yg dr malaya tu, koje tgkp gambar je udoh le.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ayang, pekerja Malaya tu special issue, dia nak koje dia koje, dia nak tido dia tido, dia nak ponteng dia ponteng, haisssyyyy!

      Delete
  2. assalamualaikum kak hajjah,
    hehehe..seluo beso org turki sentiasa dalam ingtan..belajo cara membuatnya sntiasa dlm kenangan..huhu..tetiba mcm syahdu la pulak..btw sesungguhnya mereka yang saya jumpa memang baik2 semuanya.selamat balik ke kg..durian tgh lebat nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah,
      harap dah terubat rindu tengok suor besor nih.
      Tima kasih, nak baliklah ahad ni In Shaa Allah!

      Delete
  3. Salam Yong,

    Asyik ajak online jer, bila nak ajak jejak atas tanah, hehe..

    ReplyDelete
  4. Yeaahhhh.. Dah sampai malaya....!!!! Welcome home..!!!! Enjoooyyyyy..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Terima kasih, ari ni nak balik makan derian!

      Delete
  5. Bestnya...tak sabar tunggu kak yong sampai kampung Malaya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu Mah,
      nak address rumah, nak antar brooches.

      Delete
  6. as salam

    welcome back akak..
    haah saya baru igt mursel ni..masa tgk kat fb saya lupa..
    haha lembu NFC gitu..
    ske tgk kg akak kat perak tu..nyaman je suasana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      Kalau hari tak berapa panas memang sedap dan nyaman kampong ni.

      Delete
  7. rumah kg yong Halima tu sangat2 cantik..masih kekal ciri2 rumah melayu yg dulu2...bestnya kalau dapat berbaring tepi tingkap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      Baring bawah rumah ada amben!

      Delete
  8. Selamat balik kampung Puan, boleh makan deroyan puas2 pulak! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Terima kasih, tapi nanti badan panas pulak.

      Delete
  9. Salam Yong Halima,
    Welcome back. Banyak lagi ke deroyan di Parit.Di Kuale dah tak berapa banyak.

    ReplyDelete
  10. Salam Yong Ummiaimi,

    Terima kasih. Tak tau banyak ke idak, belum sampai ni, Isnin baru balik. Bukan ke Yong ada order brooch Turki? Meh bagi akak nama penuh dan address ke hellibra2@hotmail.com Thanx!

    ReplyDelete
  11. Salam,
    Romah Yong lebih kurang sama dgn romah teman di kampung...

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, hari ni Yong selamat sampa ke Parit nih. Petang boleh makan deroyan dah.

    Jangan lupa beg teman tu yer, nanti SMS bila Yong dah free. Pandai ler teman nyongket cari rumah Yong tu. Teman cuti 21hb-25hb Disember, nolong kerja kawin tapi teman jadi mandor ler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      nak datang ke rumoh ke? Issyyy akak selalu nyongket, balik kampong jap jer, pastu balik Shah Alam semola.
      Kampong mana Yong?

      Ehhh meh antor nama dan address ke email hellibra2@hotmail..com

      Delete
  13. salam kak

    kalau ada bawak balik seluar beso tu, lego kat saya
    nak buat pi noreh hehehe

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. nak balik kampung kak halima? mesti byk ole Turki bawa balik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      issyyy akak tak link lagi blog Yong, nanti akak buat yaa. Kali ni tak dpt bawak banyak, barang org order yg banyak!

      Delete
  16. Assalamualaikum Kak..

    Meriahnya kak ladang Mr T musim memetik.
    Tercari-cari jejak Karabas, huhu..sayunya.

    ReplyDelete