Moh Kite Follow Sesame...

Monday, May 21, 2012

MEROYAN HARI PANAS, MOH LAYAN SALJI DI KG DEREDEBI, TURKI!

Susu suam dari Kara Kiz


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Tengah meroyan ni...hari panah bebenor sejak 4-5 ari ni. Pasang erkon memanjang kang, bil letrik naik! Jadi nak kurangkan kepanasan ni, meh ler layan gambor-gambor sejuk yg teman rakam bulan Februari-Mac 2012.



Sebelah kanan tu sebahagian rumoh Mr T.
Ari tu teman nak gi ronda-ronda kampong belah ataih sikit.



Lebih kurang 50 meter berhenti jap.
Rumoh Mr T kat bawoh pulak.



Laman romah jiran.
Pokok nampak cam pokok dalam citer seram omputih!



Tengah teman terjenguk-jenguk, nampak sorang makcik melenggang-lenggok turun ke bawoh.
Cam kenei jer...



Ohhh...dia nih, si Emine ni, sepupu Mr T.
"Nak ke mana awak?" teman labun.
"Nak ke rumoh si-polan!" Emine jawab.
Teman gerenti dia akan dok pot-pet, pot-pet 2-3 jam baru balik rumoh. Musim dingin lazimnya orang kampong tak banyak koje, jadi nyongket dan lepak adalah aktiviti yg syiok...dok dalam dapur yg panas sambe mengait dan sok-sek!



Nilah rumoh si-polan tu.
Sunyi jer Kg Deredebi di musim dingin sebab setengah penduduknya dok di rumoh bandar di Akcakoca.
Musim bunga baru deme balik dok kampong sampa musim luruh!



Ni ladang hazelnut Mr T yg sebelah rumoh dia.
Masa ni bunga dah mula kuor.
Yang berjuntai-juntai tu...



Yang ni ran tempat pokok anggur.
Pokok nampak baru setahun dua jer.



Turun semola...



Salah sebuah pokok buah apa ntah.



Atap rumoh jiran...



Ladang hazelnut lagi...



Longgokan kayu api depan rumoh mertua.
Background pokok buah tin (fig kata omputih!)
Bismillahirrahmaanirrohiimm,
"Wattinii wazaituunn..."




Rumoh Mr T dirakam dari laman rumoh mertua.
Yang nampak jelas tu banglo Kara Kiz.



Udoh-udoh tu Karabas!
Tak buleh nyembah orang,...dosa!



Meh rase roti bakor sapu yoghurt manis dihiasi jem buah epal dan butter kampong!

61 comments:

  1. Assalamualaikum kak!

    nampak seram tapi cantik pemandangan winter ni..semua putih je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ate ape kughangnye....kat kampung teman di kuale ni pun macam musim sekaghang ni ghope itu juge....memutehhhhh....je pepokoknye.....ala macam salji tu...tapi ijok le pulok sejuk......he.hee..heee putih kekabu. Kalu haghi angin lagi gayat nengoknye...memuteh 'salji' @ kekabu teghobang meghate...kalu tak jaga2,....idong mau tesumbat dibuatnye....

      Delete
  2. sekali pandang mmg seram je sis..tp byk2 kali tengok tak jemu2 lak tgk winter nih..sejuk hati..

    err si Karabas tu steady jek x pakai sweater bagai..tak sejuk ker? ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Greenjade,
      Sebenornya dok kampong deme tak seram wlupun jalan memalam. Di Turki deme takde budaya citer seram, hantu tak penah disebut.
      Tulah akak pun heran, anjing, kucin, ayam selambe jer main kat luor, Subhanallah!

      Delete
  3. Assalamu'alaikum Yong.

    Balik yang baru2 ni, idok buat ais kacang dari salji ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      perasan ingin tau tu dh dilayan, idok ler akak cari pasei nak buat lagi...he he!

      Delete
  4. haah kak tgk gambo ni pun dah rasa sejuk dah kak..kat msia kita ni sejuk terlajok..kih3 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      akak harap semua org dpt tempias 'kesejukannya'. Tapi Alhamdulillah ptng semalam ujan kejap di Shah Alam.

      Delete
  5. Assalamualaikum kak,

    sejuk mata memandang ye kak bila nengok gmbo2 nih..saya perati deme mmg suka dgn nama "Emine" ye kak..isteri PM Turki pun Emine.. ptg2 ni pekena roti bako tu dgn kopi sedap nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua putih bila nak hijau balik ni?

