Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, December 1, 2012

ISTANBUL GULE-GULE!

Assalamualaikum dan Salam Hormat, pagi tadi sempat goreng setengah kilo hazelnut, buang kulit dan masuk dlm botoi. Nanti Mr T balik dari Iraq, udoh ada jajan, tak dan jumpa bini, dapat jajan bini buat pun jadik, kaaan? Masa goren-goren tu kita berzikir-zikir, kot berkat usaha kita dan rasa lebih sedap kot, In Shaa Allah! Afiat Olsun Khojam! 
2 minggu kebelakangan teman asyik ke Eminonu, gi tawaf sekitar luor Grand Bazar, cari dan beli barang yg kawan/kenalan pesan. Luggage teman udoh lebih 25 kilo kot. Sebelum membeli-belah tu lazimnya teman pekena sarap ringan dgn cay panas...bagi tenaga kome, nak ronda tu mau ada 3-4 kilometer!
Masa teman beli tu, ada masa teman minta penolong kedai meragakan tudung/shawl nak upload kat FB; kalau takde yg puan, teman ler jadi model yg tak rela...he he he!
Nanti sampai Shah Alam, 2 minggu ketama teman sibuk bebenor, minggu ketiga kot teman relax sikit naa. Nanti banyak citer ladang dan Kg Deredebi teman labun yaaa...
Antara landmark yg femes kat Eminonu, sebelah jer Grand Bazar ialah Yeni Cami atau Masjid Baru. Baru tak baru...dibina kurun ke 15! Teman mesti lalu kat sini bila nak ke pejabat pos, pos barang org pesan. So in the meantime, Selamat Tinggal Istanbul! Jumpa lagi soon, In Shaa Allah!

36 comments:

  1. asslam yong..dah balik ke shah alam ye..tapi tak lama mana nanti terobang lagi ke sana ye yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong, adeiii penat lagi dan mamai. In Shaa Allah ada rezki Dia bagi, kat Mr T, gi lagilah...

      Delete
  2. Assalamualaikum kak,

    Semoga selamat perjalanan pulang ke malaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ruby,
      Amiiinnnn, terima kasih. Dah pun sampai Shah Alam!

      Delete
  3. Selamat Kembali Ke Malaysia cikgu...tp jap je la kag cikgu nak terobang istanbul lak :)....

    ReplyDelete
  4. salam kak, nak tanye apa nama kat facebook, nak add, my boss kat tempat keja nak pergi ke Antalya, Turkey minggu depan, ada benda nak tanye sikit :-) Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nash,
      Nama penuh akak dan profil Mr T.

      Delete
  5. Yong, nak tanya benda yg sama dgn nash.Tak jumpa nama Yong nak add.Nama kita Scarlett O'Hara.Cepat ye Yong.tak sabo nak sembang di FB.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, Ok akak dah accept tp bila nak nyembangnya?

      Delete
    2. Err akak udah beli brooch rerama, meh bagi nama penuh dan address yg boleh terima post register, kena ada org sign!

      Delete
  6. kak Halima jom singgah blog baru saya. Yg lama terpaksa kena tinggal picasa penuh .
    http://niedaramly.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda,
      OK In Shaa Allah bila akak dah settled, memang nak bw kat blog kenkawan, mmg belum kesempatan lagi ni, maaf! Akak pun ada masalah sama Yong, tp minta tolong kawan buatkan akaun baru tanpa tinggalkan blog Mohkembara ni, ikut tutorial Qaseh dari blog Pahala Hindari Dosa, terima kasih pd deme semua. So skrng akak masih guna blog ni tp guna akaun dan admin baru, Alhamdulillah!

      Delete
  7. as salam

    sukenye tengok masjid tu kak..terima kasih banyak2 kat akak yg ske share story yg best dan gambo views yang cantik2 kat sana:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie, sama-sama, kongsi benda baik bukan rugi, tak luak pun. Terima kasih masih membaca, akak yg tak masih sempat balas ziarah, maaf Yong.

      Delete
  8. Salam Yong..wekam hom...laa sedeynya dengar yong tinggekan jajan kat Mr.T..jauh di mata ..dekat di mulot!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nekcik,
      Terima kasih, watpe sedeynya...dia suke ler tu. Sat gi dia wire fulus ribu-riban, akak pun nyongket lagi, In Shaa Allah!

