Moh Kite Follow Sesame...

Monday, October 1, 2012

TENGGELAM DI LAUTAN HAZELNUT, BLACK SEA, TURKI!

Assalamualaikum Mengkome, semoga semua sihat sejahtera. Teman baru turun dari ladang bukit, 2 minggu lebih koje ngutip hazelnut. Penat satu badan yaa amat! Kome sihat? Mintak mahap lagi kat ladang tenet slow bebenor, tak boleh online. Ni dah ke bandor Akcakoca, dok lepak rumoh anak tiri jap. Gambor ataih si Osman, lembu Nevin sedang mentekedarah epal utan. Say "Hi!" pada Osman. 

 
Apalah deme tukor template baru, nak tulih pun susoh. Selain hazelnut, ada banyak pokok-pokok kestane (buah berangan) dan ceviz (walnut) kat ladang. Deme masa memula bukak utan, pokok yg berbuah dan ada hasil deme tak tebang. Jadi lepas atau masa musim metik hazelnut, buah berangan (chestnut) dan walnut pun kami kutip. Alhamdulillah, pueh makan! Mahal deme ni kat Malaya!
Yong Perok dok rehat jap. Teman tak ikut pekerja Kurdish kami gi memetik dan mengutip sebab deme gi turun naik bukit, penat dan bahaya, teman tak mandang kasut koje yg sesuai. Jadi teman koje ngutip yg dedekat Farmhouse. Bila penat teman berhenti, guro-guro dengan si Seman yg ditambat dekat situ jer.
Ni Farmhouse kuarga Mr T, ada 2 bilik tido, dapor cum salon dan 2 bilik ayor. Rumoh ni dibina 5-6 tahun lepas, kuarga Mr T memola buat rumoh real, sebelumnya deme semua ada pondok jer. Sekarang deme koje dan duduk sebulan lebih tak payah berulang turun-naik ke kampong (6 km). Ni jemuran yg ntah berapa round, ada satu tan lebih nih! Kena jemur 3-4 ari.
Dah cukup kerin, sumbat dalam guni jut - berat 80-90 kilo, termasuk si Ucup (Yusuf) mau jadi 100 kilo!

46 comments:

  1. amboiiii...Osman makan epal!
    lembu kat malaysia makan rumput kasar aja..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Daddy Z,
      Dah rejeki si Semannnn!

      Delete
  2. Wah...byknya hasil ladang...boleh bergolek2 kt atas jemuran hazelnut! kt Turkiye dh autumn ke blm kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby, dah autumn, dedaun dah menguning tapi suhu belum berapa rendah...masih humid, tp kat Black Sea. Tempat lain akak rasa lebih korang, tp di tanah tinggi mungkin dah sejuk.

      Delete
  3. Salam Yong,

    audh rindunyer celoteh dari Turki. .....

    Kelas laa si Osman yer, makan epal hijau lagik.....

    walnut, chestnut, hazelnut ---- semua tu favourite saya kak, tapi macam akak cakaplah, kt Malaya mahal gilerk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mama Ammar,
      Ehhh rindu ke? Tima kasih!
      Seman mmg kelas, tu sbb rega daging deme mahal!
      Kalau ada rezki, merasa Yong nanti!

      Delete
  4. Assalamu'alaikum Yong.

    Luas beno ladangnya ya? Osman setakat makan epal je... Lembu kat Malaysia duduk kondo lagi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      Luas tak luas...10 kali padang bolasepak Kakcik.
      Seman dan konco-konco dia dok bungalow kakcik!

      Delete
  5. assalam yong..lama nyepi..rupenya masuk ladang ye..
    suka tengok ucop..sian dia dah kena masuk dalam goni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, dah balik musim sibuk, kita kena tolonglah sesikit kan.

      Delete
  6. salam yong ..alahai..rinduuunyer nekcik kat yong...lama tak dengo suara dek dok bertapa di bukit ye.....bil nak expot allthenuts ke mesia ni yong??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kak...comey si ucup tuh....

      Delete
    2. Salam Yong Nekcik,
      bawok sekilo dua larat ler he he!

      Delete
    3. Salam Yong Ina,
      cucu2 Mr T semuanya comey, cuma ganaz jer!

      Delete
  7. Assalamualaikum kak...
    semoga akak sihat2 je

    Seronok je tengok kehidupan kampung..tambah2 bla ada ladang sendiri..bestnya...

    yusuf dok lam tu bau kacang je nanti..bertambah2 je wangi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Alhamdulillah sihat, dah turun dr ladang.
      He he brhabuk ada ler si Ucup tu!

