Moh Kite Follow Sesame...

Monday, May 14, 2012

LAYAN GAMBOR KG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI!

Jalan bukit nak masuk Kg Deredebi, kampong Mr T.


Assalamualaikkum dan Salam Ceria,

Sibuk ni, sibuk ni. Tak buleh nak labun panjang...banyak hei!
Layan jer gambor yek.


Sunga Deredebi.



Gambor dr fesbuk Mamat ni.
Teman tak kenei tapi dia minta add, teman approve. Sedara-mara Mr T. Kat fesbuk teman guna gambor Mr T kat profil, tu pasa!



Romah salah sorang jiran dan juga friend fesbuk teman.
Kat Kg Deredebi jugak.



Kalau sampa sini dah dekat nak sampa Kg Deredebi...


Pemuda-pemuda Turki dari Duzce, Laut Hitam.

Salah sorang ni pun kawan fesbuk teman tp teman tak kenei.
Sedara Mr T jugak.
Deme berpoya-poya masa bercuti di Istanbul.
(Ehemm...ada sesapa berkenan? Jangan malu email kat teman yek).


Ok, teman sibuk pasa pa?
Nak siapkan tercumah (terjemah) artikel sorang kawan ni, nak antor ke jurnal antarabangsa.
Haissyy fenin nak terjemah hei-hei agama ke dalam BI - banyak istilah dalam bahasa Arab.
Tapi yg baguihnya teman dpt ilmu sambe menterjermah tuh...

Tajuk artikel: "PENGAMBILAN TANAH WAKAF MAJLIS AGAMA ISLAM TERENGGANU OLEH PIHAK BERKUASA NEGERI: ISU DAN CABARAN".



Kalut nyiapkan ordar kawan - nak rante, nak gelang, nak broooch. Haisyyy teman buat main-main pun dia nak ordar!

Dan minggu ni anak jiran minta tusyen: Cikguuuu, bila nak tusyen?!
Cikgu Helime: Ok, malam sok buleh start!



Weekend
baru ni dapat kunjungan dari rakan blogger dan suami.
Bawok kepuk tu. Kepuk banyak ikang dari Pasar Payang, Ganu!
Suke ati temang, gemor bebenor kepuk banyak ikang nih!


Baju raya temang!

Puan Ummi Rosma kita ni dari blog Salam Borneo sudi hediyehkan teman 3 helai batik Sarawak! Cantik-cantik bangat! Awat banyak sangat kasi Yong.
Yong Rosma ni tokey kain batik Sarawak. Kalau kome nak ordar batik Sarawak, ziarah blog dia yaa.



Yong Rosma yang sentiasa ceria, gelak dan senyum sokmo!



Tangkap gambor, tangkap, sebelum cekelet sudu tu cayor!



Tapas sardin dan beyaz peynir (keju putih) antara hidangan utk Yong Ros dan suami, Encik Sahar.
Dari Bangi deme mai...


...dan 'piza' sucuk dari Istanbul. Tima kasih sudi lepak di romah teman yg kecik molek tu Yong Ummi Ros.
Jangan serik datang lagi naa...
Tessekkur erderim!

P.S Yong Ummi Ros ada ajor teman buat link blog ke blog, tima kasih bebanyak.
Tak tau jadi ke idok!

46 comments:

  1. salam yong...first time dpt jadi 1st to comment ni ...terkesima jap teman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      yeahhhh tahniah! Lain kali buleh buat contest terkejut cam ni!

      Delete
  2. yong..jalan2 nak ke kpg mr T tu cantik bebeno ye...tapi takut juge kalo jalan sorang2..kalo mlm mau gelap tu sb tak de street lite..
    sudu cekelat tu macam sayang je nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      Farah, kat Turki ni tak takut jalan dlm utan atau dlm kampong dekat kubur, takde org jahat kat kampong deme. Jenayah seksual jarang berlaku!
      Kalau sayang nak makan, simpan dlm peti ais sokmo gitu cekelet tu.

      Delete
  3. assalamualaikum kak....
    teman yang membaca ni pun rasa sibuk n kalut je...
    hehehe....

    comel sungguh sungai tu kak...
    rasa nak gi terjun je....
    err...air paras buku lali leh ke terjun?

    sedap benor nengok ke makanan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,

      terjun sungai tak bleylah, meniarap buleh!
      Sedap arr, kan akak yg masak?

