Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, May 16, 2012

MOH KITE GI SUPERMARKET ISTANBUL, MANA KE ROPANYE!


Gambor tertingge...troley Mr T : pirinc (beras), keju putih, domates, cili ijo, patlican, salad...


Penjual bawang dan kentang


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Tiap hari Ahad ada pazar Ahad dekat Basaksehir, Istanbul. Teman rajin pegi, kekadang dengan Mr T, kekadang sorang. Sama ada naik servis (perkhidmatan van percuma) atau ikut Mr T.



Ada masa terserempak penjual bawang dan kentang dalam lori.
Mr T beli ler dari dia. Beli secara guni ni normal di Turki.



Bawang putih atau sarimsak idok ler beli berguni, sekilo cukup ler..., kome ni pun!



Mr T hangkut 10 kg patates, 10 kg sogan dan sekilo sarimsak ke dalam keta. Teman rajin buat fries dgn kentang deme ni, manis.
Bawang deme pun manis bila dimasak.
Bawang dan kentang lebih muroh di Turki. Tapi jangan tanya bape rega, teman dah lupa!
Tahan ler 2 bulan!


Mr T tengah kaut beras.

Pastu kami nyinggah supermarket dulu, usyar rega. Kendian nyongket ke pazar Ahad, dedekat situ gak.
Bila dah banding rega baru beli.
Ada barang beli kat pazar, ada beli kat supermarket.
Mr T selalu kabor kat teman, banding rega dulu sebelum membeli.
Dia belanja berhemat!
(Teman berbelanja tak hengat!)



Kalau ada stesyen promo sample makanan, teman rajin ronda 2-3 kali, nak merasa dan makan sampai nak dekat kenyang!
Ni promo kofte...sedap yaa amat!
Sekali teman beli sepeket, teman jer yg ngulang masak.



Kat bahagian keju-meju Mr T akan tanya keju kat romah ada lagi ke dah abis.
Teman pun buat laporan lintas langsung: "Beyaz peynir (keju putih) tingge 2 inci, kasyar penir (cheddar) dah abis!"
Nanti dia pun order kat pembantu supermarket tu.
Teman perati jenih cam ner dia beli.
Lain kali taulah nak pilih yg mana.


Muka Mr T yg serabut...

Di musim dingin, Mr T jarang bercukur.
Sejuk dia kabor.
Bila dia tanya, "Saya mana ropa tak bercukur ni?"
"Ropa terrorist!", teman jawab.
Bila nak jumpa orang atau ada meeting baru dia bercukur!


Sekali tu, prang-prung-prengggg!!!!

Ada pelanggan terlanggor tempat candy dan satnika chewing gum.

"Alaaa tak tau, alakan tak tau! Sapa buat!" teman nyanyi-nyanyi dalam Bahasa Melayu.

Sapah pun tak faham so apa kisah!
Orang yg langgor buat-buat nak pungut tapi belahhh!
2 orang pekerja supermarket bergegas kutip dan susun.
Abih citer!



Ada satu kelainan kat Turki ni banding dengan kat Malaysia.
Pas bayor, sendiri masukkan barang-barang dalam plastik ya.
Jangan nak manja-manja!


Dah beli beras pun, teman idok masak nasi. Makan roti bakor atau sandwich bakor jer.
Pacepa (pasai apa)?
Ater...tak mandang gulai, rendang, sambe belacan, ulam mana buleh makan nasik, Yong!


Sambe sardin!

Teman rela makan roti jer berbulan-bulan dari makan nasi yg tak cukup syarat!
Tapi kalau roti bakor makan dengan sambe sardin...haaa itu baru heavens!
Tambah musim sesejuk masa tuh!

P.S Huh teman dah buang word verification tuh, nyampah kan?

55 comments:

  1. terbaekkk THANK u MINT [ganja] sudu n HAzel Nut nya
    jgn lupa ziarah kami juga :-

    http://bintongan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob PO,

      Sama-sama. Makan ganja tu ingat2 kat owang!

      Delete
    2. hahahah
      walawei ...
      ganeh akak ni ...

      Terbayang Ghuper si Peah biler akak menjawab comment Yop PO .... hahahah

      Delete
    3. Salam Chenta,

      Peah tu sapa? Gofren dia ke?

