Moh Kite Follow Sesame...

Friday, May 18, 2012

MUSIM BUNGA DI ISTANBUL...TULIP, TULIP, TULIPPPP!

Jalan menuju ke Eminonu, Istanbul.


Assalamualaikum dan Salam Hari Jumaat Yang Berkat,

2 ari sebelum teman balik Malaysia (bulan Mac, 2012), teman amik peluang jadi pelancong jap. Dekat 3 bulan dok Turki baru nak melancong. Maksud teman ni baru nak tengok tempat-tempat bersejarah dan taman-taman di musim bunga.



Bukan tak penah tengok, dah berkali-kali tapi ni trip 2012, kenalah amik gambor, simpan. Masa tu teman kuar lepas subuh dengan Mr T, tapi dia tolong antor ke Aksaray.
Pastu teman nyongket sorang-sorang dalam samar-samar pagi tak bape nak terang.
Nyusur jalan sepanjang Aksaray, Sultanahmet, Beyazit sampa ke Eminonu.
Mau 4-5 km kot!
Nyaman jer, tak letih sebab sejuk.


Wuuuu heeeee, cantik nar!

Ni gambor kat taman tak jauh dari blok apartment kami di Basaksehir. Sibuk-sibuk nak amik gambor bunga tulip, ropanya tak jauh dari apartment kami pihak Majlis Tempatan pun ada tanam.
Turun dari bas, terus berkejor dan menerap amik beberapa imej...



Ni imej dari kamera digital.
Selalu teman upload dr handphone yg standard tu.
Ada kot beza.
Tu bas nak ke pusat bandor, menuju Eminonu.
Nak kabor jap, Istanbul bukan bandor tapi negeri!



Kome buleh nampak dak sorang lelaki paka baju Bersih tu?
Haa tuuu belah kanan sikit, tengah duduk.
Ha ha Perasanlah kome!
Dia paka T-shirt koje dia, mana ada Bersih!


Bunga tulip Bersih!

Yang ni bunga kat luor muzium yg ada taman, kat pusat bandar.
Masa ni teman ondewei nak nyongket ke Eminonu.



Tembok dindin muzium, mungkin dibina zaman Uthmaniah.
Selain kat dalam, kat luor pun Majlis Bandaran Fetih (Fetih ni satu daerah dalam Istanbul) tanam dan hias bunga tulip merata-rata.



Teman tak tau apa nama bunga werne ungu ni.
Kalau tanya Yong Eita atau Yong Tihara, deme tau kot.



Close-up
tulip werne...errr werne apa ni kome?
Cer kabor kat teman jap.
Teman bute werne...sesetengah wernelah!



Teman rajin jugak ngendap-ngendap klik dedekat.
Terhendap-hendap pepagi bute tu.
Ni dah masuk dalam taman muzium tu.
Teman hidu-hidu, tak wangi ler pulak.
Harapkan lawor jer!



Kaler pink pucat ni yang paling meriah kat dalam taman ni.
Suke bebenor teman nengoknya, tapi idok ler sampa teman berlari-lari sambe menyanyi-nyanyi.
Belum sampa peringkat Bollywood lagi yek.



Ukiran Yob Ataturk kat sini.
Jenuh teman nak rakam imej dia ni sebab pancaran matahari ngadap lensa teman!
Dok dediam ye Yob, Yong nak amik gambor miker nih!



Yang kaler meroh menyala pun ada.


Seeeeeeeeepanjang jalan dan bucu dalam taman penuh tulip, tulip, tulip!

Subhanallah!
Masa deme masih bentuk kudup gini memang cantek sesangat.
Ni teman hadiahkan gambor ni untuk Yong Lady Lavender di Finland yg suka sangat bunga tulip.
Sebenornya entry ni teman buat sebab nak tunjuk rasa syukur teman dapat menikmati keindahan ciptaaNya.
Ramai yg teringin nak tengok dan pegang bunga ni, yang tahan lebih korang 2 minggu kot.
Lady Lavender menulis dalam entry Spring in Turku Part 2 dia kata seronok dapat tengok bunga tulip di Turku, walaupun sekangkang kera.
Teman pun insaf sebab teman dapat tengok bunga-bunga tulip sekangkang dinosaur di Turki!
Bersama-sama kita berkongsi nikamti kurniaan Dia nih.