      Delete
  4. salam.
    cok guzel kampung suami puan. rasa macam nak pergi duduk suasana kampung tu,sungai pun nampak jernih. InsyaAllah saya akan ke istanbul Feb 2013 untuk menikmati salji di istanbul.Resim yok kız? gurau saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mimar,

      Alhamdulillah, memang cantik kampong dia.
      Gambor pompuan ada...cuba check entry bulan Januari dan Februari 2012. adaaaaa.

      Delete
    2. alamak bocor rahsia...baru nak rahsia soalan guna bahasa turk hahaha...tapi secara peribadi saya akui saya sukakan negara turki, makanannya pun kurang kolestrol...salad manjang...

      Delete
  5. bersihnya anak sungai tu...kat mesia susah dah nak jumpa sungai cam itu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Bersih sbb dok dalam utan!
      Ada gak yg bersih kat Msia ni tp nuuuunnn dlm utan banat!

      Delete
  6. Assalamualaikum kak,
    alhamdulillah murah rezeki akak...dpt baju raya....kepok ikang hok paling dok tahang tu! akak buat main2 pun ramai yg order cuba akak buat betul2...boleh kami pun ordar jugak. Akak pun buat translation jugak ye...wah...pizza sucuk..yum yum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      sori aarrr mesti Ruby terliur nengok kepuk ikang Ganu nih, mung dok jauh sana tuh. Alhamdulillah org bagi! Kak Ros tu orang Ganu gak!
      Bukan tak nak buat betoi2, tak sempat. Mungkin satu ari nanti buat sungguh tapi amik barng dr Grand Bazar, baru gempaq. Yg ni batu utama dr Istanbul, yg beads beli kat Shah Alam.
      Translation ni kawan yg minta, dia tau akak free.

      Delete
  7. salam kak
    damainya kg deredebi.
    sedapnya pizza sucuk itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      kat sungai tu memang damai, takde romah orang. Lembu jer kekadang bersosial kat situ.
      Piza buat sendiri jer, Yong!

      Delete
  8. rasa meronta2 nak pi kg derebi sekarang jugak...!!! syahdu nya rasa kalo ada kat sana...

    jgn lupa hidangan turki utk teman tau..!!! masuk freezer dulu.. kesian la org dari ganu ni jauh nak sampai kolumpo/shah alam tu... boss takde meeting pulak, kalo ada buleh numpang sekaki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mulan,

      Ada simpan khas utk Mulan, sampai tahun depan dok ada lagi!
      Doa2 boss ada meeting kat KL!

      Delete
  9. Air sungai Deredebi tu nampak tenang dan cantik... cetek je airnya... bersih pulak tu... hm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Sunga kat kaki bukit memang ler cetek dan bersih, macam jeram atau lata kita gitu.

      Delete
  10. Kak, kalau kita saja2 nak dtg melancong ke kawasan kampung macam ni, ada tak tour guide yang buat servis macam tu? Yelah, kalau gi turki,mesti kita asyik gi bandar aja kan...nak jugak tgk life style org2 kampung nya, contohnya macam Kg Deredebi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Daddy,
      takde tour buat cam gini kat Turki, deme ada itinerary sendiri tapi kalau akak yg buat buleh jer, cuma kena tanya pendapat sedara-mara dan org kampong kat sini. Kot deme rasa kurang senang foreigner masuk kampong deme, tu jer.

      Delete
  11. Assalam Yong, syoknya tgk kg kat sana dgn sungai yg cantik tu..rindu lak suasana kat kg:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieza,
      sabor jer, InsyaAllah nanti Yong sampai lagi ke sana, dah dekat tu.

      Delete
  12. Assalamualaikuim Kak..

    Lambat sikit sampai Kampung Deredebi hari ni, duk mengarang entry dari siang tadi, hik!!
    Memang cantik kampung ni, bila entah teman dapat nyongket ke sana.
    Wah artikel hebat tu, mest ada terms yang mencabar minda.
    Kahvalti yang sangat ngetop kak Helime,terima kasih daun keladi.
    Abih ke makang sorang kepuk banyak ikang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Akak pun tak tau buleh tak buat tour ke sini, tengok pandangan deme dulu.
      Artikel tu bukan jer mencabar minda, tp mencabar kesaboran akak, slownya nak terjemah, fening akak!
      Kahvalti yg simple jer Yong. Harap kenyang ari tu!
      Ehhh akak kalau masak 7-8 keping jer Yong Ummi, cam jajan. Tu pun bkn goreng tiap ari. Bila teringin jer!