      Delete
  9. salam kak

    akak dah nak balik ye hehe
    insyallah, saya pasti sampai lagi ke Turkeye psl banyak tempat menarik kat sana tak sempat explore lagi

    saya hari tu dok leka dlm grand bazaar dalam 2-3 jam , leka ambik gambar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,'
      Udoh pun sampa Malaya semalam, Alhamdulillah!
      Ajernye betoi, akak pun tak abis pusin Grand Bazar dan Istanbul, apa lagi Turki!
      2-3 jam tu tak cukup Yob, kena tido barin dlm bazar tu seminggu, baru kot puas!

      Delete
  10. Salam.. Lama nak ke blog akak.. Akak nak balik Malaysia ye.. Tentu banyak ole-ole yang akak bawa tu sampai lebih 25kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur,
      Dah balik semalam. Ole-ole tak banyak Yong, banyak bawak barang org pesan dan org nk buat biznes, utk sendiri dan makan-makan pun ada sikit jaa...tak macam selalu!

      Delete
  11. Assallammualaikum Puan,
    Merhaba, welcome back to Malaysia.. :)
    Rehat2 dulu naa, bagi hilang jetlag.. hehe
    ( http://www.ayufatarina.com/ )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      Merhaba, hosbulduk!
      Rehat 2 minggu. Apa benda yg adik pesan tu, magnet yg tertulis "ISTANBUL" kan dan berapa biji? Semua serupa ke, maaf akak lupa, banyak yg pesan fm nih.

      Delete
    2. Saya pesan magnet "ISTANBUL" 2 biji & stokin kait yang harga RM40.00 tu Puan.. :)

      p/s: Puan, Yeni Camii ni kat Spice Bazaar kan, bukan kat Grand Bazaar? Maaf kalau saya tersilap..

      Delete
    3. Salam Yong,
      OK ada yg tulis "ISTANBUL" tu akak bawak balik. Dan stokin panjang yg Sule pakai kan?
      Yaa Yeni Cammi dekat dgn Spice Bazaar, tp akak pangge semua section Grand Bazar, pi mai pi mai tang tu jugak.

      Delete
  12. salam
    kisah kehidupan antara 2 benua...menarik dan sgt2 menarik ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      udoh tengok filem "Istanbul Cek Mai" tu? Deme kata best, Istanbul cantik, tp akak tak tergerak ati nak tengok, hmmmm!

      Delete
    2. Puan
      Cerita Istanbul Aku Datang tu, banyak shoot di bahagian belah Galata Bridge nun.. Belah2 Sultanahmet tak banyak..

      Delete
  13. salam, kak yong tq banyak2 krn kongsi cite2 menarik dari turki.memang bestkan dapat tinggal kat negara orang.teruskan upload gambor ye.cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Sama-sama. Best tak best, ada yg sonok, ada yg kurang sonok. Gambor banyak tp skrng sibuk sikit nak update.

      Delete
  14. welcome home...!!!! guna no hp lama ke? nanti roger2 ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      tima kasih. Yaa masih no dulu, tak kose nak tukaw-tukaw he he.
      In Shaa Allah nanti roger-reoger, lusa nak balik kampong, makan derian!

      Delete
  15. lame nye tak kesini. kak yong pekabau? sihat dok? bz manjang ye dak? tapi apa2 pon masjid nih sgt unik rupe nye.. besau!

    ReplyDelete
  16. Salam Beb,
    Elhamdulillah sihat! Beb dan Abe cam ner?
    Skrng bizi mengepos barang!
    Ajernye masjid=masjid deme mengkagumkan, Yong Beb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biarlah umh biasa2 asal kan masjid ctk kan kat sana..

      Kak yong, kami ke ganu tuh sebeno2 nye koje 4mlm di kuale. Habih je koje kami ke dungun plak pi bcuti. Alang2 koje tuh p le jalan dungun skali.. Akikikikiki nyambil2.

      Delete
  17. as salam. lovey pictures! i like... bila2 nanti Yong Halima ambik gambar buah2 atas pokok ye (mengorder la pulak... sory2). Sejuk mata memandang pokok2 with buah... bila memandang tu kepala pun berkhayal2 merewang2.. maklum la tak dapat rasai sendiri..isk..isk

    ReplyDelete