      Delete
    2. Waalaikumsalam Hjh,
      Yaa nama Emine antara yg populer di kalangan pompuan Turki, selain Zeynep, Hatice...sempena nama ahli kuarga Rasulullah SAW.
      Pekena roti dan kopi tu dlm sejuk2 ujan lagi best he he!

      Delete
  6. assalamualaikum puan
    salji manjang...tapi bila saya datang sebutir pun takda.kena cari keluarga belah sana juga gamaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mimar,
      Meh dtng bulan Januari sampa Februari InsyaAllah merase...lazimnya dlm bulan2 ni. Tapi kalu gerenti nak merasa, gi ler ke Erzurum, Van, Kars, Bolu...tp takut tersangkut kat sana sbb bila salji turun lebat dan perjalanan mungkin tersangkut.
      He he bagi hint ni...kuarga Mr T ada 2-3 kizlar!

      Delete
  7. Salam Yong...

    sejuk mata memandang...*nasib baik duduk betul2 bawah fan...hehe.

    soalan tak berapa cerdik dari saya..tapi nak tau jugak..pokok2 hazelnut & anggur tu hidup subur macam biasa ye lepas habis musim salji....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      mesti power kipas Siti!
      Sebenornya Allah jadi kan deme tidor (hibernate) dlm musim sejuk. Setengah pokok dan tanaman perlukan kedinginan utk hidup cam gandum. Cerodik soklan tu, sapa kata tak cerodik...sains tuh!

      Delete
  8. salam kak
    Subhanallah ..cantik sangat macam dalam lukisan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ye kaaann? Nasib ler tepon akak ni jenis standard jer, kalau canggih, kalah National Geographic!

      Delete
  9. Syioknye, kite kat sini Lo Nk rase salji, ke icily jek, tu pon olok2, hiks...

    Gambo yg last tu x menahan, musim sejuk asik lapooo jek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Akak pun dah ke Icity dulu tp masa tu belum ada rumoh salji tu.
      Roti tu dimakan masa kahvalti (sarapan)!

      Delete
  10. takot tgk karabas.. dia tak menggigit ke? hikhikhik:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong/Yob,
      Selamat datang dan hosgeldeniz.
      Baru nyinggah sini ke? Kalau baca entry2 lama buleh kenei dia nih. Dia hormat dgn ahli kuarga Mr T. He he anjing yg taat dan rajin dia tuh!

      Delete
  11. assalamualaikum kak...
    susu lembu tu kalau minum ada bau lembu tak?...
    ita paling tak suka minum susu....

    comel sungguh salji atas pokok tu..
    sebijik macam dalam citer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      He he ada bau kamben!
      He he takde bau apalah. Ye ke tak suka susu? Hmm rugi, banyak khasiat tu Eita.
      Kalau Eita ada kat sana, mesti asyik dok luar dgn kamera...kalau tahan sejuk ler!

      Delete
  12. salam kak

    aircond non stop ni hehehe

    jom kak kita pi turkeye , dah sejuk sikit kita balik hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Kalau non-stop mencanak naik bil letrik, walhal bil ayor '0' tiap bulan!
      Sekarang pun deme tak bape sejuk tapi at least cooler than Msia. Takpalah kita bersabor jer!

      Delete
  13. kalo jalan sorang memang macam seram je.. kot2 tetiba kluor vampire.. heheee...

    hazelnut, buah tin, butter buat sendiri..!!! huwaaaaa.. nak jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      nampok dlm gambor cam seram tp kat sana tak de perasaan tu. Tambah tempat si Emine tu lalu tu ada kubur!
      Ada sikit jem tin kat Shah Alam, meh ler.

      Delete
  14. salam kakakku cayang...

    bila tengok karabas, teringat Tarabas yang hensem dalam citer Fantaghiro tu. Nasib la Karabas tu anjing. hihi...
    terbayang2 roti panas sapu butter dan jem ala2 scone.....wahhhh sedap nye laaa....teringin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      Akak pun dulu kata nama kamu ni ingatkan pada Tarabas!
      Memang sedap ya amat roti makan dgn home-made jam dan butter deme. Masin campur manis!

      Delete
  15. Assalamualaikum.
    Salam singgah dari blog Kak Kamsiah..