      Delete
  2. hehe...bawang putih tu siap dengan akar2 dia jual...kat sini tak pernah nampak jual bawang putih sekali akar...:)

    a'ah menyampah jek word verication tu...ntah hape2 bahase dia pakai kite lak yang nak taip ni terbukak2 la mata nak tgk betul2 ;0..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,

      Tu menunjukkan dia baru dah fresh...lebih tahan lama cam tu.
      Cikgu godek2 semalam jumpa kat ner nak tukar sama ada nak atau buang natang tu, nyusahkan orang!

      Delete
  3. Assalamu'alaikum Yong.

    Bawang putih tu deme juei dengan tangkei dan akonya sekali? Ngelat le bila ditimbang tu! hehehe...

    Kat Tesco pun, kena isi barang dalam plastik sendighi tau Yong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik, memang kat sini deme jue gitu. Tapi tangkainya ringan Yong, tak nambah berat pun.

      Oh ye ke Tesco dah buat gitu? Ni mesti ikut UK. Giant masih manja2 kan pelanggan!

      Delete
  4. Yong Moh Kembara,
    Keju kat sana murah ke mahel? Yong beli kat mekah, murah bebenor sampai terkejut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong YONG!,

      agak muroh sikit dr kat M'sia. Boleh katakan keju deme jer, tade keju import.

      Delete
  5. Salam Yong...

    nyongket ke Kipa ke tu...??hikhik....

    ate bunyi mogok semacam je ayat tu....lebih rela makan roti dari makan nasi tak cukup syarat yer....hehe...janji kenyang udah le yong...yang penting jangan sampai tak cukup khasiat pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      bukan, ke Supermarket Uyum.
      Bukan mogok, tp kalau makan tak kena lauk tak ngam. Baik makan roti dgn lauk dia yg ngam! Lagipun akak bukan perlu nasi utk idup, Alhamdulillah, buleh makan karbo lain.

      Delete
  6. Salam Puan, pernah kami beli beras di sana tapi bila wife tanak jadi bubur... sehingga kini kami tak pasti sebab apa. Seperkara lagi selalu dihidangkan dengan ayam turki tapi tak berani makan sebab ropanya begitu meragukan, sedap bebenor ke ayam turki ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mimar,
      he he salah masak ler tu. Nasi deme kena tumis dgn minyak dulu pastu baru boh ayor.Dia jenis melekit cam nasi Jepun, jd ayor sikit jer Yob.
      Yang mana ayam Turki, yg dlm bentuk salami ke? Kalau meragukan jgn makan. Gi restoran yg orang dia beragama. Carilah pelan2, InsyaAllah jumpa. Kat area Fatih banyak kedai atau restoran yg bagus.

      Delete
  7. hihi..macam faham2 akak ni..memang nyampah verification tu..senang sikit saya nak komen entry lama bnyak2..kiki..nanti jenuh le akak nak baca..

    saya pun selalu beli bawang seguni..lebih murah..pekatkan kari guna bawang..toksah guna santan..hihi..

    tahan akak tak makan nasi ye..agaknya dah biasa..roti pun sedap gak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Rulza,
      akak dok tau blog akak ada verification ni, bila dibagi tau, akak pun godek2 setting semalam tadi, pegi humban natang tu jauh2!
      Oh ye ke pekatkan kari guna bawang, ok nanti try, tima kasih!
      Haa sejak memuda lagi mmg kureng makan nasik, Yong!

      Delete
  8. Assalamualaikum Hjh Yong

    dengor ustaz bercerita....deme ratah aje bawang tu...

    ps: dah jumpa Ummiross yer....atuk jumpa dia semasa di Sarawak dulu...tak terbalas budi mereka suami isteri lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Haji,
      betoi...ada menu deme makan bawang mentah, terutama dgn sup dhal. Tp suami saya tak suka bawang mentah, mulut berbau dia kata.
      Haa Alhamdulillah jumpa Yong Ummi dan suami, deme ziarah romah saya. Sonok sembang2, makan2 sambe bergambor sakan!

