Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, May 24, 2012

MOH LEPAK DI DAPUR KAMPONG TURKI!

Dapur rumoh kampong Mr T


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Meh lepak-lepak kat mutfak atau dapur rumah kampong Mr T di Kg Deredebi. Sorang pembaca penah tanya mana ropa soba ni.
Ni typical mutfak kampong di Turki.
Yang paling penting natang werne coklat ada serombong tu.
Deme pangge soba.



Soba
ni ada dalam semua romah di kampong dan jugak di sesetengah rumoh apartment yg buleh pasang serombong. Benda ni bukan je dapur memasak tapi juga heater.



Salah satu pintu ni, taraaa ...ruang oven di sebelah kanan.
Ruang kayu api di belah kiri, jadi ruang ni dapat haba, bukan panas direct dari kayu yg dibakor.


Bila nak masak boh dan sumbat kayu di ruang sebelah kiri soba. Kalau nak masak menu yg memakan masa lama, boh kayu bebesor sikit.
Kayu-kayu yang ni kira haluih jaa...


Ni ropa bahagian bawoh tempat kayu dibakor yg ada debu.



Masukkan dalam bekas ni.
Nampak pun cam dah antik. Yang penyodok tu untuk kaut debulah. Penyepit tu untuk sepit apa-apa yang panas e.g bara.



Susu si Kara Kiz dan Sari kiz diperangat atas soba. Teko besor belah kiri tu utk jerang ayor utk pelbagai guna.
Teko belah kanan tu teko teh atau cay.
Ehhh mana kiri, mana kanan?
Teman dah blur...


Di kampong deme makan duduk atas karpet.
Meja rendah ala-ala Jepun. Tapi ni lumrah.
Yang baju biru anak sedara Mr T, si Ilker, sebelah dia cucu tiri teman Ertugrul dan adik dia si Sule.
Sofra atau kain alas dibentang dulu, baru boh meja. Lebihan sofra tu kome boh ataih riba, elakkan sisa makanan jatuh ataih karpet!


Si Yusuf sedang lenaaaaa...

Selain tempat masak, makan, nonton Tv, bersembang; kat mutfak buleh jadi tempat tido.
Teman dan Kak Emine selalu tido sini masa musim dingin sebab dah siap panah dlm bilik ni.


Ahhhh Yusuf dan sedor.
Helime Baba Anne nak bermesra dgn Ucup!



Home-made beyaz peynir
(white cheese) yang dibuat oleh Kak Emine.


Rezki tak tau mai dari mana.
2 ari lepas sorang rakan FB dan juga blogger kirim sepasang telekung...


...2 jenih serunding, dan 2 jenih kepuk Kelate.
Alhamdulillah dan terima kasih kepada Puan Salina.
Dia nak hadiah, nak eratkan silahturrahim.
Semoga Allah murohkan rezki dia.
Terima kasih, tessekkur erderim!
Terharu sesangat.
Sedap kepuk werne-warni tu Salina Hanim!


Untuk iftar ari ni, meehoon sup tulang rusuk.
Nah hirup sorang sikit...sesudu jer taw!

40 comments:

  1. salam kak
    uhuk uhuk..batuk sebab ada sebut nama saya :)
    best gak kan soba ni serba guna gitu...boleh masak dan panaskan badan sekali.
    Comeynya usop.
    satu lagi tertarik bab alas letak bawah meja tu...terbalik dgn kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ohh Yong ke yg tanya pasal soba tu yek? Haa ni ler kisahnya!
      Deme terbalik bukan apa, meja tu deme dah lap bersih2, buleh boh roti ataih dia, tu sb takde sofra.

      Delete
  2. Sempoi ja dapor masak die org ni..he..comeynyer si yusop ni..berapa umrnya..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Belum setahun lagi, bulan Ogos kot baru setahun.

      Delete
    2. Hmmm...sok besar mesti hensem tuh...:)

      Delete
  3. Assalamualaikum Kak..

    Bestnya nampak dapur dia orang, rasa nak lepak2 jugak kat situ.
    Murah rezeki akak,banyak hadiah tu. Sedapnya mee sup, kecur jugak airliur tengah2 malam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ummi,
      Memang dapur ler tempt lepakan utama deme.
      Alhamdulillah, rezki Dia bagi tak tau dr mana datang.
      Aikk dah makan pasta dan rojak satnika, kecur air liur lagi Ummi ni?

      Delete
  4. Assalamu'alaikum,

    Kalau kat Perak, dipanggil seperah, kat Turki - sofra, cuma tempat letak je lain2, kat sini letak atas meja

    Cantik manis si Sule..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      yelah kot saprah tu asei dr perkataan sofra. Tapi sofra maksud dia meja makan.
      Nak berbesan ke kita ni? Sule baru 8 tahun!

      Delete
    2. Kalau teman ada anok lelaki, boleh le kenen2 dgn Sule..hehe..

      Delete
  5. Uiiihh bestnya la Turki.... xtau bila nak sampai nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ali,
      Pe kabor?
      Err buleh ke honeymoon sana nanti? he he!

