Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, October 18, 2012

MERANGKAK-REWAK DALAM HUTAN DAN ANAK GADIS TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Ceria, InsyaAllah esok teman balik beraya Haji ke Kg Deredebi. Nak beli tiket utk Ahad atau Senin, dah tak mandang! Deme ni raya Qurban sakan, seminggu lagi tiket balik kampong dah abis! Teman dapat utk esok kul 7 malam sampai Akcakoca! Ehh sapa awek cun ni?!
Sambung kisah teman di ladang ler yek. Selain beribu-ribu pokok kacang hazel, pokok buah cam epal, pear, tin, anggur, plum pun ada yg tumbuh merata. Liar ni kome.
Pokok anggur dok menyalor merata pokok lain. Nak dapatkan dia kena panjat pokok lain yg dia dok melepak tuh! Numpang jer koje pokok anggur ni, mujur bukan parasit! "So what kalau kume parasit?" Takde ler apa...nyembang jer!
Hah ni ropa kacang hazel yg gertak ataih tanah. Lepas dipetik deme ni dibiorkan ataih tanah, sat gi dlm 3-4 ari lepas pekerja pusing-pusing, ngutip ler pulak. Masa teman sampa, pekerja Kurdish dah ronda jauh, teman ngutip ler yg dedekat Farmhouse kami.
Tapi sebelum gi Farmhouse ataih bukit, teman dah nolong kaco-kaco kacang yg dijemur di laman mertua. Hari kedua baru teman join mertua dan biras teman si Nevin, yg dah berkampong dekat sebulan kat Farmhouse ataih bukit.
Kat laman Farmhouse, dah membukit kacang yg berkelopak berlonggok tunggu dimesin. Yg dalam guni putih tu belum dikuarkan lepas dikutip. Bior berjemur dulu 2-3 hari baru mesin.
Longgokan guni kacang yg dipetik tapi masih belum mesin. Pondok kecik tu dulu tempat kuarga Mr T tingge sepanjang musim petik hazel, 5-6 tahun lepas. Farmhouse sekarang jadi rumah baru, pondok ni ada 3 beranak pekerja Kurdish tingge.
Kahvalti pagi Ahad masa teman sampa. Ada kentang rebus, baru dikorek tu. Zuleyha, bini Tahsin, buat rebus dan bakor, ditopup dgn keju. Hmmm daaappp...!
Yusuf baru jer bangun tido. Main dgn kayu utk jolok-jolok kayu api. Bebudak suka nar main dgn kayu!
Di penghujung musim hazelnut, pekerja Kurdish balik negeri deme di Urfa (negeri Nabi Allah Ibrahim AS), kami ngutip walnut pulak. Walnut ni mahei, kat Malaya mau RM60 sekilo! Teman merangkak-rewak nak kutip tepi dan lereng bukit deme nih. Patutlah mahei!
Ni bukan nak tayang jadi model, tapi nak tunjuk amende yg antara kome dok pesan kat teman suruh beli. Ni pardesu atau kot labuh jenama Armine yg dipesan oleh Yong Ruby, nun kat negeri Arab. Harap dia berkenan kaler dan pesen yg teman pilih nih. Gambor paling ataih tu, sales assistant gedung Armine, kat Olimpa Mall, tak jauh dari apartment teman di Istanbul! Malulah pulak dia bila teman snap gambor dia. Ada memana Yob berkenan dgn anak dara Turki ni? Email teman yek!

38 comments:

  1. kak yong, slamat hari rya aidil adha.. jgn lupe org sini

    ReplyDelete
  2. Salam Beb,
    Selamat Hari Raya Qurban! Ehh mana boleh lupa orang2 Malaya!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Salam Yong Kam,
      teman idak ler berkorban kamben/lembu...berkorban perasaan. Tapi Alhamdulillah takde masalah. Dah biasa berjauhan.

      Delete
  4. Comey anok daghe tu... nak pinang buat menantu, boleh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      boleh jer. Simpan jer nombor akak he he.

      Delete
  5. tu diaaa....model kot labuh la pulak. Comey la. Harga mcm mana kak? Mahai dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      jenama Armine ni tersohor di Turki. Kot baru rega antara RM300 sampai RM450 lebih. Yg akak beli dan yg biru ni dah potong 50% diskaun!

      Delete
  6. Assalamualaikum Kak...