Nak kongsi gak imej Masjid Biru.
Teman amik dari jauh jer, sebab awal pagi sangat. Nak gi pun jauh dari laluan teman nak nyongket.
Lagipun dah masuk dalam masjid ni dalam trip dulu-dulu.



Antara pemandangan yg menakjubkan dan sejuk mata memandang di Istanbul.
Tapi ramai pelawat dan pelancong, termasuk yg non-Muslim, datang sini terutama musim bunga dan musim panah.
Kadang berebut nak solat!



Pemandangan yg buat teman lapor...belum bekfast ni.
Apa rezki teman ari jumaat ni?
Nak goreng spegetilah!

58 comments:

  1. salam kak..lawa masjid biru tu kak...bunga tulip wangi ker kak...saya tak tau, saje nak tau..kih3 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,

      tak bau apa pun, Yong!

      Delete
  2. amboi geram noo tgk bunga tulip tu cikgu...rase nak amek tanam kat umh jek ;0...tulip palsu boleh kot ;0....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      Beli kat KK Deko banyak, Amy!

      Delete
  3. Assalamualaikum,

    tengah ngendap tu...idakke ke "kedengo" bunge tu tu nego????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam Cikgu Humairi,
      Pe kabor? Dpt banyak hadiah Hari Guru?
      Bunga tu jenih pendiam cikgu, lagipun dia tau Bahasa Turki jer.

      Delete
  4. Salam
    Ini buat Yong nostalgia! Huhuhu!

    ReplyDelete
  5. Assalamu'alaikum Yong.

    lain kali kalo Yong balik ke sana, teman nak mintak tolong bawak balik sekuntum dua tulip tu, boleh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,

      heh he heh...idok akak nampak deme berjue bunga ni kat florist.
      Nak petik kat taman tak buleh Yong. Kecuali masa jangka hayat dia dah penghujung, itu pun kalau akak terserempak bila deme nak cabut tu. Nak buat bunga kerin ke?

      Delete
  6. gambo 'bekfast' tu lebig menarik dari gambo tulip yg warna warni tu...

    yum yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      baik Prof...ater miker ni jantan, biasa ler gitu!

      Delete
  7. Assalamulaikum kak,

    I pun peminat tulip gak taw! sejak kecik mmg bercita2 nk tgk tulip dedekat.....alhamdulillah impian dh terlaksana thn lps. merasa ler jugak tgk tulip dpn mata....wah..tulip turkiye pun pandai BERSIH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Yong,
      Alhamdulillah, syukur nikmat. Tak dpt pegang dpt tengok pun jadik.
      Tulip Turki memang radikal sikit!

      Delete
  8. salam yong halima..

    owh..sungguh tertarik dgn tulip merah dan fink yang dah close-up tu. suka tulip..tapi lebih suka ros! ^_^

    masjid biru!!!! rasa macam nak pegi lagi sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      He he peminat Gul (ros). Alhamdulillah apa pun bunga, memang cantik!
      Kumpui duit lagi, buleh gi lagi!

      Delete
  9. Assalamualaikum Puan...
    Suke saya nengok Lale...pernah bertembung dengan Festival Tulip April 2011. memang cantik,seluruh lanskap tanam tulip. Tak sabar menunggu February 2013 untuk ke istanbul. Sebelum pergi saya nak dapatkan tip dari puan tempat2 yang murah shopping souvineir selain dari Grand Bazaar dan Spice market.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mimar,
      Yaa betoi, Lale Festival lazimnya bulan April.
      Nak tip? Cer selongkor entry lama2, ada tu. Kalau ada keta, Mimar blh drive ke luar Istanbul dan jalan2 ke bandar kat sana. Deme mesti ada pazar. Paling best kalau bertembung dgn pekan sari deme!

      Delete
  10. Assalamualaikum ..

    teringin bebeno di hati teman nie nak pegang bunga tulip tu. Entah bilalah dapat merasa...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      InsyaAllah kalau kita berusaha akan berhasil. Kumpui jer duit.

