Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, October 9, 2012

KALUT-KALUT ISTANBUL...ADEIIIII!

Assalamualaikum Kome, pe kabor kite? Teman dah balik Basaksehir, Istanbul, Khamis lepas. Sonok dpt lepak rumoh takde sedara-mara dan kekanak yg hiruk-pikuk! Legaaaa rasanya! Namun teman makin kalut pulak, sebab soping kat Grand Bazar amik order pelanggan. Mahap yaa teman lambat hapdet dan tak sempat balas ziarah/blogwalk! Reply komen pun tak dan! Yaaa ampun!
Pe kabor pokok kunyit dari Malaya? Alkhamdulillah sihat walaupun tak minum ayor lebih 3 minggu. Pokok lain pun survived! Good girl!
Backtract kisah kat Kg Deredebi. Nilah bilik tamu kat rumoh kampong Mr T. Memola teman datang tahun 2005, nilah biliknya. Luas, ada satu katil bujang, lemari tinggi dan kusi meja tulih. Kat tepi belah belakang ada kotak-kotak buku dan simpanan makanan kering cam jagung dan linden tea. Macam store pulak tapi benda ni tak berbau, seguni dua jer. Hazelnut deme simpan bawoh rumoh. Kipeh letrik tu teman beli 4-5 tahun dulu masa teman datang musim paneh. Ni teman pakai semola. Deme ni tak tau guna kipeh!
Last trip si Omer ni baru dlm pantang, muka dia pun tak siap lagi, jadi teman idok amik gambor dia sangat. Dia adik Mursel, baru nak nyulur. Mursel lebih cerah ikut kuarga Mr T, Omer ikut kuarga mok dia si Pinar.
Pinar datang bawok Omer tengok teman baru sampa. Pastu teman gi umoh mertua, Nevin tu mertua Pinar (masa ni Mertua dan Nevin dok kat Farmhouse). Pinar bagi Mursel makan lunch. Dia tengah makan yoghurt. Tapi masa minum sup mercimek (dal halus), banyak yg tumpah ataih suar dia dari yg masuk mulut!
Dia pun cedok yg dalam poyok. Musim panas kami tak guna soba dalam rumoh sbb panas. Nevin ada lagi sebuah soba kat luor rumoh dekat tangga. Next entry teman upload gambor tu.
Cucu-cucu tiri - Bahrican, Sule yg dah semakin tinggi dan gemuk; dan Zeynep yg tak banyak perubahan dari segi ketinggian! Baju sukan yg Sule dan Zeynep paka tu teman yg hediyeh.
Entry kali ni masih kalut kome, tak tersusun. Ni semua macam trailer. Bila teman dah OK sikit, citer teratur. Nanti teman bawok kome ikut Mursel susup-sasap dalam kebun...
....jumpa sejenis buah berry. Kami petik yg itam sebab dah masak, manisss! Yang meroh masammmm, Yaa Rabb!
Kat ladang hazelnut teman bertapa 2 minggu tu, selain ngutip kacang, teman nyongket-nyongket tengok pokok-pokok. Antaranya pokok epal liar/organik, ori punya!
Buat masa ni, tu kisahnya dulu yek. OK pasa aktiviti teman di Istanbul ni, kalut beli-belah barang orang pesan dan nak bawok balik Malaya. Kali ni selain tudung, stokin, ilif, ada yg nak brooch. Yang ni Made-in-Turkey kome, bukan Taiwain atau Korea mali. Ada yang berminat? Rega antara RM8-RM45, RM60 pun ada. Lagi cantik batu dan saiz dan design, lagi cun rega dia. Sapa nak order, angkat tangan!
Sat tadi kahvalti/sarapan omelet keju dan cendawan. Mentang-mentang keju deme lebih muroh, teman bantai letak bebanyak! Budu tu kawan bawok, dia tinggekan. Teman simpan kot dia nak datang lagi. Dia dok kat Aksaray, tak jauh dr pusat bandar. Werne ning tu teh oren Turki. Kaler ori, takde perwarna dan perasa tiruan. Lezzet! sapa nak pesan teh epal, teh oren dan teh mint, lompat-lompat!

47 comments:

  1. Pokok kunyit Malaya dgn pokok kunyit Turki ada beza ka? ekekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Daddy Z,
      Turki takde pokok kunyit he he!

      Delete
  2. Assalamualaikum kak,

    nk pesan jugak brooch tu! I nk 5 ketul brooch....cantik...budget I setiap satu x lebih RM10 (paling murah, boleh?? hehehe...). lagi satu I nk pesan FM Turkiye kt akak...5 ketul jugak...FM ni x kisah harga berapa pun, I nk hediyeh utk kwn kt sini..., di samping menambahkan collection FM sendiri....tq kak, lebiu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAK MAU HADIAH KAT CHEQ JUGAK KA?