    Salam perkenalan buat tuan empunya blog. Cantik sangat2 gambar dalam entri ni.. Sejuk mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Nur,
      Hosgeldeniz dan selamat datang!
      Memang tu niat akak, bagi pembaca sejuk dlm cuaca panah nih!

      Delete
  16. salam yong..memang betui la..pande yong.
    tengok salji tebal tu terasa macam sejuk je..padah he nya tak peronah pun acik rasa sejuknya salji..kecuali salji buatan yang ada di mesia ni je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,

      Imaginasi boleh buat kita gi memana...he he!

      Delete
  17. Assalam Kak Yong, sib baik kat sini pun dah clear dgn salji dah masuk musim bunga juga kekadang tu sejuk kekadang tu panas tapi tak la panas sgt sebab negara ni kuat sejuk summer pun temp sampai 25-30 jer la paling panas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieza,
      Panas deme pun humiditi rendah. Humiditi yg buat orang meroyan tuh!

      Delete
  18. Sonoknye yong...., terase sejuk lak pose lam musim paneh ni, nengokkan gambo salji tu....cayo tekak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      Alhamdulillah semalam tetiba ujan kat Shah Alam, sampai ke malam sejuk dan ari ni pun nyaman, selesa bagi orang posa sunat!

      Delete
  19. Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah, syukur pada Dia!

      Delete
  20. Assalamualaikum kak..

    Waa nyongket musim salji pulak,cantik!!
    haha..karabas sangat berbudi bahasa kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,

      Rakaman dlm kenangan.
      Karabas yg cerodik dan gedik!

      Delete
  21. aah paneh kan kat sini cikgu..tp bile tgk gambo salji2 tu terus sejuk je ati...tak rase paneh dah pun....sket2 jek....;0...sambil berangan sampai kat kg cikgu kat istanbul tu....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,

      he he pandai berangan. Kampong tu kat Black Sea, Amy bukan kat Istanbul. Istanbul rumah apartment.

      Delete
  22. sejuk sejuk best jugak
    tapi roti tu lagi nampak best..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Suka makan2 yaaa...sama ler kite!

      Delete
  23. Assalam,

    mak oii! sojuk betol gambar2 nih.. sejuk and masyaAllah cantik! bile laaa agaknye bleh dpt rse dikelilingi ice2 gini. huhuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam Yong,

      Cantik dan memang sejuk!

      Delete
  24. slm kak, yougurt manis tu sdp ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Selamat datang n hosgeldeniz!
      Dia ada rasa masam sikit jer tp digaul dgn gula, dh macam aiskrim pulak. Agak pekat macam butter...rasa ok jer!

      Delete
  25. salam yong....tak puweh nengok gambo2 kat kpg deredebi ni....cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Farah,
      ada lagi nanti akak upload dlm entry lain pulak.

      Delete
  26. baru tengok dah rasa gigil2 sejuk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Dasat penangan gambor yek!

      Delete
  27. salam rejab yong..

    Kocik je rupanya pokok hazelnut tu.. teman dok bayangkan besau gedabak.. heheheh..
    Emm.. gambar last tu yg tak leh tahan tu.. posa2 ni itu pun leh terliur... :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      haha ha...dia bukan pokok rendang tp berkelompok. Kalau posa baca lepas iftar tau!

      Delete
  28. Assalamualaikum Hjh Yong

    biler ler teman nak menyongket main salji ......

    ReplyDelete
  29. A'kum Yong

    Tengok gambar-gambar tu rase nak menggigillah pulak!

    ReplyDelete
  30. bilo la dapat tgk live salji...huhu

    ReplyDelete
  31. ok kot susunya,bukan susu satu malaysia

    ReplyDelete
  32. waktu ni kalau nekcik tak silap..1/2/2012 sbb nekcik tngok kat turkish news...risau nekcik kalau salji sampai macam tu waktu ziarah istanbul nnti..takut tak dapat kluar jenjalan..sejuuk sngat bimbang jugak nekcik takut asmah datang..siap jugaklah nekcik buat sbyang hajat..mintaklah keadaan tak truk sangat..alahamdulilah..bila kami sampai 16/2 cuaca dah elok..dapatlah rasa serdak serdak salji..yang pentingnya dapat tengok keindahan kota istanbul...syukur

    ReplyDelete