      Delete
  11. salam kak
    yang x tahan tu...ada pekerja pakai baju bersih..muhahahah

    Warna purple kak..yg akak x leh cam colour tu :)
    kalau saya...sure bergambar kat celah2 tulip tu...sambil nyanyi2 kush..kush ko ta hai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Dia berdemo awai sangat, KL pun belum lagi masa tuh! Ha ha ha!
      Tima kasih kabor werne, bute werne Yong ni!
      Tulah akak belum sampa taraf Kajol, he he!

      Delete
  12. Cantik2nye kakkkk.... Napa x nyelit amik gambo skali :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ajernye cantik bebenor. Adalah sekeping dua akak menyelit, menerap kat celah pokok, sampa pekerja Bersih tu jelin akak semacam jer!

      Delete
  13. Assalamualaikum Kak..

    Waa hari ni ummi rasa segar bugar melihat bunga2 Tulip,terapi minda, seriously cantik yang amat kak.Masjid biru antara masjid impian yang ingin dijejaki,hehe.
    Kak musim bunga bulan berapa ye kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Alhamdulillah ada org dpt terapi minda.
      Musim bunga bermula Mac sampai May. Deme mula tanam bunga tulip (transfer dr nurseri) dari awal bulan Mac. Satu negeri Istanbul tulip sesaja Yong!

      Delete
  14. cantiknya....yg kaler ungu tu nampak mcm wajah manusia pulak...ada mata,hidung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      Waah ini merenung dgn penuh khusyuk - buleh nampak idung, mata, mulut segala!

      Delete
  15. Saya pernah bawa balik bunga tulip naik kapaterobang dari Sydney, semata mata nak bagi kat girlfriend yg suka tulip..ahahaha...alhamdullilah, dah jadi isteri pun girlfriend saya tu...memang nak gi turki, salah satu sebabnya nak bawak dia tgk tulip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      amboi, ada story di belakang bunga tulip yaa. Alhamdulillah dpt gak bersama, Tahniah. Ehh kalau nak bawak tengok tulip, bawak antara bulan Mac-May. Bulan April ada festival Lale (Tulip), tapi check kalender deme dulu. Tak dpt tengok festival tengok bunga di merata2 Istanbul pun dah kira Ok tuh!

      Delete
  16. salam yong.....cantik2nya tulip (yg paling terserlah yg bersih tu la). bilale nak ada rezeki p turki gak ni. mmg dari dulu turki antara negara yg jadi wishlist ros. semoga diizinkan Allah jejak kaki @Turki & melihat keindahanNYA, amin3x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Amin, Amin, Amin, InsyaAllah sampai ke sana!

      Delete
  17. salam yong..terima kasih banyok yong..suke nya acik..dapat tngok tulip yang berbagai warna ni..acik suka sangat bunga tulip dan ros..dapat tengok gambo pun dah seronok bebeno..rase tak mau tutup blog yong ni..nak belek lelame

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      Sesama...bukan hak akak bunga ni, Allah jua yg Maha Kaya. Kita numpang tengok jer! Download ler sebiji dua gambor tu, simpan. Akak izinkan.

      Delete
  18. salam

    foto yg kak ambik gambar ngendap tu cantik komposisinya ,
    hari tu majlis bandaran depa tgh dok tanam bunga pasang siap serata istanbul , tapi bukan tulip , jenis yg bunga kecik2 tu

    saya rasa pasti saya akan sampai lagi ke turkeye pasal banyak lagi tak sempat explore hari tu dalam 5 hari , istanbul pun tak habis khatam hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ye ke gitu? Yong mu ni bute teknik fotografi, ikut mana dan jer! Tima kasih. Jenuh ngendap tertungging-tungging sampa pekerja Bersih tu mesti kutuk akak kata, "Pompuan giler!".
      Bukan macam Yob ada kamera canggih. Teman guna handphone jer dan kamera digital suami kasi, Alhamdulillah, ada ler jugak dpt bergambor buat kenangan.
      Yob, semua bunga deme termasuk tulip, pasang siap!
      Elok gi explore lagi. Teman pasti banyak tempat Yob tak terjah lagi! Semoga terjah punya terjah, terjumpa Madam T ni....InsyaAllah!