      Delete
  8. sampai nya hati yongg..nak sumbat si ucop tu.. sian nya...sampai benor ati miker yee..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Kak..

    Ummi pun tertanya2, kemana akak senyap sunyi je, rindu pulak rasanya.

    Hi Osman, bak mai eal sebiji, hikhik!!

    Banyaknya buah berangan tu kak, memang tak puas makan kalu gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      org kampong, kenalah koje kampong...hikksss!
      Buah berangan dpt collect seguni dua, puas jugaklah makan!

      Delete
  10. assalamualaikum kak hajjah..
    akak dah keluo dari pertapaan..selepas lama bersantai di ladang..hehehe..ater ye..pendek je entrinya kali ni..jenuh nunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah,
      letih bebenor, entry pun pendek ler!

      Delete
  11. assalamualaikum kak!

    kemain si Seman makan epal. hehe

    ReplyDelete
  12. gamaknya bila kami makan hazelnut tu, ada kemungkinan dari ladang suami yong ni ye... hahahah...

    ReplyDelete
  13. osmang...!!! your frens here in malaya makang rumpots kering kontang tau... wakakakaa...

    ucooppp... rasa nak picit pipi tu.. adei, terasa nak terbang ke turki kejap lagi nak ngadap kekacang2 semer2 tu..

    ReplyDelete
  14. Amboi amboi osman tu.. sikit punya kelas ke.. mkn epal.. kekwn dia kat malaya ni, epal pun tak kenal kot.. tuah badan.. bukan takat mkn epal je, ada lak yong perak dok layan gurau lagii.. heheheh
    Tomei la si ucop dok dlm guni gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      Memang manja si Seman tu, ensom pulak!

      Delete
  15. Macam mana cara memetik hazelnut & walnut tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naramas,
      petik cam kita petik kacsng panjang, walnut kita kutip sbb dia gugur baru kira matang.

      Delete
  16. Assallammualaikum Puan
    Wah beruntung la Puan dapat makan makanan exotic tu.. hehehe
    Jangan lupa hazelnut utk kami ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong, Alhamdulillah.
      Oleh sbb ramai nak hazelnut, akak tak mampu nak bagi tiap sorang, jadi kalau nak rasa mai rumah di Shah Alam nanti atau pun beli barang dagangan dr akak, akak bagi hazelnut sebagai insentif. Tu cara supaya ada win-win situation dan takde rasa dianaktirikan.

      Delete
    2. Assallammualaikum Puan,
      Takpe, jangan risau, kami gurau2 aje.. Kalau nak bawak balik hazelnut utk semua orang, panuh ler kapal torobang tu nanti dengan kekacang..hahaahha..
      Sebenarnya memang ada barang nak beli pun.. hehehe.. Rasa berkenan dengan tudung2 kait tu... nanti update ler gambor bebanyak ye, boleh pilih mana yang berkenan.. nanti balik bgtau, kita sekampung, kita pun kat shah alam jugak :)

      Delete
  17. Salam Yong Moh Kembara

    Lamer bebenor tak dengor ceriter. Aper kabor miker? Sumer okay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah sihat, cuma letih bebenor jer, tak hilang letih ni lagi.

      Delete
  18. assalamualaikum opoh yong. Wa best tengok kehidupan di turki ada macam-macam makanan. tapi ayah dan mak qoyyum pun rajin jugak buat kebut dan tanam sayur dan buah-buah. lembu makan epal tapi ayam qoyyum makan daun, buah betik dan pisang. kadang-kadang ayam tu makan buah nyor dan tomboi nyor, best apa. ok opoh yong bye dulu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qoyyum,
      Ayam Qoyyum mesti enak dibuat kari!

      Delete
  19. Assalamualaikum....
    lamenya tak dtg sini. Baru balik dr Korea nih. Bestnya kekacang fresh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah,
      Saya pun lama tak bw kawan2...sibuk di ladang Yong Hajah!

      Delete
  20. akak yong...

    sy ade email kat akak nk tanya psl homestay..... nk jln2 dibumi turki ate 1st time tu... kak nnt tlg jenguk2 email ye... byk benor teman nk tanya....

    ReplyDelete
  21. WAH.. MERIAH PI KUTIP HAZEL YONG.. BETUL2 KE SI UCOP DUK DALAM GUNI TU?

    ReplyDelete
  22. salam kak, udah balik Turki yo.hehe

    selamat hari raya aidil adha ya =)

    ReplyDelete