    Selamat hari raya Aidil Adha ye kak, nanti kongsikan suasana raya di sana ye.

    Ummi ada dengar juga,Urfa tu cantik tempatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ummi,
      Selamat Hari Raya Haji!
      InsyaAllah nanti akak share gambor2.
      Akak pun tak penah ke Urfa, tapi dgornya bersejarah dan cantik!

      Delete
  7. Assallammualaikum Puan
    cantiknyeeeeeeeee kot labuh tu! i like!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      Memang cantiiiikkkkk!
      Akak pun like, beli satu dulu tp belum pakai lagi, tunggu suhu turun lagi!

      Delete
  8. salam yong

    salesgirl tu bukan takat yob je berkenan,
    yong2 kat sini pun berkenan.
    cantik sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Zany,
      ajernye deme ni comey2 sokmo!

      Delete
  9. alahai...salesgirl cun dan sopan mcm tu...beratur le kaum lelaki nak membeli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      he he jarang lelaki masuk gedung ni, baju dan kot pompuan jer, kalau ada pun para suami dgn isteri2 deme he he he!

      Delete
  10. Kizlar Turks Guzel! Semalam nonton filem Taken 2, filem shooting di Istanbul, betul2 rindu istanbul dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Gezdin,
      err Yob ni rindu kat Stambul kaaa...kat kizlar, cer kabor bebetoi!

      Delete
  11. as salam kan,

    bekenan sgt kat muslimah turkey yg baju dia kaler biru, last sekali tu..hehe..sonoknye akak, byk buah sedap kat sana..saya kat sini makan buah rambutan putik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      He he...Yong tu model tak rela ....
      Alhamdulillah akak dtng musim panas yg banyak buah. Putik pun putiklah, nanti jadi buah sedap mutan tu Yong!

      Delete
  12. Salam Aidikadha kak Yong moga..bergembira selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Qurban Cikgu, tgh bergumbiralah ni dgn anak-cucu!

      Delete
  13. assalam yong..raye disana ye..idok dapat la makan lemang ngan rendang ye yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      kalau ada lemang dan rendang, akak dok menetap kat sini!

      Delete
  14. raya haji meriah kat sana ekk.. sama la kat pantai timur ni jugoks...

    ohhh usop comel... meh sini mokcik nak gomol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mulan,
      lebih dr pantai timur Yong, deme cuti seminggu!
      Yong udoh chop si Ucup buat menantu ke?

      Delete
  15. salam yong.. model yang paling tu le yg paling cun... serba boleh. pakar dalam mengutip kekacang. habis segala kacang kat turkey tu dia kutip... hahhahaha

    ReplyDelete
  16. comel awek Turki...model kat bawah pong comel juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda,
      comel gak...jer? Hu hu hu!

      Delete
  17. Salam kak yong
    Cantik jelita model yg duk atas krusi tu

    ReplyDelete
  18. Assalamulaikum yong .. model yg ateh kusi berkot labuh biru mmg comel n serba boleh sepetri kata ayang .. pekenan tul dgn kot labuh ni.. kalu yong berpeluang nak gi bersopping bleh oder satu ya yong tuk acik .. acik ni kecik molek je kalau di Mesia ni pakai siaz M je.. warna apa2 pun boleh le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Acik,
      boleh jaa...janji masuk fulus kat acc akak.

      Delete
  19. Assalamualaikum kak,

    Walnut mmg mahal....tgk tu nk cari & kutip walnut pun susah kan. puak kurdish ni bukan sebahagian dr Turki ke kak? pandai akak pilih padersu tu...berkenan sgt2! selamat menyambut hari raya aidil adha kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Selamat Hari raya Qurban.
      Yaa kaum Kurdish mmg terdapat di merata Middle east dan selatan dan timur Turki, deme rakyat Turki tp bangsa lain, bahasa ibunda lain, mazhap Syafie.
      Alhamdulillah berkenan dgn pardesu yg akak pilih! Tapi sbb beg akak dah penuh masa balik Akcakoca, tunggu akak balik Istanbul baru akak pos naa.

      Delete
  20. A'kum Yong

    Saya suke sangat kalau dapat merayau dalam hutan yang penuh buah macam tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      Kalau Yob dpt merayau dlm utan deme ni masa musim panas dan luruh, mau kot tak nak balik, terus bercamping kat sini!

      Delete