      Delete
  19. cantiknye kak...macam lukisan..lukisan allah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ye kan, cam lukisan...Maha Pencipta punya ukiran!

      Delete
  20. akaaakkk....macam nak pi sana sekarang jugakk!! Kalau saya jumpa taman tulip yang sekangkang kera tu rasa mcm tak mo balik, kalau jumpa yg sekangkang dinasour ni mahu macam nak berkhemah kat situ hiihii....

    mekasih akak share gambo yang cantiiik sgt ni!! saya suker yg kaler merah menyala tuu :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Lavender,
      Akak pun walau dah selalu tengok, rasa sonok nak tatap lelama, yg hidup punyalah.
      Sama-sama kita kongsi keindahan ciptaan Yang Maha Pengasih, Ya Rahiim, Ya Kareem!

      Delete
  21. assalamualaikum kak..
    giler betol lah tengok tulip...
    sekali tengok macam bunga badut je..
    hehehehe...
    tanye kak tihara,....dia expert sikit bab2 bunga ni..

    ReplyDelete
  22. Waalaikumsalam Eita,

    Hah bunga badut? Apa tuh?
    Mung pun terer bunga-munge ni kan?

    ReplyDelete
  23. aduh...cantik2 bunga tulip ni...bila la nak smpai turki nie...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Time best nak nikmati bunga ni bulan March dan April.

      Delete
  24. huwaaaa... nak nya nyongket sana jgk...!!!! apa menu yg last tu..?? telor rebos kaaaa...

    bunga tulip cantik, masjid cantik, park cantik.... bila ni.. bila ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Menu tu pizza sucuk dgn keju Turki, ada bawang n cendawan gak.
      Bila, bila, bilaaaaaaaa?

      Delete
  25. Ce bawakkan teman benih tulip tu .. bio teman terai tanam tepi tebing Sunga Paghit .. baghule lawa Paghit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      yaaa betoi, bergelige otak oghang Parit nih!

      Delete
  26. Cantiknya bunga tulip ni.. Kalau ada di Malaysia, tentu banyak yang dah kena petik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nur.,

      Memang cantik2, tapi tak kot dipetik kalau ada kat Msia pun, kalau ditanam di tengah2 bandar. Berani ke kita?

      Delete
  27. Subhanallah..memang cantik bunga tulip tu Yong...saya memang suka tulip.kat taman Istanbul tu la dulu saya ambil gambar tulip masa bercuti ke sana mei thn lepas. sampai mr.hubby ajak blk tak nak blk dok leka ambil gambar bunga jer..kesian dia bosan layan kerenah saya bila jumpa tulip...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      tu dia aihhh sampai tak nak balik!
      Mesti besor koleksi Nieza tajuk 'Bunga Tulip' nih!

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. subhanllah..cantiknya tulips tu..cara tanam bunga ni guna benih ke keratan eh yong?..kalau2 nanti dh duduk rumah sendiri boleh x minta benihnya hehe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Fawwaz,
      he he banyak berangan awak ni. Bukan buleh dipetik2 bunga ni, kena ligan dgn pihak berkuasa baru taw! Akak pun tak taw camner deme tanam, guna benih kot. Deme semai dlm greenhouse masa musim sejuk nak abis, bila masuk jer bulan Mac, transfer ke taman2.

      Delete
    2. hehe..manalah tahu Mr T punya sedara mara ada tanam pokok tulip, tapi kat m'sia ni hidup ke? mcm nk cuaca dingin2 je..
      InsyaAllah tengah2 tahun depan dpt kunci rumah dan ada tanah ingat nk bercucuk tanam ;)

      Delete
  30. Memang cantik sesangat.. Tak terungkap. Indahnya Ciptaan Illahi. Moga ada satu hari ku berjaya shoot sepuasnya tulip di holand. Teringinnya nak pi jalan during spring.. Asyik kena winter je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      Ater...buat ler trip bulan Mac gitu, baru nampak bunga tulip! Pegi winter nampak bunga plastik!

      Delete