      Delete
  13. Salam yong,

    cantik sungguh sungai deredebi yer....hijau je. sungai yang sama yong ambik gambo masa musim salji hari tu kan..?

    ehem2...ensem2 pemuda turki itewww...yong ada email saya kan...haha... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Yaa, sunga yg sama, Sunga Deredebi.
      Eleh nak masuk isu ehem, ehem punya lama citer pasal sunga!
      Nak yg mana tu - suar biru,itam, kelabu etc?

      Delete
  14. salam kak halima..
    saya sanggup meredah hutan utk melihat sungai2 spt ini.. cuti nak ke hutan lagi.. di situ ada tenang..


    psttt.. komen saya ttg kamel attartuk tak muncul ye kak.. xpe.. ni saya nak buat permintaan boleh.. cer tulih kisah dia versi turki plk..saya dh cukup konpius dgn cerita kak halima hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Mad,
      Haa kalau nak ke Sg Deredebi tak payah redah utan, lalu jalan kampong jer.
      Ehhh ada buat komen? Ada kan?
      Versi Turki akak tak lengkap, sesikit jer akak tulih, ada 2 entry. Berdasar pd perbualan dgn Mr T. Bukan seluruh idup dia, sesetengah isu jer kami sentuh. Cer check entry bulan Mac dan bulan April rasanya.

      Delete
  15. Salam kenal akak...sy datg dari blog ummiross.....
    Bestnya baca n3 akak yg santai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong NzA,
      Hosgeldeniz dan tima kasih!
      Pe kabor?
      Meh selalu lepak sini kalau suka citer nyongket dan cuci-cuci mater!

      Delete
  16. salam cikgu...ramai nampak berminat nak ke kg Derebi tu...memang cikgu kene buat rombongan khas gi sane nanti ;0....tu la best je tgk..paling best dapat berkelah tepi sungai tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      he he kalau ada rezki deme tuh.
      Nanti org kampong gelak tngok orang Malaya berkelah tepi sunga, dioran pun tak penah buat, he he!
      About your visit cikgu buat dlm previous entry.

      Delete
    2. boleh ajak deme tu join sekali ramai2 mesti dorg rase ganjil tp mesti dorang rase best ;0...

      a'ah sy dah tgk.;0...memang licinla hazelnut cikgu yang kitorang bawak balik hari tu....walaupun tak makan coklat tp makan hazelnut pun dah mcm makan coklat ;0....sedap.

      Delete
  17. wahh seronoknya baa aktiviti akak..pizza sucuk tu menarik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      sementara stok masih ada jer!

      Delete
  18. akak besttnya..makanan pelik2..akak blog akak ni betambah bestt klo tak der word verification tuh............baru mantappppppppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mama Farris,
      hampir sume blog ada word verification, akak pun tak tau akak punya ada natang tu. Boleh buang ke?

      Delete
    2. bolela sangat kak ..setting jer......wat nyemakkkk jer..akkakakkka..gurau jer..

      Delete
  19. tima kasih ye kak..atas hadiah sagu jantung tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ta,
      Sama-sama. Nanti nak berinai, gunalah saputangan ijau tu ya.

      Delete
  20. Assalam..and salam kenal..

    teringin nak ke Eygpt and Turkey..bila lah agaknya boleh ke sana ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Azian,

      Hosgeldeniz dan selamat datang dan salam kenei-kenei!
      Pe kabor?
      InsyaAllah nanti sampa ler sana, kumpui jer duit. Otw, gi Makkah atau balik buleh tu singgah!

      Delete
  21. bestnya dia byk tamu... pas ni makin ayu le yong kita ni.. berkain batik gitu.. MMg batik serawak comei pun.. Kita suke bebonar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      dah owang nak datang, kite terima dgn bebesor ati! Ada hadis kata, kalau tak silap, rumah yg didatangi tetamu akan didatangi Malaikat rahmat ke romah, betoi ka? Alhamdulillah!
      Nanti akak meregek Hari Raya dgn baju batik naa,

      Delete
    2. yup btl tu... murah rezeki..

      Delete