      Delete
  9. Salam k.Yong. bwg putih berakar dan kaunter cheese tu sebijik mcm di Cairo ni..cuma isi brg dlm bag plastik tu yg beza,di sini biasa pekedai yg isikan. kaunter cheese sy suka gak tengok kalau ke supermarket..mcm2 cheese ada...tp tak pandai nak pilih yg mana satu.last beli yg peket dah siap packing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tumbuhan berakor ni buat dia tahan lama Yong. Kat sana Turki tu nak jimat masa pekerja kot, jd pelanggan kena isi sendiri barang.
      Pandai Yong, beli yg dah siap peket pun OK jer.

      Delete
  10. rasa seronok sunggoh ke supermarket tu..!! macam2 ada esp keju tu... ater roti bakor cenggitu pon sangat menyelerakan tau..!!!

    ya sunggoh word verification tu, buang lah.. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Sonok Yong beli keju di Turki, InsyaAllah semua halal!
      Akak tak tau kewujudan word verification ni. Setengah blog ada, setengah takde. Bila akak tau blog akak ada, akak godek2 setting, pi buang jauh2!

      Delete
  11. salam
    bawang putih yg masih bertangkai...cantik kalau gantung kat dapur,kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      Ha'ah kan, macam kat dapur omputih!

      Delete
  12. salam kak yong
    yesss akak dah buang word verification...senang sikit saya nak komen x yah nak tuleh2 word tu lagi.

    kak...keju tu...kalau saya tinggal kat sana sure saya tambah demuk..saya suka keju!!!
    bawang putih tu cantik, masih ada tangkainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Word verification bkn akak boh, mmg ada tak tau cam ner jadi. Bila akak godek, jumpa, terus tukaw! Tp banyak blog ada natang tu!
      Kalau cergas tak gemuk der, geraklah Yong, shopping2 kaa.
      Kalau ada batang bawang putih tu, nak tunjuk dia masih baru Yong!

      Delete
  13. Assalamualaikum kak..

    Hehe akak kelakarlah, mana ada ropa terrorist,ropa artis ada le!
    Uish!,kofte pula, tergoda..tergoda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Tulah jawaban akak bagi masa dia tanya. Idok dia marah, akak guro jer.
      Kofte deme sedap Yong, kalau luggage tak penuh mungkin dah bawak balik 4-5 peket.

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak,
    Mmg x syak lagi patates depa mmg sedap kak. manis & besar2 pulak tu! sini pun sama brg kena masukkan sendiri dlm bag plastik. Tapi kalau kt carrefour ada kaunter yg ad assistant utk masukkan brg dlm plastik. selalunya I akan pergi bayar kt situlah.

    Molek juga akak buang word verification tu. Kadang2 komen I sampai 2 kali keluar yg sama. sbb lps word verification tu komen mcm x lekat. dia suruh masukkan lagi sekali...tgk2 dh jadi 2 kali komen yg sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waallaikumsalam Yong Ruby,
      Kaaann, kalau tak berat dah akak hangkut 2-3 kg bawak balik Msia patates deme tu.
      Akak tak tau pun word verification ni wujud. Pembaca dan pengomen jer nampak, tuan punya blog tak tau menahu, hampeh!

      Delete
  16. syabas kak..dah mantapp blog akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Isyy, buang word verification buleh jadi mantop?
      Akak tak tau pun benda ni, org kabor baru akak tau.

      Delete
  17. assalamualaikum kak.....
    dasat tu bawang putih jual dengan tangkai2 sekali...
    tadi sebenarnya banyak lagi nak komen..
    sekali tertengok roti bakar dengan sardin..
    terus lupa...
    terliur lah kak...
    lapor ni..takde ke sikit bagi kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      Deme tak potong tangkai nak tunjuk bawang tu masih baru gitu!
      Issyyy mudahnya nak goda Datuk Seri Eita, tunjuk gambor roti dgn sambal sardin jer!

      Delete
  18. Hensem apa Mr T berjambang...dah macam Sean Connery. :)
    Cheese kat situ mesti murah kan..sakit jiwa nak beli cheese kat Tanah Melayu ni, mahal bebenor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Sean Connery, huh? Kira macam James Bondlah ni?
      Agak murah banding kat Msia, dan yaa nak beli keju kat Msia ni berkira2, berbaloi ke tak. Kalau tak kerana nak buat lasagna atau pizza, memang tak belilah!