      Delete
    2. Salam Yong Ruby,
      InsyaAllah, boleh, boleh!

      Delete
    3. Salam Ayang, aik...numpang nyelit yek?

      Delete
    4. Ayang: nk hadiah kena tunggu I buat giveaway!

      Delete
    5. Syekali syekali nyelit akak... heheheh


      Delete
  3. Akak nak order brooch tu...nanti saya email akak.

    ReplyDelete
  4. wallaaa.... omlet kaya dgn keju..!!! sangat jelessss...

    ya betol sule dah berisi... tapi tetap comey...

    brooch semua cantik.. tapi yg teman borong masa duduk korea tak abis pakai lagi.. boss sudah bising.. tapi nak jugak.. cer cari yg rege rm30 tp besooorrr punya... simpan sebiji ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      OK besoooor punya satu!

      Nanti kita kahvalti lagi yek?

      Delete
  5. Salam. Cantik2 brooch tu . Teman nak juga.Nak 5 jer. Yang harganye dari 8 ke 20 hinggit. Boleh yer.

    ReplyDelete
  6. salm kak yonggg
    nak2
    angkat tangan...mcm mana nak pilih ? x de no :))
    saya baru balik eropah timur ..makanan turki lah yg menyelamatkan
    kami dari lapar...hihi
    setiap kali masuk restoran turki ...mesti ingat kat akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, aik orang yg dah gi Turki pun nak?
      Nanti akak upload gambar2 lain!

      Delete
  7. salam kak..sonoknye xtvt akak kat sane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      musim luruh mmg banyak koje Yong!

      Delete
  8. amboi berkeju2 kak Halima kat sana.

    ReplyDelete
  9. seronok baca cite yong ni, nanti cite lah lagi ek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      InsyaAllah, bila tak berapa sibuk. Tima kasih membaca!

      Delete
  10. Salam Yong,

    si mursel gi memetik cili ke tu??? tak pijar ke tangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      bukan dia memetik, dia menjahanamkan tanaman. Cili deme tak pedeh Yong, manisss!

      Delete
  11. assalamualaikum kak...
    lama ita tak singgah sini...

    sakan akak memborong tu...

    buah beri dia lain kan..teringin nak rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      bukan borong, sapu abissss!
      Memacam jenis berry ni, yg ni tumbuh tepi jalan.

      Delete
  12. salam cikgu ni first time tgk budak kecik cedok dari dlm peyok masuk mulut hehehe comel ;p....dapur rendah camtulaaaa dah mcm dapur dia jadinye he he he ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      Suka ati apa dia nak buat, nak larang nanti menjerit!

      Delete
  13. Replies
    1. Salam Yob, salam kenal. Comei lagi Opah Malaya deme!

      Delete
  14. Replies
    1. Salam Beb, aik...tak cukup ke yg kat rumah tu?

      Delete
  15. akhirnya.. jumpa gak akak ngan teh epal tu eeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang, memang ada banyak tp yg dlm kotak. Yang ni yg timbang punya, PURE!

      Delete
  16. suruh dogan serang syria cepat.. kasi kojol itu asad dengki.. ati panas dengan dia..

    ReplyDelete
  17. salam yong...jap ye..nekcik nak jengok grand bazaar dulu..nak tengok mana yang tertinggal tempoh hari!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      heeee banyak yg tertingge tuuu!

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kak..

    Akak cantik2 brooch tu, ummi nak juga, akak pilihkan untuk ummi 2 ketul ye, yang sedang2 aja, hehe, nanti akak bagitau berapa reganya.

    Akak ada gambar2 brooch kat fb ke kak? fb akak apa ek? nanti ummi nak add jugalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaium salam Yong Ummi,
      2 ketoi sedang2 besor yek.
      FB akak nama penuh akak, tapi gambor profil gambor Mr T.
      Yaa kat FB lebih banyak gambor dan sentiasa diupdate sbb cepat!

      Delete
  20. Mengharukan entry kali ni.. tergoda tegok broch tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, laa sampai terharu, ngape tu?
      Order ler seketoi dua brooch tu utk hilangkan keharuan!

      Delete
  21. salam yong...alahai..rindu benor ngan yong!

    lega aih dapat baca entry!

    epal liar tu kalau eksport mai malaysia..konfem mahei rega nya kan! ish...teruja la nengok epal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      yg liar susah nak kejor, laju jer lari!
      Meh order teh epal, organik dan pure tea, bukan serbuk ada perasa atau pewarna.

      Delete
  22. Yong, teman nak sangat brooch bentuk rama-rama.Harga kurang RM50.Ada tak?Camana nak bayo?
    Entry ni berterabur pun tak pe.Teman tak kisah.Teman suka juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, Brooch bentuk rerama rasa ada ternampak, ada kot, InsyaAllah. Dalam RM50 yaa. Nanti akak cari selasa, nanti bayor guna Maybank2U.

      Delete