      Delete
  6. unik cara depa makan tu ya...ala2 bersila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Deme duduk berlutut, tak pandai bersila.

      Delete
  7. Assalamualaikum Puan.
    Sempoi je dapur depa? Atau ini hanya dapur kat kampong depa.Makanan Turki memang boleh sesuai dengan saya. Cai perasa epal tu kesukaan Turks ka? Saya sukakannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mimar,
      Sempoi tu apa maksudnya? Cantik?
      Ni standard dapur kampong, rumah lain pun cam ni...seropa jaa.
      Hmmm patut ler rajin ke sana, suka makanan deme ni yek?
      Ohh kalau kat rumoh deme minum cay normal, daun teh biasa, takdak perasa. Yg berperisa tu sekali-sekala itu pun orang2 kat bandar dan pelancong jer yg minum.

      Delete
    2. sempoi tu derive dari simple...orang penang punya bahasa.

      Delete
  8. Assalamualaikum kak..
    sempoi la yg soba tu. boleh jadi barang antik nanti tu. Si ucup sangat comey.....geram je tengok. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yana,
      Ni lagi...sempoi. Apa tu sempoi?
      Design soba ni dari dulu tak berubah, lagi 50 tahun pun cam nilah kot!
      Yaa Yusuf ni kira hensom nanti!

      Delete
  9. salam yong..mana nak cukup sesudu sorang yong..dah le pose..buka dengna sesudu sup je..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik,

      amik berkat jer...he he, selamat menyambut bulan Rejab!

      Delete
  10. Simple je dapur dia org eeh. Yang penting bersih le sesangat. I like.Gebunya le pipi si Ucup tu.. Rasa nak picit2 je.. Si Sule tu bakal jadi dara ributan tu., Cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      simple dan bersih ajernyer ye!

      Dara ributan? Dah ribut pun kat sini ada yg nak buat menantu!

      Delete
    2. opps.. makcik silap type le tak perasaan.. Rebutan le... sowi sowi sowi..

      Delete
  11. eh2 cikgu saya pun ingat nak buat bihun sup semalam...sekali buat bihun tomyam...;0...

    dah besar sule tu kan...dah tak gaduh2 dgn abg dia ke?..;0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      Gaduh lagi, tapi kurang kot sebab abang dah besor.

      Delete
  12. salam kak

    bagus dapo tu, serba guna , tu kira 10 dalam 1
    kalau letak tuala lembab pun kering hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Memang pun jadi pengering. Selalu deme jemur stokin dan kekadang kain baju di keliling (atas kusi letak dekat2) terutama waktu malam sebelum tido. Esok dah kerin!

      Delete
  13. La Yong..kiranya yong ni ikut nasi lemak buah didara lah ye..jauhnya jodoh Yong..internasional..takpelah skurang kurangnya ada jugak sorang sedara kat Turki ni..sbb mmg susah nak jumpa org melayu kat Turki ni kan...Turki ni antara salah satu negara Islam selain Mekah dan Madinah yang paling Nekcik suker..bersih dan sejuk mata sebab bnyak masjid yang cantik cantik..Insyaallah..harap harap suatu hari nanti Nekcik dapat kesana lagi...boleh singgah rumah yong...satu lagi nasi orang turki ni sangat sedap dan lemak..suka makanan depa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      tak ...teman idak buang emak buang sedara. Teman ni yg tinggekan suami dan dok Shah Alam sorsng2. Bila rasa nak bercuti, teman sound ler pd dia. Ajernyer Turki ni negara yg amaaaattt cantik, SubhanaAllah. Masjid pun cantik2 dan dipelihara dgn baik, pengguna pun makin bertambah.
      Sila kan ke apartment kami, kalau teman ada kat sana.

      Delete
  14. Kak yong, comel beno le si usop nu ha. Ade resepi ke nak comey gitu? Bak mai mtk share.. Hohohohoho.. Gurau2 ptg jmt ye kak yong? Tapi masyaAllah memang comey.

    Dapur tuh betol2 antik. Pasti rasa masakan die enak sbb ada bau2 asap tuh. Waduhhh. ENAK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      comey tu Dia yg bagi, tak tau apa resepi Dia he he!
      Dapur tu bukan antik tp dah memang design dia cam tu sampai sekarang. Kalau beli baru pun, cam tu design dia he he.

      Delete
  15. salam kak,
    antik tu....orang kata masak kat atas dapur kayu lagi sedap rasanya...mesti sedap bila masak atas dapur tu..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lia,
      tu bukan dapur antik, tapi tradisional. Yang baru jual kat kedai pun design cam tu gak.

      Delete
  16. comelnya lah yusuf tu kak...ske tgk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      Alhamdulillah...comey kan!

      Delete
  17. Terima kasih kak yong atas kirimannya.Maaf baru sempat meyapa disini kerana blog ada sedikit sesi terapi teknikal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      sama-sama, hope U like it!
      Dah makin cantik blog cikgu!

      Delete
  18. Gambo yg last tu gak yg memikat kalbu :P

    ReplyDelete
  19. Ate deme ni mmg x pakai dapor gas ke? Agaknya yg tradisional lagi best gamoknye yek.

    ReplyDelete