      Delete
  19. salam yong..ape yong tak masak lauk sendiri..masak rndang ke ape ke..akok le demo sume tu merasa..baru la best yong..
    tapi agak nya disana tak makan nasi pun memang boleh kenyang kot yong..patut yong comme je..idok montel macam teman ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      Bukan tak mau masak tp tak berani masak, takut berbau satu romah dan satu blok, siyesss! Lagipun bahan tak cukup. Sini bukan ada China Town atau Little India, Yong, boleh beli bahan2. Turki is totally pure Turkish!

      Delete
  20. salam yong halima....fresh bebeno nampak bawang2 & kentang tu...baik le beli guni2 sb murah sikit yek..ala ala economies of scale la ye.
    Meriah nye tempat keju kat supermarket tu...kemeh jee...org yg tak minat keju pun boleh trbeli kalo dah menggiurkan susun camtu..
    Yong dah balik m'sia ni tak miss mr T ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      pasa berhias dan kemeh mengemeh ni serahkan pd org Turki!
      Dah biasa dok sorang dari dulu berpuluh tahun, tak miss sangat cam org lain sebab dah ajor diri sndiri jgn bergantung sngt pd manusia!

      Delete
  21. salam kak

    hari tu saya sempat merayau kat sebuah entah apa ke nama supermarket dia berdekatan Hotel The Gunnes . Seronok tengok kat bahagian keju meju tu . Ada saya beli satu tin chocolate malt yg buat air tu.

    cuma niat hati nak merayo ke pasar ikan tak kesampaian hehe

    masa merayo kat egytian bazaar, puas merasa keju depa kasi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      ohhh merayo yaa...akak sebut menyongket!
      Ha ha pandai, gi dekat org jue keju dpt merasa keju free, "makan sampai nak dekat kenyang!"

      Delete
  22. salam yong..

    "dia belanja berhemat, teman belanja tak hengat".. i like.... heheheheh
    Bestnye kalau leh buat gitu... malangnya i ni 2 in 1.. i tukang belanja & i lak tukang bayor... Cedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      ater...nama pun Aunty yg penyayang!

      Delete
  23. hehe.."nakal" la yong ni nyanyi masa barg2 tu jatuh...mentang2 deme x paham bahasa huhu..

    bestnya dpt mkn keju byk n murah..sy suka mkn keju n msk yg ada keju..tp kat m'sia ni mahal benor..kalau lah pndai buat sndri

    nak byk songeh lg boleh? hihi..jgn marah nt kena jual...
    cer yong buka link ni http://attuffahumairah.blogspot.com/2012/05/episod-29-dunia-arab.html dia punya tpt komen ada NAME/URL..rasanya yong boleh buat comment moderation kalau ada masa la...sebab more friendly...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Bukan nakal, bagi dia gempaq.
      Akak dr dulu masa muda suka keju, dpt kawin dgn org budaya selalu makan keju, Alhamdulillah. Buat keju senang jer, keju putih especially. tp cuaca yg lembap kat msia ni tak bagus buat keju.
      Kenaps dgn link tu?

      Delete
  24. try sampai nak kenyang kak..haha..lawak la akak nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      Masa tu lapor Yob, jadi...

      Delete
  25. hahaa...sama la akak : suami kita belanja berhemat, saya belanja tak hengat!

    Kat supermarket sini pun pas bayar kena masuk sendiri brg dlm plastik bag. Platik bag pun kena bayo (biasa org bawak plastik bag siap2 dari umah aje..)

    ReplyDelete
  26. Salam Yong LL,
    Sekali dua kala jer belanja terlebih sikit Yong, tu pun yg penting. He he!

    Kat Malaysia di Selangor jer kot hari sabtu "No Plastic Day". Kat negeri lain tak taulah.

    ReplyDelete
  27. hah berjaya jugak akak buang wv tu..tp tetap nak mai sini walo tergagap nk taip wv...best jugak sopin kat mall sana..mcm2 ada noo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      orang kabo, baru tau, dan berusaha memhumbankannya WV nih!
      Sama jer sopping sana atau sini cuma ada barang deme lebih pilihan ada lebih muroh.

      Delete
  28. Ganja tu apa Kak? Hiks...

    Mmg payoh kalo ade wv tu, ate mate ni x wape Nk terang :D

    ReplyDelete
  29. salam yong halima..cantiknya bungaaaaaaaaaaaaaaaa!!.Bestnya klu dok kat kwsn yg byk bunga cantik2 camni.

    ReplyDelete